Inledning

Återigen tar jag mig an en bildskärm från AOC, men denna gång så handlar det om en lite udda fågel i form av ett samarbete med Porsche Design. Skärmen tillhör AOC:s Agon-serie vilket är deras spelinriktade varumärke. Traditionellt sett innebär detta ofta en mycket kompetent skärm med höga uppdateringsfrekvenser och låga fördröjningar, vilket även är fallet med denna modellen.

Porsche Design fokuserar främst på slutdesignen av produkten och AOC står för tekniken och i detta fallet även delar av bildskärmsdesignen. Det avtryck som har gjorts av Porsche Design gäller främst stativet då övrig design är väldigt snarlik tidigare modeller från AOC.

Vad som erbjuds i AOC Agon PD27 är en 27 tums Super VA-panel från Samsung, i den traditionella upplösningen 2 560 x 1 440 pixlar. Den insatte kan då räkna ut att vi har att göra med formfaktor 16:9 men där modellen riktigt sticker ut är den mycket höga uppdateringsfrekvensen på 240 Hz. Sådana hastigheter sätter höga krav på pixlarna och dess förmåga att skifta färgnyanser i tid, även här imponerar skärmen med utlovade 0,5 ms Moving Picture Response Time, MPRT.

Skärmen ser alltså spännande ut på många fronter, häng med och läs in på vad jag har att säga om denna modellen och om den kan vara något för just dig.

I vanlig ordning rekommenderar jag att ni klickar er över till Thomas utmärkta bildskärmsguide och ger den lite kärlek då den är en fantastisk källa av information på en förståelig nivå. Den fungerar också som en bra referens för att förklara eventuella förkortningar som jag kan komma att användas mig av. Trevlig läsning!

Välkommen till SweClockers testpiloter!

dinoman_fejs.jpg

SweClockers testpiloter är recensioner av och för medlemmarna. Erfarna datorentusiaster från forumet får tillfälle att på egen hand provköra de senaste produkterna i datorvärlden. Trevlig läsning och glöm för all del inte att kommentera!

Testpilot: Daniel Ördén

  • Användarnamn: @Dinoman

  • Registrerad: 2004

  • Plats: Älmhult

Daniel är en datorentusiast som byggde sin första dator när han var 14 år gammal för sommarjobbspengarna. I det bygget var en AMD Thunderbird 1400 central, han lyckades överklocka den med hjälp av alla duktiga människor på Sweclockers Forum! Därmed började resan.

Han har hängt med Sweclockers genom åren mer eller mindre aktiv men alltid närvarande och sedan ett antal år tillbaka så är han numera Testpilot som han anser vara en stor ära och ett kul äventyr.

I övrigt arbetar han som produktägare och ansvarar för ett antal interna IT-lösningar på ett multi-nationellt svenskt möbelföretag. Ni finner honom främst i forumet.

Läs mer om SweClockers testpiloter

Sponsrat innehåll: Testpilot

AOC logo.PNG

SweClockers testpiloter är medlemmar som på egen hand testar nya produkter i datorvärlden. Denna testpilot arrangeras av SweClockers på uppdrag av AOC som betalar för publiceringen. Uppdragsgivaren har inget inflytande över innehållet och testpiloten är helt fri att dra egna slutsatser.

Specifikationer

Egenskap

Värde

Bildskärmsstorlek

27 tum

Panelteknik

Super VA

Upplösning

2 560 × 1 440 pixlar

Bildskärmsformat

16:9

Krökning

1000R

Färgdjup

8 bitar (16,7 miljoner färger)

HDR

DisplayHDR 400

Responstid

0.5 ms (MPRT)

Max. uppdateringsfrekvens

240 Hz

Bakgrundsbelysning

WLED

Kontrastförhållande (statiskt)

2 500:1

Ljusstyrka (typisk)

550 cd/m²

Pixelstorlek

0,233 mm

Pixeltäthet

109 ppi

Adaptiv Synkronisering

G-Sync Compatible
FreeSync Premium Pro

VRR uppdateringsintervall

HDMI 2.0 (48 - 144 Hz)
DP 1.4 (48 - 240 Hz)

Kontakter

HDMI (2 st)
Displayport 1.4 (2 st)
USB-hubb A/B (1 st)
USB+ Snabbladdande (1 st)
USB-A 3.2 Gen 1 (3 st)
Hörlursjack 3.5 mm (in)
Hörlursjack 3.5 mm (ut)

Pris

I stora drag är det rätt hemmavant för min del när jag kollar igenom de tekniska specifikationerna. Det som sticker ut och fångar mitt intresse är främst uppdateringshastigheten på 240 Hz vilket är relativt ovanligt för en bildskärm med denna upplösningen idag, även om det finns en handfull andra modeller på marknaden.

Värt att notera är HDMI-ingångarna är begränsade till HDMI 2.0-specifikation, det medför att om denna standarden är din föredragna metod för att koppla till bildkällan så kan skärmen enbart köras i 144 Hz. Detta för att HDMI 2.0 helt enkelt inte har bandbredden som krävs. Så ett tips är att köra med DisplayPort.

Även variabel uppdateringsfrekvens stöds, något som är mer eller mindre standard idag men ändock såklart uppskattat, särskilt med tanke på hur krävande det kommer vara med bibehållna 240 FPS i moderna spel, även med 2021 års nya grafikkort och processorer.

AOC-AGON-PD27_back_agon_logo.jpg

Var uppmärksam på att det är FreeSync Premium Pro som gäller. Med tanke på priset så kan jag tänka mig att det finns en och annan som blir lite besviken över att den inte stödjer G-Sync Ultimate. Officiellt är den inte ens med på Nvidias G-sync Compatible lista men det jag lärt mig när jag testat andra skärmar som också saknats på den listan är att det oftast fungerar ändå. Tyvärr kan jag inte verifiera detta då jag inte längre äger ett Nvidia-grafikkort.

De på pappret tajta 0,5 millisekunderna, mätt genom MPRT, är imponerande och med sin maximala uppdateringsfrekvens om 240 Hz innebär det att pixlarna behöver klara av att byta nyans under ~4,17 ms för att undvika visuella fördröjningar. I teorin låter det ju bra, det återstår att se vad skärmen faktiskt kan leverera i praktiken. Ni finner en filmsnutt längre ned där jag försöker fånga hur snabb den här panelen är.

Moving Picture Response Time (MPRT)
240 Hz innebär i praktiken att bildskärmen uppdateras med intervall om 4,17 ms. MPRT eller Moving Picture Response Time är ett mätvärde på upplevd uppdateringshastighet. Rent praktiskt är det inte möjligt för denna skärm att uppdatera en pixel så snabbt som 1 ms, men genom att applicera en stroboskop-effekt, alltså att bildskärmen blinkar av och på med extrem hastighet, kan skärmen i vissa speciella fall upplevas som att den har en uppdateringshastighet närmare 1 ms när den i praktiken är mycket längre. På denna modellen kallas funktionen MBR och kan kontrolleras av användaren.

För mer detaljerad läsning om MPRT, se en utmärkt guide från TFT Central (på engelska).

Panelen är byggd för 8 bitars precision och klarar av detta upp till 240 Hz i standard dynamic range men med high dynamic range påslaget så slår bildskärmen om till 8-bitars djup med halvtonsmönster för att simulera 10-bitars färgdjup. Detta är inget konstigt och vanligt för paneler med 8 bitars färgdjup och HDR-stöd.

Däremot noterade jag att Windows ibland rör ihop det lite för sig och om jag till exempel ställer ner panelen till 200 Hz så rapporterar Windows att det är "äkta" 10-bitars precision. Detta är troligen för att halvtonssimuleringen sker på GPU:n och inte av panelen självt. Hur som haver, detta är en sann 8-bitars panel.

Anledningen till halvtonssimuleringen har ni i och med VESA-certifieringen enligt DisplayHDR 400. När HDR är påslaget ändrar Windows till 8 bitar med halvtonsmönster även om Windows tror att det är äkta 10-bitar vid lägre frekvenser. Denna standarden är insteget för HDR och bildskärmen gör vad jag anser vara ett helt ok jobb. Ni kan se nedan skillnaden mellan HDR på och av.

IMG_20210327_151331.jpg

HDR påslaget, notera detaljerna i soluppgången

IMG_20210327_151404.jpg

HDR avslaget, notera hur detaljerna i soluppgången nu tydligt bränner ut

Vertical Aligment eller VA som är tekniken bakom denna panelen, har ofta imponerande kontrastförhållanden och är gärna ljusstarka, vilket inte är något undantag i fallet med PD27. Den är väldigt ljusstark, som med så många bildskärmar idag så blir jag tvungen att genast ställa ner ljusstyrkan då det upplevs som helljuset på en bil med sin fabriksinställing.

Färgreproduktion är det som med VA-paneler ofta lämnar övrigt att önska med men just denna modellen gör ett riktigt bra jobb och rent subjektivt tycker jag den är i klass med äldre IPS-skärmar. Enligt AOC så klarar den av 89% av Adobe RGB. Jag har kollat runt på andra recensioner på nätet där riktig mätutrustning har använts och panelen verkar klara i det närmaste 100% sRGB utan problem, vilket är logiskt då det är ett krav för DisplayHDR 400-certifieringen.

Design och funktion

Imponerande tekniska egenskaper är inte allt med denna modellen, den har även ett säreget stilspråk. Porsche Design har fått lägga sin varsamma hand på formgivningen och det har helt klart resulterat i ett rätt intressant utförande. Framsidan av bildskärmen är för mig inget speciellt i sig då den påminner om AOC:s modellutbud i stort. En relativt tjock plastpanel som löper längs hela nedre långsidan och sedan en tunn inraming runt om.

I vanlig ordning ser skärmen mer slimmad ut än vad den är då det löper en cirka 5 mm lång svart rand längs ytterkanterna som gör att illusionen av en kant-till-kant bildskärm bryts när den väl är påslagen. Det Porsche Design verkar ha bidragit med i det här fallet är snarare det fejkade borstade aluminium utseendet samt deras logga mitt på som annars brukar prydas av AOC:s logga.

AOC-AGON-PD27_front.jpg
AOC-AGON-PD27_back.jpg

Ögonbrynshöjaren är istället stativet, som är något väldigt säreget. Jag gissar att denna designen nog kommer vara en vattendelare. Personligen är jag inte särskilt imponerad av åbäket. Den är högblank med kromat utseende, som jag bara kan anta ska dra paralleller till Porsches sportbilar.

På avstånd så ser foten ganska tunn ut men i själva verket är det en tung och väldigt stabil sak, vilket i sig är väldigt positivt då den knappast kommer rubbas på utan kraftfullare våld. De med lite nättare skrivbord bör dock tänka till en extra gång då denna bildskärmen kräver rejält med djup, jag mätte upp hela 32 cm.

AOC-AGON-PD27_side.jpg

När det kommer till inställningar är bildskärmen höj- och sänkbar, samt att det går och rotera höger/vänster. Sist men inte minst går det också att luta skärmen bakåt, ganska rejält men enbart någon millimeter framåt. Justermånen är relativt standardbetonad och bör täcka de flestas behov, skärmen stödjer dock inte att roteras 90 grader för att nyttjas i stående läge. Med tanke på att skärmen är kraftigt krökt (1000R) är användning i det läget inte praktiskt, så inget jag tänker på klaga på.

Vad gäller anslutningar är möjligheterna återigen standardbetonade med en USB-hubb som erbjuder fyra stycken USB-A-kontakter, varav den gulfärgade är till för snabbladdning. Ingen USB-C, tyvärr. Uttagen sitter bra till och är lätta att komma åt. Det finns också analoga in- och utgångar genom gammal hederlig 3,5 mm stereoplugg.

AOC-AGON-PD27_USB_contacts.jpg

Detta får mig att osökt komma in på att AOC Agon PD27 även har ett par stereohögtalare på några fåtal watt. De är så tunna i basen och skrikiga i diskanten så att de mest duger till enklare aktiviteter som att kanske slötitta på YouTube eller liknande. En liten bonus i bästa fall, men de bidrar inte till någon premiumkänsla som jag antar AOC försöker sig på med denna modellen.

Jag måste även nämna ström- tillika inställningsknappen på baksidan av skärmen. Den är gjord av något mjukplastliknande material vilket är helt ok men den är så slapp att den nästan hänger lite. Känslan i den är helt horribel. Den är designad som en liten joystick men den är hyperkänslig och slapp i känslan så jag trycker konstant fel i menyerna. Därtill återkommer AOC:s notoriskt krångliga menysystem i denna modellen, även om Porsche Design även här verkar ha sminkat grisen med en egen design på OSDn.

AOC-AGON-PD27_control_knob_backside.jpg

Slapp, knapp

AOC-AGON-PD27_PD_OSD.jpg

Porsche Design har omdesignat menysystemet men det fungerar på samma sätt som ett traditionellt OSD från AOC

AOC:s samarbetspartner erbjuder en lösning på den slappa styrknappen genom en sorts extern styrpanel där det går att ändra från standardinställningar och navigera i menyssystemet för bildskärmen. Detta funkar ofantligt mycket bättre än joysticken på baksidan men jag kan inte låta bli att tycka hur onödigt detta är. Ett smartare menysystem hade kunnat avhjälpa behovet av en massa extra styrenheter som tar plats på skrivbordet.

AOC-AGON-PD27_control-panel.jpg

Varför behöver jag den här?

AOC-AGON-PD27_control-panel_backside.jpg

Batterierna ingår, jag har ingen aning om battertiden på den här manicken tyvärr

Återigen upplever jag att ett bildskärmsföretag vill sälja in något som en premiumprodukt utan att de egentligen har fokuserat på detaljerna. Jag får ingen premiumkänsla att tala om här. Helhetsintrycket av PD27 är märkbart plastig, vilket är väldigt vanligt för AOC:s skärmar enligt min erfarenhet – däremot hade jag förväntat mig ett lyft i och med samarbetet med Porsche Design. Att fejka metall och lägga massa energi på ett jätteåbäke till bildskärmsstativ imponerar inte på mig, särskilt inte när det finns så mycket brister i fasaden. Det är i detaljerna premiumkänslan sitter!

Bild och spelande

Designen är en sak och för många konsumenter kan den vara direkt avgörande. PD27 är däremot en del av varumärket Agon vilket betyder att riktas direkt mot spelande. Det är turligt nog också på denna fronten som modellen verkligen kommer till sin rätt.

Först av allt är skärmen nästan löjligt krökt med sina 1000R och det tar några dagar att vänja sig men efter en period av inväjning tycker jag det är en välkommen egenskap. I övrigt hamnar skärmen specifikationsmässigt i en så kallad sweet spot med en panel i 2 560 x 1 440 pixlar över 27 tum och hårdvaran som är släppt under 2021 är i många fall anpassad för just den upplösningen.

AOC-AGON-PD27_curvature.jpg

Uppdateringsfrekvensen och den på pappret väldigt låga responstiden hos pixlarna är där AOC Agon PD27 är i framkant och är en riktigt snabb panel. Det som imponerar på mig är hur förhållandevis bra den hänger med i mörka scener, vilket är en stor utmaning för VA-paneler, något jag fick uppleva i mitt test av AOC C32G2ZE.

Självklart är skärmen inte felfri på något sätt men det är bland det kvickaste jag har upplevt, till och med helt utan overdrive påslaget. Som med så många andra AOC-skärmar jag testat så erbjuder lägena Weak och Medium generellt bäst mix mellan snabb pixelrespons i mörka partier och minimalt med överskjutning i ljusa partier, som annars kan skapa en glorialiknande effekt.

Just strong-läget har den en tendens till tydlig överskjutning och producerar en hel del glorialiknande effekter på tunna detaljer som till exempel trädgrenar och annat. MBR eller Motion Blur Reduction är i vanlig ordning en stroboskopteknik. Alltså att bildskärmen flimrar mellan av och på i toksnabb hastighet. Detta gör att våra ögon inte uppfattar en del av släpeffekten som kan bli när en pixel skiftar nyans och slutresultatet blir en mer skarp känsla.

Nackdelen med MBR är att panelen tappar ljusstyrka då skärmen stänger av sig intermittent. PD27 är som tur är väldigt ljusstark, varför effektens ingrepp inte upplevs som lika brutal som den kan bli med mindre ljusstarka modeller. Maxläget Boost, eller MBR, ställd till 20 upplevs dock som rejält mörk. Mitt förslag är att köra på MBR 10 för bäst mix mellan ljusstyrka och minimerat eftersläp.

Ytterligare en nackdel med stroboskoptekniker är att de av tekniska skäl inte tillåter adaptiv synk. Det går alltså inte att köra MBR samt AMD Freesync eller G-sync samtidigt. Å andra sidan så gör sig MBR bäst vid relativt stabila och framförallt höga FPS vilket är motsatsen till när variabel uppdateringsfrekvens är ett behov.

I övrigt syns lite VA-glow längs med kortsidorna, men inget som stör mig direkt. Betrakningsvinklarna är bra men bildskärmstekniken har sina begränsingar och i skarp vinkel förvrängs färgerna. Jag kan finna betrakningsvinklar direkt ointressanta för en spelskärm som du garanterat sitter rakt framför under majoriteten av tiden, men det är värt att nämna.

Sist och ur min synvinkel också minst utrustas modellen med RGB-teknik. Dels sitter en rejält plastig blaffa dioder mellan bildskärmsfästet och stativet som erbjuder ett antal olika effekter. Därtill löper också en rand av RGB på undersidan av bildskärmen. Det jag noterat är att belysningen är rätt ljussvag så effekten är väldigt subtil. Notera att filmen nedan är inspelad i realtid.

Slutsats

Jag har svårt att skaka av mig känslan av att detta är väldigt mycket en AOC Agon-design på många sätt, fast bolaget har låtit Porsche Design utveckla ett nytt bildskärmstativ och lite onödig kringutrustning. Designen på panelen känns igen från AOC:s övriga utbud, förutom att den förädlats med en Porsche Design-logotyp i mitten. Det som annars ofta bara är svart plast i nederkant av skärmen är nu ersatt av en fejkad borstad metall.

AOC-AGON-PD27_porsche_design_logo.jpg

Personligen är jag inte så imponerad av just Porsche Design-biten, i alla fall inte utifrån formspråket. Bildskärmstativet och RGB-effekterna är inte tillfräckliga för att övertyga mig om att denna skärmen skulle vara värd de extra slantarna mot ett enklare alternativ. Som tur är så kan de tekniska egenskaperna stå på egna ben.

Färgåtergivning, ljusstyrka och kontrast är direkt bra och rent subjektivt tycker jag mig att den står sig väl mot äldre flaggskeppsmodeller baserade på IPS-teknik. Zoomar jag in på uppdateringshastigheten så är den i en helt annan liga. Jag har haft mycket svårt att notera några påtagliga eftersläpningar, särskilt inte jämfört med den andra bildskärmen jag testat som klarar av 240 Hz. Agon PD27 är helt klart bäst hittils.

Designsamarbetet till trots är det en mycket kompetent spelskärm och en jag skulle kunna rekommendera till den mest inbitne e-sportaren. Ett område där det blir lite kognitiv dissonans för mig är just Porsche Design-samarbetet som jag inte tycker tillför någonting av värde för modellen.

Jag tror att det hade varit smartare att satsa på ett designsamarbete för en mer produktionsinriktad bildskärm där en satsning kunde inkludera exklusivare material, som till exempel riktig borstad aluminium. För mig är inte det här en bildskärm som lyckas maskera sitt, gaming-ursprung och jag tror inte det är många som skulle anse att det här är något vackert som man vill ha stående framme för allmän beskådan.

AOC-AGON-PD27_hero_shot_1.jpg

Smaken är som baken – och det som inte faller mig på läppen kanske känns helt klockrent för någon annan. I min bedöming lägger jag inte stor vikt vid just hur lite jag bryr mig om designen på denna produkten, även om det är en av de stora punkterna för AOC och Porsche Design.

Avslutningsvis är modellen rätt dyr, det går inte att komma ifrån. I en marknad med konkurrerande IPS-paneler också kapabla till 240 Hz så spår jag en tuff framtid för denna modell, särskilt med tanke på att tillverkaren av panelen har egna modeller baserade på samma panel på marknaden. Egenskaperna är riktigt bra men att den skulle sälja bara på grund av sin design har jag svårt att tänka mig. Hur många fashionista-gamers har vi därute egentligen?

Fördelar

  • Bra spelskärm, mycket bra responstid

  • Toksnabb med sina 240 Hz

  • Bra färgåtergivning för att vara en VA-panel

Nackdelar

  • Saknar G-Sync Ultimate

  • Plastig, knarrig och en fruktansvärd strömknapp

  • Dyr och kan få det svårt mot likadant prisade modeller

Pris vid publicering: ~7 500 kronor
Lägsta pris just nu: