Permalänk

Underligt DNS/Nätverks problem

Hej, när jag lanar med mina polare så har vi ett problem. Vissa av oss får internet, andra inte. De som får internet har en DNS medan de som inte har internet inte har någon DNS. Vi testade att sätta skriva in DNS manuellt på de datorer som inte fick DNS och då fick de internet.
Efter lanet bestämde jag mig för att göra om mitt lokala nätverk från ett DHCP nätverk till ett nätverk med statisk IP konfigurering för att förhindra DNS problemet. Jag bestämde mig även för att använda Google:s DNS eftersom min ISP:s(Telia) DNS ”station” ligger långt borta. Så jag ställde in min router(D-link Dir 655) att använda 8.8.8.8 som primär DNS adress och 8.8.4.4 som sekundär IP adress. Enheterna i nätverket fick en IP adress tilldelad av mig mellan 192.168.0.100–192.168.0.200 samt med min router IP(192.168.0.1) som Standard Gateway och IP adresserna från Google DNS som primär och sekundär DNS.
När det var klart så ville jag göra mitt nätverk säkert så jag ställde in WPA2 Personal lösenord m.m och det fungerade bra.
Men nu lägger mitt internet tillfälligt av. Får DC under spelande och liknande. Har testat pinga www.google.se för att se vad som händer och det står att begäran gjorde timeout och sen rullar det på igen och jag får svar från servern. Så jag undrar varför händer detta problemet? Jag har ju bara stängt av DHCP lokalt, inte DHCP mot min ISP samt att jag ändrat DNS till Google, det borde väl inte orsaka dessa problem? Och att jag fixade WPA2 Personal till mitt nätverk borde väl inte heller orsaka detta problem? Den får begäran gjorde timeout i ca 30sek-1min sen rullar det på bra, men det kan hända flera gånger under dagen.
Detta händer på alla datorer i nätverket.
Så innan jag ändra om i mitt nätverk hade jag inte problem med att jag får begäran gjorde timeout, bara att mina polare inte fick DNS utdelade. Så vad ska jag göra för att kunna både lana och ha ett stabilt internet/nätverk?

ISP: Telia 8mbit.
Router: D-Link DIR 655.
Modem: D-Link DSL-320B. Har även testat med ett äldre Zyxel modem, men det funka ej.
När vi lanar kopplar vi ihop en switch med routern och sedan alla datorerna till switchen.
En bild på när jag pingar:
http://data.fuskbugg.se/skalman02/4d8a1d33ac141_Namnl%F6s.png

Permalänk
Medlem

Om jag förstått dig rätt så delar din dator ut ip adresser på LANet. Varför delar inte din router ut IP adresser? Använd din router istället. När du slår på DHCP på din router, se till att den även delar ut DNS server till alla klienter på nätverket. Använd inte googles DNS server. Använd antingen din internetleverantör eller din gateway som DNS server. Det går även att redigera DNS server inställningar manuellt även om man har ställt in datorn att tilldelas ip nummer automatiskt.

Permalänk
Rekordmedlem

För klen router så den inte kan hantera trafiken och krachar och startar om sig? hur mycket trafik är det genom den ? och trådlöst tar ju rätt mycket cpu speciellt med wpa , stäng av trådlöst helt och kolla om det blir stabilare, för ni spelar väl med kabel. vad är det för switch ?

Visa signatur

R5 5600G, Asus ROG STRIX X470-F Gaming, WD SN850X 2TB, Seasonic Focus+ Gold 650W, Aerocool Graphite v3, Tittar på en Acer ET430Kbmiippx 43" 4K. Lyssnar på Behringer DCX2496, Truth B3031A, Truth B2092A. Har också oscilloskop, mätmikrofon och colorimeter.

Permalänk

Ingen dator delar ut Ip adresser, det gör routern.

Routern krashar inte. Har vairt igång i elva dagar nu.

När vi inte lanar finns det 5 datorer i nätverket. 4st kör trådlöst och en kör med sladd. Sen på lan kan vi vara allt från 2st-10st på lanet.

Vilken DNS får man när man anger sin Gateway som DNS?

Permalänk
Skrivet av Rallylaxxen:

Vilken DNS får man när man anger sin Gateway som DNS?

Då relayas den DNS den får från DHCP (eller har manuellt inställd) på Wan-interfacet.

Nu kan jag inte din router men det bör finnas avancerade inställningar för DHCP i routern så att du kan dela ut adresser men ange egen DNS.

Permalänk

Har ställt in DNS på routern till Gatewayen:s IP och det funkar hitills.