Regeringen vill ersätta TV-avgiften med skatt på 1 300 kronor per år

Permalänk
Medlem
Skrivet av Bael:

Måste kännas bra att bo i ett land där turister systematiskt utnyttjar kvinnor & barn sexuellt!

Inte bara det, landet är en militärdiktatur.

Demokrati och rättigheter kanske inte är så viktigt för honom trots allt....

Permalänk
Medlem

Vad blir nästa steg då. Gratis semester åt alla svenskar i Thailand? Vi lägger det på skatten därför att en majoritet av svenska folket säkert vill det. Dom som inte gillar Thailand och vill åka dit får va med och betala ändå för att va "solidariska". Hade det varit gratis Internet åt alla som gått på skatten hade jag förstått det men TV är ett privat nöje.

Dom som gynnas mest av detta är ju folk som sitter timtals framför TV,n varje dag och kanske borde gå ut och röra sig istället. Staten ska inte få stjäla dom här pengarna av mig, lovar att jag tänker ta tillbaka dom på ett eller annat sätt.

Permalänk
Skrivet av Petterk:

Nu ska det ju inte vara kopplat till TV-innehav längre. Då är det oviktigt hur eller hur du inte konsumerar public service, förutom TV finns ju radio, webbsändningar, podradio o.s.v.

Ett gift par med två hemmaboende vuxna barn, som betalar hyra och har TV på sina rum så ska de i dagsläget betala TV-avgiften tre gånger om egentligen. Inneboende räknas som egna hushåll, så det ska inte bli så stor skillnad där. Finns alltså inte så mycket att fundera på.

Om jag kastar in en sten genom någons hus och tvingar dem att betala för att de har min sten i deras hus, så är det ungefär på samma nivå som Radiostöld och deras utpressnings metoder.
De såg att folk använde internet för att strömma film, la upp SVT på internet och tyckte det räckte för att tvinga folk att betala bara för att SVT nu låg på internet, även om man inte använder det. De till och med tyckte att en dators huvudsyfte va att gå in på deras sida.

Skrivet av Petterk:

förutom TV finns ju radio

Har inte radio

Skrivet av Petterk:

webbsändningar

Jag betalar inte skatt för youtube, och vill de ha det på internet och kräva pengar så får de göra som Netflix och resten av sidorna som har prenumeration.

Skrivet av Petterk:

podradio o.s.v.

Se ovan.

Jag skiter fullständigt i vad folk med TV har för kostnader för sin licens, men folk som inte har TV och därmed inte använder tjänsten ska inte bli rånade och utpressade på pengar.

Visa signatur

CPU i9-9900K GPU ASUS RTX 2080 TI Strix OC MB ASUS STRIX Z390-E RAM Corsair VENGEANCE RGB 32GB DDR4 3200MHz Case Fractal Design Define C PSU EVGA G3 850W Cooling Noctua D15
Monitor MSI Optix MAG342CQR SSD Samsung 970 EVO 500GB 860 EVO 500GB 860 QVO 2TB + QVO 4TB PLEX Server 2x HC560 20TB+WD RED 2x10TB+12TB

Permalänk
Medlem

Det enda bra med detta förslag är folket på radiotjänsten blir arbetslösa ... Nästan så att jag ska boka en resa till Kiruna bara för det tillfället

Permalänk
Inaktiv
Skrivet av EvilRutger:

Public service är inte så dumt. Det ger möjligheter som inte är möjliga med reklamfinansierade alternativ.
Jag tänker på till exempel dokumentärer, uppdrag granskning, debatter med mera.
Alternativet finns redan idag i form av aftonbladet nyheter och liknande.
Med en oberoende finansiering vågar reportrar vara obekväma.

Skickades från m.sweclockers.com

Ja det kan man tycka, dock så har just uppdrag granskning fått mycket kritik för att dem inte ställer just de utmanande frågorna utan verkar vara RIKTIGT mjäkiga och desutom inte ställer samma fråga igen om dem inte fick ett svar.

Uppdrag granskning tycker jag verkar vara något som funkar 50/50, ibland så gör dem vad dem ska (undersökande journalistik + faktiska "obekväma" frågor), men andra hälften verkar dem fallera helt.

Nu har jag dock inte tittat på det på ett bra tag, kanske blivigt bättre?

Permalänk
Medlem
Skrivet av Dinoman:

Ni som är skeptiska till Public Service har uppenbarligen inte förstått dess demokratiska värde.

Ta och kika lite på amerikansk media och notera hur extremt politiserad den är. Fox News t.ex. är ren propaganda-TV. Googla på Rupert Murdoch och informera er om hur extremt farligt det kan bli med kommersiell media, en mans världssyn projicerade och trummad ut till mängder av TV-kanaler och media.

Särskilt idag när konkurrensen är stenhård och finansiering är svår att få ihop för traditionell media, då behövs det stora finansiärer. På internet så dominerar Google och Facebook i princip alla reklamintäkter. När det gäller TV är det gigantiska bolag som ligger bakom och äger majoriteten av de kanaler gemene Svensson konsumerar.

I detta fallet är finansiären inte någon rik halvdö vit gubben med gamla unkna åsikter utan svenska folket.

Det är många så anser att public service i Sverige är vänstervriden och det kan säkert ligga något i det men det speglar också vårt land och dess politiska arv. Vi har i decennier varit ett vänstervridet land, i alla fall med internationella mått mätt.

Rätt eller fel men det har ju tagit landet Sverige till ett av de mest framgångsrika i världen; https://goodcountry.org/index/results Hade vi lagt ner våran vapenexport hade vi förmodligen blivit etta igen.

John Oliver Blasts Sinclair Broadcasting’s Donald Trump-ian Anti-Media Campaign

Gissar att de som gnäller över SVT och "partiskhet" kommer att älska det ovanstående....

Permalänk
Medlem
Skrivet av anon159643:

Nu pratar du om 1300kr som är den nya avgiften som dras på skatten och inte 2300kr som det var innan.

Nå faktum är att många har det ekonomisk svårt, t.ex så har nästan 6000st pensionärer i Västra Götaland skulder till Kronofogden.
http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=104&artik...

Man kan argumentera att de istället för att t.ex laga en tand borde dra ut den och ha råd att lägga 2300kr på ren dritt som personen aldrig använder. (public service) Men jag tycker det är en konstig människosyn.

Tvavgiften är för övrigt ingen skillnad på andra utgifter, vare sig min far eller mor har råd med mobilt bredband på mobilen och därmed inte ens har en smartphone 2018, man kan som du argumentera för att alla har råd att lägga ut några tusen kronor extra per år, men alla har inte det. Förutom detta så använde farsan Photoshop och Ms office, de kostar bara några tusen per år så alla har väl råd?

Nej alla har inte oändligt med pengar, ren dritt är sådant som man först ska dra in på. Och även om t.ex Ms office är grymt bra, så kanske det finns ett gratisalternativ. Och precis samma sak gällde det innan med tv, det finns billigare och bättre alternativ.

Tycker det mest låter som du argumenterar med dig själv.

Själv betalar jag 95 kr/mån för 200 minuter samtal, 2000 sms och 3 GB data. Telefon är köpt kontant för flera år sedan och är således inte längre någon kostnad att räkna in längre. Måste du ha en ny smarttelefon och abonnemang, och inte kan betala de 900 kr en vettig billig telefon kostar så kan du köpa en med abonnemang för 199 kr/mån. Inget abonnemang går idag att köpa utan data för den delen. Som sagt, låter som du för ett argument mot dig själv utifrån helt andra förutsättningar än ute i verkligheten. Har telefonen FM-mottagare behöver du inte ens använda data för att få nyheter från Sveriges Radio, så nog ska de som får ta det på skatten kunna konsumera public service, i princip var de än befinner sig. Har du ett gammalt abonnemang så kan du teckna ett nytt utan att det blir dyrare och får då mobildata inkluderat.

Måste du ha hemversionen av Office så kostar den 600 kr per år eller 1300 kr i engångsköp. Photoshop (+Lightroom) finns från 120 kr/mån, går att säga upp och sen påbörja ny prenumeration när som helst.

Två vuxna som arbetar bör såklart ha råd med saker de flesta på ekonomiskt bistånd eller aktivitetsersättning har råd med, där diskussionen började.

De som är äldre kan teckna t.ex. Hallon 55+, då får de 6 GB data och fria samtal/sms för 99 kr/mån.

Permalänk
Medlem

Vi har råd, men är kvaliteten tillräckigt bra

Dom flesta har råd. Pengar går på spel, lotto, cigaretter, snus, resor, krogen, olika hjälporganisationer, tiggare etc.
Problemet med utgifter uppstår när man inte upplever att man får något bra värde för pengarna.
Går man på krogen och är nöjd med maten så klagar man sällan på notan, kanske t.om. ger lite extra (dricks).
Är maten dålig så går man till en annan krog och här finns ett problem med Public Service, bra eller dålig kvalitet spelar ingen roll, dom får betalt ändå.
Public Sevice och deras utbud har varierande kvalitet.
Live från riksdagsdebatter och andra forum ger en insyn i vad våra politiker gör eller inte gör, det här är en viktig samhällstjänst.
Debattprogram, en del bra en del mindre bra beror på kompetensen på programledaren och man är alldeles för trög med att byta till någon bättre, mer kompetent när det behövs.
Flera journalister (med undantag) , saknar objektivitet, analysförmåga, integritet vilket gör att SVT's strategi med att ha utlandsplacerade journalister på plats får ses som ett misslyckande.
Sedan så pressas budskap om genuns, feminism, HBTQ, mångfald, in i serier som ofta känns som det var konstruerat och inte har med själva berättelsen att göra, en form av hjärntvätt. Politisk rapportering är ofta fördomsfylld, ett sökande efter individer på gatan som på något sätt skall bekräfta fördomen eller referrera till en annan media med obekräftad källa.
Denna tvångsmatning kan upplevas som negativ och man ser inte värdet i att betala för denna tjänst.
Baserat på många märkliga incidenter i olika verksamheter vill man ju gärna se vart dessa pengar tar vägen.
Skulle inte överraska om det blir nyheter på alla språk i världen (+7000) för att SVT skall möta krav på allas lika värde, en besatthet på SVT som kommer att kosta.

Permalänk
Medlem
Skrivet av Skrotnisse92:

En bra början hade varit att lägga ner 3 radiokanaler och alla utom 1 tv kanal, så hade kostnaden varit rimligare per hushåll. Varför har vi en stat som har 4-5 tv kanaler????

Fast nyheter/informationsflöden är ju i sverige och befolkningsens intresse då det sprider information och breddar vår demokrati(vad är poängen med debatter om ingen kan se dessa?). Sjukvård bör man sälja ut ytterliggare då det inte är i hela sveriges befolkningsintresse, sjukvård bör vara privat till 100%.

Försök gärna motivera dina tankar. Varför skulle Sveriges Radio foga samman samtliga (eller åtminstone tre, enligt din text) kanaler till en enda? Vad är syftet?
De olika kanalerna riktar sig till olika publiker. Att ta bort mångfalden i utbudet sparar säkert pengar - men förbrukar den upplevda nyttan och skulle göra den där enda kanalen en dysfunktionell röra om man med den försökt ge lite åt alla.

Samma sak med TV-kanalerna. På vilket sätt närmar sig SVT sitt uppdrag genom att bara köra på en enda kanal?

Din sista paragraf är obegriplig. Du menar att informationsflödet är av större allmänintresse än sjukvård? Hur då?

Permalänk
Medlem
Skrivet av Ecchi-BANZAII!!!:

Om jag kastar in en sten genom någons hus och tvingar dem att betala för att de har min sten i deras hus, så är det ungefär på samma nivå som Radiostöld och deras utpressnings metoder.
De såg att folk använde internet för att strömma film, la upp SVT på internet och tyckte det räckte för att tvinga folk att betala bara för att SVT nu låg på internet, även om man inte använder det. De till och med tyckte att en dators huvudsyfte va att gå in på deras sida.

Har inte radio
Jag betalar inte skatt för youtube, och vill de ha det på internet och kräva pengar så får de göra som Netflix och resten av sidorna som har prenumeration.
Se ovan.

Jag skiter fullständigt i vad folk med TV har för kostnader för sin licens, men folk som inte har TV och därmed inte använder tjänsten ska inte bli rånade och utpressade på pengar.

Det kommer inte längre vara kopplat till något innehav och är således helt irrelevant hur du konsumerar eller icke konsumerar. Tidigare var det TV-innehav som gällde och som gäller fram tills nästa år då, alldeles oavsett vilka omtolkningar Radiotjänst försökte göra. Utan TV-innehav finns det inget att välja bort givetvis, men de som väljer bort TV är givetvis fria att använda de andra kanalerna eller låta bli. Kan inte vägarna börja finansieras av fordonsskatten så jag kan välja bort att betala för de också? Ibland kan man inte undvika att betala för saker man inte nyttjar. Alla som betalar TV-avgiften glor inte heller på SVT för den delen.

Permalänk
Medlem
Skrivet av Petterk:

De som arbetar bör ha råd med TV idag, så vad syftar du på för hushåll? Två med sjukersättning i hushållet, ja då blir det dyrare i och med att du inte kan välja bort. Två med sjukersättning kan dock ha så låga inkomster att det blir billigare än dagens TV-avgift däremot. Sjukersättning är något du i allmänhet har tills du blir ålderspensionär då det inte ges på tidsbegränsad period längre, så i det fallet är det ganska troligt att några i den situationen ändå har en TV för underhållning, är inte som de har råd att gå till bion varje gång de blir sugen på att se en film.

Idag betalar man 2400kr per hushåll, oberoende av hur många som bor i hushållet. Och 1300x2 blir 2600kr, alltså 200kr mer. Syftade inte på att det blir en ekonomisk kris för hushåll med två eller fler inkomsttagare, utan jag påpekade bara att detta förslag kommer göra det dyrare för många hushåll.

Med detta förslag så kommer alla som betalar skatt bli tvingade att betala, inkl de som inte ens har råd att ha någon TV (arbetslösa/sjuka) eftersom att dessa också betalar skatt, och det var främst dessa jag syftade på. De som redan har det så dåligt ställt att de inte har råd med TV ska nu tvingas betala en TV-avgift. De enda vinnarna är de som bor ensam och betalar TV-licens idag. Nu vet jag inte hur många singlar som betalar TV-licens, men jag har för mig att det typ bara är 15-20% av svenska hushåll som bara har en boende, och av dessa så är det nog många som inte har någon TV (exempelvis studenter och yngre som anser att TV är förlegat), så detta förslag kommer att ha många förlorare.

Visa signatur

Intel i5 12600K | Asus TUF Gaming Z690-Plus D4 | Asus Geforce RTX 3060 Ti | 32 GB DDR4 | Fractal Design North | Corsair iCue Link H100i | Cooler Master V750 Gold i Multi

Permalänk
Medlem
Skrivet av Mr.Borka:

Försök gärna motivera dina tankar. Varför skulle Sveriges Radio foga samman samtliga (eller åtminstone tre, enligt din text) kanaler till en enda? Vad är syftet?
De olika kanalerna riktar sig till olika publiker. Att ta bort mångfalden i utbudet sparar säkert pengar - men förbrukar den upplevda nyttan och skulle göra den där enda kanalen en dysfunktionell röra om man med den försökt ge lite åt alla.

Idén är inte att ge lite till alla. Syftet är att fokusera på det som faktiskt är "Public Service", och inte generell TV-konsumtion.

Det verkar finnas ett hyfsat stöd för en offentlig nyhetsförmedling, och en ekonomiskt oberoende kanal som kan informera om skeenden i samhället och tjäna som informationskanal för myndigheterna i krislägen. Men det är en mycket liten del av vad Public Service pysslar med i dag. Och det är i huvudsak det kritiken inriktar sig på.

Permalänk
Inaktiv
Skrivet av tintinj:

Public service, precis som billig sjukvård, (relativt) hela vägnät att färdas på, gratis skola och mycket annat är saker som alla KAN ta del av. Det betyder inte att alla gör det men dessa saker är samhällsnyttiga nog för att vi alla ska lägga en del av vår skatt på det så att OM man vill eller behöver använda någon av dem så ska de finnas tillgängliga. Ni som är emot kan väl flytta till något annat land där ni slipper det. Här i Sverige är det en del av vår kultur att delta i samhället och inte att ställa sig utanför det eller vilja montera ner kulturen, traditionen (den goda, medmänskliga och empatiska) och vår välfärd.

Jag har inga barn, varför ska jag betala era bortskämda ungars skolgång?
Jag har ingen bil, varför ska jag betala för att ni ska köra omkring på fina vägar med ERA bilar?
Samma sak gäller SVT, bara för att du kanske inte nyttjar det så ska du vara en del i samhället och vår välfärd och betala din del. Den som klagar på innehållet. Visst kan man ha åsikter om dokusåpor och utländska underhållnings-serier, men hur roligt vore det om SVT på alla sina kanaler varvade nyheter 24 timmar om dygnet? Skoj!

På Spåret, Vetenskapens Värld, Rapport. Det finns en del guldkorn, ibland även rätt intressanta dokumentärer om relevanta ämnen. Men det är klart, surfar man på vitmakt-sidor som nyheteridag, friatider, sd.se och annan nazistpropaganda så förstår jag att man inte vill betala för verkligheten.

Så att få en riktigt utbildning och förstå samhället vi lever i kan samställas med att titta på SVT? har sett detta argument tidigare, lika korkat då som nu.

Samhällsfunktioner som gör att Sverige fungerar kan inte likställas med en TV kanal som man kan VÄLJA att titta på.

Permalänk
Medlem
Skrivet av crew seven:

Så jag som inte har tv ska gå 1300kr back i alla fall?

Ja, precis som allt annat i samhället som finansieras med obligatorisk skatt som du inte tänkas vilja eller kan utnyttja.

Permalänk
Medlem

@anon159643: Största sannolikhet så blir det mello för hela slanten!

Permalänk
Medlem
Skrivet av Orisons:

Tycker iden är ok. Men jag skulle nog vilja se siffror på hur de har räknat ut det här. Jag trodde att priset skulle bli MAX 1000:- år när det slogs ut på skatten, kanske 800:- egentligen.
Vill gärna se siffror som visar hur de har tänkt och om detta inte är en smyghöjning på avgiften/skatten.
Hursomhelst betalar jag gärna, skulle jag vara tvungen att lyssna på RiX Fm och deras gelikar 8h om dan skulle jag skjuta mig. Och tror inte många kommersiella kanaler skulle vara intresserad av att ta upp ett så fint program som sjöväderrapporten.

Jag vet inte.. för mig personligen så är det ju en ordentlig prissänkning på årsbasis (2 331 kr under 2017). Jag tycker det är bra om de får in lite mer finansiering av public service över brädet.

Visa signatur

Main Fractal R5, 6700K, GTX 980 Ti, 32 GB DDR4 (4x8 GB), 2x240GB SSD, MSI Z170-A-G45
Old Fractal R3, 2500K, GTX 970, 16 GB DDR3 (2x8 GB), 120GB SSD, 2TB HDD, ASUS P8Z68-V Pro/Gen3
Lap Lenovo T440, 4300U, HD4400, 12 GB DDR3, 240 GB SSD
Htpc Mac mini Server (mid 2011), HD3000, 4 GB DDR3, 2x500 GB HDD

Permalänk
Medlem
Skrivet av g146:

Åh vad roligt, nu måste jag som inte har en TV, ingen mottagare och inte kan få TV eller internet betala för skit jag inte använder.

Det finns en statlig garanti för att alla i Sverige ska ha tillgång till minst 10MBit och det inte får kosta mer än 5000:- för att eventuellt bygga ut den infrastrukturen till dig så det är nog ingen fara.

Skickades från m.sweclockers.com

Permalänk
Medlem
Skrivet av Micke2013-07-24:

tv = fake news ^^

Påstående att något är fake news = Fake news.

Skrivet av Storage Jar:

"Aaaaa hej, vi rånar din familj på 2600kr om året men det är bra för er och ni betalar ändå mindre än de 0kr ni gjorde innan...."
Ok! Tacksimicki då....

Fun fact. Skatt kan aldrig räknas som rån för att rån är olagligt och skatt är en laglig plikt.

Skrivet av Robbo:

"När vi betalar för public service då investerar vi i vår demokrati", säger Bah Kuhnke. Problemet är ju att det är styrt av Vänsterfolk och dom bara tillåter deras åsikter.

Det var ju ett roligt påstående.

Skrivet av MacAllan:

Om du tror att du representerar den stora massan så är du fel på det, de flesta hushåll idag har en TV.
Så för ensamstående med TV blir avgiften nästan halverad och för studenter kan den i princip försvinna helt.

Många som inte har TV (officiellt) smiter idag från avgiften vilket gör att de som betalar får en högre avgift, nu måste även dom vara med och betala vilket jag ser som positivt.
Många som du som säger att dom är moderna och inte har TV tar ändå dela av samma utbud fast via andra kanaler som internet, varför skall dessa personer inte vara med och dela på kostnaden bara för att lagen är gammal och dåligt formulerad?

Sen har vi en liten del av samhället som faktiskt inte har TV och inte heller tar del av något som dessa pengar går till, ja dom är dom stora förlorarna.
Men så länge beslutet om att inte reklamfinansiera och/eller lägga utbudet i en betalpaket kommer det alltid finnas dom som drabbas, men med denna lösningen är det färre antal än som det är nu.

Man kan ju vända på det också och mena att de som inte har TV apparater kommer att bli drabbade. När blir det okej att straffa de oskyldiga för att det finns folk som smiter från avgiften? När blir det okej att t.ex. studenter ska behöva betala för att säg Allan i Karlskoga bestämt sig för att skratta och komma undan?

Visa signatur

Fractal Design Meshify 2 Compact w/ Dark Tint | Intel i5 12600K | Asus ROG Strix B660-F | 32 GB Corsair DDR5 5600 MHz CL36 | MSI Geforce RTX 3060 TI Ventus 2X OCV1 | 512 GB Samsung Pro 850 SSD + 2TB WD Black SN850 NVME PCI-E 4.0 | Corsair RM750X |

Permalänk
Medlem
Skrivet av Ecchi-BANZAII!!!:

Varför ska man betala otroligt vänsterriktad politiskt beroende tvångstv om man inte ens har möjlighet att ta emot eller vill kunna ta emot dessa kanaler?
Varför gör de inte som alla andra och sätter det bakom en betalnings tjänst OM man nu vill ha det?

Vill jag ha svenska nyheter så läser jag det utifrån svenska censurgränsen.
Det är bedrägeri och utpressning.

Vadå, "göra som alla andra"? Bl.a. Storbritannien och Nederländerna har ju Public Service i regi likt den som Sverige nu närmar sig. I Nederländerna syns, vad jag vet, inte avgiften på skattesedeln utan pengarna samlas in från andra kultur- och informationsmyndigheter.

Snabbkollar jag Wikipedia så ser jag att sisådär halva Europa samt Japan har Public Service-bolag/organisationer. Däremot skiljer sig uppdragens formuleringar och finansiering rimligtvis.

Mitt intryck är att du behöver släppa den omedelbara lokala politiken och blicka utåt lite. Eller att åtminstone inte skriva av dig i affekt. Tror du att Sverige står i brand så kan du åtminstone vara säker på att vi är i gott sällskap.

Din sista paragraf är ju riktigt löjlig. "Svenska censurgränsen" - kom igen. Vad är det som du upplever vara förbjudet att tala om? Var går den beryktade censurgränsen? Censur skulle utgå från statlig inblandning som försvårar eller omöjliggör en fri publicering. Om du tänker på vissa tidningars duckande, om man vill, kring känsliga frågor så handlar det inte om någon censur - utan om att redaktionen önskar sälja en produkt. Vad gäller Sveriges Public Service så lider organisationen av precis samma sjukdomar som resten av samhället då det är vanliga dödliga som arbetar i hela ledet. Den bitvis starka politiska korrektheten i t ex Sveriges Radio speglar ju i stor utsträckning den hos medborgarna på andra sidan radioapparaterna.

Önskar man att Public Service går åt ett mindre politiskt vänsterorienterat håll så är framtiden ljus. För det är ju riktningen som stora delar av Europa rör sig, något som kommer färga både Sverige, Public Service och dess redaktioner.

Permalänk
Medlem

@EntropyQ3: Saknas bra föredömmen för barn och vuxna i TV. Nyskapande och normkritik har blivit viktigare än innehållet.
Kanske har du koll på genuspedagogiken som rullas ut på förskolan och uppåt.

Permalänk
Medlem

Det är så mycket skatt i detta land så man blir tokig och nu tvinga på mer , visst 1300 kr låter kanske inte mycket på 12 månader för vissa men det är bara 1 av typ 100 skatter. och vad får jag av mina skatte pengar ? fler sätt för politiker att hämta in yttligare mera medans sjukvård osv blir sämre .

för 1300 kr så borde SVT ha det som ALLA i sverige vill se exakt när dem känner för det så som Netflix/viaplay osv

Radiotjänsten borde va som Spotify där man kan lyssna på vad man vill när man vill.

då kan jag tänka mig att man för något för detta skatte pengar och tycka att det är värt det för då är det även anpassat för folket i sverige!

Visa signatur

CPU:Intel i7 6700K ssd:1TB Psu:1000W 80+Gold Graphic: RTX 2080TI.
Coolers: 280+420mm Water Cooler Chassis: NZXT 810 gunmetal Ram: 32gb 3600mhz

Permalänk
Medlem
Skrivet av Gender Bender:

Idag betalar man 2400kr per hushåll, oberoende av hur många som bor i hushållet. Och 1300x2 blir 2600kr, alltså 200kr mer. Syftade inte på att det blir en ekonomisk kris för hushåll med två eller fler inkomsttagare, utan jag påpekade bara att detta förslag kommer göra det dyrare för många hushåll.

Med detta förslag så kommer alla som betalar skatt bli tvingade att betala, inkl de som inte ens har råd att ha någon TV (arbetslösa/sjuka) eftersom att dessa också betalar skatt, och det var främst dessa jag syftade på. De som redan har det så dåligt ställt att de inte har råd med TV ska nu tvingas betala en TV-avgift. De enda vinnarna är de som bor ensam och betalar TV-licens idag. Nu vet jag inte hur många singlar som betalar TV-licens, men jag har för mig att det typ bara är 15-20% av svenska hushåll som bara har en boende, och av dessa så är det nog många som inte har någon TV (exempelvis studenter och yngre som anser att TV är förlegat), så detta förslag kommer att ha många förlorare.

För sambos/gifta utan inneboende vuxna barn (med egna TVs) blir det självklart 200 kr/år dyrare, men den tidigare avgiften justeras ju upp med jämna mellanrum också, så nu kommer du veta att det stannar på 1 % av den beskattningsbara inkomsten upp till 2,092 inkomstbasbelopp mer eller mindre, inkomstbasbeloppet kommer ändras emellanåt, mer än så behöver man inte tänka på det.

Studenter med TV behöver efter lagen trätt i kraft inte längre betala någon TV-avgift, de behöver bara betala en del av lönen från sitt extrajobb. TV används såklart till datorspel, spelkonsoler, film och annat, de är ingen som tycker det är förlegat med en bra skärm. Jobbar de bara över sommaren så kommer de inte längre behöva tänka på att de behöver betala 200 kr/mån från studiemedlet resten av året.

Sen är det inte bara singelhushåll/ensamboende som räknas som egna hushåll när det kommer till skatter, försäkringar och TV-avgift, är du inneboende och har din egna TV ska du ha egen TV-licens. Sen är det fortfarande nästan 40 % av hushållen som är enpersonshushåll.

Permalänk
Medlem
Skrivet av EntropyQ3:

Så om man inte vill betala för fördummande underhållning och kändisonani så är det att demontera kultur och välfärd? Är du inte klok?

Jag levde utan TV i 20 år, men fick sedan barn, och föll för det sociala grupptrycket. Idag, för en och en halv timme sedan tittade mina småtjejer på "Random Mix" på barnkanalen på svt. Det handlade fan BARA om kändisar, och om någon sådan skulle byta stil och kanske blondera håret, eller kanske... Det är så JÄVLA fattigt. "Kändisarna" kan ju heller ingenting. De sminkar varandra med förbundna ögon, har dragkamp över en chokladpuddingfylld barnpool, försöker gissa vad den andra säger medan de lyssnar på musik i hörlurar med hög musik, knyter rosetter på skor med fasttejpade tummar, rapporterar senaste nytt om Kim Kardashian (jag skämtar inte!) - det handlar bara om mediakändisar som säljer mediakändisar i en meningslös självrefererande rundgång.

Och detta är svt. Public Service. Jag utmanar vem som helst som förespråkar Public Service att se barnprogrammet, och sedan se en förälder i ögonen och försvara skiten.

Du valde själv att vara dum och skaffa barn, inget konstigt. Du vill väl inte att de ska växa upp och tänka lika tokigt som du som valt bort TV? samtidigt finns det inget som tvingar dig att visa kändisprogram för dina barn, det finns utbildande saker som de kan titta på.

Permalänk
Medlem

Tvångs beskattad statspropaganda.

Permalänk
Medlem

@Gender Bender: Sen för att förtydliga så kan det se ut så här för en student. Studenten studerar på högskola/universitet med studiemedel (bidrag + lån), studentens årsinkomst från arbete är 50 000 kr/år, av de 50 000 får de ett grundavdrag på 20 300, deras beskattningsbara inkomst har alltså blivit 29 700 kr, den nya avgiften för public service hamnar alltså på 297 kr/år när skatteåterbäringen kommit.

Permalänk
Medlem
Skrivet av anon150792:

Så att få en riktigt utbildning och förstå samhället vi lever i kan samställas med att titta på SVT? har sett detta argument tidigare, lika korkat då som nu.

Samhällsfunktioner som gör att Sverige fungerar kan inte likställas med en TV kanal som man kan VÄLJA att titta på.

Ja skiter väl fullständigt i vad DU tycker om SVT. Man kommer att skatta för public service (radio och TV oberoende från både politik och reklamintäkter/vinst) precis som man skattar för billig vård, billig medicin, fri skolgång och ett fungerande vägnät. Vad DU personligen tycker om SVT och dess samhällsnytta är ointressant.

Jag betalar för dina barns skolgång, jag betalar för deras gratis tandvård, jag betalar för deras subventionerade sjukvård och jag betalar för deras förmåga att bli runtkörda av dig i bilen. Jag behöver inte gratis skola, gratis tandvård eller vägnät för privata fordon. Men jag betalar för att andra ska kunna nyttja det då jag anser att det hör till ett modernt och bra samhälle.

Permalänk
Medlem

För det första är svensk TV oehört positiv och naivt inställd till mångkultur, vilket enligt mig är störande till att börja med. Undra vilken agenda de ska trycka på med alla pengar någon som vågar att gissa?

Permalänk
Medlem
Skrivet av Söderbäck:

Jag tror du är lite för inkörd i det gamla tänket här. Public service är inte bara TV. TVavgiften var bunden till TVmottagare som i grunden var ganska fånigt för avgiften har ju finansierat flera andra grejer också. SR exempelvis men även SVT nyheter och URs grejer.
Det public service idag erbjuder finns till och med endast i sin helhet på nätet. SR har väl 12(?) kanaler nu. P1-P12 men det mesta finns bara på interwebben. Mycket av det SVT har tillgängligt ser du bara på deras onlinetjänster och SVTnyheter går inte att se via TVn heller ;).

Så avgiften är inte bara till för att visa TV utan för att finansiera hela public service.
Man måste inte gilla den nya skatten mer för det förstås

För min del skulle jag vara nöjd med svtplay. Resten tilltalar inte mig alls.

Visa signatur

Ryzen 7 5800x, lg 27gl850, rx 7800 xt

Permalänk
Medlem
Skrivet av tintinj:

Ja skiter väl fullständigt i vad DU tycker om SVT. Man kommer att skatta för public service (radio och TV oberoende från både politik och reklamintäkter/vinst) precis som man skattar för billig vård, billig medicin, fri skolgång och ett fungerande vägnät. Vad DU personligen tycker om SVT och dess samhällsnytta är ointressant.

Jag betalar för dina barns skolgång, jag betalar för deras gratis tandvård, jag betalar för deras subventionerade sjukvård och jag betalar för deras förmåga att bli runtkörda av dig i bilen. Jag behöver inte gratis skola, gratis tandvård eller vägnät för privata fordon. Men jag betalar för att andra ska kunna nyttja det då jag anser att det hör till ett modernt och bra samhälle.

Jag betalar för dig, kan jag få ett pris nu och komma på intervju i aftonbladet som åtets hjälte 2017.

Permalänk
Medlem

Första steget i att avveckla det helt.