I en strävan mot att bli mer självständiga gällande teknik och hårdvara satsar kinesiska staten bland annat på kretsdesign och tillverkning, där målet är att vara självförsörjande och ersätta all utländsk datorhårdvara senast 2022. Zhaoxin är ett av de bolag som driver utvecklingen framåt, framförallt genom processorutveckling. Bland annat har deras åttakärniga processor Kaixian KX-U6780A tagit plats i kommersiella system från HP.

Enligt bilder från Twitter ser det ut som att bolaget utöver processorer nu även breddat till grafikkort. Bilden dök först upp på kinesiska sociala medier och ska härstamma från Glenfly Technology, ett dotterbolag till Zhaoxin. Det okända grafikkortet på bilden påstås vara Zhaoxins "Ji Rui 3 000" körandes ett prestandatest från Unigine Heaven, men huruvida den påstådda modellen stämmer är inte känt.

Förra året avtäckte Zhaoxin planer på ett grafikkort med egendesignad grafikkrets tillverkad på TSMC:s 28-nanometersteknik. Bolaget utlovade stöd för DirectX 11 eller DirectX 12 samt en strömförbrukning om max 70 Watt. Eftersom grafikkortet på bilden ser ut att strömförsörjas direkt genom moderkortet rimmar det väl med tidigare utlovad strömförbrukning. Därutöver ser grafikkortet ut att vara bestyckat med en något sparsmakad kylarlösning, en HDMI- och en VGA-anslutning.

Det går inte att dra några slutsatser om prestandan enbart baserat på bilden, mer än att det sannolikt inte rör sig om någon toppmodell för att maximera de senaste spelen. Varken Zhaoxin eller Glenfly har officiellt avtäckt produkten ännu, eller något annat grafikkort för den delen. Det cirkulerar vissa rykten kring att grafikkortet på bilden är ett avslutat projekt som inte får någon lansering i nuläget, men det har inte bekräftats. Då Glenfly enligt Toms Hardware inte använder sig av tredjepartshårdvara är det dock troligt att produkten som visas är deras egen, även om det återstår att se exakt vad de lyckats med.

Källa: Tom's Hardware

Läs mer om grafikkort: