Permalänk

4k streaming laptop-TV (kabelköp)

Laptop: HP (Intel HD Graphics 510)
TV: OLED55B
Ljud: SL9Y

Kommer DP 1.2 -> HDMI 2.0 från laptop till TV att ge 4k samt det underbara ljudet från soundbaren?

Alternativt är hdmi-hdmimini en likvärdigt eller bättre kabel att använda?

Permalänk
Bildexpert 📺

@JajnesBond: DP 1.2 och HDMI 2.0 är specifikationer. Vad du behöver är en omvandlare som kan ge full bandbredd i omvandlingen med 18 Gbps/600 MHz om du vill åt 4K/60-signal samt då ljud. Så lusläs specar.

Nöjer du dig med 1080p eller så kan du antagligen använda den inbyggda HDMI-anslutningen (om den finns). Har du högre krav som HDR, Dts-ljud och liknande är en dator en mer besvärlig källa och inte allt kan nås. Där lär du få allt du kan och behöver genom TV:ns inbygga smartsystem för att komma åt funktioner som Dolby Atmos och Dolby Vision.

Permalänk
Medlem

här är en aktiv omvandlare som ser ut att stödja 4k/60hz, vet dock ingenting om ljudet med det kanske någon annan kan svara på?
Aktiv omvandlare

Finns också HDMI - HDMI mini kablar som säger sig kunna klara 4k/60hz men det är ett betydligt sämre utbud.
till exempel denna

misstänker att en HDMI-HDMI mini kabel ger minst problem eftersom den inte involverar någon omvandling mellan kabeltyper, men å andra sidan vet jag inte riktigt om man kan lita på CDONS specifikationer?

Visa signatur

Intel i7 10700K
ASUS Z490 Prime-P
Gigabyte Radeon RX 570
Corsair Vengeance 16gb

Permalänk

Fan viken jävla jungel ändå, allt ska ju bara vara universiellt egentligen.

Laptopen har bara DP/HDMI-mini medan TVn jobbar med HDMI.

@laxpudding: kommer zetrris förslag på hdmi-m göra susen, inkl ljud och atmos? Annars är det en aktiv omvandlare som gäller? Samt kommer DP till HDMI ge ljud från soundbaren?

Skickades från m.sweclockers.com

Permalänk
Bildexpert 📺

@JajnesBond: Universellt är svårt då behoven och kraven är så vitt skilda. Det är många format och funktioner och en laptop kan inte svara mot dem alla. Att köra 1080p/60 är dock så universalt och spritt det kan bli. Fungerar med i princip allt som tillverkats senaste 10 åren eller så.

Intel HD Graphics 510 är för klen, typiskt för Intels HDMI-anslutningar, och har inte bandbredden för att köra 4K/60 och klarar förmodligen inte moderna funktioner. Då måste man gå via Displayport. Där bli funktioner för ljud med mera, likt HDR, något som också påverkas av omvandlaren.

Därför är en äldre och lite klenare bärbara sällan någon framgångssaga ifall det är typ Netflix man vill åt. Det åstadkommer man istället genom den inbyggda appen i LG-TV:n. Då får man Dolby Vision och Atmos, 4K och HDR så länge man har abonnemanget.

Permalänk
Skrivet av Laxpudding:

Okej. Får erkänna mig besegrad (begränsad) i mitt hemelektroniksutbud.

Du nämner att man kommer åt ljudteknikerna bäst med de inbyggda TV-funktionerna. Vad missar jag om tar en kabel med (antingen hdmi-hm eller hdmi-dp) stöd för endast 1080p/60 i ljudväg? Får jag bara vanligt TV-ljud eller?

Har provat en hdmi-hdmi med en gammal vga-hdmi konverter och får inget ljud alls från TVn.

Skickades från m.sweclockers.com

Permalänk
Bildexpert 📺
Skrivet av JajnesBond:

Vad missar jag om tar en kabel med (antingen hdmi-hm eller hdmi-dp) stöd för endast 1080p/60 i ljudväg? Får jag bara vanligt TV-ljud eller?

Du får de format som din hårdvara kan skicka över HDMI-anslutningen vilket varierar helt med hårdvaran som används. Stereo brukar alltid fungera. När det kommer till kommersiella tjänster likt Netflix finns det ytterligare krav på mjukvara, viket OS man kör, vilket webbläsare eller program man kör och även dessa tjänster kan i sin tur ha krav på hårdvara. Till exempel vilka codecs som hanteras. Så varje gång man försöker få en äldre dator att fungera med moderna tjänster måste man reda ut varje detalj på egen hand.

Netflix har till exempel detaljerad info: https://help.netflix.com/en/node/23931

...men det förutsätter att du som sitter med datorn kan tolka den informationen. Då är fristående enheter som AppleTV och Nvidia Shield rejält så mycket enklare. För att inte tala om smart-systemet i TV:n.

VGA kan inte skicka ljud, utan vill man ha den vägen till/från HDMI-omandling måste man ha en omvandlare som kan plocka ut eller baka in ljud, vilket ofta sker via 3,5 mm analogt ljud.

Permalänk
Medlem

@Laxpudding: Du borde ha svar på "Stödjer den här kabeln version X?" som snabbkommando

Permalänk

Tusen tack @laxpudding för att du har tagit dig tid att hjälpa mig reda upp oordningen i kabeldjungeln!

Skickades från m.sweclockers.com