Förra året började Microsoft testa en ny version av Outlook kallad Outlook för Windows, som bland annat ska ge stöd för konton hos andra leverantörer och en ny modern design. Nu avslöjar Microsoft att E-post och Kalender ersätts av nya Outlook, med start i september 2024. Då ska nya datorer som levereras med Windows 11 inkludera Outlook istället för de gamla Windows-applikationerna, även om de senare går att ladda ned från Microsoft-butiken fram till slutet av 2024.

Sedan Windows 8 har Microsofts operativsystem haft inbyggda program för e-post och kalender, kort och gott kallade just E-post och Kalender, eller Mail och Calendar i de engelskspråkiga versionerna av systemen. Även Windows Vista hade program med samma namn, men de använde helt annan kod och design. Windows 7 hade istället Windows Live Mail.

outlook-toggle.jpg

Reglaget för nya Outlook.

Redan nu kan användare testa eller byta till nya Outlook genom att klicka på "Testa nya Outlook"-reglaget som dykt upp i både E-post och Kalender. Även i vanliga Outlook går det att testa att byta till nya Outlook för Windows, så länge enbart konton hos Microsoft alternativt Google har lagts till. Microsoft lade till stöd för Gmail i början av april i år, och stöd för Icloud, Yahoo och andra leverantörer via IMAP är på väg.

Sedan introduktionen av testversionen av Outlook för Windows i maj 2022 har det rått viss förvirring kring vad som ska hända med gamla vanliga Outlook, som ingår i Microsoft 365-prenumerationer. Microsofts förhoppning verkar vara att även det programmet ska ersättas av Outlook för Windows. Det saknar dock många funktioner som är viktiga för företagskunder, som stöd för COM- och VSTO-plugin, och programmet lär därmed vara kvar i ganska många år till.