Användare av webbläsaren Mozilla Firefox har börjat rapportera om ett märkligt problem. När de öppnar en video visas först en tom sida i fem sekunder, innan videon startar som vanligt, skriver Android Authority. Problemet kan även uppstå i Microsoft Edge, men avhjälps effektivt genom att byta till Google Chrome.

Reddit-kontot u/vk6_ var en av de första att rapportera om femsekundersfördröjningen, och visar i en video hur fördröjningen inte beror på någon bugg i själva Firefox. Byt användaragent till Chrome så att Youtube tror att du ansluter med Chrome och vips laddar videon utan fördröjning.

Andra användare har hittat en bit Javascript-kod som lägger till fördröjningen, och den gör inget annat än att just vänta i fem sekunder innan den går vidare. Några bevis på att koden på något sätt inte körs på Chrome har däremot inte hittats.

Youtube förnekar i ett svar till Android Authority att fördröjningen är riktad mot någon särskild webbläsare, och antyder att det är en del av företagets nya anti-reklamblockeringsfunktioner. Användare har också rapporterat om en fördröjning i företagets egna Youtube-applikation.

Android Authority skriver att fördröjningen inte märks hos alla användare, och det har hittills inte varit möjligt att avgöra vilka parametrar som ligger bakom huruvida en viss användare drabbas eller inte. Det hjälper till exempel inte att avinstallera alla tillägg i webbläsaren. Det enda som verkar säkert är att Chrome är den enda webbläsare som inte drabbas alls.