I slutet av sommaren lanserade Fractal Design sitt nya chassi Torrent, en bastant best som frångick bolagets traditionellt stilrena modeller till en mer iögonfallande. Fokus för denna är högt luftflöde och som brukligt levereras den med en ny fläktkontroller kallad Nexus 9P Slim, som ska klara av att driva upp till nio PWM-styrda fläktar.

Torrent.jpg

Chassit hann knappt lanseras innan det drogs tillbaka av Fractal Design. Anledningen var just den nya fläktkontrollern, där vissa skadats i tillverkning och riskerade kortsluta. I ett Youtube-klipp från Gamers Nexus framgår att Fractal Design åtgärdat felet, som beskrivs som en potentiell brandfara i nivå med incidenten med NZXT H1.

But this can also lead to issues that are harder to detect, including slowly melting cable insultation. – Fractal Design i ett uttalande till Gamers Nexus

Problemet bottnar i kretskortet skruvhål, vilka lätt rispades vid tillverkning när arbetare skruvar fast fläktkontrollern. Det som händer då är att kretskortets spänningsplan på ena sidan (12 V) kan komma i kontakt med det andra (Jord) och orsaka en kortslutning. I normala fall ska nätaggregatet slå av, men enligt Fractal Design kunde det orsaka fel som att isoleringen runt kablar sakta smälter och tillslut skapar en eldsvåda.

Fractal-Design-Torrent-Short-1.PNG
Fractal-Design-Torrent-Short-2.PNG
Fractal-Design-Torrent-Short-6.PNG
Fractal-Design-Torrent-Short-4.PNG
Fractal-Design-Torrent-Short-3.PNG

Enligt Fractal Designs egna tester kunde de återskapa felet i 8 fall av 479, vilket ger en potentiellt farlig felfrekvens om 1,6 procent. För att komma tillrätta med problemet har Fractal Design tagit fram ett nytt kretskort kallat version 1.1 med större skruvhål som även är pläterade. Därtill har skruvhålen flyttats ned för att inte ligga allt för nära fläktingångarna.

Fractal Design Torrent med den åtgärdade fläktkontrollern finns att köpa i svenska butiker från 2 099 upp till 2 599 kronor beroende på val av härdat glas.