Permalänk
Medlem

28k Gamingdator för 1440p Gaming

Hallå alla Sweclockers! Det börjar nu bli dags för mig att köpa en ny dator. Jag vet ju inte så jättemycket om datorkomponenter vad gäller specificationer o sånt och vad det betyder så jag tänkte att ni här vet bättre och skulle uppskatta er hjälp väldigt mycket.

Jag är ganska såld på 1440p setup, tänkte köpa den här skärmen ifall någon undrar(ingår INTE i budgeten).

För att förenkla för er tänkte jag göra det i punkter vad jag vill ska ingå i den här datorn.

*Ren gamingdatorn, snyggt chassi eller lysande lampor o sånt bryr jag mig inte om,vill lägga pengarna på att få ut så mycket prestanda som möjligt.
*Tyst, vill inte kunna höra min dator flåsa med headset på.
*Har snabbt och bra SSD med minst 500gb space eller större,om det bara är 500gb vill jag ha någon HDD för extra plats,brukar dock klara mig med ganska lite space då jag ofta avinstallerar spel/saker jag inte använder.
*Klara 1440p bra nu och för framtiden(alltså inte precis klara det, utan den ska klara det utan problem).
*Delarna är relevanta för framtiden, inte spara pengar på att köpa något som är "utgånget" om 1-2 år.
*Montering ska ingå.
*Windows ska ingå.
*Möjligen kunna streama bra med den, men det är mindre viktigt.

Exempel på spel jag spelar/kommer spela med den är:
Kingdom Come
Elder Scrolls Online
GTA
Total War spelen
m.m.

Eftersom jag kommer köpa en 1440p G-sync skärm förväntar jag mig att ni kommer vilja lägga ett 1080 Ti kort i vagnen. Men vad jag har läst lite också är att om man har 1440p setup med ett 1080 till exempel så är det oftast CPU som "bottleneckar", läste att Ryzen cpu är möjligen bättre än Intel då Ryzen har fler trådar, vilket är bättre för 1440p. Kan inte riktigt detta men vad är eran åsikt om detta? Ryzen eller Intel?

Försökte vara så tydlig som möjligt men om det är något jag inte varit så tydligt med så skriv bara här så ska jag svara så snabbt som möjligt!

Permalänk
Medlem

Ett tips jag kan ge dig nu är att vänta en stund då både Intel och NVIDIA är på väg med nya processorer / grafikkort.

Du vill som sagt inte att det ska vara orelevant om 1 - 2 år och då är det absolut bästa att vänta en liten stund

Skickades från m.sweclockers.com

Visa signatur

PC: I7 9700K @ 5 Ghz - Asus strix z390-f gaming - 32GB 3600mhz Gskill - KF2A RTX3080 - Samsung pro 1TB SSDx2
GEAR: Logitech G915 TCK - Logitech G Pro superlight - Logitech G PRO X - Samsung 240hz 32"

Permalänk
Medlem
Skrivet av Magnituden:

Ett tips jag kan ge dig nu är att vänta en stund då både Intel och NVIDIA är på väg med nya processorer / grafikkort.

Du vill som sagt inte att det ska vara orelevant om 1 - 2 år och då är det absolut bästa att vänta en liten stund

Skickades från m.sweclockers.com

Har hört det, hur länge tros det ta innan dom släpps? Är lite i kris då jag inte har någon dator just nu och vill gärna ha en klar snart. Måste väll finnas något nu som också kan vara relevant ett bra tag framöver med en sån här budget?

Permalänk
Medlem

Testade o sätta ihop en egen build lite på skoj på det jag tror är bra för det jag vill ha. Tror nog att det är någorlunda nära.

https://www.inet.se/kundvagn/visa/11695331/

Kan inget om vilken fläkt jag ska ha så jag satte inte in det.

Permalänk
Medlem

Oktober tror jag de nya korten kommer. de kommer vara fokuserade på att klara 4k, så jag tror verkligen det är värt att vänta om du vill ha framtidssäkert 1440p

Permalänk
Medlem

tl,dr: Här är ett förslag med mycket vattenkylning som definitivt håller datorn tyst, men det har sina nackdelar också. I övrigt ganska hög nivå av mainstream-komponenter. Klarar kanske budgettaket beroende på fraktkostnader och tillgänglighet. Allra sist nämner jag varför det här bygget inte är någon bra idé, missa inte det!

Så... Med 28k har du ganska mycket svängrum, särskilt om skärmen inte är en del av budgeten för bygget.

Det låter med andra ord som ett perfekt tillfälle för vattenkylning, men vi kommer till det, först borde vi gå igenom ett par saker:

Ryzen vs. Intel - När Ryzen kom sparkade de liv i Intels produktutvecklingsavdelning igen, eftersom de levererade dubbla antalet kärnor till ett lägre pris än Intels stora flaggskeppsmodeller. När jag köpte min Ryzen 7 1700 (8 kärnor) för 2500 kr, var alternativet Intel Core i7 7700K (4 kärnor) för ca 3500 kr, vilket gjorde valet enkelt eftersom jag sysslar med multitrådade applikationer. Just det är nyckelordet här, många spel är idag någorlunda optimerade för flera kärnor, men bättre prestanda i spel märks mer av högre klockfrekvens än att gå från exempelvis 4 till 8 kärnor. Hade jag helhjärtat ägnat mig åt spel hade jag istället valt 7700K som kom med högre klockfrekvens. Men det var då. Intel har sedan dess släppt en ny generation processorer, och ytterligare en är på väg, AMD satte med andra ord lite eld i häcken på dem.

Nästa grej är bottlenecking på ena eller andra hållet, med en processor högt upp på stegen för mainstream-modeller, eller en entusiastmodell, borde* det endast vara upp till grafikkortet att leverera vid en högre upplösning. Eftersom processorn inte bryr sig nämnvärt (förutom eventuella extra detaljer i modellen) om hur många pixlar datorn ska spotta ur sig, så borde belastningen för CPU inte skilja sig supermycket mellan 1440p eller 4k exempelvis. Om man däremot vill spela på 1080p med en sjukt hög framerate måste CPUn hinna med att beräkna spellogiken i samma tempo som grafikkortet levererar frames. Hur mycket CPUn tvingas jobba för att hålla jämna steg med grafikkortet beror mer på vilket spel man spelar, än vilken upplösning det körs på.

(* bygger på hörsägen, deriverad logik och andras tester. Har inte gjort empiriska tester själv som backar upp mina antaganden)

Anyway, det låter helt rimligt att en 1080ti borde leverera vad du behöver, så låt oss svänga ihop ett bygge på prisjakt, så får vi se var vi landar

https://www.prisjakt.nu/list.php?l=3691230&view=l

Lite diskussion kring komponenterna:
Jag valde Fractal Designs R6 för att jag personligen tycker det är snyggt, samt huserar alla prylar utan problem, särskilt vattenkylningskomponenterna som vi kommer till. Det är lite dyrare, går att hitta stabila och bra chassin från andra tillverkare och spara några hundralappar, plus att tycke och smak spelar stor roll här.
Intel 8700K, 6 kärnor, 12 trådar, 3.7 GHz. Borde räcka gott. Här skulle jag även säga att lite överklockning är på sin plats.
MSI GTX 1080ti Armor OC - har fått kritik för att vara varmt, men det spelar ingen roll då jag tänkte vattenkyla det.
16GB minne på 3200MHz med plats för att uppgradera till 32GB. Valde första bästa kit som passar moderkortet, RGB är en smaksak här...
850W PSU är i överkant, 700W hade varit gott nog, men _om_ du någon gång av någon anledning skulle vilja sätta ännu ett 1080ti-kort i maskinen så borde den här stå pall för det.
SSD + HDD enligt önskemål. Snabb SSD också, fick vara värt nån hundring extra, alltid kul!

Sen kommer vi till den roligaste biten, kylning! Min egna maskin idag är på många sätt väldigt lik specifikationerna du beskriver, så därför kände jag att det var naturligt att dela med mig. Jag valde visserligen team AMD med Vega-grafikkort och en Ryzen 7, men min budget var i princip samma! Jag hoppade på tåget med en hemmabyggd vattenkylningsloop som är: kall, tyst, snygg och dyr. Dessutom kommer den här varianten av dator inte vara underhållsfri, utan kräver ett visst mått av intresse och att du vågar ha vätskor så nära dyr elektronik. Men känner du att det låter spännande ändå så är förslaget här:

https://imgur.com/a/68keSLF

Kunde inte dela en länk direkt från deras hemsida, så det fick bli en screenshot.
Jag valde prylar från EKWB för att jag gillar deras estetik, plus att prylarna håller hög kvalitet och deras kundtjänst är fenomenal. De är inte billiga, och det finns snyggare komponenter hos andra tillverkare beroende på smak.

Just Fractals chassi tillåter två stora 3x120mm-radiatorer (och ännu mer därtill), vilket med ett 1080ti-kort och en överklockad 8700k ändå inte borde gå över 35-40 grader med ganska lågt varvtal på fläktarna. Detta är overkill, men om det ska vara tyst så är detta vägen att gå i min mening. Min egna rigg har nästan lika mycket radiatoryta (3x120mm + 2x140mm) och tar hand om två stycken Radeon RX Vega utan problem. Enligt EKWBs kalkylator borde dessa två radiatorer kunna ta hand om upp till 850W värmeenergi, och komponenterna alstrar tillsammans 350W (plus lite till för överklockning eventuellt).

Men sen kommer vi till punkt 6 på din lista... Datorkomponenterna går att köpa med montering för typ 700 kr, men jag har inte sett någon svensk butik som levererar ett vattenkylningssystem av den här kalibern. På sin höjd kan du få All-in-one-kylare för CPUn installerat, och hoppas på att grafikkortet du har valt är tyst. Är du i Göteborgstrakten så bygger jag gärna maskinen och vattenkylning tillsammans med dig, men det lämnar fortfarande en punkt: Vattenkylningssystemet kräver underhåll. Det handlar om att rengöra blocken och byta slitna komponenter då och då, och det kanske är mer jobb än du har bett om. Tänker inte ljuga om det, jag har nog lagt en och en halv arbetsvecka i tid på vattenkylning, och datorn är ett halvår gammal. Men jag gör det med glädje, det är nya varianten av att meka med motorer (som jag visserligen aldrig gjort )

Till sist är det på sin plats att nämna att grafikkortet och processorn närmar sig slutet av livscykeln. Nvidia har ett event bokat 20 augusti, och många väntar sig att de ska släppa nästa generation gaming-kort då. Intel har också flaggat för att deras nästa generation "Cannon Lake" är på väg, minns inte om jag har sett något datum för det än dock. Det innebär tre saker som talar emot min rekommendation:
1. Om du inte vill vattenkyla så är grafikkortet jag valde säkert ingen bra idé. Det finns troligtvis kort med bättre luftkylning än det jag nämner i listan.
2. Vänta till nästa generation grafikkort och processor, särskilt om "framtidssäkerhet" är viktigt.
3. Sätt en stark luftkylare på processorn, Exempelvis Noctuas NH-D15 går jämna ronder i test mot slutna vattenkylningssystem både när det gäller kylprestanda och ljudnivå.

Jag ber lite om ursäkt för den här novellen, men jag hoppas ändå att den är till någon nytta. Vattenkylning, särskilt custom-loopar är lite kontroversiellt, men jag tycker personligen att det är en rolig hobby, och rekommenderar det till den som vågar testa. Oh, och glöm inte att jag menar allvar med att hjälpa dig bygga maskinen om vi bor rimligt nära varandra.

Visa signatur

Vad har jag i min dator? Kopparrör.

Permalänk
Medlem
Skrivet av kirayatail:

tl,dr: Här är ett förslag med mycket vattenkylning som definitivt håller datorn tyst, men det har sina nackdelar också. I övrigt ganska hög nivå av mainstream-komponenter. Klarar kanske budgettaket beroende på fraktkostnader och tillgänglighet. Allra sist nämner jag varför det här bygget inte är någon bra idé, missa inte det!

Så... Med 28k har du ganska mycket svängrum, särskilt om skärmen inte är en del av budgeten för bygget.

Det låter med andra ord som ett perfekt tillfälle för vattenkylning, men vi kommer till det, först borde vi gå igenom ett par saker:

Ryzen vs. Intel - När Ryzen kom sparkade de liv i Intels produktutvecklingsavdelning igen, eftersom de levererade dubbla antalet kärnor till ett lägre pris än Intels stora flaggskeppsmodeller. När jag köpte min Ryzen 7 1700 (8 kärnor) för 2500 kr, var alternativet Intel Core i7 7700K (4 kärnor) för ca 3500 kr, vilket gjorde valet enkelt eftersom jag sysslar med multitrådade applikationer. Just det är nyckelordet här, många spel är idag någorlunda optimerade för flera kärnor, men bättre prestanda i spel märks mer av högre klockfrekvens än att gå från exempelvis 4 till 8 kärnor. Hade jag helhjärtat ägnat mig åt spel hade jag istället valt 7700K som kom med högre klockfrekvens. Men det var då. Intel har sedan dess släppt en ny generation processorer, och ytterligare en är på väg, AMD satte med andra ord lite eld i häcken på dem.

Nästa grej är bottlenecking på ena eller andra hållet, med en processor högt upp på stegen för mainstream-modeller, eller en entusiastmodell, borde* det endast vara upp till grafikkortet att leverera vid en högre upplösning. Eftersom processorn inte bryr sig nämnvärt (förutom eventuella extra detaljer i modellen) om hur många pixlar datorn ska spotta ur sig, så borde belastningen för CPU inte skilja sig supermycket mellan 1440p eller 4k exempelvis. Om man däremot vill spela på 1080p med en sjukt hög framerate måste CPUn hinna med att beräkna spellogiken i samma tempo som grafikkortet levererar frames. Hur mycket CPUn tvingas jobba för att hålla jämna steg med grafikkortet beror mer på vilket spel man spelar, än vilken upplösning det körs på.

(* bygger på hörsägen, deriverad logik och andras tester. Har inte gjort empiriska tester själv som backar upp mina antaganden)

Anyway, det låter helt rimligt att en 1080ti borde leverera vad du behöver, så låt oss svänga ihop ett bygge på prisjakt, så får vi se var vi landar

https://www.prisjakt.nu/list.php?l=3691230&view=l

Lite diskussion kring komponenterna:
Jag valde Fractal Designs R6 för att jag personligen tycker det är snyggt, samt huserar alla prylar utan problem, särskilt vattenkylningskomponenterna som vi kommer till. Det är lite dyrare, går att hitta stabila och bra chassin från andra tillverkare och spara några hundralappar, plus att tycke och smak spelar stor roll här.
Intel 8700K, 6 kärnor, 12 trådar, 3.7 GHz. Borde räcka gott. Här skulle jag även säga att lite överklockning är på sin plats.
MSI GTX 1080ti Armor OC - har fått kritik för att vara varmt, men det spelar ingen roll då jag tänkte vattenkyla det.
16GB minne på 3200MHz med plats för att uppgradera till 32GB. Valde första bästa kit som passar moderkortet, RGB är en smaksak här...
850W PSU är i överkant, 700W hade varit gott nog, men _om_ du någon gång av någon anledning skulle vilja sätta ännu ett 1080ti-kort i maskinen så borde den här stå pall för det.
SSD + HDD enligt önskemål. Snabb SSD också, fick vara värt nån hundring extra, alltid kul!

Sen kommer vi till den roligaste biten, kylning! Min egna maskin idag är på många sätt väldigt lik specifikationerna du beskriver, så därför kände jag att det var naturligt att dela med mig. Jag valde visserligen team AMD med Vega-grafikkort och en Ryzen 7, men min budget var i princip samma! Jag hoppade på tåget med en hemmabyggd vattenkylningsloop som är: kall, tyst, snygg och dyr. Dessutom kommer den här varianten av dator inte vara underhållsfri, utan kräver ett visst mått av intresse och att du vågar ha vätskor så nära dyr elektronik. Men känner du att det låter spännande ändå så är förslaget här:

https://imgur.com/a/68keSLF

Kunde inte dela en länk direkt från deras hemsida, så det fick bli en screenshot.
Jag valde prylar från EKWB för att jag gillar deras estetik, plus att prylarna håller hög kvalitet och deras kundtjänst är fenomenal. De är inte billiga, och det finns snyggare komponenter hos andra tillverkare beroende på smak.

Just Fractals chassi tillåter två stora 3x120mm-radiatorer (och ännu mer därtill), vilket med ett 1080ti-kort och en överklockad 8700k ändå inte borde gå över 35-40 grader med ganska lågt varvtal på fläktarna. Detta är overkill, men om det ska vara tyst så är detta vägen att gå i min mening. Min egna rigg har nästan lika mycket radiatoryta (3x120mm + 2x140mm) och tar hand om två stycken Radeon RX Vega utan problem. Enligt EKWBs kalkylator borde dessa två radiatorer kunna ta hand om upp till 850W värmeenergi, och komponenterna alstrar tillsammans 350W (plus lite till för överklockning eventuellt).

Men sen kommer vi till punkt 6 på din lista... Datorkomponenterna går att köpa med montering för typ 700 kr, men jag har inte sett någon svensk butik som levererar ett vattenkylningssystem av den här kalibern. På sin höjd kan du få All-in-one-kylare för CPUn installerat, och hoppas på att grafikkortet du har valt är tyst. Är du i Göteborgstrakten så bygger jag gärna maskinen och vattenkylning tillsammans med dig, men det lämnar fortfarande en punkt: Vattenkylningssystemet kräver underhåll. Det handlar om att rengöra blocken och byta slitna komponenter då och då, och det kanske är mer jobb än du har bett om. Tänker inte ljuga om det, jag har nog lagt en och en halv arbetsvecka i tid på vattenkylning, och datorn är ett halvår gammal. Men jag gör det med glädje, det är nya varianten av att meka med motorer (som jag visserligen aldrig gjort )

Till sist är det på sin plats att nämna att grafikkortet och processorn närmar sig slutet av livscykeln. Nvidia har ett event bokat 20 augusti, och många väntar sig att de ska släppa nästa generation gaming-kort då. Intel har också flaggat för att deras nästa generation "Cannon Lake" är på väg, minns inte om jag har sett något datum för det än dock. Det innebär tre saker som talar emot min rekommendation:
1. Om du inte vill vattenkyla så är grafikkortet jag valde säkert ingen bra idé. Det finns troligtvis kort med bättre luftkylning än det jag nämner i listan.
2. Vänta till nästa generation grafikkort och processor, särskilt om "framtidssäkerhet" är viktigt.
3. Sätt en stark luftkylare på processorn, Exempelvis Noctuas NH-D15 går jämna ronder i test mot slutna vattenkylningssystem både när det gäller kylprestanda och ljudnivå.

Jag ber lite om ursäkt för den här novellen, men jag hoppas ändå att den är till någon nytta. Vattenkylning, särskilt custom-loopar är lite kontroversiellt, men jag tycker personligen att det är en rolig hobby, och rekommenderar det till den som vågar testa. Oh, och glöm inte att jag menar allvar med att hjälpa dig bygga maskinen om vi bor rimligt nära varandra.

Tack så mycket för ditt långa och väl detaljerade svar. Dock tror jag det är lite för komplicerat för mig + att jag tror inte jag vill lägga så mycket jobb på att underhålla datorn.

Om jag skulle vilja köpa en dator nu som ej var vattenkyld vad skulle du rekommendera då? Gärna från inet.

Permalänk
Medlem
Skrivet av Calle L:

Tack så mycket för ditt långa och väl detaljerade svar. Dock tror jag det är lite för komplicerat för mig + att jag tror inte jag vill lägga så mycket jobb på att underhålla datorn.

Köper det, det är inte för alla.

Citat:

Om jag skulle vilja köpa en dator nu som ej var vattenkyld vad skulle du rekommendera då? Gärna från inet.

Jag tittade på listan du hade svängt ihop, såg generellt ut som en bra idé, i5 borde leverera bättre prestanda/pris, särskilt när det kommer till spel som inte kräver ett dussin trådar. Men jag kunde inte riktigt begripa hur du landade på 26k, förutom grafikkortet och SSDn var där inget som var svindyrt. Men, bygget stämmer i princip överens med vad jag hade rekommenderat, så du kan med gott samvete lägga till en Be Quiet! Dark Rock 4 och vara nöjd där.

Men... Jag hade inte lagt 12 000 kr på ett grafikkort som designades för över två år sen. Det kan göra ont att inte kunna spela nu, men under förutsättningen att du inte är gjord av pengar så kommer det göra lika ont när nästa generation släpps (särskilt om priset på motsvarande kort kanske till och med är något lägre än de upptrissade priserna idag) och alla snackar om silkesmjuk Ray Tracing. Skillnaden är att "ont av att vänta" har ett bäst-före-datum som vi kallt kan räkna med, men "ont av gamla prylar" fortsätter göra ont tills du öppnar plånboken igen. Eftersom Nvidia har haft gott om tid på sig att designa uppföljaren så tror jag de flesta förväntar sig stordåd och milsvida skillnader jämfört med äldre modeller (händer det? Vem vet?) medan jag inte är lika orolig för att Intel kommer springa ifrån den serien de har ute nu. Därför känns det inte lika fel att rekommendera exempelvis en i5 8600K.

En kompis till mig satt lite grann i samma sits och valde att köpa en dator utan grafikkort, och nöja sig med att spela MS Röj* på lägsta settings tills Nvidia släpper sina kort. Det övervägande argumentet är att han idag kan använda datorn till det han _måste_ ha datorn till, och snällt får vänta på det han _vill_ ha den till. Hade han tjänat pengar till hyran på jobb som krävde vass GPU så hade det varit en annan femma.

(* Är det bara jag som saknar MS Röj? Det var ju en riktigt solid casual-titel som jag direkt saknade när jag startade Win 10 första gången...)

Visa signatur

Vad har jag i min dator? Kopparrör.

Permalänk
Medlem
Skrivet av kirayatail:

Köper det, det är inte för alla.

Jag tittade på listan du hade svängt ihop, såg generellt ut som en bra idé, i5 borde leverera bättre prestanda/pris, särskilt när det kommer till spel som inte kräver ett dussin trådar. Men jag kunde inte riktigt begripa hur du landade på 26k, förutom grafikkortet och SSDn var där inget som var svindyrt. Men, bygget stämmer i princip överens med vad jag hade rekommenderat, så du kan med gott samvete lägga till en Be Quiet! Dark Rock 4 och vara nöjd där.

Men... Jag hade inte lagt 12 000 kr på ett grafikkort som designades för över två år sen. Det kan göra ont att inte kunna spela nu, men under förutsättningen att du inte är gjord av pengar så kommer det göra lika ont när nästa generation släpps (särskilt om priset på motsvarande kort kanske till och med är något lägre än de upptrissade priserna idag) och alla snackar om silkesmjuk Ray Tracing. Skillnaden är att "ont av att vänta" har ett bäst-före-datum som vi kallt kan räkna med, men "ont av gamla prylar" fortsätter göra ont tills du öppnar plånboken igen. Eftersom Nvidia har haft gott om tid på sig att designa uppföljaren så tror jag de flesta förväntar sig stordåd och milsvida skillnader jämfört med äldre modeller (händer det? Vem vet?) medan jag inte är lika orolig för att Intel kommer springa ifrån den serien de har ute nu. Därför känns det inte lika fel att rekommendera exempelvis en i5 8600K.

En kompis till mig satt lite grann i samma sits och valde att köpa en dator utan grafikkort, och nöja sig med att spela MS Röj* på lägsta settings tills Nvidia släpper sina kort. Det övervägande argumentet är att han idag kan använda datorn till det han _måste_ ha datorn till, och snällt får vänta på det han _vill_ ha den till. Hade han tjänat pengar till hyran på jobb som krävde vass GPU så hade det varit en annan femma.

(* Är det bara jag som saknar MS Röj? Det var ju en riktigt solid casual-titel som jag direkt saknade när jag startade Win 10 första gången...)

Sitter i samma sits som Calle L. Jag behöver en dator NU, men sitter och biter på naglarna för att jag inte visste NÄR och vad jag skulle köpa. Men du har rätt med allt du skrev. Att vänta 2 månader på nvidias nästa release jämfört med att köpa ett 1080ti och sen behöva öppna upp plånboken igen om 2-3 år för att behöva uppgradera håller ju inte. Jag ska göra det svåra men kloka valet och vänta på nästa gen. Hoppas bara man får tag i det när de väl kommer ut.

Försöker inte hijacka tråden men jag är i samma sits och runt samma prislapp när det gäller budgeten, så hade du rekommenderat att gå på en i7 8700k och köpa allt förutom GPUn tills de nya kommer ut? Kan ju tillägga att jag nästan bara kommer att jobba med 3D program och spelmotorer, tänkte ifall AMD har en bättre CPU i samma prisklass(ish).

Mvh.

Visa signatur

RTX 4090 - Ryzen 9 7900X - Kingston 64GB DDR5 6000MHz CL36 FURY - ASUS B650 - Arctic Liquid Freezer II 240

Permalänk
Medlem
Skrivet av fabazo:

[...] hade du rekommenderat att gå på en i7 8700k och köpa allt förutom GPUn tills de nya kommer ut?

Ja. Jag har dålig koll på när det är dags att kliva upp på entusiastsegmentet (i9, X-modellerna), så det kan vara värt att undersöka kanske. Men generellt hade jag nog haft mindre ont av att köpa Coffee Lake nu även om Cannon Lake släpps i september (obs! exempel, har ingen koll alls på när de kommer släppas).

Citat:

jobba med 3D program och spelmotorer, tänkte ifall AMD har en bättre CPU i samma prisklass(ish).

Så när som på nån hundralapp hit eller dit hittar du AMDs Ryzen 7 2700X i jämförelse med 8700K. Hade jag byggt min maskin idag hade jag valt den något långsammare Ryzen 7 2700, överklockat upp till samma nivå och lagt 500 kr på något annat. Samma sak här, Threadripper kanske är intressant, men det spräcker troligtvis budgeten.

Visa signatur

Vad har jag i min dator? Kopparrör.

Permalänk
Medlem

Men såhär då. Köp ett lite enklare grafikkort och processor nu och uppgradera sedan när nya gen av Intel och Nvidia kommer.

Permalänk
Medlem
Skrivet av kirayatail:

Ja. Jag har dålig koll på när det är dags att kliva upp på entusiastsegmentet (i9, X-modellerna), så det kan vara värt att undersöka kanske. Men generellt hade jag nog haft mindre ont av att köpa Coffee Lake nu även om Cannon Lake släpps i september (obs! exempel, har ingen koll alls på när de kommer släppas).

Så när som på nån hundralapp hit eller dit hittar du AMDs Ryzen 7 2700X i jämförelse med 8700K. Hade jag byggt min maskin idag hade jag valt den något långsammare Ryzen 7 2700, överklockat upp till samma nivå och lagt 500 kr på något annat. Samma sak här, Threadripper kanske är intressant, men det spräcker troligtvis budgeten.

AMD verkar ju som ett självklart val för mig då om jag förstår det rätt.

https://www.inet.se/produkt/5301190/amd-ryzen-7-2700x-3-7-ghz... - 3439kr

https://www.inet.se/produkt/5300424/intel-core-i7-8700k-3-7-g... - 3689kr

250 kr skillnad. Båda har samma Core clock. AMD har 2 mer cores och endast 350mhz mindre i turbo. Vet inte hur det är mer överklockning för AMD men har kollat på några rendering resultat på youtube och det verkar som att Ryzen ibland tar Intels med 30%+ (i vissa fall). Tror det blir 2700x för mig om inte någon annan har ett motargument ?

Visa signatur

RTX 4090 - Ryzen 9 7900X - Kingston 64GB DDR5 6000MHz CL36 FURY - ASUS B650 - Arctic Liquid Freezer II 240

Permalänk

i7 8700k och en 1080ti (inte för 11 kakor dock )så är du hemma när det kommer till 1440p

Visa signatur

Main dator: | I7 8700k | 2x 1080ti strix oc | Corsair obsidaian 750d | Samsung 970 Pro 512gb | Corsair H150i push pull | ASUS Z370 ROG MAXIMUS X FORMULA | Corsair Rm 850w | Asus rog swift 34 | 16gb ram gskill rgb |

Lan dator: | Corsair obsidain 250D | I7 7700k | Asus 1070 strix oc | corsair 16gb ram | benq XL 27 144hz | MSI Z270I Gaming Pro Carbon AC |

Who dares wins

Permalänk
Medlem

https://www.komplett.se/product/896998/demovaror/datorutrustn...

Ganska bra pris och fet kylning, kanske duger för 1440p gaming.

https://www.proshop.se/Grafikkort/GIGABYTE-GeForce-GTX-1080-T...

GIGABYTE GeForce GTX 1080 Ti AORUS DEMO 7.664,93 kr

Visa signatur

XripperX

Permalänk
Medlem
Skrivet av fabazo:

AMD verkar ju som ett självklart val för mig då om jag förstår det rätt. [...] Tror det blir 2700x för mig om inte någon annan har ett motargument ?

Värt att komma ihåg är att Intel har integrerat grafikkort medan de flesta Ryzen-modellerna inte har det (i väntan på nästa generation kommer du behöva ett annat grafikkort).

Visa signatur

Vad har jag i min dator? Kopparrör.

Permalänk
Medlem
Skrivet av kirayatail:

Värt att komma ihåg är att Intel har integrerat grafikkort medan de flesta Ryzen-modellerna inte har det (i väntan på nästa generation kommer du behöva ett annat grafikkort).

Sålde min gamla stationära med ett 1070 i, men har ett gammalt 770 som ligger och dammar ändå

Visa signatur

RTX 4090 - Ryzen 9 7900X - Kingston 64GB DDR5 6000MHz CL36 FURY - ASUS B650 - Arctic Liquid Freezer II 240

Permalänk
Medlem

okej, kommer nog vänta tills 20 Augusti när nvidia har event innan jag lägger någon order.

Gjorde om lite i kundvagnen medans det, saknar grafik kort o fläkt då jag inte vet vilket som skulle va bäst där.
https://www.inet.se/kundvagn/visa/11696449/

Permalänk

Varför väljer folk 960 evo för en gaming dator?

En evo 860/850 är precis lika bra och billigare.

Visa signatur

Live for fun, Loyal to none

Permalänk
Medlem

@fabazo: https://www.gamersnexus.net/hwreviews/3287-amd-r7-2700-and-27...

När man kollar på 0.1% lows så är det tydligt varför man använder Intel för gaming.
Viktigare än average FPS.

Permalänk
Medlem
Skrivet av blue eyed devil:

Varför väljer folk 960 evo för en gaming dator?

En evo 860/850 är precis lika bra och billigare.

Läs/skriv hastighet? Det är vad jag fick höra från kompisar som är iaf mer kunning än vad jag är i området.

Permalänk
Medlem
Skrivet av Sinery:

@fabazo: https://www.gamersnexus.net/hwreviews/3287-amd-r7-2700-and-27...

När man kollar på 0.1% lows så är det tydligt varför man använder Intel för gaming.
Viktigare än average FPS.

Jodå. Spelen nuförtiden är ju mer optimerade för single core prestanda, men allt fler spel börjar ta mer nytta utav multicore. Men utan tvekan, ska du främst spela så kör på Intel. Då jag nästan bara kommer att arbeta i MAYA, 3DS Max, Photoshop etc + lite spel på sidan, så tror jag att jag kommer ha mer nytta av en 2700x.

Visa signatur

RTX 4090 - Ryzen 9 7900X - Kingston 64GB DDR5 6000MHz CL36 FURY - ASUS B650 - Arctic Liquid Freezer II 240

Permalänk
Medlem

Kom ihåg att följa era favorit-techtubers. Med tanke på att vi snackade om bottlenecking innan så var det ämnet för dagens Linus Tech Tips

Visa signatur

Vad har jag i min dator? Kopparrör.