Sedan introduktionen under förra året har den handhållna spelmaskinen Steam Deck blivit väldigt populär. Den som satsade på någon av de billigare modellerna med låg lagringskapacitet märker dock snabbt utrymmet för spel är ytterst begränsat samtidigt som laddtiderna över Micro SD-kort lämnar en del att önska. Lyckligtvis finns det goda möjligheter att uppgradera den interna SSD-enheten i maskinen med någon av de många alternativen som dykt upp på marknaden.

steamdeck_ssd-19.jpg

Steam Deck innehåller en väldigt liten SSD-enhet.

Det råder verkligen inte brist på guider när det kommer till hur man går till väga för att byta SSD i Steam Decken, men då undertecknad ändå skulle genomföra manövern på sin privata maskin passade det bra att skriva ihop en egen liten genomgång på ämnet!

Detta behövs för att byta SSD på en Steam Deck

  • En ny NVME-baserad SSD-enhet i formfaktorn M.2 2230 (30 mm lång)

  • Ett passande mejselkit (Philips PH1- samt PH0-bits är bra att ha)

  • En USB Type-C-hubb eller USB Type-C till USB-A-adapter

  • Ett USB-minne på minst 8 GB

  • Ett plektrum eller liknande tunt plastobjekt

Innan vi sätter igång är det bra att se till att man har tillgång till en handfull saker som behövs för installationen av den nya SSD-enheten. Förutom att skruva upp själva Steam Decken kommer vi även behöva installera om operativsystemet, vilket kräver ett USB-minne med tillräcklig kapacitet samt en metod att ansluta detta till enheten då den endast har en enskild USB Type-C-kontakt.

steamdeck_ssd-2.jpg

Detta behövs för att byta SSD-enhet på en Steam Deck.

Den nya SSD-enheten behöver vara en NVME-baserad sådan enligt formfaktorn M.2 2230 – det vill säga med en längd på endast 30 mm ställt mot de vanligaste enheterna som ligger på 80 mm. Vi använder här Corsairs MP600 Mini på 1 TB, vilket är ett prisvärt val, men det finns även andra alternativ på marknaden från exempelvis Western Digital och Sabrent.

Mejselkitet bör ha åtminstone Philips-bits i storlekarna PH1 och PH0 för att täcka upp de olika skruvarna som används i enheten. Sist men inte minst behövs ett plektrum eller liknande tunt plastobjekt för att lossa baksidan av maskinen, då denna hålls på plats med ytterligare plastclips.

Innan man öppnar enheten rekommenderas det även att man ta ned batteriets laddning under 30 procent. Detta är främst en åtgärd för att undvika "explosiva överraskningar" om man mot förmodan skulle vara oaktsam och råka punktera batteriet med skruvmejseln.

rufus.png

Vi använder programvaran Rufus för att skapa återställningsavbildningen.

Ett bra första steg är att skapa återställningsavbildningen på USB-minnet, vilket vi kommer att använda för att installera operativsystemet Steam OS igen på den nya SSD-enheten. Valve tillhandahåller instruktioner och filen för nedladdning via sin webbplats. Det enklaste sättet att skriva återställningsfilen till USB-minnet är att använda Rufus, genom vilket man sedan kan välja sitt USB-minne, leta upp återställningsfilen och sedan skriva den till minnet. Observera att all befintlig data på USB-minnet går förlorat i denna process.

steamdeck_ssd-4.jpg

Bootskärmen på Steam Decken nås genom att hålla in Volym upp och sedan trycka på strömknappen.

Nu är det dags att förbereda Steam Decken på ingreppet och sätta enheten i "Battery Storage Mode", vilket inaktiverar batteriet. Stäng först av enheten helt och hållet genom att trycka på Steam-knappen och sedan välja Power följt av Shutdown. När enheten är avstängd håller man ned Volym upp-knappen (den med ett + på) och trycker på strömknappen. Efter några sekunder kommer man mötas av enhetens bootskärm, och då kan man släppa Volym upp-knappen.

steamdeck_ssd-5.jpg

Steam Deckens BIOS-meny.

steamdeck_ssd-6.jpg

Navigera till Power och sedan Battery Storage Mode

steamdeck_ssd-7.jpg

Svara "Yes" på frågan varpå enheten kommer att stängas av.

Därefter navigerar vi till Setup Utility nere i högra hörnet, vilket tar oss till enhetens BIOS-meny. Här fortsätter vi ned till Power och väljer sedan Battery storage mode. Efter att ha tryckt på det alternativet får man frågan om man vill aktivera det. Tryck "Yes" och efter det kommer enheten att stängas av. För att starta enheten igen när den är i detta läge behöver man trycka i laddaren.

Innan vi går vidare till nästa steg vill vi uppmana till att ta bort eventuella Micro SD-kort ur enheten, då dessa annars kan skadas när skalet avlägnas.

steamdeck_ssd-8.jpg

Nu har det blivit dags att skruva upp enheten, och för att undvika att den vilar direkt på de analoga spakarna mot bordet placerar vi den i det medföljande fodralet. Totalt är det åtta skruvar som ska avlägsnas från baksidan, där vi har färgkodat de som är lika i längd och utförande. Det är med andra ord viktigt att man håller koll på vilka skruvar som ska var när enheten senare ska skruvas ihop, så sortera dessa nu så slipper ni gissa sen.

steamdeck_ssd-27.jpg

Var försiktig när du skruvar ut skruvarna och använd rätt bit.

Här vill vi höja varningens finger att det är väldigt lätt att paja skruvhuvudena på den här typen av små skruvar om man använder fel mejselbit och/eller applicerar för lite tryck när man skruvar loss dem. I vårt fall använde vi en samma Philips PH1-bit under hela demonteringen, vilket fungerade bra. Vissa har dock haft bättre lycka med PH0-bits, och i slutändan verkar det handla om variation mellan storlekarna hos olika mejselkit. Man kan med andra ord behöva testa sig fram och känna efter.

Du har väl inte glömt att plocka ur Micro SD-kortet ur maskinen (om du har ett)? Detta är sista chansen, och kortet kommer att gå sönder om du lämnar det kvar.

steamdeck_ssd-9.jpg

Plektrumet används för att frigöra enhetens baksida.

Med skruvarna avlägsnade hålls dock fortfarande plastskalet på plats med hjälp av plastclips. Det är nu det berömda plektrumet för göra entré, vilket ska användas för att frigöra baksidan på enheten. Enklast är att föra in detta i springan i närheten av Trigger-knapparna och sakta applicera tryck mot sömmen mellan de två plaststyckena. Gör detta med försiktighet utmed hela sömmen runt enheten så kommer clipsen att koppla loss, vilket gör att vi kan plocka bort baksidan.

steamdeck_ssd-10.jpg

Bakom plåten sitter SSD-enheten.

Med baksidan borta har vi exponerat enhetens inre och intresseområdet här är den inringade plåten på högersidan, då denna täcker monteringsplatsen för SSD-enheten. Nu kommer många att klia sig i huvudet, då deras plåt inte alls ser ut på samma sätt som bilden ovan. Faktum är att det finns två olika revisioner av Steam Deck, där den senaste har en täckplåt som är svart och hålls på plats med två skruvar istället för tre. I praktiken har detta lite betydelse för denna guide, då man endast behöver hoppa över nästa steg där vi exponerar den tredje skruven som inte existerar på den nya revisionen.

steamdeck_ssd-11.jpg

Under tejpen sitter den tredje skruven som behöver avlägnas.

steamdeck_ssd-13.jpg

Dra försiktigt tejpen åt sidan för att komma åt skruven.

För den som har första revisionen av Steam Deck med en silverfärgad täckplåt behöver den inringade tejpbiten dras åt sidan för att exponera en av skruvarna som behöver avlägsnas. Peta försiktigt upp ena kanten på tejpen och dra denna tillräckligt åt sidan för att kunna komma åt skruven.

steamdeck_ssd-14.jpg

De med den nya revisionen av Steam Deck behöver endast avlägsna två skruvar (grönt inringade).

Då är det dags att skruva bort täckplåten. Den som har första revisionen av Steam Deck med silverfärgad täckplåt behöver avlägsna tre skruvar medan de med den nya revisionen med svart täckplåt endast behöver skruva loss två (de grönt inringade). Återigen är det viktigt att hålla koll på vilken skruv som kom från vilket skruvhål, då dessa inte är identiska. Lyft sedan bort plåten försiktigt då det sitter värmekuddar på baksidan som gärna klistrar fast den.

steamdeck_ssd-16.jpg

Plåten är borta och vi kan nu se SSD-enheten längst ned.

Med täckplåten borttagen har vi nu exponerat massa kul saker, däribland minneskretsarna och systemkretsen från AMD (som visserligen här täcks av en kylplatta med värmeledningsrör). Intresseområdet för den här guiden ser vi dock i det inringade området längst ned i form av SSD-enheten. Innan vi börjar peta på den vill vi dock belysa en kontakt som sitter i närheten.

steamdeck_ssd-15.jpg

Kontakten till batteriet kan man koppla ur, eller så låter man den vara.

I närheten av SSD-enheten sitter kontakten till batteriet, och här går åsikterna lite isär huruvida man behöver koppla ur denna eller inte. I undertecknads mening är detta överkurs sett till att enheten redan är i "Battery storage mode" samt de ökade riskerna att sabba denna kontakt vid urkopplingen. Om det känns bättre får den som vill givetvis koppla ur denna genom att dra försiktigt i tygbiten, men i annat fall är det bara att låta den vara och vara försiktig med var man placerar skruvmejseln.

steamdeck_ssd-17.jpg

Dags att skruva bort den gamla SSD-enheten.

Nu har vi kommit till steget där det är dags att plocka bort den gamla SSD-enheten. Denna hålls på plats med en ensam skruv, och i vanlig ordning är det viktigt att hålla reda på denna så den hamnar på rätt plats när den ska skruvas tillbaka senare.

steamdeck_ssd-18.jpg

SSD-enheten redo att plockas ur.

När skruven är lossad brukar enheten ställa sig upp automatiskt i en 45-gradig vinkel. I vissa fall kan den dock sitta fast något mot moderkortet till följd av klisterrester från det silverfärgade sköldhöljet. Om så är fallet kan man behöva peta lite försiktigt på den så att den ställer sig upp i kontakten. När detta är gjort kan enheten plockas bort från moderkortet genom att dra den rakt ut från kontakten.

steamdeck_ssd-20.jpg

Det kan vara väldigt pilligt att få bort sköldhöljet.

steamdeck_ssd-21.jpg

Men med lite tålamod går det!

Ännu är vi dock inte klara med den gamla SSD-enheten, då vi behöver stjäla sköldhöljet från denna och sätta det på den nya SSD-enheten. Detta kan vara allt ifrån jätteenkelt till extremt pilligt, då detta hölje har en tendens att klistra fast sig i den gamla enheten – och då i synnerhet om Steam Decken varit i bruk en period. Dra bort höljet försiktigt från enheten och lägg detta åt sidan.

steamdeck_ssd-22.jpg

1 TB lagring, snart i en Steam Deck nära dig.

steamdeck_ssd-23.jpg

Efter "lite" pill är skyddshöljet på plats på den nya enheten.

Nu är det dags att packa upp vår nya SSD-enhet och montera på det gamla sköldhöljet på denna. Beroende på hur pass tajt höljet satt på den gamla enheten kan detta visa sig vara rätt pilligt. Ta det lugnt och metodiskt så brukar höljet till slut glida på enheten, men om det känns helt omöjligt går det i värsta fall att öppna upp höljet på baksidan och sedan klistra igen det på den nya enheten.

steamdeck_ssd-24.jpg

Nya SSD-enheten på plats...

steamdeck_ssd-25.jpg

...och fastskruvad.

Därefter trycker vi i den nya SSD-enheten i M.2-porten med samma vinkel som tidigare. Tryck sedan ned enheten mot moderkortet och skruva fast den, men kom ihåg att använda rätt skruv.

steamdeck_ssd-26.jpg

Skruva tillbaka täckplåten och fäll tillbaka tejpen som täcker skruvhålet.

Sätt tillbaka täckplåten och se till att inga kablar kläms i processen. Skruva sedan på plats denna med rätt skruvar och fäll tillbaka tejpen som täckte ena skruvhålet (sista gäller inte dig som har andra revisionen av Steam Deck med en helsvart täckplåt). Därefter är det bara att sätta tillbaka baksidan på enheten och trycka ihop den så att plastclipsen fäster igen mot framsidan. Arbeta metodiskt runt hela enheten och se till att clipsen låser sig ordentligt utan några uppenbara mellanrum i "sömmen".

steamdeck_ssd-8.jpg

Det är olika skruvar som används i olika hål i enlighet med färgkodningen.

Sista steget för ihopmonteringen är att skruva tillbaka de åtta skruvarna på enhetens baksida. Se till att rätt skruv hamnar på rätt plats (du kategoriserade väl dessa tidigare?) och dra åt försiktigt för att undvika trasiga skruvhuvuden.

IMG_7788.JPG

En tom SSD behöver ett operativsystem, så dags att koppla in vårt USB-minne.

Nu är vår Steam Deck monterad igen och redo för nästa steg. Då enheten är i "Battery storage mode" går den inte att starta genom att trycka på strömknappen, utan vi behöver istället koppla in den tillhörande laddaren – något som också aktiverar batteriet igen. Nu möts vi av en skärm som meddelar att enheten inte hittar någon bootbar enhet, och det är ju inte så konstigt med tanke på att vår nya SSD är tom och saknar operativsystem. Vi stoppar därför i USB-minnet med återställningsavbilden vi skapade tidigare i USB Type-C-adaptern och trycker på "OK".

IMG_7789.JPG

I bootmenyn väljer man "Boot Manager"...

IMG_7790.JPG

...och sedan USB-minnet från menyn.

IMG_7792.JPG

Mmmm, Linux.

Vi möts nu av vår gamle vän bootmenyn och här behöver man navigera och trycka på "Boot Manager". Därefter får man välja vilken enhet man vill boota från, vilket i det här fallet är USB-minnet som innehåller vår återställningsavbildning. Efter att ha valt USB-minnet så hoppar installationen igång – något som kan ta en liten stund så ha tålamod och drick en kaffe under tiden.

IMG_7795.jpeg

I skrivbordsmiljön trycker man på "Reimage Steam Deck".

IMG_7798.jpeg

När varningsrutan dyker upp trycker man på "Proceed".

Efter ett tag möts vi av skrivbordsmiljön i Arch Linux. Ignorera KDE Plasma-fönstret som dyker upp och tryck istället på "Reimage Steam Deck" med hjälp av pekskärmen på skrivbordet. Detta kommer att öppna en ny ruta som varnar att all data på Steam Decken kommer att raderas samtidigt som Steam OS ominstalleras. Då vår SSD inte innehåller någon data trycker vi på "Proceed".

IMG_7800.jpeg

Installationen är nu klar. Tryck på "Proceed" för att starta om Steam Decken.

Efter ytterligare lite tuggande är installationen helt klar och ytterligare en ruta dyker upp. Tryck på "Proceed" och därefter kommer enheten starta om igen. Det går nu att plocka bort USB-minnet och ansluta laddaren igen. När Steam Decken har startat upp igen är det bara att koppla upp den mot det trådlösa nätverket och låta den uppdatera till senaste versionen av Steam OS.

Grattis du har nu installerat en ny SSD-enhet i din Steam Deck!