Under torsdag kväll anlände Intels siffror för årets andra första kvartal och det står klart att processorjätten gör ännu en brakförlust. Trots att det inte blev riktigt så illa som Intel väntat sig är det första kvartalet år 2023 är det sämsta kvartalet i bolaget historia, med stora förluster för flera viktiga segment.

Redan förra året började Intels siffror leta sig nedåt och den trenden håller i sig. Ställt mot första kvartalet år 2022 minskar omsättningen med 36 procent – från 18,4 miljarder USD till 11,7 miljarder USD. Det är ett tapp som motsvarar nästan 70 miljarder kronor. Någon nettovinst uteblir och istället går Intel back 2,8 miljarder USD, det vill säga nästan 30 miljarder kronor.

intellll.png

Fördelat i de olika segmenten ser Client Computing Group (CCG) marginellt ljusare ut. Kategorin omfattar bland annat Core-processorer för konsumentsidan och under årets första kvartal återtar CCG sin position som Intels kassako. Med det sagt är det inga muntra siffror – totalt omsattes endast 5,8 miljarder USD. Det är en minskning om 38 procent ställt mot förra årets 9,2 miljarder USD.

intel20231.jpg

Enligt Intel är anledningen bakom de dystra siffrorna en fortsatt trög marknad. Så kallade OEM-tillverkare sitter fortfarande på stora lager och konsumenter håller än så länge hårt i plånboken. Intel ser ett ökat intresse för billigare processorer, men intresset för värstingmodeller är svalt. Därtill minskar efterfrågan i utbildningssektorn.

intel20232.jpg
intel 20233.jpg
intel 20234.jpg

Datacenter och AI (DCAI) störtdyker. Ställt mot föregående år minskar omsättningen med 39 procent, från 6,1 miljarder till endast 3,7 miljarder USD, och rörelsemarginalen kollapsar till -14 procent. Förlusten tillskriver Intel flera orsaker, däribland investeringar i nya framtida produkter och tillverkningstekniker, allt högre tillverkningskostnader och sammanslagningen med Accelerated Computing Systems and Graphics Group (AXG). Den senare inkluderar Intels grafikkortssatsning Arc.

total.png

Prognosen för årets andra kvartal ser även den mörk ut, men Intel är optimistiska. Trots att årets första kvartal var det sämsta hittills var det inte så illa som bolaget väntat sig och marknaden ser därmed något bättre ut än vad de räknat med. Enligt David Zisner, ekonomichef på Intel, är de sporrade av första kvartalets resultat. Han förtydligar att de givetvis inte är nöjda med resultatet, men att de håller fortsatt fokus på långsiktiga mål och väntar sig ett lyft i omsättning och fortsatt tillväxt framgent.