Permalänk

Helt ljudlös HTPC

Hej!

Jag har länge spanat på en NUC. Köpte en billigare modell till min mamma och den fungerar bra. Personligen vill jag och fru dock ha en kraftfullare maskin - men vi behöver inte spela på den. Har kikat länge på Intel NUC NUC7i7BNH, men den har fått så oerhört blandade recensioner där en del säger att den låter som en hårtork och andra säger att den är tyst. Oavsett bör datorn klara tyngre bildredigering och videokonvertering i upp till 4K-material. Med andra ord ett framtidssäkrat bygge. Pengar är mindre viktigt i ekvationen - utan hög prestanda samtidigt som den är praktiskt taget helt ljudlöst premieras.

Grejen är att den främst kommer agera HTPC och stå i en IKEA Bestå-mediabänk. Skälet till tråden är att jag vill att HTPC:n är i det närmaste helt tyst - är på grund av att ljudet studsar mot luckan i mediabänken och bakåt mot väggen och sedan ut i vardagsrummet i den glipa som bildas mellan bänk och vägg. Minsta lilla surr kommer förstärkas i hyllan - därav utmaningen. Vi vet att det är så, då vår tidigare HTPC (nu kasserad) och NAS stod och surrade i bänken och gjorde mig vansinnig.

Vi har redan följande produkt som ligger och väntar på att bli byggd:

Samsung 960 EVO Series MZ-V6E250BW 250GB:
https://www.prisjakt.nu/produkt.php?p=3939249

I tillägg vill jag ha plats för ytterligare en 2,5"-disk. Ju mindre chassi, desto bättre - utan att tappa kylförmåga. Gärna 4 processorkärnor eller mer. Så länge slutresultatet är tyst!

Tips?

Permalänk
Medlem

Titta på Streacom, de är lösningen på ljudlös prestanda. Dock tror jag kombinationen 4kärnor, ljudlöst och litet kan bli svår...

Permalänk
Medlem

Själv kommer jag trycka in till stor del passiva komponenter i denna: Lian Li PC-Q04B

Sedan ha en 140mm fläkt i botten på lågt varvtal för att driva luft igenom, jag vet ännu inte hur det kommer fungera i praktiken. Men jag är övertygad om att det ska gå bra. Gör det inte det med initial konfiguration, får jag se över med undervoltning och finlir.

Kärnan i bygget kommer utgöras av Ryzen 1700/1600(65w TDP) och kylas av NH-L12(utan 120mm fläkt, men troligen med 92mm fläkten på lågt varvtal). Samt ackompanjeras av Palit 1050 Ti KalmX för att driva medialaster.

Det är små yttermått och bör rymmas i Bestå, den vilar på gummifötter och har utrymme för 2st 2,5mm i toppen(går ju köra dubbelhäftande längs med fria ytor med). Frågan är om den uppskattar att stängas in i ytterligare ett skallager. Samt att chassit har EoS-status, men det finns andra chassin med liknande egenskaper som går att göra likadant med.

Du får ett kompetent system i liten formfaktor, som inte kommer generera hörbart ljud(enligt mina uppskattningar). Kan först verifiera det när jag har byggt för egen del.

Annars är som @d_m_r säger Streacom mycket trevliga, men utrymmet i kontrast till den prestanda och ljudnivå du efterfrågar är en svår balansgång.

Permalänk

Tack för svar båda två.

Man kommer med andra ord inte undan fläktar och skit på något sätt? Kylflänsar? Heatpipes? Vattenkylning?

Jag har inga problem med att datorn börjar låta lite om den jobbar hårt - men den får inte låta över huvud taget när den idlar eller vid uppspelning av HD-material eller surf på webben. Det är väl relativt låga krav.

Permalänk
Medlem

Hög prestanda och ljudlöst är väl problemet här, finns ju passiva kylare men inte till högpresterande komponenter. Även vattenkylning behöver ju ha fläktarna någonstans...
Men beroende på hur komplicerat du vill göra det för dig, köp bra luftkylning som Noctua, gör lufthål i Bestå...

Permalänk
Medlem

Fläktar? Ska det vara tyst så - nope.

Sedan ... varför ett chassi? Själv har jag en egenbyggd från aluminium L-list som innehåller alla HD:s (har en ATX fläktlös). Sitter bakom dörren i TV-bänken utan bakvägg. Kylaren är dock så snygg att kommer att hänga upp det hela på väggen i en ny ram.

Eller varför inte modda lite som denna http://www.sweclockers.com/galleri/14193-comhemmodem-overhett...
Det finns en liknande galleri med mini-ITX chassi här på sweclockers.com som jag inte hittade och som var inte lika ghetto

Permalänk
Skrivet av sean.wiklund:

Tack för svar båda två.

Man kommer med andra ord inte undan fläktar och skit på något sätt? Kylflänsar? Heatpipes? Vattenkylning?

Jag har inga problem med att datorn börjar låta lite om den jobbar hårt - men den får inte låta över huvud taget när den idlar eller vid uppspelning av HD-material eller surf på webben. Det är väl relativt låga krav.

Det är svårt att bygga något som inte låter över huvud taget. Jag har en HTPC (ej särskilt kraftfull) som är nog tyst för att den inte ska höras vid normal användning (från soffan ca 3 meter bort). Kyl/frys låter t.ex. mer och bakgrundsljud utifrån. Jag valde att inte göra den helt passivt kyld eftersom det dels kostar betydligt mer, men även tar mer plats. Kör istället på väldigt tysta fläktar. Vid ca 1 m från min HTPC går den att höra, vilket är helt okej för mig.

PS, med vattenkylning måste du ha en pump som troligen blir ändå svårare att få nog tyst, så mitt tips är tysta bra fläktar i ca 500 rpm. Ett bra chassi gör även stor skillnad på ljudnivån och luftflödet.

Visa signatur

| i5 10600k@4,7 Ghz | AMD 6800 | 4Ghz RAM | 1 TB m.2 |

Permalänk
Medlem

Allt beror på hur mycket du är villig att gå utanför boxen, extremprestanda och ljudlöst är dock en ekvation som inte existerar. Jag vet de som ställt en radiator på vinden och dragit slangar, men någonstans ska det ändå vara hållbart.

Vill du skylta med din teknik och nyttja luftens konduktivitet har Thermaltake ett intressant koncept med vägghängda, Core P3. Ta ett lämpligt grafikkort och tryck dit en Prolimatech MK-26.

Det går att hitta lösningar frågan är vad du anser vara en rimlig lösning och vilken prestanda du jagar.

Förtydligande
Permalänk
Medlem

Detta i ett Lian-Li-chassi med ett pico-PSU på 120W. 1x8GB för att framtida uppgradera med mera. För att visa lite media behövs inte dual channel. Undervolta-processorn för att få ner den ett par grader.

Finns annars helt fläktlösa chassin med heatpipes och agerar kylfläns för processorn.

Ryzen har inget integrerat grafikkort i processorn så Intel är enda alternativet.

https://www.inet.se/kundvagn/visa/10566922/

Permalänk
Medlem

Mitt förslag, ljudlös

Edit, kan finnas bättre processorval från nyare generation. Huvudsaken är att TDP inte överstiger 65W vilket är max rekommendation för kyllösningen i chassiet.

https://www.inet.se/kundvagn/visa/10567602/

Permalänk
Medlem

Kan tipsa om det bygget jag själv nyss gjorde med rätt lika förutättningar, där måste jag i princip ha öronen inom 10 cm från chassit för att höra några ljud från den annat än under extrem last. Och då sitter det ändå ett överklockat GTX1080 Ti i den.

http://www.sweclockers.com/forum/trad/1482485-ny-htpc-gamingd...

Det går att lägga chassit ner också om det skulle passa bättre för ens TV bänk, men då bör man väl göra det så att tornkylaren pekar uppåt och inte nedåt. Dock skulle det väl kanske vara läge att byta ut CPUn mot en Ryzen i TS fall då gaming inte verkade vara prioriterat men väl sådant som kan dra nytta av flera kärnor osv. Kanske en billigare GPU också, är nog lite overkill med 1080 Ti för icke spelande (eller gruvdrift ).

Permalänk
Medlem

@sean.wiklund: Säger som någon mer redan skrivit: Streacom. Dvs så länge du inte ska ha ett separat grafikkort (vilket ofta rimmar illa med ljudlöshet). En länk till mitt några år gamla HTPC-bygge som inspiration, sitter även en SSD i bygget som fanns sedan tidigare. Exempelvis FC 8 Alpha klarar en CPU med TDP på upp till 65W. Det luriga kan vara att hitta lämpligt moderkort.

Visa signatur

Dator: [FD Define Mini | i7 2600K | Asus Maximus IV Gene-Z | MSI GTX 970 4GB | Seasonic X-560 560W | G.Skill Ripjaws 4x4GB | Intel 730 240GB + Kingston A400 1,92 TB] Server: [HP Microserver Gen8 m. unRaid] Mobil: [Samsung S22 Ultra]

Permalänk
Avstängd

Guide: Ljudlös HTPC med prestanda som räcker och blir över för film/webben
http://www.sweclockers.com/forum/trad/1132018-guide-ljudlos-h...