Vem ser du framför dig om du läser den här beskrivningen: en person som är chef för teknisk support och tjänster på ett företag som bygger utrustning för optisk fiber. Gissningsvis någon med civilingenjörsexamen i rutig skjorta. Men Jesper Dalvärn, som har just den här tjänsten på Smartoptics, har inget av det.

– Jag har ingen formell utbildning och har kommit dit jag är idag på ett annat sätt. Som chef tycker jag därför inte att det är något som spelar roll när jag ska anställa, jag kollar inte på folks utbildning.

Istället menar Jesper att han fokuserar helt och hållet på förmåga, kunskaper och personlighet.

– För mig är det det här som är viktigt. I princip alla andra här är ingenjörer och säger till mig att jag är jäkligt duktig. Så om jag kan så finns det massor av människor som kan vara minst lika duktiga.

DSC03514.jpg

Smartoptics bygger utrustning för optisk fiber och det finns gott om både hård- och mjukvara att jobba med – från att patcha Linux-kernel, till att bygga applikationer och testa fibernät.

Han letade i skroten

När Jesper berättar att han hamnade där han är idag på ett "annat sätt" än det formella är det en lång resa han refererar till. Redan i femårsåldern började han mecka med datorer.

Jag tror jag har lärt mig det genom att skruva sönder saker. Mycket saker.

– Min pappa letade i skroten på jobbet i mitten av 90-talet. Allt möjligt kastades på den tiden. Man köpte in för mycket datorer, skrivare och annat. Han tog hem en del av "skroten" och jag började skruva och försökte laga prylarna. Jag har alltid haft intresse för hur saker fungerar och jag är bra på felsökning.

Efter några års meckande började Jesper få koll på logiken och hur man kan lokalisera fel.

– Det gäller att tänka strategiskt och börja på rätt ställe. Jag försöker alltid vara lugn och tänka igenom metodisk var jag ska börja. Jag ser än idag folk som börjar rycka där, pilla här och jag upplever att de inte har det här logiska tänkandet. Jag tror jag har lärt mig det genom att skruva sönder saker. Mycket saker, säger Jesper Dalvärn.

DSC03528.jpg

Jag försöker alltid vara lugn och tänka igenom metodisk var jag ska börja, säger Jesper Dalvärn när vi pratar om felsökning. Mycket av hans jobb handlar om det – problemlösning i ljusets hastighet.

"Jag är orädd för att testa saker"

Ytterligare några år senare kom intresset och nyfikenheten för nätverk. Jesper började "leka med IP-grejer" som han själv uttrycker det. Mecka och skruva tog en ny vändning och det här är något han applicerar än idag.

Som SweClockers-medlem, @HackeR_54, sedan 20 år tillbaka har han dessutom lärt sig mycket här och haft mängder med kunskapsutbyten med andra medlemmar.

– Utan det hade jag inte varit duktig på mitt jobb. Man måste leka och lära av sina misstag och när det behövs bolla en fråga med andra. Jag är orädd för att testa saker, det är så jag är. För mig tar det oftast längre tid att läsa på, så jag hamrar och testar. Då kan jag se lösningar, om jag gör så här så händer det här, och då kan jag hitta en snabb väg framåt.

Det är mer som ett hantverk än ett teoretiskt IT-jobb.

Det är mer som ett hantverk än ett teoretiskt IT-jobb, menar Jesper, och det behövs en typ av person som inte alltid har "rätt" CV.

– Intresse och nyfikenhet är viktigare än ingenjörsexamen. Det man saknar i form av teoretiska kunskaper är lättare att lösa än drivet. Vi har ett utbildning som alla nya får ta del av. Här går vi igenom allt från WDM-basics till djupdykning i hur vår arkitektur på hårdvarusidan ser ut. Finns intresset går det att lära sig fort.

DSC03494.jpg

Smartoptics är ett relativt litet företag, vilket Jesper gillar.

DSC03531.jpg

På kontoret i Kista norr om Stockholm sker allt från inköp till tillverkning och forskning och utveckling.

Vi pratar engelska, svenska och Linux-kommandon

Det Jesper återkommande lyfter fram är fördelarna med att jobba på ett mindre bolag. På kontoret i Kista norr om Stockholm sker allt från inköp till tillverkning och forskning och utveckling, eller R&D, som det kallas i branschen.

– De flesta besluten kan tas här för nästan alla sitter här. Det gör att man snabbt kan lösa saker vilket är viktigt. Om jag sitter och knappar och ser något i mina loggar kan jag gå bort direkt till R&D, visa och fråga om de sett samma sak i loggen. Vi kan reproducera i labbet och fort komma vidare.

Eftersom att det är ett relativt litet företag som dessutom gör komplexa produkter blir det mycket variation i arbetsuppgifterna. Smartoptics bygger till exempel embedded-system, vilket ju i grunden är en dator med processor och primärminnen, som kör Linux.

Få kan konkurrera när du väl har halkat in och lärt dig.

– Det blir allt från att patcha Linux-kernel, till att bygga applikationer och testa fibernät. På kontoret pratar vi engelska, svenska och Linux-kommandon, säger Jesper med ett leende, och menar att det här är en framtidsbransch.

– Det är väldigt nischat, branschen är liten och det är ett säkert jobb att ha. Få kan konkurrera när du väl har halkat in och lärt dig. Dessutom ser du så många olika nät, du ser helheten och perspektiv på hur hela världen är uppkopplad. Jag hoppas att fler med min bakgrund upptäcker den här branschen. Det behövs.

Hur startade ditt intresse för teknik och datorer? Är du teoretiker, eller som Jesper, praktiker som testar och mekar dig fram till lösningar? Är det generellt för stort fokus på CV:t när man söker jobb tycker du? Diskutera i forumet!

Sponsras av Smartoptics

IT-TOTAL.png

Den här artikeln sponsras av Smartoptics, som just nu söker personer intresserade av teknik, optik och nätverk. Har du ett stort intresse för nätverk, gillar att lösa logiska problem och jobba nära både kunder och teknik? Då kan du vara den person de söker. Det viktiga är inte att ha ett flådigt CV, utan praktiska kunskaper och ett starkt driv. Läs mer om vilka tjänster som finns lediga.