Da Vinci Resolve, Tips & Trix & Hjälp

Permalänk
Inaktiv

Ett sätt är ju att köra med win på en annan hårddisk för resolve så länge till du hittar problemet men linux ska det ju funka på så det verkar konstigt. Det finns ju möjligheten att köra optimized media funktionen i resolve om datorn eller grafikkortet inte orkar med upplösningen på dina videos. Jag tänker om den låser sig på grund av för hård belastning och ballar ur vid renderingen så att ljudet strular.

Jag kör ju på version 15 och vet inget om versionerna över den så jag vet inte om det skulle hjälpa men jag kanske kan screencappa hur jag gör och inställningarna jag kör på så du kan jämföra.

Permalänk
Inaktiv

Jag gjorde en snabb screencap och jag noterade att när Resolve är igång och jag screencappar så får jag lägre speed än filerna är tagna i (25 fps) även i 1080 vilket normalt bara händer mig i 4k med den här datorn, men utan screencappen igång så renderar det i över 70 fps i 1080. Det tycker jag verkar vara som att datorns prestanda kanske kan vara nyckeln ändå till om det funkar som det är tänkt eller ej.

Permalänk

tackar, ska jämföra inställningar, har bytt grafikkort det jag har nu är ett geforce RTX 2060 6GB i övrigt ser datorn ut så här
32GB ram
intel I7 6700K
moderkort asus Z170-A
ssd V-NAND SSD 950 PRO M2 512GB
+ en 4TB Hdd för lagring
tycker det borde funka någorlunda
kör inte i 4K har filmat i 1080 50p, (mp4) men jag måste konvertera det för att resolve inte tar det formatet i linux version, det är ju en del funktioner som skiljer på mac linux o win versionerna ser det ut som sen är det säkert lite skillnader mellan 15 o 17 me, men hursom helst så ska det ju inte bli stumfilm om renderar mer än 2min o 15 sec kan man tycka. Orsaka lite data kaos på linux datorn så jag har fått installerat om allt, har efter det provat att renda några korta filmer ca 5min utan att det stoppar/kraschar men ljud problemet är kvar

Permalänk
Inaktiv

Den datorn ska räcka till utan problem tycker jag. Kommer inte hundra ihåg men tror att min är något äldre och trots att den kör på mac os så funkar den ändå bra så att få Resolve på linux att funka måste vara möjligt. Gratis versionen är kanonbra och det finns inga begränsningar med ljudet så vitt jag vet så det är väldigt konstigt. Många kör ju Resolve på linux så det måste gå att få hjälp nånstans. Dessvärre har jag ingen koll på linux men dyker det upp nåt tips så skriver jag här i tråden.

Edit: kan det vara nåt med konverteringen som går snett eller blandar du 44100 och 48000 khz filer. Video vill ju vara lite proffsigare med 48000 trots att CD ljudet 44100 räckte för världens samtliga artister och att förmodligen allt ljud som överförs/strömmas över internet kör på den "lägre" standarden.

Testa att göra ett nytt projekt och konvertera en fil som är längre ditt nuvarande max och rendera bara den. Ibland kan problem hänga med om man återanvänder samma projekt och bara byter ut filerna.

Jag kör bara med stereo i och med att jag leker med musik också så det kanske strula om man blandar stereo och mono.

Några långskott men kanske värt att kolla upp ändå.

Permalänk
Inaktiv

Jag hittade trådar på BM Designs forum om andra som har samma problem och några lyckades lösa det genom att byta till quicktime HQX mov och PCM och nån till AAC. Tror ingen av dom körde linux men det kan kanske vara värt ett test ändå.

Permalänk
Skrivet av anon317915:

Jag gjorde en snabb screencap och jag noterade att när Resolve är igång och jag screencappar så får jag lägre speed än filerna är tagna i (25 fps) även i 1080 vilket normalt bara händer mig i 4k med den här datorn, men utan screencappen igång så renderar det i över 70 fps i 1080. Det tycker jag verkar vara som att datorns prestanda kanske kan vara nyckeln ändå till om det funkar som det är tänkt eller ej.

https://youtu.be/u3H_d7omWM0

Inställningarna ser ju ganska lika ut, lite svårt att jämföra allt då 15 o 17 ser lite olika ut tror jag, va någon sak jag ska prova ändra på.
titta på egenskaper på ett klipp som jag har konverterat där står bland annat samplingsfrekvens 48000 hz eller är det något annat du menar?
ska kika på de andra tipsen någon kväll, men tackar så mycket för tips o visat intresse, det uppskattas, nej nu måst ja sova.

Permalänk
Inaktiv

Pcm, AAC, wav och mp3 etc etc är olika ljudformat och i audio/musikvärlden har 44100 khz varit standard och en CD skiva har inte högre standard än det. Sen har vi det här med bitar och i CD världen gäller 16 bitar och så har det varit sedan konsument CD kom till dvs i början av digitaliseringen av ljud. Nu för tiden kan det nog vara lite hipp som happ med allt det där och som vanligt tror folk att högre siffror är bättre så nu kör man på hej villt trots att det mänskliga örat förmodligen generellt inte hör bättre än 44100 i 16 bitar.

I video och Broacasting är det 48000 som gäller så det är en röra utan like.

När jag tex livestreamar så använder jag ett capturekort från BMD ett Intensity Pro kort. Det är ett så kallat proffskort och därmed så gäller 48000 för det kortet för ljudet men I mitt streamingprogram FMLE kör jag 44100 då det är det som gäller för de siter på internet jag streamar till. I och med att intensity kortet ses som en webkamera av FMLE så så struntar det i allt det och kodar om all input till de värden jag ställer in och sen far det iväg ut på internet ändå.

Kort sagt en jävla soppa att hålla reda på och nästan omöjligt att förklara så man förstår.

Det jag hittade på BMDs forum var att några hade löst problemet genom att kombinera olika filformat för videon och parat ihop det med olika filformat för ljudet och experimenterat sig fram till dom hittade en kombo som funkade.