Permalänk

Ny arbetsdator

Som vanligt finns det alltid för mycket att välja på med för små skillnader.
I dagsläget har jag en Dell E7440 som användes flitigt men numera börjat tjafsa mer än jag orkar lägga ner energi på. Jag tänkte då att jag bara köper en ny Dell så jag kan fortsätta med dockningsstationerna som jag spridit omkring mig på jobbet men där fick jag nobben då Dell lagt ner E-port-systemet och övergått till USB-varianter. Jag är dock medveten om att Precision-datorerna fortfarande nyttjar E-porten men jag vill inte gärna byta till en dator som dels kostar det dubbla och dels väger mycket mer.

Därför har jag tittat på konkurrenterna och fastnat för denna:
https://www.dustin.se/product/5010897715/elitebook-850-g3
Den hade dock fått lite klagomål på att undersidan består av ett enda stort plastlock som täcker ALLT (inklusive batteri) och krävde silkesvantar och våld för att tas lös om man behövde komma åt något. Skärmen hade också fått lite klagomål rent bildkvalitétsmässigt. Å andra sidan verkar HP kört med samma dockning till flera generationer av datorer.
Lite drygt också att hitta jämförelser med just HP då de använt samma namn under flera generationer men bara lagt till G2, G3, G4 och så vidare.

Jag har även tittat lite smått på denna som alternativ:
https://www.dustin.se/product/5010992799/thinkpad-t560
Där verkar dock många vara överens om att byggkvalitén inte längre motsvarar priset. Att det börjat titta in plastlösningar där det tidigare varit metaller och liknande. Jag har heller ingen större erfarenhet av Lenovo annat än några få klient-datorer på jobbet samt tidigare generationer när de nätt och jämt bytt ut IBM-loggan. Jag vet också att åtminstone tidigare så var det problem med Linux-drivrutiner för delar av hårdvaran i åtminstone T460-modellerna.
Skärmen här skulle inte vara någon höjdare i solljus, men det är väl ingen skärm.

Ovannämnda är bestyckade med Skylake och där har jag läst mig till rätt så delade meningar om det är värt mellanskillnaden för att få Kabylake istället. Vissa säger att prestandaskillnaden är försumbar medan andra säger att batteritiden blir bättre.
Om jag kan stå ut med en USB-lösning på dockningen så har Dell denna med Kabylake:
https://www.dustin.se/product/5011012154/latitude-7480
eller denna om man tittar utanför Dustins "professionella" avdelning
https://www.dustin.se/product/5010988390/xps-13-infinity-9360
Samtidigt så innebär USB-dockning att datorn även kan laddas med USB, vilket kan underlätta.
Går jag ner till den billigare Latitude 5000-serien så verkar jag också få likvärdig hårdvara men betydligt mer plast.

Så frågan efter allt detta är väl egentligen: Vad är ett bra/rimligt/vettigt val? (hur långt är ett snöre, jag vet...)

Dockning är lite av ett måste och helst 4G-uppkoppling då jag löser vissa saker på jobbet när jag är långt ifrån civilisationen.
Jag använder datorn i huvudsak till utveckling av både webblösningar och Android-appar.
Bara Linux Kubuntu så jag bryr mig inte om vilken Windows-version som ingår.

Jag kan inte sätta något pris då det är företaget som betalar. Självklart tycker de att billigare är bättre men samtidigt är de relativt mån om att jag har bra grejer.

Permalänk
Hedersmedlem

Jag har en Elitebook 850 och kan inte alls hålla med om att undersidan skulle vara något problem. Jag har inga problem med att ta bort luckan, bara man vet hur man ska göra. Det är tvärt om bra att den inte är så lätt att få bort eftersom den då inte riskerar att trilla av när den inte ska trilla av.

Visa signatur

Använd gilla för att markera nyttiga inlägg!