Färgomfång, färgstandard och mätare

Poängen med kalibrering är att alltid hålla skärmen så nära färgstandard och färgmål som möjligt. Målen varierar helt och hållet med vad du arbetar med där olika situationer kan ha olika färgmål eller color target. I de fall organisationen kräver att man arbetar mot samma mål bör det finnas med exakt specificerat vilka målen faktisk är för färgerna.

benq_sw270c_gamuter.jpg

Benq SW270C täcker 100% av sRGB, 99% av AdobeRGB och 97% av P3. Rec.2020 är UltraHD-standard och nås ännu i inte i praktiken. Hela färgseglet är för ögat synliga färger och grafen kallas CIE1976 eller u'v'

Om inte finns det ett antal typiska färgmål du kan rikta in dig mot. Där kommer SW270C ha flera färgmål redo i skärmen och du kan även anpassa målen och kalibrera skärmen mot dessa mål.

Dessa mål finns färdiga i skärmen

Color Mode

Funktion

AdobeRGB

För grafiskt arbete mot tryck och utskrifter. Det finns en lång tradition av AdobeRGB och det är därför ett lämpligt val för fotografi och grafisk design. Vitpunkt är D65.

sRGB

Webbstandard och datorstandard. Bygger på Rec.709-färgrymden men anpassar tonkurva, EOTF, för bildskärmsbruk vilket innebär ljusare skuggtoner. Ett lämpligt för allt som ska återges i datorsammanhang med betoning på webben. Vitpunkt är D65.

B+W

Svartvitt med tre tonkurvor, Level 1, 2 och 3

Rec.709

HDTV-standard och används för videoproduktion. Även ett lämpligt kort för foto, video och grafik som ska ut i blandade elektroniska miljöer, telefon, dator, strömmande video. Skiljer sig mot sRGB på tonkurvan/EOTF som en icke-specificerad potensfunktion. Typiskt gamma 2.2 för allround och dator eller gamma 2.35 för video enligt EBU:s riktlinjer. Vitpunkt är D65.

DCI-P3

Digital biografstandard med ett större färgomfång än både Rec.709 och AdobeRGB, då med litet undantag på grönt. DCI-P3 används inom filmproduktion, mastring för distribution av material som ska till biografer. Har en ovanlig vitpunkt och en tonkurva baserad på gamma 2.6 och fulla 0–1024-nivåer vid 10 bitars färg. Observera att detta är en standard för digitala biografer. Display-P3 nedan är den variant många egentligen tänker på här.

Display P3

Använder P3-färgrymden men applicerar D65-vitbalans och tonkurva/ETOF för sRGB eller potensfunktionsgamma, ofta 2.2–2.4. Denna variant används på moderna skärmar, bland annat Apple skärmar och blir allt vanligare för film- och video, särskilt strömmande video. Moderna TV-apparater definierar sin bild utifrån P3-färgrymd och D65 med antingen ”gamma”-EOTF, BT.1886-EOTF eller HDR10 PQ (ST.2084)

M-book

För att visuellt matcha skärmen mot Apples bärbara datorer

HDR

HDR10 och PQ-tonkurva. SW270C tonemappar till ca 600 nits. Observera att vid HDR-signal slår du ut skärmens övriga färghantering och kan inte längre växla färgrymd eller aktivera kalibrerade lägen.

DICOM

Digital Imaging and Communications in Medicine och är en standard för bild avsett medicinskt bruk

Calibration
1, 2, 3

3 st. olika Look Up Tables (LUT) som förändrar skärmens färgomfång efter hur du kalibrerar den med Palette Master Elements. Det som mycket av artikeln handlar om.

Custom
1, 2

Låter dig kombinera färginställningar efter egen hand

Mer läsning i ämnet

► AdobeRGB och sRGB: Skillnad och förklaring mellan olika färgrymder

Nu är den stora poängen med Benq SW270C att på egen hand kunna kalibrera om skärmen efter andra mål. SW270C och dess hårdvarukalibrering kräver en färgmätare och detta följer inte med. Tanken är att använda en befintlig mätare av önskad kvalitetsnivå. De mätare som fungerar ihop med skärmen och Benq:s mjukvara är följande mätare:

  • i1 Display Pro

  • i1 Display 2

  • i1 Pro

  • i1 Pro 2 (högst precision)

  • i1 Studio

  • ColorMunki* Studio

  • Spyder** 4, 5 och X

* ColorMunki Smile och Display fungerar ej då det är mätare vars firmware låser dem till specifik mjukvara
** Mac OS 10.15 Catalina fungerar inte med i1 Display 2 och Spyder-mätarna

För använder använder vi oss av X-rite i1 Display Pro och det är den mätare som kan rekommenderas för den här typen av skärm. Undertecknad har lång erfarenhet av mätaren och den har i flera års tid visat konsekvens i hur den mäter ljuset från olika typer av skärmar. Den kostar 2 500 – 3 000 kronor.

benq_sw270c_x-rite_i1_display_pro.jpg

För mer precision och exakthet i färger finns i1 Pro eller den modernare i1 Pro 2 vilka är spektrofotometrar. Dessa skiljer sig genom att mäta ljusenergin våglängd för väglängd och är därför mer precisa. De kostar också betydligt mer. Ofta säljs i de specifika paket tillsammans med annan programvara avsedd för olika färgmatchningssituationer. Fristående kostar i1 Pro 2 kring 15 000 kronor.

Som alternativt program kan SW270C även kalibreras via Calman och då användas med en lång rad olika källor och mätare av olika modeller och möjligheter.

Observera att den mjukvara som följer med själva mätaren inte kalibrerar skärmen. Den används istället för profilering av skärmen och är i stort sett överflödig för Benq SW270C.