Permalänk
Medlem
Skrivet av Chibariku:

De extra ledarna har Arc, HEC ethernet och liknande funktioner och kommer inte påverka bilden.
Nästan alla kablar fixar 1080p vid 10m, längre eller 4k kan dock ställa till problem.

Hur långa kablar handlar det om?

Det stämmer säkert. Får återkomma när man köpt sig en 4k tv.

Visa signatur
Permalänk
Bildexpert 📺

Fantastiskt att de här diskussionerna fortfarande dyker upp.

Ja, TMDS signalen är digital, 8b/10b-kodad och i många fall också HDCP-krypterad. Kabeln kan inte ge dig bättre bild och ljud. Överföringen blir alltid bit för bit densamma, så länge som överföringen fungerar felfritt. Allt annat skulle kräva en magisk HDMI-kabel, vilket förstås bara är larvigt.

Men, detta är förstås inte samma sak som att alla HDMI-kablar fungerar exakt lika bra. Att tro något sådant är precis lika larvigt som att tro att en HDMI-kabel kan ge bättre bild och ljud.

Det är just det sista – så länge som överföringen fungerar felfritt – som är nyckeln här. En sämre konstruerad HDMI-kabel lyckas inte i den situationen den befinner sig, ihop med kretsarna i sink och source, föra över hela signalen intakt. Det uppstår bitfel och blir felen för många blir det störningar i bild och ljud. För att sedan tappa kontakten helt.

En lång HDMI-kabel av sämre sort kan till och med vara så dålig att spänningsbortfallet blir så stort att HPD, Hot Plug Detect, inte fungerar. EDID överförs aldrig och Source förstår aldrig inte att det finns en sink i andra änden.

Detta går att testa för varje kabel med hyfsat enkel testutrustning (tja, 50kkr cirka) och i länken nedan har jag en bild på ett sådant test med pixelklocka upp till 297 MHz (4K/30 Hz med 4:4:4-nivå). Men en kabel som passerar ett sådant test kan fortfarande misslyckas i praktiken ihop med den just source och sink som används.

http://www.sweclockers.com/artikel/22077-bildanslutningar-del...