Jakob Svensson, professor i medie- och kommunikationsvetenskap vid Malmö universitet, har genomfört forskning på personer som arbetar med teknikutveckling för att se vilken kultur som finns inom den sfären. Arbetet är grundat på intervjuer med människor som arbetar med programmering, samt ett par stycken på ett tidningsförlag. Projektet har finansierats av Vetenskapsrådet.

Jag har pratat med personer i Sverige, runtom i Europa, i Silicon Valley i USA, i Brasilien och i Indien. Det är oerhört viktigt att förstå hur det ser ut eftersom tekniken är så viktig för samhällets utveckling – Jakob Svensson till ComputerSweden

Det är många som oroar sig över sin ålder. Något som märks bland annat på Sweclockers forum. Åldersnojja verkar vara vanligt förekommande bland utvecklare utifrån vad som skrivs på forumet, där erfarenhet lyfts fram som viktigt. Ålder spelar roll, medan några andra verkar tycka att det kan vara mer intressant att anställa någon som är äldre.

Efter att ha fått kontakt med andra forskare som kommit fram till samma slutsats beslutade de sig för att ge ut en bok:Digital ageism in data societies av Andrea Rosales, Jakob Svensson och Mireia Fernández-Ardèvol. Enligt Jakob Svensson är det möjligt att felaktigt förknippa särskilda attribut med yngre människor, som i sin tur påstås driva på utvecklingen av ny teknik, som till exempel lättrörlighet, föränderlighet och att tänka utanför boxen.

Det här är begrepp och metaforer som omhuldas i den här miljön och som är kopplade till ungdomskultur. Man vill inte ha eftertänksamhet utan det handlar om att ”move fast and break things”. Det är det som premieras.

Han menar att redan vid 35 års ålder anses en utvecklare vara gammal. Samtidigt beskriver Jakob Svensson hur det i dag saknas medvetenhet kring diskriminering och även om många arbetar med att till exempel få in fler kvinnor i fältet är det inte lika klart med åldersbaserad diskriminering.

Nej, det är en glömd diskrimineringsform som vi vill lyfta fram. Inte så att de som arbetar som utvecklare i dag är otrevliga eller elaka utan för att vi inte kan låta en liten klick specifika människor utveckla tekniken.

Det blir en självuppfyllande profetia, där yngre förknippas med innovation, och där innovationen kommer från yngre människor då de ges möjligheter. Samtidigt säger Jakob Svensson att studier visar att en diversifierad utvecklingsgrupp skapar bättre produkter.

Ytterst är det ju en demokratifråga. Ny teknik är tänkt att lösa allsköns problem som vi står inför, som klimatfrågan, ökad intolerans, men även inom välfärdstjänster och användning av AI-mekanismer inom polisbevakning. Är det då lämpligt att förlita sig på en grupp programmerare som är så tydligt är inriktade på det snabba, det ungdomliga och det upproriska? – Jakob Svensson till forskning.se