I början av året publicerade vi en krönika där Wittwang berättade varför hans Iphone 7 får stanna kvar i fickan. Detta var, för mig, helt galet. Samtidigt blev jag avis. Hur kan man ens ha kvar samma telefon i sju år? Svaret är väl egentligen att tillverkaren ger stöd för telefonen under en längre tid. Och nu när Google, och fler tillverkare, börjat satsa på att erbjuda uppgraderingar under längre perioder är det äntligen möjligt för Android-användare att använda sina mobila enheter längre.

fairphoneibitar.png

Med Fairphone 5 visar tillverkaren verkligen var skåpet ska stå med uppdateringar.

Det hela började egentligen med Fairphone 5 tidigare i år där företaget slog på stora trumman med fem års mjukvaruuppdateringrar och säkerhetsuppdateringar i åtta. Riktigt imponerande siffror och helt ärligt trodde jag att det skulle dröja länge innan något annat företag på Android-sidan ens kom i närheten. Det dröjde dock bara en månad innan uppdateringsrekordet slog av ingen mindre än Google.

Vid lanseringen av Google Pixel 8 och 8 Pro överraskade företaget med en riktigt trevlig överraskning, om man ens får kalla saker överraskningar längre på grund av alla läckage. Google ska förse telefonerna både mjukvaruuppdateringar, det vill säga nya Android-versioner, samt säkerhetsuppdateringar i sju år. Det betyder att Pixel 8-användare kommer få avnjuta Android-versioner från Android 14 upp till Android 20. Ett ordentligt kliv från att bara få ta del av Android-uppdateringar i två år.

guido-coppa-n-KQ4-VY6Yg-unsplash.jpg

Fler Android-uppdateringar betyder även fler Android-figurer i telefonen.

Tillverkare anstränger sig lite mer för att göra enheter lättare att laga, med betoning på lite.

Så, nu är vi här. I en helt ny verklighet som jag helt ärligt inte trodde skulle bli verklighet på ett bra tag. Där Android-användare faktiskt kan ha en framtid tillsammans med sina mobiltelefoner. Givetvis gäller detta bara ett fåtal tillverkare på Android-sidan, men läget blir allt bättre. På förhållandevis kort tid har vi gått från några enstaka Android-uppdateringar till att ha uppdaterade mobiltelefoner i nästan ett decennium. Lång livslängd är äntligen mer standard än undantag.

Lång livslängd handlar förstås inte bara om mjukvara, utan även hårdvara. Saker slits med tiden och det finns alltid en risk att prylar, speciellt mobiltelefoner, går sönder på ett eller annat sätt. Även inom detta område sker förbättring. Tillverkare anstränger sig lite mer för att göra enheter lättare att laga, med betoning på lite. En hårdare push för långtida användning sker hos återförsäljare som börjar erbjuda mer reparationsmöjligheter samt reparationsdelar för dig som vill laga lurarna själv.

Så. Att ha en Iphone 7 i sju år kanske inte är världens konstigaste grej. Nu när Android-användare faktiskt får möjligheten att ha sina telefoner så pass länge utan att användarupplevelsen försämras avsevärt, är det helt enkelt inte längre en lika befängd tanke att telefonen får stanna kvar i fickan en längre tid.

Huruvida Pixel 8 får stanna i fickan i sju år återstår att se, men det faktum att den faktiskt kan stanna i sju år gör mig ändå glad.