Ingen WAN-kontakt till Bredbandsbolaget

Permalänk
Medlem

Ingen WAN-kontakt till Bredbandsbolaget

Hej,

Jag har fått fast lina mot Bredbandsbolaget via min bostadsrättsförening. När jag kopplar upp min nya router som jag fått från BBB så får den ej kontakt med internet. WAN-lampan börjar aldrig lysa. Datorn får kontakt med routern, och datorn kan också få kontakt med internet om jag kopplar den direkt i väggen, men det fungerar inte med routern.

Jag har kontaktat BBB som vid det här laget har skickat ut tre routrar av modell Zyxel P-2812HNU-F1 vT. Ingen av dem fungerar. Supporten på BBB har ingen aning om vad de ska göra. Jag fick en gång tag på en tekniker hos BBB som skulle instruera supporten, men blev naturligtvis bortkopplad. Nu ska de skicka ut en fjärde router av annan modell istället.

Är det någon som haft liknande problem och fick det att fungera, eller någon som har tips på vad som kan vara fel och vad man kan göra?

Permalänk
Medlem

Har du loggat in på deras aktiveringssida och aktiverat din anslutning?

Visa signatur

| Citera för svar! | Gilla bra inlägg! |

Permalänk
Medlem
Visa signatur

| Citera för svar! | Gilla bra inlägg! |

Permalänk
Medlem

Jag har inte fått upp någon aktiveringssida. Plus att när jag varit i kontakt med supporten så har de aktiverat kontot. Men det har inte påverkat wan-kontakten via routern.

Permalänk
Medlem

Har du testat att surfa till aktiveringssidan?

Visa signatur

| Citera för svar! | Gilla bra inlägg! |

Permalänk
Avstängd

Har du kopplat in dig i rätt port?

Visa signatur

CITERA FÖR SVAR | Inet fraktfritt

Main: Ryzen R5 1500x|AsRock X370 Killer SLI|16GB DDR4 Crucial 2666MHz|480GB Corsair Force LE|Gigabyte RX480 8GB G1|Be Quiet Dark Rock 3 Pro|Be Quiet SIlent Base 800 Orange|Corsair RM750x|
Network: Synology DS416j|2x 8TB WD Red|3TB WD Red| Comhem 100/10|

Permalänk
Medlem

Jag kopplar ethernet-kabeln mellan routerns WAN-kontakt och väggen. Därefter datorns Ethernet-port till en av routerns Ethernet-portar. Jag har WAN/DSL-switchen ställd på WAN. Men WAN-lampan lyser ALDRIG. Routern får alltså inte kontakt med det yttre systemet och jag kommer inte ut på internet. Jag kan därför inte gå till aktiveringssidan på bredbandsbolaget.se eller 10.255.1.33 eftersom routern inte kommer ut på nätet. Dessutom, som jag skrev ovan så har BBB tillfälligt aktiverat mitt konto och jag har därför kunnat komma ut på nätet om jag kopplar datorn direkt till väggen. Men, som sagt, routern får inte kontakt med internet. Frågan är hur routern ska få kontakt med BBBs system.

Edit. Tack för förslag iaf.

Permalänk
Medlem

Får din dator en IP adress om du kopplar direkt i väggen, dvs inte i routern?

Visa signatur

| Citera för svar! | Gilla bra inlägg! |

Permalänk
Medlem

Skulle kunna vara duplex-problem mellan porten och routern. Kanske switchporten är ställd i exempelvis 100 FULL och routern i AUTO?

Du bör kunna testa detta någorlunda genom att ställa din port i datorn till ex. 10 FULL och koppla in den direkt i vägguttaget. Fungerar det?

Mvh,
Gorian

Visa signatur

---

Permalänk
Medlem

Hej Gorian,

Det ligger över min kompetens. Hur ändrar jag port? Jag har tidigare kunnat komma ut på internet när BBB tillfälligt aktiverat kontot och datorn varit direkt kopplad till fibern, och operatörerna har då kunnat se datorn, men när routern är inkopplad så har de inte kunnat se den. Så det verkar vara någon vajsing mellan routern och fibern.

Jag har själv noll koll på nätverk så det är därför jag frågar.

Edit: (Som om det inte vore nog problem så har datorn fastnat i en uppdatering av Win 8.1. "Arbetar med funktioner. 100 % slutfört. Stäng inte av datorn." Den tar sig aldrig ur det. Suck.)

Permalänk
Medlem

Hej,
Du gör det i enhetshanteraren.
http://www.home-network-help.com/speed-and-duplex.html

1) Ändra nätverkskortet till 10 Full.
2) Koppla in datorn direkt i uttaget (ingen router emellan).
3) Kolla om du får länk (exempelvis genom att se om ikonen nere i högra hörnet byter till en "ansluten"-ikon istället för en "frånkopplad"-ikon).
4) Koppla ur allt, och ställ tillbaka porten i AUTO.

Inget av detta kommer lösa ditt problem, men du kan då berätta för supporten vad som är fel (tragiskt att DU ska behöva berätta detta för DEM).

Visa signatur

---

Permalänk
Medlem

Ok, tack. Jag ska prova så fort jag fått igång datorn. Skulle du kunna förklara lite mera ingående vad du tror kan vara fel? Jag förstår fortfarande inte vad ändrandet av datorporten till 10 Full visar. Datorn kan ju som sagt komma ut och hittas av BBB, men routern kan det inte. Är porten i routern felinställd?

Permalänk
Medlem

Nej, högst troligen är porten i _switchen_ i så fall felinställd.

Det finns olika duplex-lägen, som bestämmer _hur_ apparaterna ska kommunicera med varandra. Om dessa är inställda olika så kan apparaterna (just) inte kommunicera.
Olika hårdvara är olika känsliga när det gäller dessa lägen - vissa kan kommunicera om den ena apparaten är inställd på AUTO och den andra på ex. 100 Full. Andra apparater kräver att båda är inställda samma duplex-läge (ex. AUTO <-> AUTO, eller 100 Full <-> 100 Full).

Det är lite som att du har två personer, där den ena snackar skånska och den andra stockholmska. Vissa stockholmare förstår skånska, andra förstår inte skånska.

När du då kopplar ihop enheter med varandra så utför de en s.k. handskakning, där de just kommer överens kring ex. hur de ska kommunicera (duplex-läget). Om detta misslyckas, så får du inte heller någon länk på porten.

Stockholmaren fattar inte vad skåningen säger, så han ger upp och tittar på himlen istället.

Förstår du?

//Gorian

Visa signatur

---

Permalänk
Medlem

Tack för förklaringen. Switchen, är det den som står i källaren till huset? För övrigt så blev det ingen skillnad när jag ändrade till 10 full duplex i nätverkskortet på datorn. Jag kommer inte ut på nätet längre med enbart datorn till fibern (som jag gjorde tillfälligt när jag pratade med BBBs support). Så jag kan inte nå bredbandsbolaget.se för att aktivera kontot med eller utan router, samt varken med auto eller 10 Full på nätverkskortet.

Gorian, tror du fortfarande att det är switchen som är felinställd?

Edit. Efter en omstart och en stunds väntande så har iaf symbolen ändrats nere i högra hörnet till "Nätverk Internetåtkomst" med dator mot fiber och med 10 Full i nätverkskortet. Jag kan dock inte nå ut till någon http.

Permalänk
Medlem

Är du säker på att det inte helt enkelt är glapp i kabeln?

Visa signatur

---

Permalänk
Medlem

Helt säker kan jag inte vara, men jag har provat med flera olika kablar och det har inte hjälpt. När jag var pratade med supporten så använde jag samma kabel mellan fiber-dator som mellan fiber-router, och de kunde se datorn men inte routern vid flera försök.

Edit. Testade med att sätta 100 Full duplex. Då hittades aldrig nätet, men när jag ändrat tillbaka till 10 Full så kom symbolen Nätverksåtkomst tillbaka efter en omstart och lite väntande. Men fortfarande når jag inte någon dns-server.

Edit 2. Kör jag med Auto i duplex i nätverkskortet så har jag även där kontakt med nätverket "Nätverk Internetåtkomst" i högra hörnet, men jag når återigen ingen dns-server. Vid Nätverksdiagnostik så får jag meddelandet "Det går inte att kommunicera med enheten eller resursen Primär DNS-server)".

Det hela känns skumt nu. Jag kommer inte ens ut med dator-fiber längre även om den kopplar upp mot ett nätverk, så jag kan inte aktivera kontot. Och routern får ingen kontakt med nätverket alls....

Permalänk
Rekordmedlem

Skulle möjligen kunna vara ett maclås, har du provat att klona den macadress som ger kontakt till routern eller kopplat in den och väntat länge, vanliga låstider är 20 minuter - 1 dygn ?

Visa signatur

R5 5600G, Asus ROG STRIX X470-F Gaming, WD SN850X 2TB, Seasonic Focus+ Gold 650W, Aerocool Graphite v3, Tittar på en Acer ET430Kbmiippx 43" 4K. Lyssnar på Behringer DCX2496, Truth B3031A, Truth B2092A. Har också oscilloskop, mätmikrofon och colorimeter.

Permalänk
Medlem

mrqaffe, hur gör jag det? Jag är helt nybörjare på området.

Permalänk
Medlem

BBB i ett nötskal. De har aldrig någon jävla aning om vad som är fel och skickar ut nya routrar hela tiden, alla suger fetpungen hugo och det är antingen fel i firmware eller i någon hårdvara i din förening skulle jag gissa. Eftersom det finns ett litet säkerhetshål i routern så kan du inte heller komma åt användargränssnittet eftersom de spärrat det.

"Det är på G med en ny FW som fixar det" http://www.sweclockers.com/nyhet/19560-bredbandsbolaget-tappe...

Mmm, det har vi väntat på snart SJU månader. Jag har haft 250Mbit sedan det blev tillgängligt i min fastighet. Det har ALDRIG fungerat som det ska och det händer inte ett skit. BBB ber mig göra helt oväsentliga saker och skickar aldrig ut någon tekniker. En kompis som bor närheten har haft andra problem och tekniker har varit på plats och konstaterat att det är fel på utrustningen han var ansluten mot (antagligen samma för mig).

Därefter har inget hänt, det är föreningens ansvar men kommunikationen mellan dom finns inte och det är tydligen upp till mig att försöka jaga rätt på fastighetsförvaltaren som är omöjlig att komma i kontakt med. FLY om du kan. BBB är tyvärr en av de sämsta operatörerna du kan ha i dagsläget.

Visa signatur

..:: trickeh2k ::..
Windows 11 Pro - Ryzen 7 7800X3D - ASUS TUF B650-PLUS - Kingston FURY Beast DDR5 64GB CL36 - MSI MAG A850GL - MSI RTX 4080 VENTUS 3X OC - Acer Predator XB271HU - ASUS VG248QE - QPAD MK-85 (MX-Brown)/Logitech G PRO Wireless - Samsung 960 EVO 250GB, Samsung EVO 860 500GB, SanDisk Ultra II 480GB, Crucial MX500 1TB, Kingston KC3000 2TB - Steelseries Arctic 5 - Cooler Master Masterbox TD500 Mesh V2

Permalänk
Medlem

Tråkigt att höra trickysaer. Tyvärr har bostadsföreningen köpt in det här, så vi blir tvungna att betala oavsett om vi vill ha Bredbandsbolaget eller inte. Comhem har fungerat i flera år innan.

Permalänk
Rekordmedlem
Skrivet av Monomint:

mrqaffe, hur gör jag det? Jag är helt nybörjare på området.

Vet inte det skiljer mellan olika routrar men det brukar finnas en "clone mac to wan" funktion annars kan man oftast vänta eftersom låsen brukar gå på timer.

Visa signatur

R5 5600G, Asus ROG STRIX X470-F Gaming, WD SN850X 2TB, Seasonic Focus+ Gold 650W, Aerocool Graphite v3, Tittar på en Acer ET430Kbmiippx 43" 4K. Lyssnar på Behringer DCX2496, Truth B3031A, Truth B2092A. Har också oscilloskop, mätmikrofon och colorimeter.

Permalänk
Medlem
Skrivet av mrqaffe:

Vet inte det skiljer mellan olika routrar men det brukar finnas en "clone mac to wan" funktion annars kan man oftast vänta eftersom låsen brukar gå på timer.

Routern är som sagt helt låst, vill du göra några som helst ändringar, t ex portforward eller dylikt så får du ringa till support. BBB låser ip till MAC, men den spärren är åtminstone i min fastighet inte mer än 4h har jag för mig.

Till TS: har du testat att koppla direkt till datorn, förbi routern? Får du någon publik IP-adress?

Visa signatur

..:: trickeh2k ::..
Windows 11 Pro - Ryzen 7 7800X3D - ASUS TUF B650-PLUS - Kingston FURY Beast DDR5 64GB CL36 - MSI MAG A850GL - MSI RTX 4080 VENTUS 3X OC - Acer Predator XB271HU - ASUS VG248QE - QPAD MK-85 (MX-Brown)/Logitech G PRO Wireless - Samsung 960 EVO 250GB, Samsung EVO 860 500GB, SanDisk Ultra II 480GB, Crucial MX500 1TB, Kingston KC3000 2TB - Steelseries Arctic 5 - Cooler Master Masterbox TD500 Mesh V2

Permalänk
Medlem
Skrivet av mrqaffe:

Vet inte det skiljer mellan olika routrar men det brukar finnas en "clone mac to wan" funktion annars kan man oftast vänta eftersom låsen brukar gå på timer.

Om jag förstod tryckysaer rätt ovan så har man ingen åtkomst till inställningarna i BBBs Zyxel-router....

Permalänk
Medlem
Skrivet av trickysaer:

Till TS: har du testat att koppla direkt till datorn, förbi routern? Får du någon publik IP-adress?

(Appropå routerinställningar. Jag kommer till en inloggningssidan med användarnamn och lösenord för routern, så det går inte att komma åt några inställningar. )

Ja, jag får kontakt med Bredbandsbolagets nät och ser en ip-adress när jag kör ipconfig i cmd. BBB kunde även se datorn när den kopplades direkt till fibern. Men jag förmodar att jag måste ha routern för att komma åt internet. BBB låste upp fibern tillfälligt så att de kunde se datorn, och då kom jag ut direkt på www men nu kommer jag ingenstans, förutom att nätverket hittas. Men routern får ingen kontakt alls till BBB. (Sorry om jag upprepar mig i tråden. )

Permalänk
Medlem
Skrivet av Monomint:

(Appropå routerinställningar. Jag kommer till en inloggningssidan med användarnamn och lösenord för routern, så det går inte att komma åt några inställningar. )

Ja, jag får kontakt med Bredbandsbolagets nät och ser en ip-adress när jag kör ipconfig i cmd. BBB kunde även se datorn när den kopplades direkt till fibern. Men jag förmodar att jag måste ha routern för att komma åt internet. BBB låste upp fibern tillfälligt så att de kunde se datorn, och då kom jag ut direkt på www men nu kommer jag ingenstans, förutom att nätverket hittas. Men routern får ingen kontakt alls till BBB. (Sorry om jag upprepar mig i tråden. )

Hmm okey, för min egen del så får jag inte ens svar ifrån routern. Om du ändå får inloggningsidan så känns det som om något inte riktigt är som det ska, när du fått kontakt med BBB så uppdateras FW automatiskt. Gör du en hardreset och struntar i att ansluta WAN-porten ska den rolla tillbaka till det gamla FW som gör att du kommer åt användargränssnittet.

"BBB låste upp fibern tillfälligt" Vad menar du med det? Bryggade dom routern? Om det bara är DNS som strular så skulle jag testa att byta till Google's DNS.
8.8.8.8 som primär och 8.8.4.4 som sekundär. Men nej, du behöver absolut inte routern för att komma åt internet, det är enbart för att du ska ha extra säkerhet, kunna ansluta fler enheter trådat samt få tillgång till WiFi.

Visa signatur

..:: trickeh2k ::..
Windows 11 Pro - Ryzen 7 7800X3D - ASUS TUF B650-PLUS - Kingston FURY Beast DDR5 64GB CL36 - MSI MAG A850GL - MSI RTX 4080 VENTUS 3X OC - Acer Predator XB271HU - ASUS VG248QE - QPAD MK-85 (MX-Brown)/Logitech G PRO Wireless - Samsung 960 EVO 250GB, Samsung EVO 860 500GB, SanDisk Ultra II 480GB, Crucial MX500 1TB, Kingston KC3000 2TB - Steelseries Arctic 5 - Cooler Master Masterbox TD500 Mesh V2

Permalänk
Medlem

Jag har pratat med supporten på BBB igen. Han sa åt mig att först prova med den andra modellen av router som är på väg. Funkar inte den får jag felanmäla med "länk, men ingen access" då det troligen är fel i switchen. Så jag får helt enkelt vänta och se.

Appropå märklig support. Den förra supportkillen sa att om det fjärde modemet (av annan modell) inte fungerar, "Då får du köpa en egen router." Funkar inte vårt system som du köpt av oss, då får du fixa det själv, liksom... Den nya killen sa som tur var att detta inte stämmer. Vore horribelt annars.

Permalänk
Medlem
Skrivet av trickysaer:

Gör du en hardreset och struntar i att ansluta WAN-porten ska den rolla tillbaka till det gamla FW som gör att du kommer åt användargränssnittet.

Körde en hard-reset tidigare, så det kan ha varit det som gjorde det. Å andra sidan så har routern aldrig varit i kontakt med BBBs nät sen den kom in i vårt hus, så den kanske aldrig har konfigurerats...?

Permalänk
Medlem
Skrivet av trickysaer:

"BBB låste upp fibern tillfälligt" Vad menar du med det? Bryggade dom routern? Om det bara är DNS som strular så skulle jag testa att byta till Google's DNS.

Jag vet inte vad de gjorde. Routern var inte involverad. Bara dator-fiberuttag. De kollade upp MAC-adresser och/eller ip-adress och killen sa att han kunde låsa upp den på personnummer. Annars krävs ju anslutningsuppgifter. Han gjorde det temporärt.

Skrivet av trickysaer:

Men nej, du behöver absolut inte routern för att komma åt internet, det är enbart för att du ska ha extra säkerhet, kunna ansluta fler enheter trådat samt få tillgång till WiFi.

Oavsett så når jag inte internet ens med datorn, dvs jag når inte www. Men jag får iaf ip-nummer och kontakt med Bredbandsbolaget.

Permalänk
Medlem

Om inte länken går upp när man kopplar in routern och det är testat med tre routrar hade jag tagit kontakt med den som ansvarar för kablaget och tagit dit en firma som kan mäta kablaget fram till din lägenhet.

Permalänk
Rekordmedlem
Skrivet av Monomint:

Jag vet inte vad de gjorde. Routern var inte involverad. Bara dator-fiberuttag. De kollade upp MAC-adresser och/eller ip-adress och killen sa att han kunde låsa upp den på personnummer. Annars krävs ju anslutningsuppgifter. Han gjorde det temporärt.

Oavsett så når jag inte internet ens med datorn, dvs jag når inte www. Men jag får iaf ip-nummer och kontakt med Bredbandsbolaget.

Kan du pinga något på internet då, tex Googles dns server eller är det helt stopp ?

Microsoft Windows [Version 6.1.7601]
Copyright (c) 2009 Microsoft Corporation. Med ensamrätt.

C:\Users\960T>ping 8.8.8.8. |clip

Skickar ping-signal till 8.8.8.8 med 32 byte data:
Svar från 8.8.8.8: byte=32 tid=18ms TTL=53
Svar från 8.8.8.8: byte=32 tid=18ms TTL=53
Svar från 8.8.8.8: byte=32 tid=18ms TTL=53
Svar från 8.8.8.8: byte=32 tid=18ms TTL=53

Ping-statistik för 8.8.8.8:
Paket: Skickade = 4, Mottagna = 4, Förlorade = 0 (0 %),
Ungefärlig överföringstid i millisekunder:
Lägsta = 18 ms, Högsta = 18 ms, Medel = 18 ms

Visa signatur

R5 5600G, Asus ROG STRIX X470-F Gaming, WD SN850X 2TB, Seasonic Focus+ Gold 650W, Aerocool Graphite v3, Tittar på en Acer ET430Kbmiippx 43" 4K. Lyssnar på Behringer DCX2496, Truth B3031A, Truth B2092A. Har också oscilloskop, mätmikrofon och colorimeter.