Microsofts avsikt har sedan lanseringen av Windows 11 varit att sluta ge Windows 10 nya funktioner och få fler användare att uppgradera. Företaget har satt ett slutdatum för uppdateringar till oktober 2025, men med tanke på att systemet fortfarande används på över en miljard datorer kan Microsoft komma att skjuta på det.

Ett tecken på det är att företaget har börjat frångå principen att nya funktioner bara ska komma till Windows 11. I augusti i år kom till exempel ett nytt backupprogram till det äldre systemet, baserat på den inbyggda funktionen i Windows 11. Nu rapporterar Windows Central att en annan, och betydligt viktigare ny funktion också kan komma till Windows 10.

Det handlar om Windows Copilot, den nya AI-chattbot med djup integrering i operativsystemet som Microsoft nyligen släppte till Windows 11. Enligt sajtens källor kommer en uppdatering placera en Copilot-knapp i aktivitetsfältet, som öppnar exakt samma Copilot-gränssnitt som i det nyare systemet.

Orsaken är enkel: Microsoft ser en miljard ytterligare potentiella Copilot-användare som viktigare än möjligheten att locka några av dessa att uppgradera till Windows 11. Det kan också hjälpa företaget att locka utvecklare att ta fram Copilot-pluginer, med så pass många fler användare. Windows Centrals källor uppger också att de nya cheferna för Windows som har ersatt Panos Panay planerar att släppa en handfull andra tidigare Windows 11-exklusiva funktioner även på Windows 10.