Permalänk
Medlem

Ljudproblem med min ASUS N55SF

Hej!

För ungefär en vecka sedan köpte jag en ASUS N55SF. Hade tänkt ha den som en allt i allodator eftersom jag börjat plugga och eftersom jag glilar att spela multiplayerspel som TF2 och LoL.

Problemen började när jag skulle spela TF2 med några polare. Vi satt i en skypekonversation och när jag drog igång spelet märkte jag att ljudet saknades. Jag testade att kolla inställningarna i både Skype och TF2, testade att starta om programmen och även att starta TF2 när Skype inte var igång.

När inget av ovanstående funkade startade jag om datorn, drog igång TF2 (och nu funkade ljudet) och gick sedan in i Skype. Det verkade funka tills jag kom in i ett game och upptäckte att spelet led av fruktansvärda framedrops och lagg. Det berodde inte på servern, för min kompis satt i ett annat rum på internatet med samma lina, sämre dator och där flöt det på utmärkt.

Vi lade ner för kvällen men jag ville fortfarande lira så jag drog igång Spotify och startade upp ett game. Det led dock fortfarande av samma problem och musiken slutade tvärt spela. När jag kollade Spotify stod det att det var något fel på ljudkortet och att programmet inte kunde spela upp någon musik. I vredesmod gick jag ut och tog en cigg.

När jag startat om datorn ytterligare en gång var jag på dåligt humör och ville inte spela mer så jag körde än en gång igång Spotify och surfade lite. Då hände något konstigt. När jag skrollade eller byte fönster etc knastrade det från högtalarna. Det laggade till i musiken och lät lite som när högtalare är sprängda, men det hände bara när jag rörde något i Firefox. Datorn hade också blivit märkbart långsammare. Detta har sedan i går kväll eskalerat och jag kan inte längre lyssna på musik när jag surfar utan att det knastrar på ett mycket oroväckande vis. Den har som sagt ckså slöat till ordentligt och det laggar till och med är jag skriver detta inlägg. Och att spela spel med musik är bara att glömma. Legue of Legends flyter väl iofs okej, men TF2 är helt åt helvete med framedrops/bildlagg.

Jag har funderat på om det kan ha att göra med det faktum att det ligger typ tusen ASUS-program och maler på i bakgrunden, men jag vågar inte avsluta något eftersom jag inte har en susning av vad de gör och chansen att jag skulle stänga av datorns life support eller liknande känns rätt stor.

Nu sitter jag här, trött i själen och undrar vad som hänt. Jag har noll koll när det kommer till datorer och skulle behöva lite assistans. Har funderat på att ringa komplett.se där jag beställde datorn men tänkte kolla om någon här vet vad som händer innan jag tar drastiska åtgärder. Så vet du vad det är frågan om, snälla hjälp!

Permalänk

Någonstans någon gång har jag läst om sprakande ljud i n55sf och att de hade lösts med det nyaste bioset.

Ingen länk att ge som referens dock, men det kan inte skada att prova.

Visa signatur

The statement below is true.
The statement above is false.

Permalänk
Medlem

Hej har också problem med min N55SF. Efter att han uppdaterade något från Microsoft (MS.net framework 4) så funkar inte snabbknapparna för ljudet och jag som okunnig fattar inte hur man får skiten att funka ingen så snälla behöver hjälp.

Edit: fick det att funka igen var tydligen bara att reparera "ATK package" för att få det att funka.

Permalänk
Medlem
Skrivet av ministerkrister:

Någonstans någon gång har jag läst om sprakande ljud i n55sf och att de hade lösts med det nyaste bioset.

Ingen länk att ge som referens dock, men det kan inte skada att prova.

Sitter med N75SF och slängde in nyaste BIOS 210 vilket löste problemet med sprakande ljud till 99%
dom verkar inte löst problemet helt än...sprakandet kommer någon enstaka gång nu.
borde finnas liknande bios till N55SF som löser problemet

Visa signatur

13900K - NH D15 - Maximus Z790 Hero - 32gb G-Skill 7200Mhz - Intel 900P 480Gb -Kingston Renegade 2Tb -Samsung 980 PRO 2TB - Samsung 980 PRO 1TB - Gigabyte RTX 4090 GAMING OC - AX 1600i - Phanteks P600s -Alienware AW3423DW - Beyerdynamic T5 MK III - Creative Sound Blaster GC7 - ROG Strix SCAR 16 (2023) - G634JZ-NM015W.

Permalänk
Medlem

Hmm okej, ska ta och kika på det här med BIOS. En lustig grej som jag kan tillägga är att sprakandet helt plötsligt försvann. Det hände bokstavligt talat över en natt. Även problemen med Skype/Spotify och spelande försvann. Mycket lustigt. Jag tänker ändå göra allt som krävs för att det inte ska komma tillbaka. Inkl. installera om datorn så man slipper alla skumma förinstallerade program.

Permalänk
Medlem

Hejsan, jag lider utav samma problem som denne kille och undrar ifall någon kommer fram till en lösning! Vet någon ifall det finns någon BIOS till N55SF jag kan använda mig utav? För man märker tydligen att det har med ljudet att göra ifall man laggar eller inte på spel för när man märker att spotify flyter på och inte sprakar eller stängs av med texten att det är något fel på ljudkorten, då flyter även spelen på.. Men laggen kommer i takt med sprakandet etc.

Väldigt tacksam för hjälp!

Permalänk
Medlem

kan även tillägga att subwoofern som följde med funkade första dagarna, men när sprakandet startade så funkar numera inte denna subwoofer längre!

Permalänk
Medlem
Permalänk
Medlem

Hej!
Hade helt glömt av den här tråden, men frukta inte, ty nyligen löste det sig! Dessvärre var jag tvungen att skicka in datorn till Asus, men nu funkar den som en dröm.

En liten notering kan också göras om vad de sade till mig på supporten, för först ville de inte ta in datorn och tyckte istället att jag skulle göra en fabriksåterställning. Problemet var att det inte gick. Där alternativet för att fabriksåterställa skulle finnas fanns istället inget, det var bara tomt. Då bestämde de sig för att ta in datorn i alla fall och när jag fick tillbaka den var den hade de bytt ut någonting. (Hittar nu inte kvittot där det stod VAD de hade bytt, men om någon verkligen vill veta, säg till så ska jag leta hårdare.)

Edit: Även subwoofern funkar ordentligt nu!

Permalänk
Medlem

Här kommer en liten bump!

Jag har själv upplevt det dära sprakandet men inte riktigt fått det löst, det har i princip endast uppstått under 10-15 sekunder efter jag dragit ut adaptern till datorn och ibland även med den i, har antagit att det var en kombination av det extremt dåliga klimatet på Malta där jag bor(USB-kontakter rostar av luftfuktigheten) och störningar från elfält(eller vad man ska kalla det) då elen i byggnaderna här är dragen för tusentals år sedan. Har haft datorn i ungefär 1,5 år nu och den används flitigt och ohälsosamt (för datorn dvs, den står igång nästan 24/7).

Mitt problem som ledde mig till den här tråden är att datorn den senaste veckan blivit allmänt slö och nu har även spel som t.ex. DOTA 2 börjat krasha, spelet minimeras, jag ser muspekaren från spelet och ljudet men jag kan inte dra upp spelet igen, måste stänga ner det via aktivitetshanteraren. Och efter nVidias senaste drivrutin (314.07) så kraschar både DOTA 2 och Anno 1404. Minecraft crashade också och jag fick ett felmeddelande som sa "The NVIDIA OpenGL driver lost connection with the display driver due to exceeding the Windows Time-Out limit and is unable to continue. The application must close."

Jag har märkt en tydlig värmeutveckling i nedre vänstra hörnet på laptopen, där man normalt sätt har handleden/handen.
Det enda jag egentligen kan se som sitter där inne i datorn är RAM-minnena men de verkar inte utveckla någon större värme(har inte tagit direkt på dem utan kännt på så nära avstånd som möjligt) samt någon form av fyrkantig platt kylfläns över något slags chip som ser ut att ha silikon i hörnen. Det verkar som den store värmeutvecklingen kommer från det här chipet.

Är det någon som vet vad detta kan röra sig om, är det dags att pensionera den om jag vill kunna spela igen?