Hemelektronikbranschen riktar kritik mot kemikalieskatten

Permalänk
Hedersmedlem
Skrivet av Ajin:

Finns inget i lagen om enskilda datordelar förutom dvd-spelare, och det använder väl ingen i sina egen byggda datorer?

Jag har använt CD/DVD-spelare i mina byggen sedan mycket länge och kommer fortsätta med det, antagligen så länge jag lever pga en omfattande CD-samling som jag vill kunna komma åt på olika sätt. Bara för att tillverkarna fasar ut vissa saker innebär det inte att behovet finns där, men folk tvingas på förändringar de inte bett om eller önskat (t ex avsaknaden av 3,5mm uttaget på nya iPhone7). Ungefär som politikerna mer och mer håller på med, ur fas med väljarna och de lever i sin egen ideologiska bubbla.

(eller menar du fristående, stationära spelare?)

Visa signatur

W10, Intel 5820K, Asus X99-S, Crucial DDR4 2133MHz 32GB, Sapphire 290X Tri-X, Intel 730 SSD, WD Black+Green+HGST, Silverstone FT02, Corsair AX1200, Corsair K90, Logitech MX518, Eizo 2736w, Eaton 5115 UPS. Pixel 7 pro

Permalänk
Medlem
Skrivet av Bloopy:

Ja och nej, moms är i grunden ett medel/verktyg för att mäta flöde.
Momsen skulle likväl kunna vara på 1 såväl som 90 det slår bara mot den faktiska lönen du kommer att ha.
Nej, det är inte den enda straffbeskattningen dom gör, totalt över 100Miljarder har dom lagt hittills för att få balans på ekonomi.
Industrisektorn/transportsektorn m.fl som drar in FAKTISK skatt går på knäna.
Tumnus läs fet markerad text, tolka, skriv på kladd papper, analysera, tänk en gång till, sen ge ett svar om du känner för det.
Återigen inte den enda, ni kommer å bli varse inom mycket snar tid.

Min lokala hälsovårdscentral har inte öppet 5 dagar i veckan nu utan ... 3, så om jag tyvärr blir sjuk så får jag beställa skjuts av grannen att frakta mitt dökött bara 6mil enkel väg till närmaste hälsocentral.
Samhällskostnaden för denna irregullära tänk är enormt å det stoppar inte här.
Grattis säger jag bara till er alla som TROR er veta.

Ska bli skönt å fara utomlands å träffa normala människor som kan gå med barnvagn på krogen, sätta sig ner å ta en öl, må gott medans tecknat spelas upp på projektorn. Detta samhälle vi lever idag är på ruinens brant för sunt bond förnuft!

Kan ju ha att göra med att viss regeringen sålde sin verksamhet till privata företag. Påverkar troligen ekonomin rätt hårt också, rätt korkat beslut och har inte blivit bättre priser eller billigare (snarare dyrare ).

Skickades från m.sweclockers.com

Visa signatur

Min spel rigg:FD Define R4|VX 550W|i5 2500K|Corsair LP 4GBX2|Mammabräda P67 Extreme4|GTX 670 windforce|23tum u2312hm
Min gamla/HTPC:AMD 6000+|Ram 2GbX2|Radeon HD5770| XFX 450/nu XFX 550
Mitt bygge: ByggloggFri frakt INET:Fraktfritt sweclockers vid köp över 500kr

#Gilla inlägg som är bra & Använd citera/@"namn" vid snabbt svar

Permalänk
Skrivet av Ozzed:

Mm.... Fast inte. Skillnaden är att om företagen får ta kostnaden så kan den så bejublade "fria marknaden" änrligen komma till nytta. Då kan företagen tävla om att ta ut så liten del av avgiften som möjligt mot kund och på så sätt få fler kunder. Konkurrens helt enkelt.

Om alla däremot tvingas ta ut en lika hög avgift av kund så lägger sig staten i praktiken i prissättningen, och det vill vi ju inte, eller hur?

Fast bolag som säljer elektronik har ju redan minimala marginaler och konkurrensen är väldigt hård. Dom tävlar ju redan om att ta ut lägst priser mot kund. Oavsett i vilket led skatten/avgiften tas ut drabbar det ju kunden.

Visa signatur

i5 8400 / Gigabyte B360N Wifi / GTX 1080 / CoolerMaster NR200P / EVGA SuperNova GM 650 / Corsair Vengance LPX 16 GB DDR4 @ 2666mhz / Sandisk A110 & OCZ Trion 150 / Noctua NH-L12S

Permalänk
Medlem
Skrivet av heffaklumpmamma:

Fast bolag som säljer elektronik har ju redan minimala marginaler och konkurrensen är väldigt hård. Dom tävlar ju redan om att ta ut lägst priser mot kund. Oavsett i vilket led skatten/avgiften tas ut drabbar det ju kunden.

Nog finns det att ta av. Vet du t. ex vad det är för vinstmarginal på kablar? Helt jävla sinnessjukt är det. En HDMI-kabel t. ex på 2 meter köps in för 3-4Kr och säljs för 150Kr, så nog finns det marginaler att skära i.

Visa signatur

ozzed.net Min egenkomponerade 8-bit musik. Gillar du musiken från gamla klassiska NES eller Gameboy och liknande är det värt ett besök. :) Jag finns också på Spotify, Bandcamp, Jamendo, Youtube, och du kan även följa mig på Twitter och Facebook.
Vet du att du har fel? Signalera detta tydligt med Argumentationsfel och gärna Whataboutism.

Permalänk
Hjälpsam

@Tumnus: Detta är en typisk svensk fjantskatt, att tro att vi kan påverka världens elektronikindustri, till att minska miljöfarliga medel, genom att ensamma i världen beskatta dessa är otroligt naivt.
För att minska gifterna krävs internationella överenskommelser.

Vårt försvar är undermåligt, rättsväsendet håller på att kollapsa, skolan är i fritt fall, sjukvården är i kris, vad gör våra politiker, de orkar inte ta tag i de viktiga problemen, det är lättare att ägna sig åt en massa trams!
Fy fan!

Visa signatur

AMD Ryzen 7 1700 | Saphire RX 5700 Pulse XT (Silent Mode) | 64 GB Kingston ECC | https://valid.x86.fr/z2ljhr | Stockkylaren | Bitfenix Whisper M 750W.
AMD Ryzen 9 5900X | AMD RX 5700 | 64 GB Micron ECC | https://valid.x86.fr/5krwxf
HTPC | https://valid.x86.fr/uuzli0 |

Permalänk
Medlem

Varför inte minska skatten på dom produkter som endast tillverkas med 'godkända' kemikalier.
Känns som en bättre väg att gå, då det blir mer en morot för företagen att inte använda dom kemikalierna som är miljöfarliga.

Permalänk
Hedersmedlem
Skrivet av chipw00t:

Kan inte miljötalibanerna bara försvinna? Pinsammare människor får man ju leta efter. 120kr/kg på elektronikprylar i ren fantasiskatt. 8kr/kg på vitvaror.

Det är ju redan skitdyrt i Sverige?

Grrr.

Skrivet av SUMITOMO:

Skall man verkligen få bort farliga kemikalier borde de i stället jobba för ett sådant förbud i EU för att det skall ge effekt.

Nu känns det mer som ett sätt att få in mer pengar till statskassan och att MP får visa sin skock väljare att de minsann jobbar för miljön.

Skrivet av Ratatosk:

94% av oss röstade inte på Miljöpartiet.

Skrivet av Granter:

I Sverige ska vi betala 1/4 till 1/3 av lönen i skatt, sedan allt vi köper ska vi också betala 12-50% skatt på, sedan så måste du betala skatt för att du äger produkten.

En desperat regering som kommer att fortsätta att ta fram nya skatter för att på så vis kunna sponsra sin värdelösa politik.

Skrivet av Tommy5547:

Dum-skatt. Samma som med förslaget om att beskatta sol-el.
Regeringen behöver få in pengar, så enkelt är det. Anledningen? För att pengarna är slut. Trots att vi är i en högkonjunktur just nu. Regeringen har redan varit tvungna att ta massa lån för att klara sig. Detta - i högkonjunkturen. Tror det är första gången det hänt i historien mig veterligen. Kan ha fel.
Var pengarna tagit vägen? Ja kära herrskap... Det undrar jag med. Fast egentligen inte.

Skrivet av Ibymafayhas:

Helt ideologisk skatt eftersom det inte finns några initiativ till förbättring genom skatten. Enda som skiljer som mot alla andra "dolda" skatter (trängselavgifter m.m) är att de kallar det skatt rätt ut.

Å andra sidan skall man inte vara förvånad, miljöpartiet har enligt utredare sämst miljöpolitik av alla riksdagspartier, och jag gissar detta är "deras" skatt. Nästa skatt är väl flygskatt, enda problemet är att de inte insett hur lätt det är att ta sig till en flygplats utan denna skatt, så det drabbar återigen enbart svenska jobben.

Skrivet av Vangen:

Skrämmer mig att regeringen tog detta beslutet som viktigare än allt annat vidrigt skit som är problem i Sverige idag.

Nu har jag satt mig in i ämnet lite närmre.
Det var vår förra regering med moderaterna i ledning som efterfrågade en utredning för hur utformningen av beskattning på en del giftiga ämnen i våra hem skulle kunna se ut. Detta förslag är alltså inte något vår nuvarande regering beställt beslutsunderlag för. Varken socialdemokraterna eller miljöpartiet.
Det är möjligt att vår nuvarande regering inte alls har brytt sig om frågan men fått en utförd rapport i knät som man sedan sagt ja eller nej till utan att ha lagt något närmre intresse, eller så har detta varit en fråga som även nuvarande regering väntat på med spänning. Den delen är jag inte insatt i.
Det hela gör varken förslaget bättre eller sämre, men jag ser att många i tråden tror att politiken i fråga är ett nytt totalt ogrundat påfund och att allt bara är relaterat till sittande politiker men så enkelt är det inte. Vidare är det inte våra folkvalda som tagit fram förslaget utan de har lyssnat på vad experterna som fått i uppdrag att analysera läget rekommenderar. Rådet experterna i frågan har gett har sedan följts då politikerna har haft tilltro till utredarnas kunskap i frågan.

Länk till utredningen:
http://www.regeringen.se/49bb0f/contentassets/4a79d2c36415435...

Här är länk för remissen som författats 9 juni 2016:
http://www.regeringen.se/contentassets/aebbddfc141c4691bd571d...

Visa signatur

🎮 → Node 304 • Ryzen 5 2600 + Nh-D14 • Gainward RTX 2070 • 32GB DDR4 • MSI B450I Gaming Plus AC
🖥️ → Acer Nitro XV273K Pbmiipphzx • 🥽 → VR: Samsung HMD Odyssey+
🎧 → Steelseries arctic 7 2019
🖱️ → Logitech g603 | ⌨️ → Logitech MX Keys
💻 → Lenovo Yoga slim 7 pro 14" Oled

Permalänk
Hedersmedlem

Tack @Paddanx !
Utan dina ifrågasättanden hade jag inte satt mig in i frågan närmre. Nu har jag en åsikt i frågan!
Nu har jag läst lite mer om ämnet. För och emot.
Har bland annat skummat lagrådsremissen och dess grund kemikalieskatteutredningen. Samt lite annan kritik från företagsföreträdarna branhorganisationen IKEM (finns att läsa här) samt länk från nedan citat.
Intressant!
En del av ikems kritik är obefogad. Jag tycker mig se att det finns en hel del vetenskaplig grund i utredningen vilket de påstår saknas. Analysen i utredningen på kapitel 11 tar upp relevanta delar. Men det finns rimlig kritik i frågan också. Inte minst från länkningen nedan från Ibymafayhas.
Nu har jag inte lusläst varje sida av allt material, men remissförslaget verkar faktiskt sakna en del av moroten för nyutveckling av bättre alternativ. Tanken i utredningen är väl att skatten långsiktigt ska pressa på alternativ som blir bättre ekonomiskt gångbara och utredningen har även med lyckade tidigare exempel för när detta tillvägagångssätt har fungerat.
Men alternativet med global handel där Svenskt näringsliv ställs i hård konkurrens mot utländska handlare har inte nämnts. Kanske är detta inte avgörande, men det borde kanske ha diskuterats iaf.

Det som får mig mest skeptisk till att nuvarande förslag är främst att det som tidigare nämnts troligen inte får så stort genomslag eftersom att storproducenterna av elektronik har andra intressen och blickar kanske inte åt Sveriges skattepåslag i nuläget.

Det som däremot får mig mer positivt inställd till lagförslaget är att vi inte verkar vara ensamma som land om att strama åt användningen av flamskyddsmedel. En gemensam åtstramning av lagarna utan att behöva använda förbud kommer att göra teknikproducenterna uppmärksamma efter hand oavsett. Så går det vanligen till när ämnen ska fasas ut. Alla länder börjar inte exakt samtidigt, men det kan bli bra ändå så länge fler vill åt samma håll och hur lagarna än utformas.

Jaja. Det här är svårt. Utredningen har ju en del givande exempel på hur/varför skatten kommer fungera och tilltänkt genomslag. Jag tror att politikerna i det här fallet har litat på utredarnas kompetens i frågan helt enkelt och gått på deras alternativ. Det är ofta en rimlig tanke att man som politiker kan mindre än utredargrupperna med experter och därmed bör man också lyssna på deras expertutlåtande så länge det går stick i stäv med rådande politiska upplägg.

Vad tycker jag då? Ja jag tror att detta kommer få en större effekt än en del misstänker ändå. Utredningen hade en del exempel på beskattning på kemikalier i norden där beskattning haft stort genomslag. För teknikprylar generellt är köpsuget troligen så stort att effekten inte kommer bli lika bra här.
Men huruvida kemikalieskatten faktiskt skulle ha de önskade effekterna eller ej har jag svårt att svara på såklart. Hade jag behövt ta ett beslut så hade jag nog lyssnat på kritikerna här. Just för att detta är svårkontrollerat och att det finns andra kontrollorgan inom EU som sköter kemikaliekontrollen.
Kanske låtit kritiker och utredare ta en diskussion i frågan (men den tidslyxen finns väl oftast inte).

Skrivet av Ibymafayhas:

Skatten är på en funktionalitet, flamskydd, byter du ut det mot en halogenfri variant är skatten densamma, vilket betyder att den som skrivit förslaget inte har den minsta förståelse i ämnet. Ett vettigt förslag hade däremot satt en hög skatt på "otrevliga" flamskyddsmedel för att främja en övergång till bättre varianter.

Här är ett kort inslag om det.
http://pppolymer.se/kemikalieskatt-hotar-innovation-och-tillv...

Enda funktionalitet som jag ser är att öka politikerföraktet än mer bland dem med kunskap i kemi.

Här är oringinalartikeln för din länk:
http://www.svd.se/kemikalieskatt-hotar-bade-jobb-och-miljo#

Yes. Här verkar finns rimlig kritik.

Visa signatur

🎮 → Node 304 • Ryzen 5 2600 + Nh-D14 • Gainward RTX 2070 • 32GB DDR4 • MSI B450I Gaming Plus AC
🖥️ → Acer Nitro XV273K Pbmiipphzx • 🥽 → VR: Samsung HMD Odyssey+
🎧 → Steelseries arctic 7 2019
🖱️ → Logitech g603 | ⌨️ → Logitech MX Keys
💻 → Lenovo Yoga slim 7 pro 14" Oled

Permalänk
Hedersmedlem
Skrivet av Ratatosk:

@Tumnus: Detta är en typisk svensk fjantskatt, att tro att vi kan påverka världens elektronikindustri, till att minska miljöfarliga medel, genom att ensamma i världen beskatta dessa är otroligt naivt.
För att minska gifterna krävs internationella överenskommelser.

Vårt försvar är undermåligt, rättsväsendet håller på att kollapsa, skolan är i fritt fall, sjukvården är i kris, vad gör våra politiker, de orkar inte ta tag i de viktiga problemen, det är lättare att ägna sig åt en massa trams!
Fy fan!

Ja internationella överenskommelser är där styrkan finns för dessa förändringar. Ett typiskt bra område för EU att jobba med!
Och försvaret... ja där får jag nog hålla med dig om att det ser illa ut i nuläget.
Ensamma i världen om reglering för flamskyddsmedel tror jag däremot inte vi är. Och om du kollar utredningen som gjorts i området så gås det faktiskt igenom hur lagen är tänkt att påverka och hur genomslaget sett ut på tidigare regleringar i norden av gifter i vår omgivning där norge/danmark inte alltid gjort likadant som Sverige där de valt beskattning och vi förbud och ändå har vi uppnått liknande resultat.
Huruvida rättsväsendet håller på att kollapsa vet jag inte (kanske har jag missat något stort?).
Skolan verkar iaf gå bättre i landet just nu. Kul va? Senaste stora rapporten i ämnet hörde jag faktiskt idag på P1. Det är TIMSS-undersökningar som pekar åt rätt håll. http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=78&artike...
Huruvida politikerna ägnar sig åt rätt/fel saker är svårt. Men som jag tidigare svarat andra ovan så var det alltså förra regeringen som beställde utredningen så sittande regering har väl inte lagt å mycket tid här. Snarare är det utredarna som lagt tiden på detta.

Så allt är kanske inte helt nattsvart ändå

Visa signatur

🎮 → Node 304 • Ryzen 5 2600 + Nh-D14 • Gainward RTX 2070 • 32GB DDR4 • MSI B450I Gaming Plus AC
🖥️ → Acer Nitro XV273K Pbmiipphzx • 🥽 → VR: Samsung HMD Odyssey+
🎧 → Steelseries arctic 7 2019
🖱️ → Logitech g603 | ⌨️ → Logitech MX Keys
💻 → Lenovo Yoga slim 7 pro 14" Oled

Permalänk
Hjälpsam

@Söderbäck: Kanske behöver mer D-vitamin, just nu känner jag mig grinig.

Visa signatur

AMD Ryzen 7 1700 | Saphire RX 5700 Pulse XT (Silent Mode) | 64 GB Kingston ECC | https://valid.x86.fr/z2ljhr | Stockkylaren | Bitfenix Whisper M 750W.
AMD Ryzen 9 5900X | AMD RX 5700 | 64 GB Micron ECC | https://valid.x86.fr/5krwxf
HTPC | https://valid.x86.fr/uuzli0 |

Permalänk
Hedersmedlem
Skrivet av Ratatosk:

@Söderbäck: Kanske behöver mer D-vitamin, just nu känner jag mig grinig.


Den här lagen retar upp. Jag förstår! Och du har ju flertalet bra poänger dessutom!

Visa signatur

🎮 → Node 304 • Ryzen 5 2600 + Nh-D14 • Gainward RTX 2070 • 32GB DDR4 • MSI B450I Gaming Plus AC
🖥️ → Acer Nitro XV273K Pbmiipphzx • 🥽 → VR: Samsung HMD Odyssey+
🎧 → Steelseries arctic 7 2019
🖱️ → Logitech g603 | ⌨️ → Logitech MX Keys
💻 → Lenovo Yoga slim 7 pro 14" Oled

Permalänk
Quizmaster Malmö 22
Skrivet av IceDread:

Ja hehe så blir det nog om 1-2 år.
Skulle vilja ha en liten forumdel dedikerad på sweclockers med lista på utlänska trovärdiga återförsäljare och rödlistade, det skulle kunna vara soft.

Absolut! Har nog alltid varit lite intressant men nu i.o.m denna hittepåskatten så blev det mycket intressant.
Nån får skriva i supportavdelningen att vi vill ha en sån forumdel.

Visa signatur

[Gigabyte EP35-DS4][Intel Core 2 Duo E8400 3.0 Ghz][2x2GB Corsair XMS 2][Gainward GTX 570][Sandisk Extreme II 480GB][Corsair HX 620W][Fractal Design Define XL R4][Acer GD245HQBID]

Permalänk
Medlem
Skrivet av Ratatosk:

@Söderbäck: Kanske behöver mer D-vitamin, just nu känner jag mig grinig.

Grinig? För detta? Jag som känner mig grinig för att BT kemihärvan kan ha kostat skattebetalarna upptill 500.000.000:-
Tänk om alla medborgare fick ett inbetalningskort på sin del av den kostnaden lagom till JUL då hade man nog satt skinkan i vrångstrupen med ett högt "amenvafannudå"!

Skatten kan man alltid diskutera, men farliga ämnen i våra prylar kan aldrig vara ok.

Edit: Ta det lugnt med D-vitaminen vi är rädda om dig!

Citat:

Låga D-vitaminnivåer i blodet har länge kopplats till ohälsa, men nu har danska forskare för första gången visat att även höga D-vitaminnivåer kan vara ett hälsoproblem.

http://www.svt.se/nyheter/vetenskap/aven-hoga-d-vitaminnivaer...

Visa signatur

XFX Radeon RX 7700 XT Speedster QICK 319 Black Edition | AMD Ryzen R7 5700X | Noctua NH-D15 | Asus TUF Gaming B550-Plus | Kingston Fury Beast DDR4 3600MHz 4x8GB | Samsung 990 Pro 1TB | Corsair HX1000i | Fractal Design Define S | LG 27GL83A | Corsair K95 Platinum | Corsair Sabre RGB PRO Wireless | Corsair Void Elite Wireless

Permalänk
Hjälpsam
Skrivet av Bael:

Grinig? För detta? Jag som känner mig grinig för att BT kemihärvan kan ha kostat skattebetalarna upptill 500.000.000:-
Tänk om alla medborgare fick ett inbetalningskort på sin del av den kostnaden lagom till JUL då hade man nog satt skinkan i vrångstrupen med ett högt "amenvafannudå"!

Skatten kan man alltid diskutera, men farliga ämnen i våra prylar kan aldrig vara ok.

Edit: Ta det lugnt med D-vitaminen vi är rädda om dig!

http://www.svt.se/nyheter/vetenskap/aven-hoga-d-vitaminnivaer...

Tack, jo då D-Vitamin skall man ta med måtta, gäller även A som också är fettlöslig.
Men lagom mycket brukar hjälpa mig igenom de mörka vintermånaderna.

BT hade kunnat platsa i ett svart humorprogram, om det inte varit sant, tunnor som grävdes ned mitt i natten, en tokjävel som drack gift under en pressträff, med mera.

https://sv.wikipedia.org/wiki/BT_Kemi

Varje förslösad skattekrona är en stöld från folket.

Visa signatur

AMD Ryzen 7 1700 | Saphire RX 5700 Pulse XT (Silent Mode) | 64 GB Kingston ECC | https://valid.x86.fr/z2ljhr | Stockkylaren | Bitfenix Whisper M 750W.
AMD Ryzen 9 5900X | AMD RX 5700 | 64 GB Micron ECC | https://valid.x86.fr/5krwxf
HTPC | https://valid.x86.fr/uuzli0 |

Permalänk
Avstängd
Skrivet av Ratatosk:

@Tumnus: Detta är en typisk svensk fjantskatt, att tro att vi kan påverka världens elektronikindustri, till att minska miljöfarliga medel, genom att ensamma i världen beskatta dessa är otroligt naivt.
För att minska gifterna krävs internationella överenskommelser.

Vårt försvar är undermåligt, rättsväsendet håller på att kollapsa, skolan är i fritt fall, sjukvården är i kris, vad gör våra politiker, de orkar inte ta tag i de viktiga problemen, det är lättare att ägna sig åt en massa trams!
Fy fan!

Kan så vara och jag har inte yttrat mig vad jag anser om själva skatten utan bara att det finns en orsak bakom den även om jag själv anser att det inte är rätt väg att gå. Att Sverige har ett undermåligt försvar är sanning med modifikation. Visst sett till antal heltidsanställda soldater så kan man nog säga så men inte sett till effektivitet där Sverige är ledande i många aspekter. Skolans fria fall beror inte på pengar utan det beror dels på att man helt saknar politisk säkerhet och politiska framtidsplaner. Man planerar för fyra år istället för ännu längre in i framtiden eftersom nästa regering inte tänker längre än näsan räcker utan river upp förslag oberoende om de är vettiga eller inte. Samtidigt så fokuserar man på fel saker. Lärarna är inte det enda problemet med skolan man ändå läggs nästan all fokus på detta. När jag gjorde min praktik i Oktober så identifierade jag ett ganska kraftigt problem hos de klasser jag hade.. Läsförståelsen. Läsförståelsen i svensk skola har sjunkit så katastrofalt mycket sedan den tid jag gick i grundskolan att det märks rakt igenom hela skolsystemet. Folk läser mindre och får helt enkelt mindre tid att lära sig läsförståelse i lägre åldrar. Resultatet blir elever som inte har en susning av hur man får ut information ur en bok. Att rättsväsendet håller på kollapsa är även det en sanning med modifikation. Vissa områden inom rättsväsendet gör det absolut och det är polisväsendet som framförallt är orsaken till detta. Färre vill helt enkelt bli poliser.. Detta beror på lön, dåliga arbetstimmar, dåligt bemötande av personer runt omkring etc. Vad gör våra politiker? Mycket skulle jag tro eller i alla fall försöker. Att det sedan inte blir bra är en sak som tyvärr ingår i yrket. Det finns inga lätta vägar att gå utan man måste prova sig fram.. Problemet är att tidigare regeringar inte tagit i detta utan istället skjutit det åt sidan. Därför sitter dagens regering i ett träsk.

Skrivet av Söderbäck:

Nu har jag satt mig in i ämnet lite närmre.
Det var vår förra regering med moderaterna i ledning som efterfrågade en utredning för hur utformningen av beskattning på en del giftiga ämnen i våra hem skulle kunna se ut. Detta förslag är alltså inte något vår nuvarande regering beställt beslutsunderlag för. Varken socialdemokraterna eller miljöpartiet.
Det är möjligt att vår nuvarande regering inte alls har brytt sig om frågan men fått en utförd rapport i knät som man sedan sagt ja eller nej till utan att ha lagt något närmre intresse, eller så har detta varit en fråga som även nuvarande regering väntat på med spänning. Den delen är jag inte insatt i.
Det hela gör varken förslaget bättre eller sämre, men jag ser att många i tråden tror att politiken i fråga är ett nytt totalt ogrundat påfund och att allt bara är relaterat till sittande politiker men så enkelt är det inte. Vidare är det inte våra folkvalda som tagit fram förslaget utan de har lyssnat på vad experterna som fått i uppdrag att analysera läget rekommenderar. Rådet experterna i frågan har gett har sedan följts då politikerna har haft tilltro till utredarnas kunskap i frågan.

Länk till utredningen:
http://www.regeringen.se/49bb0f/contentassets/4a79d2c36415435...

Här är länk för remissen som författats 9 juni 2016:
http://www.regeringen.se/contentassets/aebbddfc141c4691bd571d...

Det var nyheter för mig. Alltså är det ett beslut som tagits av alliansregeringen som sedan S och MP har fått på sitt bord att klubba igenom.. Att folk fått det om bakfoten (inkluderat mig själv) beror nog på att media inte plockat upp detta förrän S tillträde regeringsmakten. Samma misstag gjorde FZ.se där jag läste denna nyhet först på.

Skrivet av Campaigner:

Absolut! Har nog alltid varit lite intressant men nu i.o.m denna hittepåskatten så blev det mycket intressant.
Nån får skriva i supportavdelningen att vi vill ha en sån forumdel.

Nu kommer jag att låta petig när det kommer till semantik men är inte alla skatter "hittepå"? Jag menar det är ju inte direkt en naturlig företeelse att människor måste betala skatt.

Visa signatur

||NZXT H440 Black/Red||Intel i5 2500k @ 4,2GHz ||Noctua NH-D14 ||GA-Z77X-UD3H ||8 gb Corsair Vengeance 1600mhz DDR3 ||MSI GeForce GTX 970 ||OCZ Agility 3 120GB SSD ||Samsung Spinpoint F3 1TB ||Corsair HX750W||
Software is like sex, it's better when it's free. - Linus Torvalds

Permalänk
Hedersmedlem
Skrivet av Tumnus:

Det var nyheter för mig. Alltså är det ett beslut som tagits av alliansregeringen som sedan S och MP har fått på sitt bord att klubba igenom.. Att folk fått det om bakfoten (inkluderat mig själv) beror nog på att media inte plockat upp detta förrän S tillträde regeringsmakten. Samma misstag gjorde FZ.se där jag läste denna nyhet först på.

Ja jag tänkte att det nog var bäst att läsa in sig på vad det hela handlar om (har länkat dessa artiklar ovan också).
Utredningssammanställningen börjar med följande:

Citat:

Regeringen beslutade den 19 december 2013 att tillkalla en särskild
utredare med uppdrag att analysera behovet av nya ekonomiska
styrmedel på kemikalieområdet och, om behov av sådana styrmedel
bedöms finnas, vilken typ av ekonomiskt styrmedel som har bäst
förutsättningar att vara verkningsfullt och kostnadseffektivt
Regeringen förordnade Vilhelm Andersson att vara särskild
utredare från och med den 19 december 2013.

Under hela 2013 hade vi ju en annan regering så det måste ju vara så.
Jag tror inte det är så många medier alls som tagit upp detta på senare dar. Och det är troligen inte så många forumdebattörer som är insatta i detta heller ;).

Visa signatur

🎮 → Node 304 • Ryzen 5 2600 + Nh-D14 • Gainward RTX 2070 • 32GB DDR4 • MSI B450I Gaming Plus AC
🖥️ → Acer Nitro XV273K Pbmiipphzx • 🥽 → VR: Samsung HMD Odyssey+
🎧 → Steelseries arctic 7 2019
🖱️ → Logitech g603 | ⌨️ → Logitech MX Keys
💻 → Lenovo Yoga slim 7 pro 14" Oled

Permalänk
Medlem
Skrivet av Söderbäck:

Under hela 2013 hade vi ju en annan regering så det måste ju vara så.
Jag tror inte det är så många medier alls som tagit upp detta på senare dar. Och det är troligen inte så många forumdebattörer som är insatta i detta heller ;).

Detta har stått i de flesta seriösa artiklar. Att begära en utredning görs i "miljoner" olika frågor, så inget konstigt. Oavsett vem som starta utredningen är det nuvarande riksdag som klubbar igenom förslaget. Eftersom oppositionen är på semester till valet 2018 så de kan beskyllas lika mycket som (s)(v)a(mp)-regeringen.

Utredningen:
http://www.sou.gov.se/wp-content/uploads/2015/03/SOU-2015_30_...

Några intressanta meningar från denna.

Beräknad kostnad är 27 miljoner kr, dvs runt 50 jobb direkt, dessutom så väntas e-handeln inom elektronik sjunka med 5.5%, vilket riskerar ge en eller annan konkurs kan jag tänka mig.

Skatten beräknas höja prisnivån med i genomsnitt 7,5 procent vid full skatt. *Ouch*

Den stora vinnaren är Komplett med lager i Norge som inte drabbas av skatten. Antar att andra företag som har eget lager eller köper via svensk importör "tvingas" gå över till utländsk.

Permalänk
Hedersmedlem
Skrivet av Ibymafayhas:

Den stora vinnaren är Komplett med lager i Norge som inte drabbas av skatten. Antar att andra företag som har eget lager eller köper via svensk importör "tvingas" gå över till utländsk.

Varför skulle det inte gälla om man har lagret utomlands? Har man kontor och försäljning i landet samt riktar sig till svenska kunder så kommer man väl inte undan detta?

Visa signatur

🎮 → Node 304 • Ryzen 5 2600 + Nh-D14 • Gainward RTX 2070 • 32GB DDR4 • MSI B450I Gaming Plus AC
🖥️ → Acer Nitro XV273K Pbmiipphzx • 🥽 → VR: Samsung HMD Odyssey+
🎧 → Steelseries arctic 7 2019
🖱️ → Logitech g603 | ⌨️ → Logitech MX Keys
💻 → Lenovo Yoga slim 7 pro 14" Oled

Permalänk
Medlem
Skrivet av Söderbäck:

Det är möjligt att vår nuvarande regering inte alls har brytt sig om frågan men fått en utförd rapport i knät som man sedan sagt ja eller nej till utan att ha lagt något närmre intresse

Gör de knappast bättre eller?

Visa signatur

Det du inte hinner idag hinner du inte imorgon med.

Permalänk
Hedersmedlem
Skrivet av Bloopy:

Gör de knappast bättre eller?

Läser du inlägget lite noggrannare så ser du att jag precis nedanför skriver följande:
"-Det hela gör varken förslaget bättre eller sämre."

Så det är konstaterat redan ;).

Visa signatur

🎮 → Node 304 • Ryzen 5 2600 + Nh-D14 • Gainward RTX 2070 • 32GB DDR4 • MSI B450I Gaming Plus AC
🖥️ → Acer Nitro XV273K Pbmiipphzx • 🥽 → VR: Samsung HMD Odyssey+
🎧 → Steelseries arctic 7 2019
🖱️ → Logitech g603 | ⌨️ → Logitech MX Keys
💻 → Lenovo Yoga slim 7 pro 14" Oled

Permalänk
Medlem

Kan Tumnus ge konkreta svar om han nu ska svara på denna?

Du nämner att dessa extra avgifter ska påverka folks livsstil. På vilket sätt? Vill de att man ska sluta använda elektronik som använder sig av flamskyddsmedel? Då förväntar jag mig att det redan ska finnas ett alternativ i åtanken. Vänligen nämn några datorer eller elektronik som inte använder sig av kretskort i över huvud taget då flamskyddsmedel finns i obligatorisk i dagens tillverkning av kretskort.

Det är ju ganska klart att detta inte har ett dugg med miljö att göra utan är ytterligare en dåligt genomtänkt ursäkt för att försöka öka stadskassan.

Permalänk
Medlem
Skrivet av mrwu:

Kan Tumnus ge konkreta svar om han nu ska svara på denna?

Du nämner att dessa extra avgifter ska påverka folks livsstil. På vilket sätt? Vill de att man ska sluta använda elektronik som använder sig av flamskyddsmedel? Då förväntar jag mig att det redan ska finnas ett alternativ i åtanken. Vänligen nämn några datorer eller elektronik som inte använder sig av kretskort i över huvud taget då flamskyddsmedel finns i obligatorisk i dagens tillverkning av kretskort.

Det är ju ganska klart att detta inte har ett dugg med miljö att göra utan är ytterligare en dåligt genomtänkt ursäkt för att försöka öka stadskassan.

Tror statens (oavsett färg) incitament var inte att vi skall sluta använda elektronik utan att tillverkarna ska gå över till mindre farliga alternativt i en utopi då helt ofarliga ämnen!

Visa signatur

XFX Radeon RX 7700 XT Speedster QICK 319 Black Edition | AMD Ryzen R7 5700X | Noctua NH-D15 | Asus TUF Gaming B550-Plus | Kingston Fury Beast DDR4 3600MHz 4x8GB | Samsung 990 Pro 1TB | Corsair HX1000i | Fractal Design Define S | LG 27GL83A | Corsair K95 Platinum | Corsair Sabre RGB PRO Wireless | Corsair Void Elite Wireless

Permalänk
Medlem

A men jag tycker att NatriumKlorid är ett jättefarligt ämne, det innehåller både natrium som förvandlar regnskogar till öken och Klor som används i syror och jättersuperduperfarliga cancerframkallande ämnen till bland annat brandskydd i kretskort. NatriumKlorid borde förbjudas is Sverige och all mat som innehåller det gifted borde åtminstone ha en superhög skatt typ 100kr per hekto.

Permalänk
Hedersmedlem
Skrivet av mrwu:

A men jag tycker att NatriumKlorid är ett jättefarligt ämne, det innehåller både natrium som förvandlar regnskogar till öken och Klor som används i syror och jättersuperduperfarliga cancerframkallande ämnen till bland annat brandskydd i kretskort. NatriumKlorid borde förbjudas is Sverige och all mat som innehåller det gifted borde åtminstone ha en superhög skatt typ 100kr per hekto.

Fast du lägger bara fram ett trollargument här. Vad förväntar du dig för svar?
Denna avgift är inte hämtad ur luften utan det har gjorts utredningar både kring vilkan ämnen som är farliga i vår omgivning och vilka metoder som verkar mest lovande att reglera dessa gifter. Regeringen har samlat experter i området som under två års tid gjort en ordentlig utredning i frågan.
Läs gärna lite i utredningen så får du svar på en del av dina frågor och tankegångar.
http://www.sou.gov.se/wp-content/uploads/2015/03/SOU-2015_30_...

Man måste inte hålla med rapportens slutsatser, men argumentet du presenterar ovan är väl ändå för låg nivå för att komma fram till något vettigt?

Visa signatur

🎮 → Node 304 • Ryzen 5 2600 + Nh-D14 • Gainward RTX 2070 • 32GB DDR4 • MSI B450I Gaming Plus AC
🖥️ → Acer Nitro XV273K Pbmiipphzx • 🥽 → VR: Samsung HMD Odyssey+
🎧 → Steelseries arctic 7 2019
🖱️ → Logitech g603 | ⌨️ → Logitech MX Keys
💻 → Lenovo Yoga slim 7 pro 14" Oled

Permalänk
Medlem
Skrivet av Ozzed:

De borde ta ut skatten på de rika företagen istället för de fattiga konsumentera. Det är ju företagen som säljer produkterna till att börja med.

Om konsumenterna ska betala den extra avgiften så blir det bara så att de kommer köpa från utlandet, från butiker som inte tar ut extra avgiften.

Å andra sidan hjälper nog en sådan här sak till att få upp inflationen till vettiga nivåer igen.

Jag måste ju bara fråga - lät du hjärnkontoret jobba innan du skrev eller skrev du med någon form av ironi?

Skickades från m.sweclockers.com

Visa signatur

Cogito ergo sum ego, vos non

Permalänk
Medlem
Skrivet av Söderbäck:

Fast du lägger bara fram ett trollargument här. Vad förväntar du dig för svar?
Denna avgift är inte hämtad ur luften utan det har gjorts utredningar både kring vilkan ämnen som är farliga i vår omgivning och vilka metoder som verkar mest lovande att reglera dessa gifter. Regeringen har samlat experter i området som under två års tid gjort en ordentlig utredning i frågan.
Läs gärna lite i utredningen så får du svar på en del av dina frågor och tankegångar.
http://www.sou.gov.se/wp-content/uploads/2015/03/SOU-2015_30_...

Man måste inte hålla med rapportens slutsatser, men argumentet du presenterar ovan är väl ändå för låg nivå för att komma fram till något vettigt?

Är det samma experter som blir förvånade över trumps vinst, förvånade över brexit, hanterar nya karolinska, hanterar flykting krisen osv osv.

När inser du att sittande regering har problem med att just tänka logiskt och agera effektivt?

Exakt vad måste ske för att du ska inse det?
Skickades från m.sweclockers.com

Visa signatur

Cogito ergo sum ego, vos non

Permalänk
Medlem
Skrivet av mrwu:

A men jag tycker att NatriumKlorid är ett jättefarligt ämne, det innehåller både natrium som förvandlar regnskogar till öken och Klor som används i syror och jättersuperduperfarliga cancerframkallande ämnen till bland annat brandskydd i kretskort. NatriumKlorid borde förbjudas is Sverige och all mat som innehåller det gifted borde åtminstone ha en superhög skatt typ 100kr per hekto.

Men för guds skull! NaCl - NatriumKlorid är inte samma sak som Natrum atomer och Klor atomer på EXAKT samma sätt som H2O inte är samma sak som väte atomer och syreatomer.

Att läsa kommentarer är inte bra för humöret eller tron på mänskligheten!

Boom! Känn dig klubbad av 10 ton idiot stämpeln!
Btw h2o är vatten........
Skickades från m.sweclockers.com

Visa signatur

Cogito ergo sum ego, vos non

Permalänk
Hedersmedlem
Skrivet av Jocke83:

Är det samma experter som blir förvånade över trumps vinst, förvånade över brexit,

Nej. Det är opinionsinstitut som jobbar med att ta fram statistik som stått för underlaget här. Opinionsinstitut har inte alltid rätt, men de har bättre opinionsmätningsmetoder än att sitta hemma i soffan och gissa eller använda spåkulor ;).
I fallet Trump hade ju de amerikanska opinionsinstituten dessutom rätt i stor utsträckning. Det som mäts är röstfördelningen genom att fråga folk hur de tänkt rösta inom en mindre kontrollgrupp, inte hur elektorsutfallet blir eftersom att det inte går att mäta elektorsutfallet i förväg. Det som de amerikanska opinionsinstituten fick fram var att fler människor troligen skulle rösta på Hillary. Och så blev det ju också. Hur rösterna sedan grupperades gjorde att Trump vann.
Låter som att man inte direkt har brist på högmod om man tror sig ha bättre insikt i hur folk röstar än opinionsinstituten...
Opinionsinstitut är varken skatteexperter eller giftexperter så de har givetvis inte rådfrågats för kemikalieskatteutredningen.

Skrivet av Jocke83:

hanterar nya karolinska

Nej. Det är inte samma personer som sköter flytten av karolinska universitetssjukhuset som har gjort denna utredning heller. Varför tror du det?

Skrivet av Jocke83:

hanterar flykting krisen osv osv.

Nej. Detta är inte en migrationsfråga så givetvis har inte samhällsvetare med inriktning på invandring och dess samhällspåverkan begärts för denna utredning.
Läs rapporten istället. Där står det ju precis vilka som ingått i utredningen.

Skrivet av Jocke83:

När inser du att sittande regering har problem med att just tänka logiskt och agera effektivt?

Exakt vad måste ske för att du ska inse det?
Skickades från m.sweclockers.com

Det här är en subjektiv fråga. Man kan tycka på många sätt om det där men frågan är för diffus. Inte så intressant i den här tråden utan här diskuterar vi lagförslaget om kemikalieskatten.
Jag kan för övrigt upplysa även dig om att det var förra regeringen som beställt utredningen kring kemikalieskatt. Det nuvarande regering gjort är att lita på vad experter i området kommit fram till och gått på det rekommenderade alternativet.

Visa signatur

🎮 → Node 304 • Ryzen 5 2600 + Nh-D14 • Gainward RTX 2070 • 32GB DDR4 • MSI B450I Gaming Plus AC
🖥️ → Acer Nitro XV273K Pbmiipphzx • 🥽 → VR: Samsung HMD Odyssey+
🎧 → Steelseries arctic 7 2019
🖱️ → Logitech g603 | ⌨️ → Logitech MX Keys
💻 → Lenovo Yoga slim 7 pro 14" Oled

Permalänk
Medlem
Skrivet av mrwu:

A men jag tycker att NatriumKlorid är ett jättefarligt ämne, det innehåller både natrium som förvandlar regnskogar till öken och Klor som används i syror och jättersuperduperfarliga cancerframkallande ämnen till bland annat brandskydd i kretskort. NatriumKlorid borde förbjudas is Sverige och all mat som innehåller det gifted borde åtminstone ha en superhög skatt typ 100kr per hekto.

Kan du göra ett smart uttalande om syre med?

Visa signatur

XFX Radeon RX 7700 XT Speedster QICK 319 Black Edition | AMD Ryzen R7 5700X | Noctua NH-D15 | Asus TUF Gaming B550-Plus | Kingston Fury Beast DDR4 3600MHz 4x8GB | Samsung 990 Pro 1TB | Corsair HX1000i | Fractal Design Define S | LG 27GL83A | Corsair K95 Platinum | Corsair Sabre RGB PRO Wireless | Corsair Void Elite Wireless

Permalänk
Medlem
Skrivet av Söderbäck:

Nej. Det är opinionsinstitut som jobbar med att ta fram statistik som stått för underlaget här. Opinionsinstitut har inte alltid rätt, men de har bättre opinionsmätningsmetoder än att sitta hemma i soffan och gissa eller använda spåkulor ;).
I fallet Trump hade ju de amerikanska opinionsinstituten dessutom rätt i stor utsträckning. Det som mäts är röstfördelningen genom att fråga folk hur de tänkt rösta inom en mindre kontrollgrupp, inte hur elektorsutfallet blir eftersom att det inte går att mäta elektorsutfallet i förväg. Det som de amerikanska opinionsinstituten fick fram var att fler människor troligen skulle rösta på Hillary. Och så blev det ju också. Hur rösterna sedan grupperades gjorde att Trump vann.
Låter som att man inte direkt har brist på högmod om man tror sig ha bättre insikt i hur folk röstar än opinionsinstituten...
Opinionsinstitut är varken skatteexperter eller giftexperter så de har givetvis inte rådfrågats för kemikalieskatteutredningen.
Nej. Det är inte samma personer som sköter flytten av karolinska universitetssjukhuset som har gjort denna utredning heller. Varför tror du det?
Nej. Detta är inte en migrationsfråga så givetvis har inte samhällsvetare med inriktning på invandring och dess samhällspåverkan begärts för denna utredning.
Läs rapporten istället. Där står det ju precis vilka som ingått i utredningen.

Det här är en subjektiv fråga. Man kan tycka på många sätt om det där men frågan är för diffus. Inte så intressant i den här tråden utan här diskuterar vi lagförslaget om kemikalieskatten.
Jag kan för övrigt upplysa även dig om att det var förra regeringen som beställt utredningen kring kemikalieskatt. Det nuvarande regering gjort är att lita på vad experter i området kommit fram till och gått på det rekommenderade alternativet.

Du missar poängen helt och hållet!
Poängen är att vissa saker görs effektivare och billigare med vissa kemikalier än om fokus ligger på allt ska vara miljöklassat.

Ett sådant exempel är brandvarnare som innehåller radioaktiva komponenter - där vill du ha (förmodligen) så effektiva brandvarnare som möjligt till en låg kostnad eftersom du vill ha löjligt många av dom på löjligt många olika ställen.

Ett annat exempel är tv apparater som görs med en mängd olika kemikalier som inte är alltför bra.

Dvs det enda det här förslaget kommer åstadkomma är att göra saker dyrare och öka importen från Butiker utomlands - mer transporter + att pengarna går utomlands exakt som elektronik företagen säger.

Så hur ser du på förslaget? Toppen bra för Sverige som förlorar på det i flera steg förutom dom som tagits upp men gör miljöpartiet glada som i vanlig ordning misslyckas med att tänka.

Ja det var den förra regeringen som satte igång med massor av saker och den nuvarande regeringen som inte sätter stopp för saker som inte fungerar.
Vet inte hur du ser på det men jag vet vad jag tycker om det.

Om du kollar upp så kommer du inse att opinions instituten skapade en kontroll grupp som dom var nöjda med och tog inte med en mängd olika faktorer som spelar stor roll. Exakt samma sak som utredarna för det här förslaget.

Det är och förblir ett utopiskt / missvisande förslag med låga chanser till att få den effekt man säger sig eftersöka - vad drar du för slutsats av det?

Skickades från m.sweclockers.com

Visa signatur

Cogito ergo sum ego, vos non