Googles söktjänst har nästan sedan starten haft en funktion kallad cachade sidor som har gjort det möjligt att visa en webbsida från sökresultaten exakt som den var när företagets robot senast indexerade den. Det har gjort nytta exempelvis när servrar har legat nere.

Nu meddelar företaget via Danny Sullivan på X-kontot Google Search Liaison att funktionen är på väg bort. Redan nu är knappen ”Cachad” borttagen från listan över sökresultat, där den tidigare syntes genom att klicka på merknappen (tre punkter). Möjligheten att se den cachelagrade versionen av en sida genom att skriva in cache: före adressen fungerar ännu, men kommer också försvinna snart.

Danny Sullivan skriver att funktionen inte längre behövs då webbservrar så sällan ligger nere, och att företaget därför har beslutat att den ska gå i pension. Han hoppas att Google kan få till ett avtal med Internet Archive om att länka till gamla versioner av sidor där, men diskussioner om det har hittills inte ens inletts så tillsvidare måste användare själva besöka arkivet.