Högre prestanda med Smartshift

För att knyta ihop säcken har AMD ännu en finess i rockärmen, med vilken de hoppas få ett övertag mot både processorjätten Intel och grafikkortsmakaren Nvidia. Som ensam aktör att tillverka båda delar i dagsläget ger det AMD en unik position, som de historiskt sett varit dåliga på att utnyttja.

AMD Ryzen Mobile Tech Day_Breakout Session_Gaming Deep Dive_0310-20.jpg
AMD Ryzen Mobile Tech Day_Breakout Session_Gaming Deep Dive_0310-21.jpg
AMD Ryzen Mobile Tech Day_Breakout Session_Performance Optimization-3.jpg
AMD Ryzen Mobile Tech Day_Breakout Session_Performance Optimization-4.jpg
AMD Ryzen Mobile Tech Day_Breakout Session_Performance Optimization-5.jpg
AMD Ryzen Mobile Tech Day_Breakout Session_Performance Optimization-6.jpg
AMD Ryzen Mobile Tech Day_Breakout Session_Performance Optimization-7.jpg
AMD Ryzen Mobile Tech Day_Breakout Session_Performance Optimization-8.jpg
AMD Ryzen Mobile Tech Day_Breakout Session_Performance Optimization-9.jpg
AMD Ryzen Mobile Tech Day_Breakout Session_Performance Optimization-10.jpg
AMD Ryzen Mobile Tech Day_Breakout Session_Performance Optimization-12.jpg
AMD Ryzen Mobile Tech Day_Breakout Session_Performance Optimization-13.jpg
AMD Ryzen Mobile Tech Day_Breakout Session_Performance Optimization-14.jpg
AMD Ryzen Mobile Tech Day_Breakout Session_Performance Optimization-17.jpg
AMD Ryzen Mobile Tech Day_Breakout Session_Performance Optimization-18.jpg
AMD Ryzen Mobile Tech Day_Breakout Session_Performance Optimization-19.jpg
AMD Ryzen Mobile Tech Day_Breakout Session_Performance Optimization-20.jpg

Med nya Smartshift drar AMD nytta av sitt ekosystem för att klämma ut ytterligare något högre prestanda i både spel och processorbundna applikationer. Detta genom att dynamiskt allokera om strömbudgeten mellan en processor och ett dedikerat grafikkort som delar kyllösning i en bärbar dator.

När en tillverkare designar en dator sätter storleken på chassit och kylning gränsen för vilken hårdvara som kan tryckas in. De måste också säkerställa att kylningen står pall även när båda delar belastas fullt ut, annars förekommer oönskat beteende som thermal throttling vilket tvingar ned en krets under basfrekvens och ger en sämre användarupplevelser.

Som konkret exempel tar vi en bärbar speldator vars kylare kan avleda 175 W värme. I denna väljer datortillverkaren att använda en processor med 45 W TDP och ett grafikkort på 150 W TDP, vilket spräcker budgeten med 20 W. En vanlig och enkel lösning är att helt enkelt dra ned grafikkortets strömbudget, vilket gör att kyllösningen räcker till men prestandan går ned.

Det här är en "dum" lösning som gör att det teoretiskt ofta finns utrymme för högre prestanda kylmässigt. Det är det här AMD säger sig åtgärda med Smartshift, som gör att en processor kan nyttja en del av grafikkortets strömbudget när det inte används. Likaså åt andra hållet kan grafikkortet ta del av processorns strömbudget i till exempel ett grafikbundet spel där processorn inte behöver arbeta för fullt.

Som AMD beskriver det använder Smartshift bolagets tekniken Infinity Fabric för att få processor och grafikkort att kommunicera med varandra, vilket ska få grafikkortet att agera på samma sätt som om den vore en integrerad grafikdel. På den vägen kan sedan ett system dynamiskt ta strömbudget från den ena och ge till den andra.

Enligt AMD är Smartshift inte dyrt att implementera då kostnaden i hårdvaruväg sägs vara obefintlig. Det enda som krävs är ett nytt firmware i datorn, samt att tillverkaren validerar systemet för att säkerställa att processor och grafikkort står pall för den högre strömbudgeten.

Exakt hur många watt (W) extra i allokering båda delar kan få är helt och hållet upp till datortillverkaren att avgöra. AMD sätter dock en gräns på 9 W som processorn kan ta av grafikkortet. Detta då frekvenskurvan för Renoir planar ur runt just 54 W och att vrida upp spänningen ytterligare är därför onödigt. Grafikkortet kan låna upp till 25 W av processorn.

AMD Ryzen Mobile Tech Day_Breakout Session_Gaming Deep Dive_0310-22.jpg

Konkret har AMD två exempel med en Ryzen 7 4800H och Radeon RX 5600M, i vad som kan beskrivas som bästa scenarion. Spelet Tom Clancy's The Division 2 är inte tungt för processorn, vilket gör att grafikkortet får en högre strömbudget och presterar upp till 10 procent bättre med Smartshift än när det är avslaget.

Det tydligare exemplet på prestandaökning är Cinebench R20, där grafikkortet inte används överhuvudtaget och vinsterna därmed enbart kan tillskrivas användningen av Smartshift. Med 9 W extra i specificerad TDP, 20 procent upp från 45 W TDP, att tillgå ska en Ryzen 7 4800H prestera upp till 12 procent bättre.

AMD Ryzen Mobile Tech Day_Breakout Session_Performance Optimization-16.jpg

Den första datorn att använda Smartshift är Dell G5 15 Special Edition, som kan bestyckas med upp till Ryzen 7 4800H och Radeon RX 5600M. I vanlig ordning kan inte AMD föregå tillverkarnas egna tillkännagivanden, men försäkrar att fler modeller med stöd för tekniken är på gång.