Det smarta hemmet blir en allt större del av mångas vardag, med allt från belysning, övervakningskameror och allehanda automatisering istället för manuella husgeråd. Robotdammsugare tillhör definitivt en populär och växande kategori, där syftet primärt är att undgå den potentiellt mest tidsödande och kanske tråkigaste städsysslan. Roborock har sedan 2014 försökt tackla problematiken och har på löpande band släppt nya och smartare maskiner nästan varje år.

Idag ska jag ta mig en närmare titt på Roborock Q7 Max+, en självgående dammsugare i mellansegmentet med tillhörande ladd- och tömningsstation. Personligen har jag inte direkt någon erfarenhet av just självgående snabeldrakar, annat än vad bekanta som äger sådana har att säga.

Det ska bli väldigt spännande att testa om Roborock kan hålla hemmet rent och städat. Det är en tuff utmaning, eftersom jag har både partner med långt hår och ett par pälsade vänner som fäller tussar i tid och otid. På med kaffekokaren, häll upp en kopp fin brygd och lutar er tillbaka medan jag tar mina första steg i världen som är automatiserad städning!

Välkommen till SweClockers testpiloter!

154 x 102.jpg

SweClockers testpiloter är recensioner av och för medlemmarna. Erfarna datorentusiaster från forumet får tillfälle att på egen hand provköra de senaste produkterna i datorvärlden. Trevlig läsning och glöm för all del inte att kommentera!

Testpilot: André Uppman

  • Användarnamn: @Yatagarasu

  • Registrerad: 2011

  • Plats: Gävle

  • Specialitet: Datorer och spelmotorer

Engagerad hårdvaruentusiast med stark passion för framförallt PC och PC-spel. André har varit aktiv medlem på SweClockers sedan 2011, men har egentligen långt innan dess pillat med datorer. Redan vid 7 års ålder blev han introducerad till datorvärlden då han fick tillgång till sin första egna dator med en Intel Pentium 4.

André är utbildad inom el och nätverk, men besitter övrigt bred teknisk kompetens inom hårdvaruteknik, kringutrustning och spelrelaterade områden likt spelmotorer. När det rör sig om hårdvara är det bärbart, ljud och skärmpaneler som ligger närmast hjärtat.

Utöver att häcka på SweClockers forum tycker André om att dominera slagfälten i Battlefield, leka borgmästare i Cities Skylines och måla Warhammer. Nattfotografering och drönarflygning är annars aktiviteter som avnjuts i utomhusmiljö.

Sponsrat innehåll: Testpilot

SweClockers testpiloter är medlemmar som på egen hand testar nya produkter i datorvärlden. Denna testpilot arrangeras av SweClockers på uppdrag av Roborock som betalar för publiceringen. Uppdragsgivaren har inget inflytande över innehållet och testpiloten är helt fri att dra egna slutsatser.


Specifikationer

Med batterikapacitet som ger en drifttid på drygt 3 timmar och en stark sugkraft bör Roborock Q7 Max+ lämpa sig väl för de flesta hem. Den relativt stora vattentanken bör rimligen klara av att köra åtminstone golvytorna i de skitigaste områdena som hall och kök. Men det är inte en smart produkt om den inte kan anslutas till det smarta hemmet smidigt och dammsugaren är därför kompatibel med trion Google Assistant, Amazon Alexa och Apples Siri. För att kartlägga dammsugarens rutter används både LIDAR- och SLAM-teknik.

Specifikationer

Roborock Q7 Max+

Sugkraft

4 200 PA

Dammbehållare

470 ml

Filter

Ja

Moppfunktion

Ja

Vattenbållare

350 ml

Batterikapacitet

5 200 mAh

Effekt

58 Watt

Drifttid

ca 180 min

Maximal tröskelhöjd

2 cm

Höjd dammsugare

96,5 mm

Ljudnivå (Max)

67 dBA

Vikt

8,1 kg

Navigeringstyp

LDS Lidar
SLAM

Appkontroll

Ja

Röstkontroll

Google Assistant
Amazon Alexa
Apple Siri

Garanti

2 år (12 månader batteri)

Första intryck

Det första jag möts av med Roborock Q7 Max är en låda fylld med bilder på robotdammsugaren och allehanda informationstext. Med lådan väl öppen ligger den självgående cylindern samt tillhörande ladd- och tömningsstation fint paketerat, till den nivån att jag är osäker på huruvida det är möjligt att få ned allt igen precis som det ligger.

Intryck_01.jpg
Intryck_02.heic
Intryck_03.jpg
Intryck_04.heic
Intryck_05.heic

Den modellen jag har till hands för dagens test är av det vita slaget, Roborock säljer annars en svart modell också. Personligen tycker jag den svarta modellen är snyggare, men med det sagt är den vita rätt stilren och bör passa in i de flesta hem. Överlag känns allting rätt lätt, trots att specifikationen är listad till strax norr om åtta kilo, vilket är positivt om det behövs flyttas på station eller maskin.

Vad gäller andra tillbehör i lådan utöver dammsugaren och tömningsstationen är det inte speciellt mycket som medföljer. En extra påse att byta i stationen, ett byte som rekommenderas att göras som minst efter sju månader, eller tidigare vid behov beroende på hur ofta maskinen körs. Slutligen följer det med ett munstycke och mopphuvud för att köra den inbyggda våtmoppsfunktionen.

Framsidan på själva dammsugaren pryds av tre fysiska knappar: En barn- och djurlåsknapp, av- och på-knapp samt hemknapp. Genom att lyfta på ett lock får jag tillgång till den behållare som rymmer allt damm samt den vattentank som fylls på inför moppning. Laddstationen är inte speciellt spännande, utan består av ett torn med en ramp. Tornet rymmer i sin tur den påse som allt samlas i vid tömning av dammsugaren och byts genom att öppna locket på toppen.

Mobilapplikation och styrning

En smart dammsugare tänkt att fylla ut det smarta hemmet vore inte komplett utan en mobilapplikation och självklart tillhandahåller Roborock en sådan med. När det kommer till smarta-hemmet-applikationer har det varit blandad kompott för egen del genom åren, men initialt har Roborock tänkt till en gång extra och tagit fram något som är både busenkelt för nya användare men som samtidigt inte tummar på möjligheten att finlira.

App_01.png
App_02.png

För att komma igång med applikationen skannar jag den QR-kod som finns på snabbstart-guiden som kom med. Med applikationen till hands ombes jag att återställa Wifi på robotdammsugaren, detta görs genom att trycka in låsknappen och hemknappen samtidigt på dammsugaren, och därefter ansluta till önskat nätverk. Med dammsugaren ansluten och mjukvaran uppdaterad börjar jag med att låta den göra en karta över mitt hem – iväg far den!

När kartläggningen väl är klar navigerar jag till kartan genom menyn uppe till höger och börjar leka runt. Här ser jag att det är möjligt att placera ut allt från vart mina möbler står i form av 2D- och 3D-modeller, rita upp osynliga väggar och diktera både zoner samt rumsindelningar. Det är funktioner som passar väl ihop med schemaläggningen som kommer därefter. Genom schemaläggningen kan jag ställa in huruvida dammsugaren ska köra vid endast vissa tider och även vilka zoner eller rum som ska köras.

Utöver att bestämma när och var dammsugaren ska susa runt går det även att justera vilken styrka som ska användas, både gällande sugkraft och moppning. Detta kan göras inom fyra intervaller eller genom en skräddarsydd profil. Det är fint att kunna både permanent zon- och rumsindela och sedan schemalägga runt detta också. För egen del har det blivit att justera ett tystare program på morgonkvisten, för att sedan köra full fräs mot kvällen med moppning och allt.

Städresultat och övriga tankar

Som tidigare nämnt har jag två stycken pälstäckta små kattvänner som drar runt både kattsand och päls, samt en sambo med långt hår. Detta parat med att jag släpar in en halvlerig elspark till och från gör att Roborock Q7 Max+ verkligen får visa vad den går för. Jag har därför schemalagt den att köra två vändor – en lättare sväng på morgonen och en grövre med moppning mot kvällen.

Städ_01.heic
Städ_02.heic

Resultaten är klart över förväntan, speciellt givet det mardrömsscenario som jag utsätter maskinen för. Roborock Q7 Max+ har inga som helst problem att få med sig både envis kattsand eller meterlånga mänskliga hårstrån. Jag brukar i vanliga fall dammsuga flera gånger i veckan hemma, men det behovet är ärligt talat som bortblåst med denna mackapär körandes i hemmet. De trösklar jag var lite orolig över visade sig inte vara några som helst problem för Q7 Max+ att hantera, pucken bara glider över dem med mindre justeringar i sitt mönster.

Trots att jag senaste veckan inte behövt plocka en enda tuss med katthår och endast tagit fram den handdrivna snabeldraken en enda gång för att dammsuga badrummet, lämnar Q7 Max+ lite att önska när det kommer till detaljer. Den är låg nog att komma in under soffan, men dessvärre inte låg nog för TV-möbeln. I slutändan inget större problem, men det kan vara värt att mäta möblerna hemma först, då Roborock Q7 har en höjd om drygt 97 mm.

Mopphuvudet gör ett mycket bra jobb att få bort enklare fläckar som exempelvis kaffespill eller annat som kan ske i köket. Dessvärre verkar den inte riktigt klara av att få bort mer än ytlagret på den gyttja och lera som dras in med rådande höstrusk. Vad gäller storleken på vattentanken räcker den gott och väl till att städa den effektiva ytan i hemmet, vilket pendlar mellan 36–56 kvadratmeter beroende på hur jag flyttar runt saker och vilka rum som ska städas.

Städ_21-9.jpg

Den sista kritiken jag har att rikta är mot själva tömningen, som är väldigt högljudd även på lägsta nivån. Det lämpar sig inte att tömma i lyhörda lägenheter mot kvällen eller om små lättväckta barn sover. Det kanske låter som att jag är väldigt kritiskt inställd mot produkten, men det är långt ifrån sanningen. Tvärtom har jag fått leta efter saker som kan anses vara potentiella störningsmoment även utanför min egna testsituation.

Sammanfattning

Med långvarig batteridrift på upp emot 180 minuter, en 470 ml stor vattentank och sugkraft på 4 200 PA är Roborock Q7 Max+ kraftfull nog för de allra flesta hushållen där ute. Roborock har utöver ett väl tilltaget specifikationsblad även sett till att utveckla en väldigt kompetent mobilapplikation som kan röststyras ihop ekosystem från Google, Amazon och Apple.

20221122_145035.heic

Den modell jag har haft till hands är i vit skrud, men det finns även en helsvart modell för den som hellre önskar bestycka sitt hem med en sådan. Maskinen känns lätt nog att flytta på vid behov, om den mot förmodan skulle köra fast. När det kommer till tillbehör är det inte allt för mycket som följer med, det rör sig om en rulle i gummi, mopp med tillhörande munstycke och en extra dammsugarpåse till basstationen.

Efter dammsugarpucken är klar med att kartlägga hemmet med hjälp av LIDAR och SLAM öppnar sig en värld av användbara funktioner i mobilapplikationen. Bland annat kunde jag placera ut möbler, måla upp osynliga väggar och dela in i rum respektive zoner precis som jag själv önskade. Därefter var det bara att schemalägga vilket rum eller zon som skulle städas, när det skulle städas och med vilken funktionalitet.

Med resultaten till hands efter någon veckas användning kan jag glatt meddela att Roborock Q7 Max+ gör sitt jobb mycket väl. Jag har inte behövt jaga runt efter varken katthår, grus och sand eller långa hårstrån från min bättre hälft. Vare sig det handlat om trösklar, möbler som soffa och matbord eller bråte som kan ha legat i vägen har pucken klarat av att navigera runt de eventuella hindren galant.

Samman_01.heic

Med det sagt är inte allt perfekt såklart, även om jag verkligen fått sätta mig ned och fundera kring nackdelarna. Nog för att dammsugaren utan större problem kunnat ta sig in på de flesta ställen, men det finns vissa problemområden där höjden sätter stopp, däribland TV-möbeln. Tömningsstationen är väldigt högljudd även på lägsta nivån, vilket kan vara ett problem i väldigt lyhörda lägenheter eller om du, dina barn eller någon annan i familjen är lättväckt. Moppfunktionen lämnar även den en del att önska, då den inte riktigt klarar av rejält nedsmutsade ytor eller den gyttja som dras med in från elsparkcykeln.

Överlag är jag dock väldigt nöjd med Roborock Q7 Max+, såpass att det nu ligger överst på den personliga inköpslistan över prylar att införskaffa för egen del framöver. Den må inte vara perfekt, men den har vida överskridit de förväntningarna jag hade när det kommer till robotdammsugare i mellanklassen.

Positivt

  • Gott om batteritid och räckvidd

  • Klarar utan problem av päls och långt hår

  • Superb mobilapplikation

Neutralt

  • Våtmoppen gör bara ett okej jobb

  • Kommer under de flesta möbler

Negativt

  • Väldigt högljudd tömningsstation

Roborock Q7 Max+ finns tillgängligt hos flera återförsäljare till det rekommenderade priset om 6 990 kronor.