MBP13"i5/7 som primärdator, allmänna Äppelfrågor

Permalänk
Medlem

MBP13"i5/7 som primärdator, allmänna Äppelfrågor

Hej hej
Jag är sugen på att skaffa en MBP13" och kasta ut min stationära (windows-)dator som just nu är min primärdator. Det är inte en särskilt gammal burk (E8400, 8GB RAM, HD4850) och den duger alldeles utmärkt för mina behov (photoshop, programmering, film och webbrowsing, inga spel). MBP:en har bättre eller likvärdig prestanda till detta och då ser jag inte grejen med att ha två datorer, jag kommer bara störa mig på det tror jag.

Min plan är att skaffa i7-versionen av 13"aren. Detta för att datorn ändå ska hålla i ett par år och ngn gång kanske man måste använda ett windows-only-program och då vill jag kunna ha prestanda för att virtualisera Windows.

Dessutom kommer jag att skaffa en SSD. Förmodligen Vertex3 eller ngn från Intel. Det känns mer prisvärt än att köpa Äpples SSD. Jag har redan en filserver, så runt 120GB kommer det att bli och det ska bara räcka till OS, program och lite lagring. Är det ngt man behöver tänka på här? Jag har tänkt att söka lite mer när jag börjar närmar mig köpfasen självklart.

Vidare kommer jag också att skaffa 2*4GB RAM själv eftersom Äpples priser återigen är lite väl höga. Går det att köpa vilket SO-DIMM DDR3 1333MHz som helst? Äppelspecifika minnen finns att köpa, men jag sparar hellre ngra hundralappar genom att köpa tillex detta eller detta.

Finns det ngt andrahandsvärde i en 500GBs 2,5" SATA-disk och 2GBs minnesmoduler?

Ljud vill jag gärna få ut ur min maskin, även om filservern är den som oftast spelar musik. Jag kopplar i nuläget in en förstärkare med optisk kabel med toslink. De gånger MBP:ens högtalare inte räcker till, fungerar en sådan här adapater då?

Det står i specifikationerna att MBP13" har "Combined headphone / line in (supports digital output)".

Eftersom den just bara har ett "ljudhål", om jag vill använda Skype eller dylikt med ett par vanliga hörlurar, tvingas jag att använda den inbyggda mikrofonen då? Det står "Support for Apple iPhone headset with microphone", men jag har inget sådant headset. Finns det ngn adapter som splitter detta kombinerade ljudhål till två? Ett in och ett ut.

Om jag skaffar ett sådant headset, kommer jag att kunna använda det i andra MP3-spelare och tillex i HTC-mobiler?

Idag har jag också två skärmar inkopplade i min datamaskin. En 24" med DVI och en 22" CRT som bara har VGA in... De vill jag gärna koppla in i MBP:en, men den har bara en DP-port ut. Det finns både miniDP->DVI-adaptrar och sådana till VGA.

Min första idé var att skaffa en miniDP->dual-link-DVI, splitta den signalen till 2*DVI och använda en DVI->VGA-adapter på den ena. Sen visade det sig att dual-link-DVI-adaptern inte är DVI-I (har inte analoga signaler) och den är lite väl saftigt prissatt den där adaptern.

Istället tänkte jag köpa en miniDP-DVI-adapter till 24"aren och kanske en USB-VGA-adapter. Jag har dock inte hittat så mycket skrivet om hur sådana fungerar under OSX. Det verkar finnas en drivrutin till OSX, men det är svårt att hitta ngn som skriver om det rakt ut om vilken modell som fungerar. Finns det ngn här som har en adapter som fungerar tillfredsställande som klarar 1600*1200px?

En annan lösning är att kasta ut båda skärmarna och köpa en 27" Äppelskärm eller helt enkelt nöja sig med att bara har en skärm extra. Vi får se vad som händer.

Det blev en ganska lång tråd det här, men jag är väldigt tacksam om ngn kan svara på åtminstone ett par av frågorna eller ge ngra fingervisningar eller annan feedback.

Permalänk
Medlem

Angående headset:et så menar de detta. Men vilket headset med samma lösning(1st 3.5mm) borde fungera. Det borde finnas någon adapter också.

Minnen kan du köpa vilka som helst bara de är samma frekvens och sockel.

Skärmarna blir nog svårt att lösa tror jag. 1 skärm är ju som sagt inga problem att koppla, men båda samtidigt blir nog lite knepigt.

Kommer troligtvis själv lägga en beställning på en MBP 13" i5 snart. För att senare slänga in en SSD, eventuellt mer minne och en extern skärm typ en Dell U2311H eller likande.

Permalänk
Medlem

Hittade några splitters http://shop.ebay.com/?_from=R40&_trksid=p5197.m570.l1313&_nkw... Dock så verkar de flesta vara för enbart 1->2 Headphone vilket jag tolkar som att mikrofonen inte splittas.... Annars kan du köra dem inbygda mikrofonen och använda vanliga lurat för ljudet.

Hittade även sådana där micken sitter på själva adaptern. http://shop.ebay.com/i.html?_nkw=iphone+3.5mm+microphone&_sac...

Beträffande skärmar sitter jag i samma sits. Har precis beställt en 13" MBP och vill också kunna ha en extern skärm + TV inkopplad samtidigt. Jag har sett att Diamond har några men har inte kollat så noga. Säg till om du kommer på någon bra lösning.

Visa signatur

Laptop: FSC Amilo sa3650 med ZM87 + GraphicBooster (Externt Radeon HD3870)
Laptop: MacBook Pro 13" 2011

Permalänk
Medlem

Aha, det verkar gå att få tag på iallafall.
Annars kan man göra såhär: http://www.instructables.com/id/133quot-Macbook-Pro-Headphone...
eller såhär: http://www.griffintechnology.com/products/imic/ (ca 250 kr+frakt)
Annan tråd i ämnet: http://discussions.apple.com/thread.jspa?threadID=2036358&sta...

Skärmproblemet:
http://onemansblog.com/2009/04/24/review-evga-usb-vga-adapter...
länkar till http://www.amazon.com/gp/product/B00191GZ8U?ie=UTF8&tag=onmas...

Diamond verkar ha en som fungerar: http://www.amazon.com/Diamond-BVU195-Display-Adapter-included...
Det står på kartongen att den fungerar med OSX och den har stöd för 1600*1200 (samt högre) som jag behöver.

SSD och RAM verkar inte heller vara ngt problem. Najs.

Permalänk
Medlem

Sweet... då kanske man kan öppna en sådan här och löda lite så ser det lite mer Macish ut (om man vill ha en vit). http://cgi.ebay.com/Original-3-5mm-Audio-Splitter-Cable-iphon...

Visa signatur

Laptop: FSC Amilo sa3650 med ZM87 + GraphicBooster (Externt Radeon HD3870)
Laptop: MacBook Pro 13" 2011

Permalänk
Medlem

Många PC-mikrofoner är gjorda för en förstärkt mikrofoningång, detta har inte MBP utan en vanlig line-in värt att notera. USB headset är annars ett alternativ.

Permalänk

Angående SSD så kan jag rekommendera dig att byta själv. Skitenkelt, fruktansvärt mycket snabbare OCH strömsnålare. 12 skruvar (10 kryss och 2 torx) behöver lossas för att få bort den gamla disken. En vanlig elektronikmejselsats som du köper på Kjell & Co eller liknande räcker.
F.n. har jag en Corsair Force 256 GB i min mbp, har tidigare haft en intel x-25 g2 på 160 gb. Båda dessa fungerar alldeles klockrent.
Passa på att trycka i så mycket ram som maskinen pallar när du ändå har skruvat isär den. I min sitter det två 4 gb Kingston-minnen (inte några apple-specifika - rätt sort och hastighet bara). Fungerar utmärkt. Jag har hört att en del haft problem med Corsair minnen förr i världen, vet inte om det fortfarande är så. Men det kan ju vara enklast att skita i just Corsair, bara.
Kingston har jag alltid använt till mina macar och de har alltid fungerat felfritt.
Lycka till!

Visa signatur

It´s-a me! Mario!

Permalänk
Medlem
Skrivet av peterj:

Många PC-mikrofoner är gjorda för en förstärkt mikrofoningång, detta har inte MBP utan en vanlig line-in värt att notera. USB headset är annars ett alternativ.

Mjo, läste det, dock fungerar ju iPhone-headsetet och det har en vanligt mikrofon.