Speldator + filserver + 24/7 Plexserver budget 25K

Permalänk
Medlem

Speldator + filserver + 24/7 Plexserver budget 25K

Hej!
Min gamla stationära (främst surf + speldator) börjar bli till åren, dags att uppgradera. Har också en gammal Intel NUC med ca 16 externa hårddiskar som används som filserver + plexserver (användes tidigare som HTPC också, har en Nvidia SHIELD nu istället). Kan ej koppla in fler externa nu, verkar vara begränsat av mängden ”endpoints” i usb 3.0.

Tänkte uppgradera båda och funderar på att köra alla i samma burk nu när jag har SHIELD till TV:n. Vill ha diskarna internt istället för externt, för att slippa diskar liggande överallt samt temperaturen och för att slippa usb, ska plocka ur diskarna ut externa behållarna.
Då jag började lägga ihop delar för ”servern” sprang kostnaderna iväg med dyrt moderkort (se nedan) samt bra processor som klarar transcodes på plex, kom till slut fram till att det nog blir billigare att bara slänga in ett bra grafikkort och köra allt i samma burk än att köpa ytterligare en separat dator. Siktat in mig på AMD pga bra pris/performance.

Planerar köpa ett HBA-kort som går koppla in 16 HDD i, vet detta är med externa sff-8088 kontakter men får dra tillbaka in i datorn, är flera tusenlappar billigare än LSI korten med interna portar. Tänkte köpa 4st breakout sff-8088 till 4Xsata och koppla till diskarna i chassit.

Problemet med HBA kortet är att det är PCIe 2.0 och går på x8 lanes och verkar kräva den bandbredden för att inte vara flaskhals (kör SNAPRAID och vill inte vara begränsad i hastigheten, tar redan nog lång tid att synca), se uträkning här.
Vill därför ha moderkort som kan köra PCI x8/x8 då måste ha grafikkort och vill ej köra detta i x4. Inget av B450 korten verkar gå köra i x8/x8 enligt detta dokument, de ”billiga” x570 som tex Asus TUF gaming klara inte heller x8/x8, bästa och billigaste jag hittade var Asus Prime x570-Pro. Har 6 sata-portar också till framtida expansion.

Processorn blir nog AMD Ryzen 9 3900X för att klara många transcodes + hålla i många år.

Angående chassi verkar det vara stor brist på de som kan rymma 16+ hårddiskar, Fractal Design Define 7 XL verkar dock kunna ta minst 18 hårddiskar om man köper till extra vaggor. Vill helst inte ha server-chassi pga ljud samt sambo.

Angående PSU vill jag ha något som kan ge ström till ca 20 hdd samt resten av komponenterna utan att använda molex till sata (lose all your data) eller 3:dje parts förgrenings-kablar, har stor respekt för el och vill inte hela bygget ska brinna upp. Corsair HX850 850W 80+ Platinum verkar vara den billigaste PSU:n med 6 st sata/peripheral utgångar där varje kabel kan koppla 4st sata diskar, ingår 4st kablar till 16 diskar, får beställa någon extra kabel så kan koppla in alla diskar, denna verkar vara kompatibel till HX850.

Då jag redan lagt ut så mycket på processor, moderkort och chassi tänkte jag att jag kan slänga in ett bra grafikkort, stor snabb ssd samt bra RAM och använda den som primär PC också, tycker den bör klara köra någon transcode samt gaming samtidigt. Siktar på 1440p 120fps. Har redan en Noctua NF-A14 som jag tänkte slänga in.
PNY CS3030 M.2 NVMe - 2TB verkar vara bra disk för ca 3000kr (blev tillfälligt slut medan jag skrev detta... typiskt).
Angående RAM har jag inte så bra koll men G.Skill 32GB (2x16GB) DDR4 3600MHz CL16 Trident Z Neo C verkar vara bra.

Vad tror ni om bygget? Är det dumt att kombinera allt i samma burk? Kan jag komma billigare undan med någon annan bättre komponent? Tacksam för synpunkter!