Inledning

Home Assistant är en öppen mjukvara såg dagens ljus i November 2013, när Paulus Schoutsen publicerade sitt Python-baserade projekt för första gången via Github. Då gick Paulus projekt ut på att automatiskt kunna styra lampors dimnivå efter solens upp och nedgång, för att få ett behagligt inomhus ljus. Det var startskottet för vad Home Assistant har blivit idag.

Med åren har projektet blivit ett populärt alternativ för hemautomatisering. Plattformen bjuder in till att riva begränsningar och forma systemet efter ens egna behov. Med en öppen plattform att bygga på har många utvecklare valt att bidra till antalet integrationen. Summerat finns i skrivande stund 1 858 stycken färdiga integrationer att tillgå.

HomeAssistant.png

En fördel Home Assistant har utöver den öppna plattformen är att det inte krävs en specifik hårdvara att köras på. En av de mest populära alternativen att landa i är en Raspberry Pi 3 eller Raspberry Pi 4. Valmöjligheterna är dock betydligt fler än så, då färdiga installationspaket även erbjuds till:

  • ODROID

  • Asus tinkerboards

  • Generic x86-64 system (exempelvis Intel NUC)

  • Datorer som använder Windows, Mac OS eller Linux operativsystem med stöd för virtualisering.

Home Assistans stora nackdel, om du frågar mig, är att det är just open source, med allt vad det innebär. Det är du själv som står för kostnaderna kring hårdvaruproblematik, installation och framförallt konfiguration av samtliga implementationer och enheter. Med andra ord är Home Assistant långt ifrån ett plug-and-play-system. Men det är också ett av de mest flexibla system som du kan bygga med en rimlig budget.

Har du tid, pannben och än mer tålamod vågar jag nog säg att Home Assistant klarar av allt det resten av marknaden erbjuder och kanske rentutav mer därtill. Dessutom har systemet den mest anpassningsbara dashboard som finns till ett smart hem, vilket gör att du kan anpassa den precis efter hur du vill ha den.