XV273K från Black Friday - Backlight Bleed?

Permalänk
Medlem

XV273K från Black Friday - Backlight Bleed?

Hej på er!

Lyckades knipa en XV273K från Inets Sweclockers-erbjudande. Den kom idag. Trivs bra med den över lag, bortsett från att det i samtliga fyra hörn är ganska rejäl backlight bleed, mest drabbat är övre vänstra hörnet. Svårt att ta bild på, fotot blir inte så verklighetstroget.

Är det någon som köpt denna skärm någorlunda nyligen som har samma eller andra erfarenheter? Står nu i valet mellan att försöka få nytt exemplar eller återlämna varan.

Permalänk
Bildexpert 📺

@elde: Börja med att sänka ljusstyrkan. Har en artikel om detta här: https://www.sweclockers.com/artikel/24406

För sätter du ljusstyrkan på en skälig nivå, som ofta är de lägsta 10% av Brightness-reglaget om vi talar om vintermörkret och lite mer dämpad inomhusbelysning så kommer du få mycket behagligare bild. Och när du går från 350 till kanske 100 nits ljusstyrka så följer svärtan med eftersom det är så det fungerar. Då blir svärtan och ljusläckaget också 3,5 ggr svagare.

Sedan kan man börja utgå från problemen lite mer konkret. Felfria är de inte. Men rakt ur kartong i det svenska höstmörkret ser det inte roligt ut.

Permalänk
Medlem

Jag funderade på att köpa någon av Asus eller Acers 1440p@144Hz monitorer men var för rädd för alla skräckhistorier om backlightbleed. Blev att jag köpte XV273K istället och jag hoppades att qualitycontrol skulle vara bättre på denna modellen. Tyvärr är det rejält med backlightbleed. På högsta ljusstyrka i ett mörkt rum ser det riktigt illa ut och inte alls något som borde vara acceptabelt för prisklassen.

Jag kör min inställd på 24/100 i ett rum med tre tända lampor ("mysbelysning") och då är backlightbleeden inget man direkt märker av i de spel jag kör mest (World of tanks och PUBG). Däremot märks det i mörka scener i film och TV-serier men eftersom jag mest använder TV:n till det är det inte så ofta jag störs av det. (Min TV har till skillnad från datorskärmen noll backlightbleed). Släcker jag ner lamporna syns det även på 24/100, men det är möjligt att man då kan dra ner ljusstyrkan ytterligare på skärmen och på så vis minska bleeden.

Det ser ut ungefär som bilderna i recensionerna på Amazon.

https://www.amazon.com/gp/customer-reviews/R29L63RAUCQAC2/ref...

https://www.amazon.com/gp/customer-reviews/REFSGG4RSDP9V/ref=...

Jag brydde mig inte om att lämna tillbaka skärmen då problemet verkar vara så pass vanligt att jag inte trodde att jag skulle få ett bättre exemplar, och kanske skulle få andra problem som döda pixlar istället.

Permalänk
Medlem

Jag hade 0 BLB på min, IPS glow hade jag lite men inget som jag störde mig på, va i klass med min gamla skärm.

Problemet på min var att styrspaken var trasig, kändes som man hade 0 kontroll och den gjorde vad det själv ville och fanns inge klick i den åt något håll. Har nu skickat tillbaka den.

Körde 5/100 i belysning på min, tror tftcentral rekommenderade 3/100.