Da Vinci Resolve, Tips & Trix & Hjälp

Da Vinci Resolve, Tips & Trix & Hjälp

Tänkte starta en ny tråd för tips och trix med redigeringen.

Jag har igen fastnat med skumma fält jag inte vet hur dom kom dit.
Har försökt laborera med fusion och skapa egna intron och maskningar och blur osv.
Men går jag tillbaka till min editsida och huvudtimeline ser det ut så här:

Kan någon hjälpa mig?

Vad menar du är fel? Det där är väl cut och inte edit för övrigt?

Skrivet av Nissling:

Vad menar du är fel? Det där är väl cut och inte edit för övrigt?

Yes sorry, det är cut.
Men jag tror inte jag sett att det är två tidslinjer som ligger förskjutna, men jag kanske blandar ihop cut och edit nu
Men varför är det förskjutet där?

Kan lägga till ett par andra frågor med.

Jag tycker fortfarande det är svårt med trim och insert osv osv.
Nån som känner till nån bra guide?

Jag har kollat på mängder av videos, men tycker ändå att jag alltid velar med hur man trimmar/klipper/förlänger ett klipp mitt i eller nån annan stans, och ibland dras det av andra klipp ibland tar det inte med ljud osv. Jag inser ju att det är skit bakom styret, men dessa simpla grejer vill jag ha koll på. nu när jag ändå kommit ganska långt med andra grejer.

Sen har jag svårt med att få till fusion, och eller text+, tycker jag drar och grejar i alla reglage, men får aldrig texterna att göra vad jag vill.
Inte helt intuitivt alltså.

@Bowman99:

Prova jobba i fliken "Edit" istället. Bättre överblick.

Tycker den här killen är ganska pedagogisk men kan vara värt att kika på fler videos för inspiration.

https://www.youtube.com/playlist?list=PLwuzxyFDGVDDYpEMI_1cVoyFPEeo0sCOy

Skrivet av koofoot:

@Bowman99:

Prova jobba i fliken "Edit" istället. Bättre överblick.

Tycker den här killen är ganska pedagogisk men kan vara värt att kika på fler videos för inspiration.

https://www.youtube.com/playlist?list=PLwuzxyFDGVDDYpEMI_1cVoyFPEeo0sCOy

Yes jag jobbar där, lämnade cut ganska omgående tycker den är strulig.
Skall kolla in den killen.
Tack!

Jag tror det blir förskjutet just som en form av overshoot, då DaVinci som default jobbat med tidskoder som följer SMPTE. Då ska program börja vid 01:00:00:00 vanligtvis, varpå testmönster och nedräknare oftast börjar vid 00:58:00:00. Inte så mycket att bry sig om såvida man inte jobbar med DCP:er eller tar fram innehåll för broadcast.

När man under edit jobbar med trim och kortar ner eller förlänger (genom att dra i kanten av klippet på tidslinjen) så drar man i allt som är länkat till det klippet. Med högerklick kan du välja bort "link clips" så blir klippen och ljuden fristående. Därefter kan du med samma val länka klipp igen, om du så vill.

Om du tar bort något innehåll på tidslinjen mha "Delete" så tidsanpassas innehållet, dvs det som ligger efter på tidslinjen skjuts bakåt. Trycker du däremot backspace så tas det markerade innehållet bort och inget mer händer. Det tog mig ett tag att greppa det helt och hållet.

Senast redigerat 2020-08-05 22:17
Skrivet av Nissling:

Jag tror det blir förskjutet just som en form av overshoot, då DaVicni som default jobbat med tidskoder som följer SMPTE. Då ska program börja vid 01:00:00:00 vanligtvis, varpå testmönster och nedräknare oftast börjar vid 00:58:00:00. Inte så mycket att bry sig om såvida man inte jobbar med DCP:er eller tar fram innehåll för broadcast.

När man under edit jobbar med trim och kortar ner eller förlänger (genom att dra i kanten av klippet på tidslinjen) så drar man i allt som är länkat till det klippet. Med högerklick kan du välja bort "link clips" så blir klippen och ljuden fristående. Därefter kan du med samma val länka klipp igen, om du så vill.

Om du tar bort något innehåll på tidslinjen mha "Delete" så tidsanpassas innehållet, dvs det som ligger efter på tidslinjen skjuts bakåt. Trycker du däremot backspace så tas det markerade innehållet bort och inget mer händer. Det tog mig ett tag att greppa det helt och hållet.

Tack det gjorde en del saker klarare
Kommer underlätta i mina vidare utforskningar.
Nu måste jag filma mer så jag har roliga grejer att redigera.
Min 4 minuters film, med flera vinklar, på en biltvätt, är Inget man kan kolla på med barnen när dom blir stora
Men det är bra träning!

Det dyker upp saker konstant
Filmen som äntligen blev färdig vill inte rendera.
Googlade på felmeddelandet ”The fusion composition could not be processed successfully” typ.
Ändra i inställningar ”stop renders when it cant be processed” typ.
Kunde kunde köra renderingen men ljudet funkar inte då..
Testade två gånger med lite ändrade inställningar.
Kan man återställa förinställda renderingsalternativ?

Jag stör mig på att noder i Fusion fungerar så ointuitivt. Man skulle nästan kunna tro att det var nåt open source-projekt från början...

När man ska göra en merge av två grafiska element, och sen lägga på t ex en transition som påverkar båda samtidigt, så verkar det vara i stort sett omöjligt. För i varje led så är det bara förgrundsinput som förs vidare. Så en transition påverkar bara den input som ligger på förgrunden (grön pil), trots att två är anslutna till den. Det rimliga hade varit att output från en merge gör det som kom tidigare (mergens beståndsdelar) "osynliga", så att hela det sammansatta påverkas av det man gör med merge-nodens output. Men icke!

Jag har inte hittat nån lösning än...

Jag har alltså gjort tre "element" som ska röra sig tillsammans, men hur jag än försöker blir bara förgrundsinputen vidareförd till själva visningen. Input på bakgrundsanslutningen förblir osynlig.

Skrivet av cyklonen:

Jag stör mig på att noder i Fusion fungerar så ointuitivt. Man skulle nästan kunna tro att det var nåt open source-projekt från början...

När man ska göra en merge av två grafiska element, och sen lägga på t ex en transition som påverkar båda samtidigt, så verkar det vara i stort sett omöjligt. För i varje led så är det bara förgrundsinput som förs vidare. Så en transition påverkar bara den input som ligger på förgrunden (grön pil), trots att två är anslutna till den. Det rimliga hade varit att output från en merge gör det som kom tidigare (mergens beståndsdelar) "osynliga", så att hela det sammansatta påverkas av det man gör med merge-nodens output. Men icke!

Jag har inte hittat nån lösning än...

Jag har alltså gjort tre "element" som ska röra sig tillsammans, men hur jag än försöker blir bara förgrundsinputen vidareförd till själva visningen. Input på bakgrundsanslutningen förblir osynlig.

Funkar det med det dom säger i post nummer 3?
https://forum.blackmagicdesign.com/viewtopic.php?f=21&t=99777

Skrivet av Bowman99:

Nej.

Skrivet av Bowman99:

Det dyker upp saker konstant
Filmen som äntligen blev färdig vill inte rendera.
Googlade på felmeddelandet ”The fusion composition could not be processed successfully” typ.
Ändra i inställningar ”stop renders when it cant be processed” typ.
Kunde kunde köra renderingen men ljudet funkar inte då..
Testade två gånger med lite ändrade inställningar.
Kan man återställa förinställda renderingsalternativ?

Jag raderade en timeline med ett intro med en fusion composition och gjorde om allt.
Surt dock att det blir sådnana här fel.
Det var liksom inget mer än en rullande text.

Nu blir det fel igen och jag får inget ljud när jag renderar.
Ser er timeline ut så här med röd fusion del på renderingssidan?

Jag bara väljer en "3d text" thats it. sen strular som sagt renderingen..
Tips och ideer?

Edit//
Testade rendera igen, då var det blå text över fusionklippet helt plötsligt. Men ändå inget ljud.
Provade slå om codec til AAC och rendera igen., då funkade videofilen med ljud!

Tur att det är korta klipp att rendera

Senast redigerat 2020-08-06 17:40

Tillbaka i redigeringen då.
Började greja med en film jag gjort för ett tag sen, och helt plöstlig börjar clip i timelinen bli svarta.
Provar att dra in dom igen från mediabilioteket, men dom blir svarta i timelinen, men inte opm jag tittar på clippet i mediabiblioteket!?

Har googlat endel, men hittar inget vettigt.
någon som har nån aning.
Jag ser att klipp efter klipp blir svart efter den tillfälliga renderingen som görs under projektets gång, en liten blå linje som jobbar sig fram typ.
Måste ha med det att göra, men hur?

Tog bort render cache,

Satte på det igen sen renderades det fram till samma ställe igen.
klippen fortsätter vara svarta fram tills dess?

Har testat detta med, med att koppla till "alpha channel" men funkar ej.
https://www.youtube.com/watch?v=fmKAjCQGdZo

Senast redigerat 2020-09-12 13:54

Ingen som har bra koll på detta?