WIFI för stationär dator

WIFI för stationär dator

Jag skulle helst vilja slippa dra kabel till ett rum där min son kommer att ha sin dator men hans dator har inte inbyggt wifi på moderkortet så jag skulle vilja ha tips på vilka trådlösa kort/donglar som är bra.
Jag har letat lite med tycker det är svårt att hitta så mycket nyttig info, så om ni har erfarenheter få ni gärna dela med er?

Finns det såntdär "nätverk via eluttaget"-extender som har ett ethernetjack på "slav"-sidan?

Billigare är bättre men jag vill inte vara dumsnål och köpa saker som inte funkar.

Jag har använt både USB-variant och numera PCIe-variant.

När jag valde vilket kort att köpa, blev min undermåliga test att först titta på hur stark WIFI-signalen var på mobiltelefonen från routern till den plats datamaskinen står placerad. Detta tillåter att i alla fall göra något slags rimligt antagande gällande väggarna emellan osv. Det visade sig vara helt okej.

Är routern likaså kortet som införskaffas dual-band är det i min erfarenhet inte särskilt kinkigt, och att läsa tidigare relevanta kundrecensioner var något jag värderade vid mitt val. Det kan vara bra att faktiskt läsa vad lågt betyg beror på, det kan ju vara Linuxhjältar som har problem med drivrutiner osv.

Valet föll även på en variant som inte endast hade antenner som sticker ut från kortet i bak på datamaskinen, utan istället levererades med kablage till en antennmojäng som kan placeras ovanpå PC-chassit/skrivbord etc. Tänkte att det eventuellt kunde vara bra.

En del ös i linan kan säkert gå förlorat, i mitt fall har jag inga vidare koncepter om hur pass mycket eftersom det fungerar utan förhinder. Signalen är bra och anslutningen till Internet har aldrig försvunnit.

Minns inte exakt modell men det är en Intelbaserad ASUS-variant med dual-band wifi, blåtand och ”alla” säkerhetsstandarder för typ 400-500 sek eller bättre pris.

Bytte från USB-variant främst av bekvämlighet. Dessa fungerar också okej nu för tiden, men man kan få pilla med energiinställningar såsom ”stäng aldrig av denna USB” (eller hur det står), och dumsnålar man kan det bli värmerelaterade problem både i enhet och USB-port. Tittade även på ”via eluttaget” när det begav sig men lade ned det. Fick på känn - utan att faktiskt veta - att det eventuellt kunde innebära onödigt krångel om det var sjörövare som kopplat ledningarna här eller om boendet ändras osv.

Viljan att felsöka avtager med ålder, så mycket vet jag.

Blev vi klokare? Kanske.

Satsar man på wall-fi så är det bästa att inte snåla, och man bör förbereda sig på att även med till synes goda förutsättningar (nybyggt hus) så kan hastigheten ändå bli 10% av paketangivelsens optimistiska uppskattning.

Med vanlig WiFi så är det åtminstone lite förutsägbarare vad mman kan vänta sig, av väggar eller antalet SSID i närheten.

Skrivet av dussin:

Det kan vara bra att faktiskt läsa vad lågt betyg beror på, det kan ju vara Linuxhjältar som har problem med drivrutiner osv.

Linux behöver inga drivrutiner ju. Allt funkar alltid ändå.

Skrivet av AndreaX:

Satsar man på wall-fi så är det bästa att inte snåla, och man bör förbereda sig på att även med till synes goda förutsättningar (nybyggt hus) så kan hastigheten ändå bli 10% av paketangivelsens optimistiska uppskattning.

Med vanlig WiFi så är det åtminstone lite förutsägbarare vad mman kan vänta sig, av väggar eller antalet SSID i närheten.

Nybyggt hus är i många fall värre för WiFi än äldre hus, idag så är det inte ovanligt med stålreglar, folie och en mix av material i en och samma vägg för att få till en ljuddämpning. Som en extra bonus så dämpas även WiFi och speciellt då 5GHz bandet.

Skrivet av AndreaX:

Linux behöver inga drivrutiner ju. Allt funkar alltid ändå.

Skojar du ??

Trådlösa nätverkskort är ju något som i alla tider haft problem i linux, är ju något dom flesta som byggt en egen x86 router och kör på en linux distro har erfarenhet av. Visst, det har blivit bättre... Men stöd för dom senare chippen för WiFi5 (802.11ac) och WiFi6 (802.11ax) laggar efter.

Realtek nätverkskort (trådat och WiFi) brukar ha bra support då deras kretsar är dussinvara.
Men kommer man till WiFi5 och högre så blir det glesare...
RTL8812AU har fungerande support men kan ändå ge problem beroende på tillverkare, det kräver då lite djupdykning i config filer.

Men försök att få igång RTL8822AU

Så det @dussin skrev är i högsta grad ett bra tips!

Homeplug

@dumbo: Hej jag har Zyxel PLA-5456 Twin Pack har funkat kanon för mig. En har dock gått sönder under garanti perioden, fick ny.

Tack för svaren. Jag har nog blivit lite klokare även om åsikterna verkar gå isär...
Wifi-täckningen i det aktuella rummet är, hur som helst, ganska bra. Jag har kollat med min telefon och bredbandskollen och får ut 98/56 (ping 5ms) av 100/100, så det är kanske enklast om man hittar ett trådlöst nätverkskort som är bra.
Det verkar ju som att Asus PCE-AC56 är vettigt och kostar ju inte en hel förmögenhet...

@dumbo

Jag kan rapportera om en billig i mitten av nästa vecka om du vill, har precis beställt två som är tänkta att användas på 1'a och 2'a våning av mig och grabben.
Routern sitter i källartrappen
usb 802.11ac (WiFi5) för 177:-
Har 500/100 fiber...