Tempratur för i7 10700? Hur sjutton får jag ner tempen?

Permalänk
Medlem
Skrivet av Networker:

1,3V låter högt, ungefär som vid överklockning. "Av K-CPU". Är inte hundra nu på senaste generationen intel, men själv kör jag 1,2V. (4670K, alla kärnor på 4GHz. Runt 30 grader på idle, runt 65 grader vid 100% belastning.)

En varm dag kan jag nästan kyla en burk öl på CPU!
-Det sista var ett skämt..

Min 10700K är rätt kass. Definitivt inte A-klass.
Kan köra mycket lägre spänning vid 4,9GHz. Är egentligen lite "dumt" att köra 5GHz men det går. Det är inte effektivt men det går

Permalänk
Inaktiv

@MP-Jan: Jag kan använda LLC inga problem och jag märker skillnad te.x LVL 2 då får jag stabilitetsproblem så satte den på Level 3 och nu verkar den gå stabilt. Iaf nu när jag kör Prime95, ska testa OCCT 1h med.
Tänkte köra 1h med lite olika program sen kör jag ett långtest.

Edit:
Märkte det nu faktist, nu har jag fått bort Coil Whine som var från moderkortet, visserligen minimalt men det är borta nu iaf

Permalänk
Medlem

@anon300311: Då ligger du nog redan på en effektiv nivå. Klarar du nu din svit med stabilitetstester och datorn inte gör konstiga saker som skickar musen i olika riktningar vid din vanliga användning - var nöjd med resultatet!

Permalänk
Inaktiv

@MP-Jan: Det är jag, osäker om jag ska lägga mig på Level 3 eller 4:a bara.
Men slutade med att jag la mig på LEvel 3 som att det är vad Intel rekommenderar eller liknande som jag har förstått det.
Ska köra RealBench under natten nu.

Har kört Prime95 och OCCT ett tag utan problem

Permalänk
Medlem

@anon300311: Ändra bara LLC till 4 om det strular. Verkar ju bra hittills. Kolla i HWInfo vad vcore ligger på under de olika stresstesten, under lvl resp. lvl. 4. Skulle gissa att det är en skillnad på 20-30mV.

Permalänk
Inaktiv

@MP-Jan:

Detta är bra med AI Suite 3 - man kan ändra LLC från Windows

Test OCCT med OCCT och small package

Den sjunker till 1.217 när man kör OCCT.
Level 3,

Här ökar den istället till 1.234
Level 4,

Edit:
Det jag märkte var att vid level 4 när CPUn speedade upp ibörjan av testet så laggade musen fast någon micro sekund, det gör/gjorde den inte när jag låg på level 3.

Permalänk
Medlem

@anon300311: Ok. Det är en skillnad på 17mV, nästan försumbart men kanske avgörande för stabiliteten. OCCT kan göra sådär med musen oavsett om systemet är stabilt eller inte. Vissa stresstester gör så mer än andra. Vi ska inte fördjupa oss i det.

Om lvl 3 funkar, kör på det. Annars är det en bra idé att öka det till 4. Så då kommer ditt resultat att bli ~4,6GHz @ ~1,22-1,23V. Helt ok resultat.

Vad ligger VID på då? Då kan du se vad "tabellen" internt begär.

Permalänk
Inaktiv

@MP-Jan: Okej, så du tycker jag ska öka till Level 4? Vad är VID?

Permalänk
Medlem
Skrivet av anon300311:

@MP-Jan: Okej, så du tycker jag ska öka till Level 4? Vad är VID?

Nej, inte nu åtminstone.

Här har jag precis bootat upp min dator och kör lite CPUz "Stress CPU" för att åskådliggöra skillnaden mellan VID och Vcore.

Permalänk
Inaktiv
Skrivet av MP-Jan:

Nej, inte nu åtminstone.

https://i.imgur.com/zT5awawl.png
Här har jag precis bootat upp min dator och kör lite CPUz "Stress CPU" för att åskådliggöra skillnaden mellan VID och Vcore.

Okej, kollar det imorgon. Lagt mig i sängen. Tack för all hjälp.

Jag kör stresstest nu under natten på leven 4 iaf. Får köra på leven 3 nästkommande natt

Permalänk
Medlem
Permalänk
Inaktiv

@MP-Jan: Blev tvungen att gå upp och fixa detta så jag kanske har svar tills imorgon när man vaknar

Detta på level 3, körde OCCT 1min på small data.

Detta på Level 4,

Permalänk
Medlem

@anon300311: LLC4 är ingen fara. Att musen laggar fast vid bench/stabilitetstester (som nyttjar 100% av CPUn) är normalt. Märker du att den laggar fast eller skuttar vid tex gaming KAN det bero på instabilitet. LLC4 eller LLC5 ihop med Best Case kan vara stabilare och det är bättre temp-mässigt än LLC3 med Typical Case. Fördjupelsen och jämförelsen mellan dessa är inte jag kapabel till. Kan bero på Transient Response. Vid så låga spänningar, som vid stock, borde det inte vara någon fara.

@MP-Jan: Känns som att du har någon underliggande ton? Jag rättade dig eftersom att du skrivit felaktiga saker, även om vi har samma åsikt. Inget mer än det. Har inget mot dig utan håller med mycket som du skrivit, men skriver du felaktiga saker kommer jag rätta dig ifall jag vet bättre. Kvalitet över kvantitet.

Skrivet av MP-Jan:

Har inte pratat om samtliga inställningar. Det jag menade och endast pratade om var spänningar vid olika frekvenser (och laster). Vi är redan väldigt OT så låt gå. Med stöd av information från MSI och Silicon Lottery 1,2.

10700K @ 5.0GHz up to 8 cores, 5.1GHz up to 4 cores.
Vcore under heavy load @ 1.375V BIOS, 1.300V Socket Sense, 1.210V Die Sense.
...
As of 6/7/20, the top 68% of tested 10700K fell within our 5.0GHz bin or greater.

att jämföra med:

10900K @ 5.0GHz up to 10 cores, 5.1GHz up to 6 cores, 5.2GHz up to 3 cores.
Vcore under heavy load @ 1.350V BIOS, 1.270V Socket Sense, 1.170V Die Sense.
...
As of 7/1/20, the top 73% of tested 10900K fell within our 5.0GHz bin or greater.

Alltså:
Fler i9:or är av A-klass än i7.
Vid 5GHz allcore kan du köra lägre spänningar på en i9.a än en i7:a, rent generellt.

Det här är din egna fråga du svarar på. Jag valde att inte svara på detta.

Skrivet av MP-Jan:

Kort svar: LLC är väl egentligen bara till för att bekämpa Vdroop, att hålla spänningen konstant vid last. Då trådskaparen har en icke-K-processor har han endast VID/SVID att luta sig emot. VID är ju en tabell enligt Intel standard spec. som finns i CPU:n.

Nej. LLC är inte till för att bekämpa Vdroop. Däremot tror många att det är till för det. Vdroop är resultatet som sker i samband att CPUn drar mer ström beroende på vilken LLC som är satt i Bios. Om man kör manuell vcore är det lite enklare förklarat med denna formel.
200A IOUT (Amp)
vTarget 1.350v i Bios manuell vcore
1350mv - (200 * 1.1) = 1.130v VOUT (Loadline=intel spec 1.1 mOhm, Level 3 LLC på Asus).

Vdroop ökar i samband med att strömmen ökar

Med SVID är det mer komplicerat eftersom CPUns VIDtabell är med i formeln.
Vcore = vCPU + (amp * ACLL mOhm) - (amp * VRM LLC mOhm)
(detta är förenklat och kopierat av Falkentyne)
Btw CPUer har en egen individuell VID tabell, det är inte en intel standard spec.

LLC/Vdroop existerar för att bla få ner effekten och förhindra overshooting vid spänningsförändringar som sker hela tiden (dvs Transient Response).
Falkentyne och Buildzoid har pratat/skrivit en hel del om detta. Buildzoid har mätt VPP (voltage point to point), med utrustning, och fått fram att LLC4 är den mest stabila inställningen för bästa Transient Response. Kan inte hitta den exakta länken till just detta, men han diskuterar och visar upp det på filmerna jag länkat i mitt tidigare inlägg. Rekommenderar att du kollar på dom.

Skrivet av MP-Jan:

Ibland kan man gå under spec och "undervolta". Enligt Typical-tabellen i trådskaparens fall verkar det fungera med LLC på nivå 3. Men det kan även fungera på Best case-tabell med lite mer "stöd", då lasten ökar, från LLC på en något högre nivå (lvl 4-5, allt annat är nog orimligt). Kan vara värt att prova. Där verkar vi vara överens åtminstone.

Japp, håller med. Jag förstår vad du menar. Det går alltid att undervolta, mer eller mindre. Frågan är hur mycket. Best Case Scenario förutsätter att man har ett bra exemplar och/eller korrekt konfigurerat bios på ett riktigt bra moderkort (Auto är inte alltid optimalt även om Asus gör det riktigt bra).

Sen är en helt annan sak att verkligen hardcore överklocka och pressa 100mhz på högre LLC för att lyckas boota och köra en runda cinebench r20 och visa upp sin score eller köra en custom full loop med +100-200mhz än att köra AIO/Luftkylning och vilja ha ett 24/7 stabilt system som går minst 8 timmar optimalt i normal användning utan random issues med ettriga fläktkurvor.
Lite som din signatur om du förstår min poäng. 1.168v 5GHz...?

Du föreslog inställningar, hävdar att det är bra inställningar och i nästa post skriver du motsägelsefullt att ditt egna system inte är stabilt med EXAKT samma inställningar som du rekommenderat. Det vara endast det här jag reagerade på. Dålig rekommendation!
Att du ändrar kriterierna och lägger till LLC är en helt annan (bättre) rekommendation.

Skrivet av MP-Jan:

Är silicon-binning något nytt för dig, @Pontooz?

Nej.

Skrivet av MP-Jan:

AMD gör det och som ovan visat gör även Intel det. Kislets kvalitet avgör om det blir en bättre/dyrare processor eller sämre och billigare.
De nyare Ryzen XT-modellerna är ju resultatet av bättre kisel.

Ja det är en förfining utav processen. En av faktorerna som, vad jag förstått, gjort att Intel överlevt på Skylake 14nm.
I min fantasi tillverkas en drös CPUer och beroende på kvaliten så konfigureras dom som lämplig modell. Klarar alla 10 kärnor sig så blir det en i9, klarar 8 kärnor testerna så blir det en i7 osv... Har som sagt ingen aning! Kanske en ny trådstart på detta?

Visa signatur

MSI Leopard GP66 liquid metal | 11800H @4.5GHz all-c | 3070m @1470MHz/0.7v | 32GB DDR4 3200MHz cl19
Bild: LG C2 42"
Ljud: Beyerdynamic DT1990 Pro

Permalänk
Medlem
Skrivet av Pontooz:

@rstolpe: LLC4 är ingen fara. Att musen laggar fast vid bench/stabilitetstester (som nyttjar 100% av CPUn) är normalt. Märker du att den laggar fast eller skuttar vid tex gaming KAN det bero på instabilitet. LLC4 eller LLC5 ihop med Best Case kan vara stabilare och det är bättre temp-mässigt än LLC3 med Typical Case. Fördjupelsen och jämförelsen mellan dessa är inte jag kapabel till. Kan bero på Transient Response. Vid så låga spänningar, som vid stock, borde det inte vara någon fara.

@MP-Jan: Känns som att du har någon underliggande ton? Jag rättade dig eftersom att du skrivit felaktiga saker, även om vi har samma åsikt. Inget mer än det. Har inget mot dig utan håller med mycket som du skrivit, men skriver du felaktiga saker kommer jag rätta dig ifall jag vet bättre. Kvalitet över kvantitet.
Det här är din egna fråga du svarar på. Jag valde att inte svara på detta.

Nej. LLC är inte till för att bekämpa Vdroop. Däremot tror många att det är till för det. Vdroop är resultatet som sker i samband att CPUn drar mer ström beroende på vilken LLC som är satt i Bios. Om man kör manuell vcore är det lite enklare förklarat med denna formel.
200A IOUT (Amp)
vTarget 1.350v i Bios manuell vcore
1350mv - (200 * 1.1) = 1.130v VOUT (Loadline=intel spec 1.1 mOhm, Level 3 LLC på Asus).

Vdroop ökar i samband med att strömmen ökar

Med SVID är det mer komplicerat eftersom CPUns VIDtabell är med i formeln.
Vcore = vCPU + (amp * ACLL mOhm) - (amp * VRM LLC mOhm)
(detta är förenklat och kopierat av Falkentyne)
Btw CPUer har en egen individuell VID tabell, det är inte en intel standard spec.

LLC/Vdroop existerar för att bla få ner effekten och förhindra overshooting vid spänningsförändringar som sker hela tiden (dvs Transient Response).
Falkentyne och Buildzoid har pratat/skrivit en hel del om detta. Buildzoid har mätt VPP (voltage point to point), med utrustning, och fått fram att LLC4 är den mest stabila inställningen för bästa Transient Response. Kan inte hitta den exakta länken till just detta, men han diskuterar och visar upp det på filmerna jag länkat i mitt tidigare inlägg. Rekommenderar att du kollar på dom.

Japp, håller med. Jag förstår vad du menar. Det går alltid att undervolta, mer eller mindre. Frågan är hur mycket. Best Case Scenario förutsätter att man har ett bra exemplar och/eller korrekt konfigurerat bios på ett riktigt bra moderkort (Auto är inte alltid optimalt även om Asus gör det riktigt bra).

Sen är en helt annan sak att verkligen hardcore överklocka och pressa 100mhz på högre LLC för att lyckas boota och köra en runda cinebench r20 och visa upp sin score eller köra en custom full loop med +100-200mhz än att köra AIO/Luftkylning och vilja ha ett 24/7 stabilt system som går minst 8 timmar optimalt i normal användning utan random issues med ettriga fläktkurvor.
Lite som din signatur om du förstår min poäng. 1.168v 5GHz...?

Du föreslog inställningar, hävdar att det är bra inställningar och i nästa post skriver du motsägelsefullt att ditt egna system inte är stabilt med EXAKT samma inställningar som du rekommenderat. Det vara endast det här jag reagerade på. Dålig rekommendation!
Att du ändrar kriterierna och lägger till LLC är en helt annan (bättre) rekommendation.

Nej.
Ja det är en förfining utav processen. En av faktorerna som, vad jag förstått, gjort att Intel överlevt på Skylake 14nm.
I min fantasi tillverkas en drös CPUer och beroende på kvaliten så konfigureras dom som lämplig modell. Klarar alla 10 kärnor sig så blir det en i9, klarar 8 kärnor testerna så blir det en i7 osv... Har som sagt ingen aning! Kanske en ny trådstart på detta?

Du har alltså kommit fram till:

  • Jag har en underliggande ton

  • LLC är inte till för att bekämpa Vdroop

  • Jag har påstått felaktigheter. Högst oklart vad men sant ändå*

  • OC: n i min signatur är hardcore(?) men också pressad till max med ettriga fläktkurvor på en AIO och klarar precis en runda i Cinebench R20*

Triggered much?

*Verified by Pontooz

Permalänk
Inaktiv
Skrivet av MP-Jan:

Du har alltså kommit fram till:

  • Jag har en underliggande ton

  • LLC är inte till för att bekämpa Vdroop

  • Jag har påstått felaktigheter. Högst oklart vad men sant ändå*

  • OC: n i min signatur är hardcore(?) men också pressad till max med ettriga fläktkurvor på en AIO och klarar precis en runda i Cinebench R20*

Triggered much?

*Verified by Pontooz

Du glömde svara på min post med VID.

Permalänk
Inaktiv

@Pontooz:

@MP-Jan:

Här är lite ny information:

Allt info är tagen efter att OCCT har kört 1min i small data sets.

SVID Behavior: Best-Case Scenario
LLC level 6 = vCORE: Current: 1.199 Min: 1.172 Max: 1.208 Avrage: 1.197
(Can't go down to lvl4 then i got BSOD and lvl5 gives me WHEA errors)

SVID Behavior: Typical Scenario
LLC level 3 = vCORE: Current: 1.217 Min: 1.217 Max: 1.225 Avrage: 1.222

LLC level 4 = vCORE: Current: 1.234 Min: 1.225 Max: 1.243 Avrage: 1.234

Permalänk
Medlem
Skrivet av anon300311:

Du glömde svara på min post med VID.

Jag svarade, ungefär, med bild och allt.
Då det finns risk för att råka använda fel nomenklatur eller fara med osanning och få en nagelfarande tangentbordskrigare på mig, får Pontus svara på detta istället.

Det ser ut som att lvl 3 och typical är din mest effektiva inställning, som ter sig vara stabil.

Permalänk
Medlem
Skrivet av anon300311:

@Pontooz:

@MP-Jan:

Här är lite ny information:

Allt info är tagen efter att OCCT har kört 1min i small data sets.

SVID Behavior: Best-Case Scenario
LLC level 6 = Current: 1.199 Min: 1.172 Max: 1.208 Avrage: 1.197
(Can't go down to lvl4 then i got BSOD and lvl5 gives me WHEA errors)
https://i.imgur.com/gipa05C.png

SVID Behavior: Typical Scenario
LLC level 3 = Current: 1.217 Min: 1.217 Max: 1.225 Avrage: 1.222
https://i.imgur.com/1Nx88mO.png

LLC level 4 = Current: 1.234 Min: 1.225 Max: 1.243 Avrage: 1.234
https://i.imgur.com/J4ZCApX.png

Du är inne på helt rätt spår. Bra jobbat!

Här börjar gissningar/observationer från mig:
VID är inte så intressant för det säger inget mer än att jämföra mot andra/möjligtvis kvaliten på chippet. Man kan få fram CPUns "standard VID" (ej detsamma som best case som står nedan) förutsatt att man sätter en hel del specifika settings i Bios och Idla:r i Windows. Med den metoden kan man killgissa vilken kvalitet på chip man har.

VID är CPUns sätt att kommunicera med VRMen på moderkortet. Beroende på vilken SVID du sätter kommer "toleransen" minska mot CPUns VID tabell. Best Case Scenario sätter det absolut lägsta spänningen på alla CPUns interna punkter
Så här ser ett exempel av "V/F Point offset" ut i Bios (Alla CPUer ser olika ut här):
800MHz 0.689v
2500MHz 0.784v
3500MHz 0.919v
4300MHz 1.059v
4800MHz 1.149v
5100MHz 1.294v
5200MHz 1.403v
5300MHz 1.403v

(Punkterna är från CPUns VID-tabell vid Best Case Scenario, detta är absoluta lägsta volt vid varje punkt EJ standard spec, förutom 5300 som är en gissning från Asus Bios.)

När du ändrar SVID Behaviour, eller justerar värdena manuellt (mer om detta snart), kommer spänningen öka på varje punkt beroende på hur många ampere CPUn drar. Bios kommer att försöka "rita linjer" mellan alla punkter för VRMen att sätta rätt spänning. Det är en balansgång mellan CPU och VRM. Därför rekommenderas LLC4. Då har man satt Moderkortets mest optimala setting -> sen försöker man hitta CPUns lägsta stabila spänning (som den begär via SVID Behaviour eller AC/DC LL).
Ett dyrare moderkort (tex Asus Maximus-serien) med top notch VRM kommer alltid försörja CPUn bättre än ett budgetkort med sämre VRM. Alltså exakt samma CPU kan kräva högre V på ett billigare moderkort för att tex undershoot blir för lågt pga sämre VRM.

Nu till den manuella justeringen av SVID.
I Internal CPU Power Management i Bios ->

  • IA AC Load Line 0.01 - 62.49

  • IA DC Load Line 0.01 - 62.49

så kan du overridea SVID Behaviour med egna värden. (Dessa värden är på CPUns sida och kan begära dödliga spänningar om du går över Intel spec. 1.10 är intel spec för 10900K.)

Det går att sätta värden från 0.01 till 62.49, där värdet är i MOhm.
(När du väljer SVID Behaviour sätts dessa värden automatiskt tex Best Case Scenario -> AC/DC LL 0.01 (MOhm), Intel Spec är 1.10 (MOhm))

Testa dig fram här, pröva 0.20/0.20 (ihop med LLC4/LLC5) och jobba dig uppåt. Jag själv kör 0.43/0.43 LLC5 på min 10900K i 5GHz 24/7.

VARNING!
Sätt ALDRIG högre än 1.10 på dessa värden -> Spänningen kan ta död på din CPU. Helt sjukt att det går att sätta dessa till 62.49. Någon som vet varför?

Visa signatur

MSI Leopard GP66 liquid metal | 11800H @4.5GHz all-c | 3070m @1470MHz/0.7v | 32GB DDR4 3200MHz cl19
Bild: LG C2 42"
Ljud: Beyerdynamic DT1990 Pro

Permalänk
Inaktiv

@Pontooz: Tack för svaret, jag tänkte inte ge mig in och göra det manuellt just nu utom det får jag göra vid senare tillfälle.
Utav dom tre som jag har ovan på bilderna vilken är mest korrekt tycker du? Vilken ska jag nöja mig med?

Permalänk
Medlem
Skrivet av anon300311:

@Pontooz: Tack för svaret, jag tänkte inte ge mig in och göra det manuellt just nu utom det får jag göra vid senare tillfälle.
Utav dom tre som jag har ovan på bilderna vilken är mest korrekt tycker du? Vilken ska jag nöja mig med?

Kan tyvärr inte ge ett bra svar på dina bilder med VID. VID förändras med temps (pga Thermal Velocity Boost) och AC/DC LL eller SVID Behaviour.

Tycker du ska nöja dig med det som inte orsakar problem och ger bra temps (80°C i stresstest är riktigt bra). Tex något i den här rangordningen:
SVID Behaviour
Best Case
LLC3
LLC4
LLC5
Typical Case
LLC3
LLC4
LLC5
Worst Case
LLC3
LLC4
LLC5
Intel's Fail Safe
LLC3

Vad som är stabilt får man testa sig fram i flera olika stabilitetstester. Gärna 1 timma per test.

Visa signatur

MSI Leopard GP66 liquid metal | 11800H @4.5GHz all-c | 3070m @1470MHz/0.7v | 32GB DDR4 3200MHz cl19
Bild: LG C2 42"
Ljud: Beyerdynamic DT1990 Pro

Permalänk
Inaktiv

@Pontooz: Okej, du kan inte se det på vcore som jag postade heller?

Edit:
Då kör jag på Typical och LLC på level 3.
Har kört RealBench 1h och OCCT 1h (small data OCCT mode) och inte fått några problem.

Permalänk
Medlem
Skrivet av Pontooz:

LLCn som Buildzoid testat sig fram till med avancerade mätverktyg vilket ger lägst overshoot är det som jag kör på. Föredrar metodik och tester framför allt annat som sägs. Misstänker att Asus Ingenjörer har följt/duplicerat Buildzoids egna test och implementerat det som rekommendation i deras bios. Buildzoid om LLC

Kanske ska se över dina fakta, Pontus.

I did a video for Gamers Nexus. That video is WRONG.

Din länk.

Skrivet av Pontooz:

LLC/Vdroop existerar för att bla få ner effekten och förhindra overshooting vid spänningsförändringar som sker hela tiden (dvs Transient Response).
Falkentyne och Buildzoid har pratat/skrivit en hel del om detta. Buildzoid har mätt VPP (voltage point to point), med utrustning, och fått fram att LLC4 är den mest stabila inställningen för bästa Transient Response. Kan inte hitta den exakta länken till just detta, men han diskuterar och visar upp det på filmerna jag länkat i mitt tidigare inlägg. Rekommenderar att du kollar på dom.

Utrustning...oscilloskop?

§1/nedlåtande text /Kent, mod
Permalänk
Medlem
Skrivet av anon300311:

@Pontooz: Okej, du kan inte se det på vcore som jag postade heller?

Edit:
Då kör jag på Typical och LLC på level 3.
Har kört RealBench 1h och OCCT 1h (small data OCCT mode) och inte fått några problem.

Det är kanonbra. Lycka till!

@MP-Jan:
Rättat till länken, gick lite för fort.

Visa signatur

MSI Leopard GP66 liquid metal | 11800H @4.5GHz all-c | 3070m @1470MHz/0.7v | 32GB DDR4 3200MHz cl19
Bild: LG C2 42"
Ljud: Beyerdynamic DT1990 Pro

Permalänk
Inaktiv

@Pontooz

@MP-Jan:

Kör Prime95 i ca 1h och 40-50 min sen droppar den ner till 40% belastning på CPUn och går så. Får inga fel flaggor eller något i tex hwinfo64

Testat att höja LLC till 4:a nu och ska se om de hjälper

Permalänk
Medlem
Skrivet av anon300311:

@Pontooz

@MP-Jan:

Kör Prime95 i ca 1h och 40-50 min sen droppar den ner till 40% belastning på CPUn och går så. Får inga fel flaggor eller något i tex hwinfo64

Testat att höja LLC till 4:a nu och ska se om de hjälper

Jag vet inte varför. Om HWINFO är fritt från WHEA Errors så är systemet stabilt. Kanske är en powerlimit i CPUn som sänks efter ett visst antal sekunder i belastning eller något med windows energischeman. LLCn påverkar VRMen så det borde inte vara det. Om inte VRMen blir överhettad. Har inte tillräcklig erfarenhet för att ge dig något bra råd var du ska leta eller kolla efter.
2 timmar prime95 small fft är riktigt bra. Inget annat vardagligt användande sätter den pressen på CPUn. Sen höjde du LLC ett steg -> bättre undershoot -> mer stabilitet

Skulle tippa på att ditt system är stabilt som det är. Du kan ju ha HWINFO öppet i bakgrunden någon månad och bara kolla efter WHEA Errors innan du stänger av datorn. Bara känna efter om du märker väldigt tydliga buggar regelbundet. Är inte mer med det
Om du verkligen vill spendera mer tid på det så kör prime95 blended i någon timma, realbench och aida.

Visa signatur

MSI Leopard GP66 liquid metal | 11800H @4.5GHz all-c | 3070m @1470MHz/0.7v | 32GB DDR4 3200MHz cl19
Bild: LG C2 42"
Ljud: Beyerdynamic DT1990 Pro

Permalänk
Inaktiv
Skrivet av Pontooz:

Jag vet inte varför. Om HWINFO är fritt från WHEA Errors så är systemet stabilt. Kanske är en powerlimit i CPUn som sänks efter ett visst antal sekunder i belastning eller något med windows energischeman. LLCn påverkar VRMen så det borde inte vara det. Om inte VRMen blir överhettad. Har inte tillräcklig erfarenhet för att ge dig något bra råd var du ska leta eller kolla efter.
2 timmar prime95 small fft är riktigt bra. Inget annat vardagligt användande sätter den pressen på CPUn. Sen höjde du LLC ett steg -> bättre undershoot -> mer stabilitet

Skulle tippa på att ditt system är stabilt som det är. Du kan ju ha HWINFO öppet i bakgrunden någon månad och bara kolla efter WHEA Errors innan du stänger av datorn. Bara känna efter om du märker väldigt tydliga buggar regelbundet. Är inte mer med det
Om du verkligen vill spendera mer tid på det så kör prime95 blended i någon timma, realbench och aida.

Kört realbench i 8h nu utan problem även Prime95 i ca 4h va LLC
Eller en bugg

Permalänk
Inaktiv

@Pontooz

@MP-Jan:

Hittat vad som förstörde Prime95 efter ca 1h och 50min.
Då CPU gick ner till 40% och visade lite graphicglitches.
De va drivrutinerna för UHD 630 för jag uppdaterade dom direkt från intel och inte via asus då asus support sida har en version nedåt än intel.
Så jag nedgraderas igen och nu fungerar allt som de ska
Väldigt underligt för prime ska ju bara påverka CPU men antar att som att grafiken är intergrerad så ställde dessa drivare till de.

Det hände en sak med, jag blev så inbiten i OC så jag har beställt en i9 10900k nu samt ett nytt moderkort (MSIs värsta mATX kort kommer inte ihåg namnet)

Så nu jäklar kommer man klocka snart

Permalänk
Medlem
Skrivet av anon300311:

@Pontooz

@MP-Jan:

Hittat vad som förstörde Prime95 efter ca 1h och 50min.
Då CPU gick ner till 40% och visade lite graphicglitches.
De va drivrutinerna för UHD 630 för jag uppdaterade dom direkt från intel och inte via asus då asus support sida har en version nedåt än intel.
Så jag nedgraderas igen och nu fungerar allt som de ska
Väldigt underligt för prime ska ju bara påverka CPU men antar att som att grafiken är intergrerad så ställde dessa drivare till de.

Det hände en sak med, jag blev så inbiten i OC så jag har beställt en i9 10900k nu samt ett nytt moderkort (MSIs värsta mATX kort kommer inte ihåg namnet)

Så nu jäklar kommer man klocka snart

Har haft liknande problem med min Dell XPS. Skitkänsligt med drivare. Kul att se fram emot något ändå med 10900K! Du kommer märka att 10900K sticker iväg snabbt i förbrukning (och temps) vid OC. När du börjar klocka är det bara börja posta i överklockningstråden. -ronz har skrivit en guide. Dock så behövs den guiden justeras imo med ändrade värden och förklaringar.

Nu går du miste om Asus riktigt nice Bios. Asus bios hjälper användaren när man sätter Auto, baserat på bla temps och CPUns VID. Asus Bios gör OCn till ett enkelt jobb. Dock har jag hört att MSI har kostat på VRM. Utifrån det borde man, om man pillar rätt i bios, få en aningen bättre klock.

Visa signatur

MSI Leopard GP66 liquid metal | 11800H @4.5GHz all-c | 3070m @1470MHz/0.7v | 32GB DDR4 3200MHz cl19
Bild: LG C2 42"
Ljud: Beyerdynamic DT1990 Pro

Permalänk
Inaktiv
Skrivet av Pontooz:

Har haft liknande problem med min Dell XPS. Skitkänsligt med drivare. Kul att se fram emot något ändå med 10900K! Du kommer märka att 10900K sticker iväg snabbt i förbrukning (och temps) vid OC. När du börjar klocka är det bara börja posta i överklockningstråden. -ronz har skrivit en guide. Dock så behövs den guiden justeras imo med ändrade värden och förklaringar.

Nu går du miste om Asus riktigt nice Bios. Asus bios hjälper användaren när man sätter Auto, baserat på bla temps och CPUns VID. Asus Bios gör OCn till ett enkelt jobb. Dock har jag hört att MSI har kostat på VRM. Utifrån det borde man, om man pillar rätt i bios, få en aningen bättre klock.

Alla asus mATX kort över den modellen jag har idag har problem med ethernet pga intel chipet.

Därför föll de på MSI kortet då jag vill vara kvar på mATX.
Sen läste jag att msi är bättre än asus på ”default” inställningar för intel och även så hade dom bättre VRM vilket gjorde att man kan klocka CPU mer.

Eller gjorde jag ett dåligt köp?

Edit;
Verkar vara lätt att clocka med MsI
https://www.msi.com/blog/intel-9th-cpu-overclocking-5ghz-with...

Även denna guide:
https://download.msi.com/archive/mnu_exe/pdf/MSI-Z390-Overclo...

Dock så verkar det inte finnas för z490 och i9 10900k men antar att det är typ samma lika?

Edit2;
"That board's got a 12+1+1 VRM configuration, 60A stages, healthy looking heatsinks; should be more than up to the task of handling the current demands of even the power-hungry 10900K."

Så antar att det fungerar bra

Permalänk
Medlem
Skrivet av anon300311:

Alla asus mATX kort över den modellen jag har idag har problem med ethernet pga intel chipet.

Därför föll de på MSI kortet då jag vill vara kvar på mATX.
Sen läste jag att msi är bättre än asus på ”default” inställningar för intel och även så hade dom bättre VRM vilket gjorde att man kan klocka CPU mer.

Eller gjorde jag ett dåligt köp?

Edit;
Verkar vara lätt att clocka med MsI
https://www.msi.com/blog/intel-9th-cpu-overclocking-5ghz-with...

Även denna guide:
https://download.msi.com/archive/mnu_exe/pdf/MSI-Z390-Overclo...

Dock så verkar det inte finnas för z490 och i9 10900k men antar att det är typ samma lika?

Edit2;
"That board's got a 12+1+1 VRM configuration, 60A stages, healthy looking heatsinks; should be more than up to the task of handling the current demands of even the power-hungry 10900K."

Så antar att det fungerar bra

Ah jag har läst om buggen. Har bara 200mbit internet så jag kan inte ens testa på min egna hårdvara. Lite skumt ändå att det var "hårdkodat" i dom tidigare exemplaren och senare fixat enl Intel själva. Ändå så släpper dom ut det på marknaden.

I rätt händer är MSI bättre imo. Vet faktiskt inte vilken källa som stämmer bäst. Jag har läst att Asus har bäst "default", men så fort man OCar så blir det irrelevant ändå. Dom brädorna jag sett så har MSI bättre VRM i samma priskategori som Asus. VRMen ser då bättre temps och med bra design jobbar dom effektivt = bättre clocks enl Buildzoid.

Arkitekturen är densamma och bios borde vara en vidareutveckling på föregående generation. Att överklocka kräver någon form av strategi. För att utveckla sin egna strategi behöver man fördjupa sig i platformen. Det går att copy-paste men det är inte optimalt och några rekommendationer som jag sett är rent sagt kriminella. Här har du en lång guide från Falkentyne, som applicerar på Asus Bios. Kanske går att extrahera information och applicera det i MSI Bios.

Rent generellt (precis som tidigare generationer) skalar OCn bättre med lägre temps. Chippen varierar i kvalitet på många olika sätt från VID till temputveckling till vilka cores som blir "favoured cores" till IMC osv
i9an är såpass svår för Intel att producera (dyr?) att chippet håller hög genomsnittskvalitet och har man tur får man ett fint ex

Visa signatur

MSI Leopard GP66 liquid metal | 11800H @4.5GHz all-c | 3070m @1470MHz/0.7v | 32GB DDR4 3200MHz cl19
Bild: LG C2 42"
Ljud: Beyerdynamic DT1990 Pro