Permalänk
Skrivet av dabman:

Nu är det skillnad på en slagskruvdragare och slagborr. Slagskruvdragare använder slag för att öka momentet och är inte tänkt för slagborra med...

Vi pratar om en slagborrmaskin/skruvdragare.
En slagskruvdragare är en helt annan sak.

Tror de flesta använder ordet "slagborrmaskin" när de egentligen menar en borrhammare, inkluderat mig.

Permalänk
Medlem
Skrivet av dabman:

Nu är det skillnad på en slagskruvdragare och slagborr. Slagskruvdragare använder slag för att öka momentet och är inte tänkt för slagborra med...

Tycker inte det finns något som tyder på att de här två personerna inte vet det?

Skickades från m.sweclockers.com

Visa signatur

Detta meddelande skrevs på en porrfylld dator, av en elak skitstövel. Det innehåller ingen praktisk eller användbar information, och skrevs faktiskt enbart för att förvilla och föra dej bakom ljuset.

Permalänk
Medlem

Dyrast men bäst om du ska ha batteri skruvmaskin med slag är hilti
Festool om du inte behöver slagfunktionen.

Bosch om du vill ha slagfunktionen men om du tycker hilti och festool är för dyra,

Jag har jobbat som byggnads snickare i 20 år och har testat dom flesta märken.

Själv kör jag hilti skruvdragare och bosch " sladd" slagborrmaskin hemma men på jobb kör jag festool skruvdragare och bosch "ren" slagborrmaskin med batteri, tyvärr är kombi skruv och slag på skruvdragare inte så bra på att borra i betong därav jag har olika maskiner för olika ändamål.

Visa signatur

MB MSI PRO Z790-A MAX WIFI CPU i9 14900K CPU COOLER EK-Nucleus AIO CR360
GPU ASUS GeForce RTX 3090 STRIX GAMING OC PSU ASUS ROG Strix 1000W
MEM CORSAIR DOMINATOR TITANIUM 48GB DDR5 RGB 7000Mhz
MONITOR Asus PG42UQ 4K CHASSI Phanteks Eclipse P600S White
HD 1 Samsung 990 PRO 2Tb HD 2 Samsung 980 PRO 2Tb

Permalänk
Medlem

På våran firma har vi bytta ut samtliga till Makita . Anledningen till bytet är att det endast dom som håller i längden.

Permalänk
Medlem

Till alla er som höjer Hilti så till skyarna, ni vet inte vilka två företag de köpt/köper in innehållet i maskinerna från?
Bosch och Panasonic.
Javisst det är bra maskiner, det råder ingen tvekan om, men prisvärda, absolut inte.

Personligen föredrar jag Hitachi, där man får med en sådan enkel sak som en adapter till batteriladdaren, så du kan ladda maskinen medans du är ute och åker med servicebilen.

Visa signatur

XFX 500W, ASUS P5K-E/WIFI-AP, E6600@3,0GHz, Corsair PC6400 XMS2 XTREME 3GB, XFX HD7870
"Elementet är helt orelevant, ta i chassiet. Det är chassiet och delarna i som du vill ha samma laddning som, för jag antar att du inte ska bygga element? " - elklazor 2014

Permalänk
Medlem

Föredrar Makita pga av grym kvalité och jättestort sortiment med 18-voltare.

Har en 15-år gammal Makita borrmaskin/skruvdragare som jag använt i ur och skur och det är enbart reporna på skalet som vittnar om dess ålder. Går som ny maskinellt.

Makitas 18V sortiment är jättestort och använder samma batterier (>=3 Ah). Flera av deras slagborrmaskiner har 2 inställningsringar: en för vridmoment vid skruvning samt en andra ring för slagborr/borr/skruvning. Superbekvämt när du borrar och drar skruv om vart annat.

Sista inköpet var deras cirkelssåg BSS610 (http://www.toolab.se/produkt/Makita--BSS610Z-Cirkelsag-18V-16...). Man förundras hur man stått ut med sladd och klinga som är monterad för vänsterhänta på andra maskiner.

Till våren blir det deras häcksax: http://www.toolab.se/produkt/Makita-Hacksax-18V-DUH523Z-Batte...

PS. Håll dej absolut borta från Bosch gröna och B&D, alla de jag haft har gett upp efter ca 1 år. Bara rassel.

Permalänk
Medlem

Hilti eller Panasonic.

Visa signatur

Grundregel för felsökning: Bryt och begränsa.

Permalänk
Permalänk
Medlem
Skrivet av micke7406:

På våran firma har vi bytta ut samtliga till Makita . Anledningen till bytet är att det endast dom som håller i längden.

Jag har knäckt en chuck eller hur det stavas, och fått en att brinna.

Så jag håller inte med, makita skulle jag ej valt.

Starkaste och mest stryktålig maskin jag har testat är milwaukee , inget jag rekomenderar dock då den är okänslig o tung.

Visa signatur

MB MSI PRO Z790-A MAX WIFI CPU i9 14900K CPU COOLER EK-Nucleus AIO CR360
GPU ASUS GeForce RTX 3090 STRIX GAMING OC PSU ASUS ROG Strix 1000W
MEM CORSAIR DOMINATOR TITANIUM 48GB DDR5 RGB 7000Mhz
MONITOR Asus PG42UQ 4K CHASSI Phanteks Eclipse P600S White
HD 1 Samsung 990 PRO 2Tb HD 2 Samsung 980 PRO 2Tb

Permalänk
Medlem
Skrivet av Spille:

Stort tack för alla tips och råd! Just nu funderar jag mellan att ta det erbjudandet med en borrskruvdragare och en slagskruvdragare från AEG på Baushaus eller om jag ska satsa lika mycket cash på en enda borrskruvdragare istället..

Du pratade om slagborrmaskin. Obs kitet har inte slagborr, bara slagskruv, en helt annan sak.

Permalänk
Medlem

DeWalt hörde jag mycket gott om för ca 10 år sedan, rena evighetsmaskiner. Sen blev dom uppköpta av Black & Decker..

Själv äger jag en blå bosch dragare (julfestvinst..!), men den kan jag knappast säga att jag använder fullt ut. Men det är bra tryck i den och har klarat av alla prov hittills

Visa signatur

WS: Asus P8Z77-I Deluxe mITX | Intel 3770K@4.6 | NH-U12P | Asus 780 GTX | Corsair 2x8GB 1600Mhz CL9 | Samsung 840 512GB | Ubuntu 16.04.3 x86_64 | Corsair AX750 | 2x Dell U2412M | Puppe.se | NAS: i7 860, 16GB DDR3, GA-P55M-UD4, FD Define R3, 8x2TB Samsung F4EG, Serveraid M1015, EVGA 750W G2 PSU, FreeBSD x64

Permalänk
Medlem

Skulle nog säga att det spelar mindre roll förutsagt att du väljer ett av de bättre märkena och hittar ett bra erbjudande.
Jag skulle nog hoppa slagfunktion och istället lämna det till senare och då köpa en hyffsat billig borrhammare (med sladd).

Det är svårt att generellt säga att det och det märket är bättre än nått annat, bara här i tråden har du tex fått flera tips som motsäger varandra. Man jämför maskiner som kostar 5000:- med de som kostar 2000:- och ger generella tips som att just en tillverkare är bättre än en annan vilket som jag ser det är svårt att göra eftersom det i ena fallet kan röra sig om en budget och i andra fallet en premiummaskin.

Mitt tips är därför köp en maskin som gör det du skall inte det du eventuellt behöver senare, skall du endast använda slagfunktionen nån gång räcker en billig borrhammare bra (Jula nämndes i tråden och det funkar tom).

Visa signatur

/havoc

Permalänk
Medlem

Fasen kul o se hur folket håller igång här!

Skrivet av fizzdan:

Tja, som du ser så blir det mycket åsikter...

Åk till Bauhaus och fingra på de olika maskinerna , du kommer känna skillnaden..

Skickades från m.sweclockers.com

Precis vad ja tänkte o göra! Men Bauhaus hade väldigt dåligt utbud av Makita.. Skulle väldigt gärna klämma o känna på dem med! Mer specifikt deras LXT serie som verkar vara väldigt bra om jag vill utöka med andra verktyg..

Skrivet av GhostsOfOnyx:

Kör på Milwaukee'n av de där, bra dragare men föredrar själv formen på Makitan men den du har länkat har alldeles för litet batteri.

Ja tyckte också den Makita'n kändes lite klen.. Vill väldigt gärna ha länk till deras LXT skruvdragare..

Skrivet av Sveklockarn:

Vad är det för skruvdimensioner du tänker att du ska dra åt med 50 Nm?

Väldigt skönt att veta att maskinen klarar av o dra skruvar upp till M10 ordentligt.. Sen när jag ska börja dra ännu större skruvar får jag nog skaffa mig en ordentlig slagskruvdragare

Skrivet av maverickgoose:

Först och främst TS, fråga yrkesmänniskor som håller i sin maskin varje dag, inte hobbynissar som tror sig veta allt.
Det är ingen idé att köpa en dyr proffsmaskin om man inte använder den väldigt ofta. Jag vet att det kan kännas mysigt att hålla i och använda dyra maskiner men det är enbart ekonomin som blir lidande. Reflektera i hur mycket du VERKLIGEN kommer använda den och köp därefter.

Till citerad ovan så tillverkar dewalt allt från hobby-budet till proffsmaskiner och priserna är därefter.
Köper du en maskin för 500kr, ja, då kan man inte gnälla särskilt mycket.

Ser man till generationer så blev de flesta maskiner ofantligt mycket bättre när lithiumbatterierna kom (typ två generationer sedan).
Min dewalt är idag fyra år gammal och fungerar fortfarande utmärkt. Chucken börjar tappa sitt grepp men det är förståeligt.
Då håller jag i min maskin extremt mycket eftersom jag arbetar som montör/servicetekniker. Arbetar mycket i rostfritt som inte är särskilt förlåtande likt trä eller alu.

Tänkte faktiskt köpa ny inom en snar framtid och då blir det den här;
http://www.toolab.se/product/DeWalt-DCD790P2-Borr-Skruvdragar...

Festool är maskiner för finsnickare. Bra grejer med fin avtryckare men du skulle inte vilja borra med en hålsåg á 100mm i rostfritt.
Panasonic tycker många om men den enda erfarenheten jag har är att min kompis chuck började glappa i sidled. Ganska dyra maskiner men antagligen ett säkert val.
Hilti är också fina maskiner men jag har inte använt någon över en längre tid.
Boschs professional är det inget större fel på och ganska billiga.
Makita har en kompis använt över en längre tid. Höll bra med låg vikt.

Det var ju precis dem jag ställde frågan till i mitt första inlägg? Precis som du säger så vill jag inte ha någon proffsmaskin för 4-6kkr.. Men jag kan absolut tänka mig att lägga upp till runt 3kkr för en riktigt bra maskin som jag kan ha i 5-10år..

Skrivet av SueCia:

Har du någonsin ens provat en "skruvdragare" med slag?
Jag köpte nyligen (2 månader sen) en ny skruvdragare att ha i jobbet, det blev Hitachis bästa batteridrivna skruvdragare med slag. Jag använder slagfunktionen dagligen då jag monterar enstaka prylar som kräver 5.5mm hål, det finns inte ord för att beskriva hur jävla skönt det är att ha slagborr tillgänglig i skruvdragaren, o slippa sladdvindor och klumpiga slagborrar.

Så NEJ det är verkligen inte bara ett försäljningsknep, det är en funktion som underlättar vardagen ENORMT för oss hantverkare.

Skrivet av Lasse468:

Föredrar Makita pga av grym kvalité och jättestort sortiment med 18-voltare.

Har en 15-år gammal Makita borrmaskin/skruvdragare som jag använt i ur och skur och det är enbart reporna på skalet som vittnar om dess ålder. Går som ny maskinellt.

Makitas 18V sortiment är jättestort och använder samma batterier (>=3 Ah). Flera av deras slagborrmaskiner har 2 inställningsringar: en för vridmoment vid skruvning samt en andra ring för slagborr/borr/skruvning. Superbekvämt när du borrar och drar skruv om vart annat.

Sista inköpet var deras cirkelssåg BSS610 (http://www.toolab.se/produkt/Makita--BSS610Z-Cirkelsag-18V-16...). Man förundras hur man stått ut med sladd och klinga som är monterad för vänsterhänta på andra maskiner.

Till våren blir det deras häcksax: http://www.toolab.se/produkt/Makita-Hacksax-18V-DUH523Z-Batte...

PS. Håll dej absolut borta från Bosch gröna och B&D, alla de jag haft har gett upp efter ca 1 år. Bara rassel.

Jag skulle verkligen vilja ha någon beskrivning om Makita serierna, vart jag än letar på nätet så har hittar jag ingen röd tråd i deras Artikelnummer så jag kan se vilka maskiner som kan dela batterier..? LXT serien som nämnts innan känns verkligen som något för mig, om de nu finns en borrskruvdragare under 3kkr i den serien.. Bara hittat denna för ca 7kkr men den har slagfunktion med så är nog därför. Liknande maskin utan slagfunktion eftersöker jag som alternativ.

Skrivet av Lasse468:

Du pratade om slagborrmaskin. Obs kitet har inte slagborr, bara slagskruv, en helt annan sak.

Jag vet att det är en helt annan sak.. som nämnt innan så kommer jag behöva dra stor skruvar senare i livet, därav att jag funderade på om det erbjudandet var värt att ta redan nu!

Jag kanske varit lite otydlig, det är en borrskruvdragare jag behöver! Sen om den har har slagfunktion så jag kan borra någorlunda bra i betongväggarna här hemma hade det varit ett plus. Men köper häldre en bättre borrskruvdragare utan slagfunktion för samma peng. Eftersom det är så sällan jag borrar i betong så kan jag då låna en maskin istället. En granne har en batteridriven borrhammare som jag lånat lite, en panasonic har jag för mig det var, så underbar maskin!

Och jag skulle väldigt gärna vilja ha mer info om Makita LXT serien om någon kan hjälpa mig? Är inte alls med på de engelska betäckningar för dessa maskiner..
Så i nedan länk här, vilka är det som är borrskruvdragare(utan slag)?
http://www.makita.com/en-us/Modules/Tools/LXTBrushless/toolco...

Anledningen till att jag helst kollar på LXT serien om jag ska ha Makita är att det känns som att den serien är nyast(rätta mig om jag har fel?) så med andra ord kommer jag kunna köpa in fler maskiner som kan använda samma batterier rätt länge framöver.. Sen att deras nya motorteknik de använder i den serien verkar var grym är ju ett plus i kanten om de nu är så mycket bättre som de påstår!

Visa signatur

Bygglogg | Alumex HTPC Ta en titt och glöm inte att kommentera! :)
---------------------------------------------------------------
Corsair Obsidian 650D - Corsair Dominator 16GB 2133Mhz - Corsair H100 - Intel i7 3930K - Asus Radeon 7950 OC - Samsung SSD 250gb

Permalänk
Medlem

En makita röst till.

Fick min första för 21 år sen (examensgåva). Har sen dess köpt två till. Alla tre är fortfarande i drift.

Den senaste är en 14V skruvdragare och den har jag absolut inga planer på att byta ut. Den har aldrig gett sig på en skruv utan det brukar vara jag som inte klarar att hålla emot när det blir tungt nog.

Det man ska tänka på är att man köper en modell med metallkugg i växellådan (gäller samtliga märken), de håller för evigt samt att man vill ha en laddare som det är lite fart på. Att behöva vänta 60 min när man upptäcker att båda batterierna (ja man ska ha minst två) är tomma är inte kul. Maskinen ska även ha en momentväljare så att man välja hur hårt den ska dra.

Enda nackdelen med en riktigt bra skruvdragare är att du kan glömma att köpa bits till den på byggmax, biltema osv, de här maskinerna är så starka att de gör köttfärs av dåliga bits i ett nafs

Visa signatur

Arbetsdator: HFX Mini. Ryzen 3600, GTX1650. Skärmar: Dell 2415

Permalänk
Medlem
Skrivet av havoc:

Skulle nog säga att det spelar mindre roll förutsagt att du väljer ett av de bättre märkena och hittar ett bra erbjudande.
Jag skulle nog hoppa slagfunktion och istället lämna det till senare och då köpa en hyffsat billig borrhammare (med sladd).

Det är svårt att generellt säga att det och det märket är bättre än nått annat, bara här i tråden har du tex fått flera tips som motsäger varandra. Man jämför maskiner som kostar 5000:- med de som kostar 2000:- och ger generella tips som att just en tillverkare är bättre än en annan vilket som jag ser det är svårt att göra eftersom det i ena fallet kan röra sig om en budget och i andra fallet en premiummaskin.

Mitt tips är därför köp en maskin som gör det du skall inte det du eventuellt behöver senare, skall du endast använda slagfunktionen nån gång räcker en billig borrhammare bra (Jula nämndes i tråden och det funkar tom).

Ja ett fint erbjudande hade varit kanon.. Därav att AEG ligger bra till med den maskinen som är nedsatt från 2,5kkr till 1,5kkr! Ända jag tänker på där är att de känns som lite klena batterier, och jag kan inte köpa in andra maskiner senare som kan använda samma batteri.

Och ja att folk jämför med Festool och andra svindyra maskiner är inte så bra.. jag har en budget på ca 3kkr och det är då med andra ord enbart specifika maskiner inom de priset jag vill jämföra!

Visa signatur

Bygglogg | Alumex HTPC Ta en titt och glöm inte att kommentera! :)
---------------------------------------------------------------
Corsair Obsidian 650D - Corsair Dominator 16GB 2133Mhz - Corsair H100 - Intel i7 3930K - Asus Radeon 7950 OC - Samsung SSD 250gb

Permalänk
Medlem
Skrivet av mats42:

En makita röst till.

Fick min första för 21 år sen (examensgåva). Har sen dess köpt två till. Alla tre är fortfarande i drift.

Den senaste är en 14V skruvdragare och den har jag absolut inga planer på att byta ut. Den har aldrig gett sig på en skruv utan det brukar vara jag som inte klarar att hålla emot när det blir tungt nog.

Det man ska tänka på är att man köper en modell med metallkugg i växellådan (gäller samtliga märken), de håller för evigt samt att man vill ha en laddare som det är lite fart på. Att behöva vänta 60 min när man upptäcker att båda batterierna (ja man ska ha minst två) är tomma är inte kul. Maskinen ska även ha en momentväljare så att man välja hur hårt den ska dra.

Enda nackdelen med en riktigt bra skruvdragare är att du kan glömma att köpa bits till den på byggmax, biltema osv, de här maskinerna är så starka att de gör köttfärs av dåliga bits i ett nafs

Ja en laddare med fart är väldigt önskvärt! Ytterliggare en nackdel med den AEG jag nämnde innan som hade 60 min laddare..

Har spanat lite på detta paket från Makita med 3st 3,0Ah batterier och 22minuters snabbladdare. Är den med i LXT serien är det nästan en självklarhet för mig att köpa den känns de som.

Sen fanns visst denna också som var med 2 batterier istället..

Vad är skillnaden på "Makita DDF456RFJ" och "Makita DDF456RF3J" ?! Eller är det bara en typo kanske..

Haha ja, jag har med tänkt samma sak om bitsen faktiskt.. Tänkte att jag ska passa på och köpa en ordentlig bits-sats och borr-sats i samma veva som jag köper en ny maskin

Visa signatur

Bygglogg | Alumex HTPC Ta en titt och glöm inte att kommentera! :)
---------------------------------------------------------------
Corsair Obsidian 650D - Corsair Dominator 16GB 2133Mhz - Corsair H100 - Intel i7 3930K - Asus Radeon 7950 OC - Samsung SSD 250gb

Permalänk
Medlem

Annars finns ju Ikeas dragare för en rimlig peng. Provade i helgen. Efter en skruv var medföljande bits rundade!:)

Skickades från m.sweclockers.com

Visa signatur

Underskatta inte Citera-funktionen

Permalänk
Medlem
Skrivet av jonatan80:

ja har en Ryobi 12V ena batteriet dog efter nåt år. knappast använt heller, ibland finns ju dewalt på rea för samma pris som Ryobi.

Beroende på batteri så ska de ju användas, ligger de urladdade så går de sönder. Så var det iaf med min Festool.
Sen känns 1år lite väl snabbt.. Fast den kan ju ha legat i butiken i X antal år också..

Skickades från m.sweclockers.com

Visa signatur

”Wherever God erects a house of prayer, The Devil always builds a chapel there; And ’twill be found, upon examination, The later has the largest congregation.”

Permalänk
Medlem
Skrivet av light44:

Annars finns ju Ikeas dragare för en rimlig peng. Provade i helgen. Efter en skruv var medföljande bits rundade!:)

Skickades från m.sweclockers.com

Oftast är det batterierna som ger sig först.

Jag har en vanlig billig borrmaskin (med sladd), hade inte då råd med vettig med batteri.

Visa signatur

Min spel rigg:FD Define R4|VX 550W|i5 2500K|Corsair LP 4GBX2|Mammabräda P67 Extreme4|GTX 670 windforce|23tum u2312hm
Min gamla/HTPC:AMD 6000+|Ram 2GbX2|Radeon HD5770| XFX 450/nu XFX 550
Mitt bygge: ByggloggFri frakt INET:Fraktfritt sweclockers vid köp över 500kr

#Gilla inlägg som är bra & Använd citera/@"namn" vid snabbt svar

Permalänk

Som Hantverkare kan jag rekommendera enbart dessa, bäst först.

Hilti
Panasonic (svarta modellen)
Makita

När det gäller slagborrmaskin är det bara Hilti som gäller.

Visa signatur

Ryzen 5600x - 3060 Ti - 16Gb ram
Soffgaming: Nintendo Switch, PS4 PRO+Vr
Ringa: iPhone 11

Permalänk
Medlem
Skrivet av SueCia:

Har du någonsin ens provat en "skruvdragare" med slag?
Jag köpte nyligen (2 månader sen) en ny skruvdragare att ha i jobbet, det blev Hitachis bästa batteridrivna skruvdragare med slag. Jag använder slagfunktionen dagligen då jag monterar enstaka prylar som kräver 5.5mm hål, det finns inte ord för att beskriva hur jävla skönt det är att ha slagborr tillgänglig i skruvdragaren, o slippa sladdvindor och klumpiga slagborrar.

Så NEJ det är verkligen inte bara ett försäljningsknep, det är en funktion som underlättar vardagen ENORMT för oss hantverkare.

Det kan inte jämföras med kraften du får av en borrhammare, samt att jag tycker att man får bättre precision med en borrhammare (borret hoppar inte runt så mycket när man skall starta). Och visst så räcker ett slagborr (antingen nätdriven eller som skruvdragare med slag) så länge man håller på med "mjuka" stenväggar (tegel eller lättbetong), men så fort det blir hård betong i väggar/tak så finns det inget bättre än en borrhammare, vilket är just det materialet jag brukar stöta på när jag hjälper mina systrar mfl.

Sen finns du ju nu även batteridrivna borrhammare, så att släpa runt på kabel och liknande är inte ett problem längre.

Permalänk
Medlem

Kan rekommendera Makita, är en amatör. Men har 3 Makita trunkar med olika Makita verktyg 18 volt serien och beställde allt ifrån denna Danska sida det finns också numera 5 Ah batterier också att beställa

Började med ett LXT paket som du är inne på.

Visa signatur

W8.1 64bit, Office 2013+, SSD C300 256GB, Agg Enermax (Platimax) 1500w, Moderkort ASUS Premium, Delided CPU I7 3770K (4436,3 MHz), MINNE 32 GB,
GPU, EVGA GeForce TITAN X SC, EVGA GeForce GTX 680 Classified 4096MB, Chassi FT02 och Noctua NH-U12S (NH-D15). RTAC87U

Permalänk
Medlem

Ahsell har erbjudande på makita just nu DDF456 borrskruvdragare samt DTD146 Slagskruvdragare. Har inte kollat någon annanstans så vet inte hur det ter sig hos andra men.

http://np.netpublicator.com/netpublication/n00328903 <------ Direkt till paketet. 2995~
http://www.ahlsell.se/Aktuellt/Erbjudanden/Kampanjtorget-nov-... <----- Om du vill klicka dig fram till hp.netpublicator

Permalänk
Medlem
Skrivet av havoc:

Skulle nog säga att det spelar mindre roll förutsagt att du väljer ett av de bättre märkena och hittar ett bra erbjudande.
Jag skulle nog hoppa slagfunktion och istället lämna det till senare och då köpa en hyffsat billig borrhammare (med sladd).

Det är svårt att generellt säga att det och det märket är bättre än nått annat, bara här i tråden har du tex fått flera tips som motsäger varandra. Man jämför maskiner som kostar 5000:- med de som kostar 2000:- och ger generella tips som att just en tillverkare är bättre än en annan vilket som jag ser det är svårt att göra eftersom det i ena fallet kan röra sig om en budget och i andra fallet en premiummaskin.

Mitt tips är därför köp en maskin som gör det du skall inte det du eventuellt behöver senare, skall du endast använda slagfunktionen nån gång räcker en billig borrhammare bra (Jula nämndes i tråden och det funkar tom).

De jag rekommenderar är maskiner mellan 5-10k och är avsett för "byggbranchen" därav priset. Själv skulle jag dock inte vilja ha något annat då man vänjer sig fort av kvalitet. Har själv en hilti 14,4v hemma som kostade runt 9k inkl moms när jag köpte den, kommer troligtvis hålla för all framtid, förutsatt att batterierna håller.

Men ska man ha en maskin för endast hemma bruk och lite Martin Timell jobb så finns det gott utbud, men bosch fungerar bra i mellan prisklassen 2-3,5k.

Ska man bara göra ett jobb eller två kan man alltid hyra om man tycker det är för dyrt o köpa.

Finns heller ingen universal supermaskin som har :

Skruv och borr funktion.
Skruvfunktion med slag typ mutterknackare, bra till Btg skruv bla.
Borrfunktion med slag.
Finns iaf ingen maskin som gör ovanstående 3 saker Bra.

3 olika sätt att nyttja en maskin, kräver oftast rätt maskin avsett för just endamålet om det ska fungera bra, annars blir det varken hackat eller malet.
Ursäkta stavfel

Slagskruvdragare : https://www.hilti.se/batteriteknik/borr--och-slagskruvdragare...
Skruvdragare : https://www.hilti.se/batteriteknik/borr--och-slagskruvdragare...
Batteridriven slagborrmaskin : https://www.hilti.se/batteriteknik/batteridrivna-borrhammare/...

3 olika maskiner som gör det jobb de ska och väldigt bra desutom, finns ingen maskin som gör alla 3 sakerna bra i en o samma maskin.

Hilti ovan är bara exempel märke, finns massor av märken som nämns i tråden.

Visa signatur

MB MSI PRO Z790-A MAX WIFI CPU i9 14900K CPU COOLER EK-Nucleus AIO CR360
GPU ASUS GeForce RTX 3090 STRIX GAMING OC PSU ASUS ROG Strix 1000W
MEM CORSAIR DOMINATOR TITANIUM 48GB DDR5 RGB 7000Mhz
MONITOR Asus PG42UQ 4K CHASSI Phanteks Eclipse P600S White
HD 1 Samsung 990 PRO 2Tb HD 2 Samsung 980 PRO 2Tb

Permalänk
Medlem

Hitachi är det mest oförstörbara jag använt, Makita tror jag har samma batterier till alla sina verktyg, vilket är sjukt smidigt.

Blåa bosh kör vi med på jobbet, dom går sönder efter alltför grov misshandel (veckoregn, tappade i vatten/lera osv) men hittils har dom blivit lagade på garanti.

Hemma har jag en omgång 12 volts verktyg från milwaukee (skruvdragare, slagskruvdragare och tigersåg). Skruvdragaren har jag blandat cement med, varm och sög i sig batterier lika snabbt som jag kunde ladda dom, men inga bestående problem. Slagmaskinen har hackat ner 60/10 franska utan förborrning, men det gick inte så fort..

Hilti är ju fina och höjs gärna till skyarna, men deras kundtjänst är under all kritik, säljaren jag hade kontakt med sa upp sig eftersom han inte kunde hålla garantilöfterna han skulle ge.

Det ska även nämnas att jag arbetar som anläggare så i alla omdämena ovan ingår det regn/bajs/och lera och allt annat mysigt man hittar i backen.

Permalänk
Medlem

Kom och tänka på en sak är att om du nu ska köpa nytt så köp gärna verktyg som är kol/bortsfri det blir mindre värmeutveckling och mindre friktion, som då gör att motorn blir starkare och att batteriet håller längre.

Visa signatur

W8.1 64bit, Office 2013+, SSD C300 256GB, Agg Enermax (Platimax) 1500w, Moderkort ASUS Premium, Delided CPU I7 3770K (4436,3 MHz), MINNE 32 GB,
GPU, EVGA GeForce TITAN X SC, EVGA GeForce GTX 680 Classified 4096MB, Chassi FT02 och Noctua NH-U12S (NH-D15). RTAC87U

Permalänk
Medlem

Köper bara Milwaukee grejer, de brukar hålla längst. Min egen har jag haft i snart 4 år som mest används för hobby bruk då och då. Min far är hantverkare och använder sin i princip varje dag, funkar fortfarande efter 8 år. Samma sak med Slagborren.

Generellt gäller väl att man köper en dyrare så håller den längre och det blir lättare att arbeta samt införskaffa reservdelar och laga om det behövs.

Permalänk
Medlem
Skrivet av Spille:

Är de ett bra märke? Aldrig hört talas om innan haha!

Festool är hobbyamatörproffsens favoritmärke. Säkert bra saker men höga priser och ganska onödiga om du inte kommer använda maskinen extremt mycker, kanske i jobbet. Lite Apple-varning om du förstår.

Om du vill ha det enkelt kan du försöka titta på Batteriekosystemen från olika tillverkare. Ryobi, AEG och Makita bl.a har många maskiner som delar batteri vilket kan spara pengar om du ska köpa många verktyg och kan tänka dig allt från samma tillverkare.

Jag lutar åt att köpa Makita, men personalen på Bauhaus rådde mig att köpa AEG som är billigare men nära på lika bra för en amatör som mig. Däremot tror jag att jag kommer köpa allt från olika märken då jag inte kommer behöva så många nya maskiner till mina projekt.

BTW så är det nog en borrhammare du ska ha till betongen. Se följande utmärkta guide för en förklaring av termerna.
http://www.byggahus.se/forum/verktyg-maskiner-fordon/234091-l...

Visa signatur

Whales are nice!

Permalänk
Medlem
Skrivet av Hugligan:

Stämmer ej, det är HILTI man vill ha när det kommer till skruvdragare.

Nja, det håller inte jag med om riktigt.

Makita 18V familjen

Det är rätt trevligt att ha samma batteri till alla syskon.
Det är ett väldigt stort plus för mig.
Bor i ett mindre samhälle, och alla byggare/firmor kör på Makita 18V.

Alla handverktyg som finns på marknaden finns i Makita 18V familjen.

Många gånger är flera firmor på samma byggen, ocg några har Makita`s Cykel med med hjälpmotor 18V

Rätt trevligt att klicka ur batteriet ur skruvdragaren och klicka i cykeln o dra till macken faktiskt

Men jobbar man inte med maskinerna varje dag, så finns det ingen anledning att köpa saker för flera tusen, då duger biltemas gula dragare för 999Kr jättebra. Min farsa har den och den håller än efter 4 år.

Visa signatur

Pc 1--> [AsRock DualSata2][AMD4600+X2][7800GT] [Intel SSD X-25 80GB G2][1TB F3][750GB IDE][4GB XMSCorsiar]Pc 2--> [Asus Crosshair] [AMD 4800+X2] [2st 8800GT i SLI] [RAID 0 2x250GB] [6GB XMSCorsair] [Corsair HX750]Pc 3-->[HP Microserver 12TB]Pc 4--> AsRock P67 Extreme 4,i7 2600K @ 4.0 GHz,830 256GB,16GB 1600MHz, R9 290X Foto [Nikon D7000][70-300/35 1,8/18-55 [Skärmar=24",24",24" Eyefinity]

Permalänk
Skrivet av blojmonster:

Personlig erfarenhet, det måste väl vara det man frågar om?
Annars hade han ställt frågan på Råd & Rön, dom har säkert utförliga tester av konsumentprodukter.

Har fått uppleva flera brända skruvdragare i olika storlekar.
Festool håller bäst i mitt tycke och erfarenhet.

Flera olika varianter och jag anser att dom är skönare att använda, ergonomiska om man kan kalla dom det.
Smidiga väskor också om man har mer utrustning!

Det var absolut inte menat som någon kritik mot dig och jag hoppas du inte tog illa upp.

Jag tyckte bara inlägget va underligt då det saknade motivering, de va allt

Visa signatur

[Citera för svar!]
Spelmaskin:Mercury S8 / MSI MAG B650 TOMAHAWK / Ryzen 9 7900X / WD Black SN850X 1TB / Montech Titan Gold 1200W / GeForce GTX 1080Ti / G.Skill 32GB 6000MHz CL30 Trident Z5 Neo / Custom loop / Win 11