Permalänk
Inaktiv

Vad är en bra UPS idag?

Min stengamla APC Back-UPS 550 dog knall och fall häromdan. Eller tja, jag antar att den dog för överbelastningslampan lyste konstant, den ville inte nollställa sig eller stänga av sig med av/på-knappen... Jag tjafsade inte så mycket med den, utan dumpade ut den till återvinning. Har haft den sedan 2002, typ, så den har väl tjänat sitt. Windows vill inte ens kännas av den numera om man pluggar i USB-sladden ("inkompatibel enhet", tjoflöjt...)

Så vad ska man ha istället? Eftersom moderna datorer drar så mycket mer ström än den stackars burken från tidigt 00 den var avsedd för så hade jag den till min Macbook/thunderbolt-skärm, vilket den hanterade gott. Den drev även router och kabelmodem, samt en LED-"nödlampa" för lite ljus på ett par watt.

En UPS som kan hantera min nuvarande gamingdator skulle väl väga 30 kilo gissar jag, datorn toppar på en 800W eller så när den kör Folding@home på CPU+2xGPU med mina Vega i turbo-läge. Nu ska man väl inte folda om strömmen går direkt, men en klen UPS som min gamla skulle ju skita på sig om datorn står och jobbar hårt (vare sig det är foldning eller ett spel) precis när strömmen går.

Min tanke är väl att glömma fet-PCn, precis som jag har haft det fram tills nu, och istället fortsätta driva endast Macken. En jätte-UPS lär ju kosta motsvarande jätte-pengar misstänker jag, men en mindre enhet på under 1000VA borde väl inte vara så dyr?

Finns det någon som kan UPSer här, och vet vad som är något att satsa på?

Permalänk
Avstängd
Visa signatur

2600x||16GB @3000Mhz 14-14-10-14-32-46||Vega 64||1TB SSD||HX1000 plat||FD R6 TG vit||CH VII||H100i V2||SST-ARM22SC||SG 32" QHD 144 Hz VA|| https://folding.extremeoverclocking.com/team_summary.php?s=&t...

Permalänk
Inaktiv

Hm tja, nästan 7400 spänn var väl inte riktigt vad jag tänkt spendera.

En display med information är ju alltid sådär nördigt kul iofs.

Permalänk
Inaktiv

Funderar skarpt på en CyberPower PFC Sinewave Series CP900EPFCLCD. Kostar under 1900 från Proshop, vilken jag handlat från förut utan problem.

Funderade på APC igen, men de är dels dyrare än Cyberpower, sedan ger deras UPSer inte sinusvåg ut, utan utspänningen ser bildligt talat ut som fan. Moderna aktiv PFC nätaggregat gillar inte sådan knasig inspänning; vet inte hur viktigt det är egentligen då min gamla Back-UPS garanterat gav ännu sämre vågform, men ändå drev router och andra tekniska apparater utan problem. *axelryck*

Dessutom ska tydligen aktiv PFC med icke sinusvåg UPS leda till högre energiförbrukning av batterierna, så varför inte slå tre flugor, typ? Billigare, sinusvåg, potentiellt lägre strömförbrukning.

Så det blir nog denna, tror jag.

Permalänk
Inaktiv

Köpte ovan nämnda CP900EPFCLCD och har haft den nu i närmare två månader. Mycket sjysst UPS måste tillstås, särskilt med tanke på priset. Kapaciteten är - som man kan gissa kanske - 900VA, och max uteffekt är 540W. (Då varar inte batterierna så länge dock kan nämnas - bara 2-3 minuter typ.)

Enligt tester på nätet som gjorts med oscilloskop ger den här enheten nästan helt perfekt sinuskurva ut på elströmmen, utan några synliga trappsteg. Detta gör att den är fullt kompatibel med nätdelar som använder aktiv PFC. Enheten har dessutom en inverter som konstant är redo att aktivt omtransformera strömmen om spänningen skulle falla, utan att behöva gå över till batteridrift för minsta svacka (till exempel om en större elutrustning på samma krets går igång; tvättmaskin, torktumlare, mikrovågsugn osv.) Endast om spänningen faller för mycket slår batteridriften till, vilket sliter mindre på batterierna och sparar ström.

UPSen är dessutom knäpp tyst under normal drift, endast när den laddar eller byter över till batteridrift så startar fläkten (vilken dessutom är ganska dämpad.) Enheten har dessutom en belyst LCD-panel på fronten som kan visa en hel del information, typ inspänning/Hz, utspänning, uteffekt/%, VA ut/%, beräknad batteritid vid nuvarande effekt, antal "händelser", osv. USB-uttag finnes också såklart, så att inkopplad dators operativsystem kan känna av att det finns en UPS ansluten, samt övervaka batterikapacitet. CyberPower tillhandahåller även en mjukvara för mer avancerad styrning och reglering av UPSen, vilken jag emellertid inte provat.

Man har sex standard eluttag på baksidan att leka med, vilka alla är batteridrivna - vilket är ganska generöst, ofta är ju bara hälften av uttagen batteridrivna på konsument-UPSer. Jag har nu kopplat till en stor del av min hemelektronik till uttagen, dvs:
* Chb CH7486E Docsis 3.0 kabelmodem
* Apple Thunderbolt Display
* Apple Macbook Pro 13" 2018 (via medföljande 60W väggladdare)
* Apple Time Capsule router
* Apple TV 4k
* Samsung SyncMaster SA850 27tum bildskärm
* Samsung UE40ES630305U 40tum TV
* Sonos Playbar, SUB, 2x Play:1
+ 2x LED glödlampor, ca 2W styck

...Så ganska många grejer, vilket UPSen hanterar galant. Standby uteffekt är runt 35-45W ungefär varav det allra mesta slukas av kabelmodemet och router, och om man bara slökör Macen med sin thunderbolt-skärm medans den backupar till Time Capsule, Samsung-skärmen (vilken är kopplad till min PC), samt strömmar video via Apple TV och Sonos-systemet så drar allting runt 250-320W typ. Så det finns mer marginal att ta av innan man slår i taket.

Vid låg last, som när allting ligger i sovläge säger frontpanelen att batterierna varar mellan en halvtimma till en timme cirkus. Om enheter är igång och uteffekten ligger på runt 250W går tiden ner till 7 minuter...

I går anlände mitt andra inköp: en CyberPower CP1500EPFCLCD! Det är en tolvkilos pjäs med 1500VA/900W kapacitet, och allt den gör är att driva min speldator.

I den sitter:
* RM1000i nätdel
* ASUS ROG Strix X299-XE Gaming moderplatta
* Intel Core i9 7900X CPU
* 64GB G-Skill DDR4 med vackert RGB LED bling
* 2x ASUS ROG Strix Vega 64 OC GPU
* Samsung 960 Evo 1TB SSD
* 2x Western Digital Raptor 1TB HDD
* 6x Noctua 150mm CPU/chassifläktar, 1x 120mm chassifläkt
+ diverse kringenheter, headset, väbbkamera, mer LED bling osv.

Folding@Home 17 trådar på CPU, GPU 0 på power saver-profil och GPU 1 på turbo ger energiåtgång på runt 750W uteffekt från UPSen, det varierar +70/-30W cirkus, men det är mycket sällan det toppar över 800. Intet ett pip har jag hört från den, foldade i många timmar för att kolla att den skulle mäkta med (man vill ju inte att överströmskyddet ska slå till och släcka ner maskinen...) Fläkten gick aldrig igång, och den blev inte varm heller.

Vid vanligt desktop-bruk drar systemet cirka 100W, och då varar UPSen i närmare en timme påstår den. Har dock inte testat för att se om det stämmer.

Intressant känsla att vara "immun" mot strömavbrott så här! Tyvärr saknar utrustningscentralen i mitt hyreshus batteribackup, så om strömmen går försvinner internet-åtkomsten. *suck* Det tar ju tyvärr bort lite av vitsen med att ha batteriskydd på kabelmodem och router. Dock, det tar ju bort risken att min privata utrustning går ner/startar om av att strömmen blinkar till under åskoväder till exempel.

Permalänk
Medlem

@anon132576: Funderar på att klicka hem en CP1500 dels pga mobiluttag direkt i laddaren, men så klart primärt för min NAS & min stationära dator, primär skärm och router, samt elektroniska skrivbord (primärt för surge protection och ren el) skulle du rekommendera den? Funderar var jag ska köpa från, inga verkar ha fri retur men tänker att jag borde bli nöjd om jag slår till med den lite dyrare CP1500, mätte min dator med skärmar i load (gaming) utan alla andra enheter så mätte PC:n med skärmar 440W. så räknade det till att bli ca 550-600W I högre load ifall strömmen går - så då borde väl CP1500 bli rätt bra? Samt många portar för att plugga in saker? Vill bara ha någons annan åsikt dels om enheten samt egentligen om proshop.

Visa signatur

Intel Core i7 6700K | Asus Z170-A Gaming | EVGA GeForce GTX 1070 FTW | 16GB Corsair Vengeance LPX DDR4 3200MHz |SDD: Samsung 850 Evo 250GB & Samsung 750 Evo 120GB | HDD: Seagate Barracuda 2TB, Samsung 1TB, Seagate 500GB | Fractal Design R5 | Acer Predator XB271H 165hz 27" | 2x Asus 21.5" VS228h| Audio Technica ath M50x | Corsair Strafe RGB Silent MX | Razer Deathadder | Huawei Honor 8 | Raspberry Pi mm

Permalänk
Inaktiv
Skrivet av Relioz:

@LennyV: Funderar på att klicka hem en CP1500 dels pga mobiluttag direkt i laddaren, men så klart primärt för min NAS & min stationära dator, primär skärm och router, samt elektroniska skrivbord (primärt för surge protection och ren el) skulle du rekommendera den?

Jag har varit borta ett tag från forumet och såg inte ditt svar - nu har du ju kanske hunnit köpa något redan... Iallafall, ja, jag är mycket nöjd med mina Cyberpower UPSer och rekommenderar dem - iallafall Sinewave-serien som jag inhandlat. De har ju andra UPSer också som inte ger lika ren utspänning vid batteridrift, som kanske eller kanske inte funkar bra med moderna datornätdelar...

Även nöjd med Proshop måste jag säga. Har beställt några gånger därifrån nu och de har varit raska och pålitliga, de däringa danskarna. Försöker normalt sett köpa lokalt i butik när jag kan (för det är trevligt att det finns butiker som ger folk jobb så inte alla går arbetslösa typ, plus att det förenklar garantireturer), men Cyberpower saknar svensk distributör så det går inte i det här fallet.

Har inte behövt returnera något från Proshop än, men de har ju bra renomme på Prisjakt, så det är säkert inga större problem där heller iofs, förutom att man får packa ett paket och skicka iväg själv. (Håhåjaja om det är en pjäs som en 1500VA UPS... lol)