MSI GT76 DT 9SG

Öppen baksida4.jpg

Egenskap

Värde

Model

MSI GT76 9SG

Processor

Intel Core i9-9900K

GFX

Nvidia GeForce RTX™ 2080, 8 GB GDDR6

Minne

64 GB, 2 × 32 GB, DDR4, 2 666 MHz (4 platser, max 128 GB)

Skärm

17,3 tum, 4k, IPS, Anti-reflex, 60 Hz, 100% AdobeRGB

Disk

PM961 NVMe Samsung 2 x 512GB

Tangentbord

Chiclet-stil RGB belyst per-key tangentbord från SteelSeries

Nätverk

Killer Wireless Wi-Fi 6 AX1650 och Bluetooth 5.0, Killer E3000 2,5 Gbit/s Ethernet-nätverkskort

Anslutningar

1 likströmskontakt

1 RJ-45 Realtek 2.5Gbps Ethernet

4 USB 3.2 Typ-A

1 USB 3.2 Typ-C

1 Thunderbolt 3-port

1 HDMI 2.0-utgång

1 Mini-Displayport

1 utgång för hörlurar

1 utgång för mikrofon

1 Kort läsare Micro SD

Batteri

90 wattimmar

Kamera

HD kamera (30fps, 720p)

Styrplatta

Ljud

2.1 Dynaudio, 2 x 2W högtalare, 1 x 3W subwoofer

Styrs genom Nahimic mjukvaran som medföljer

Nätadaptrar

2 x 230W AC adaptrar

Mått

Höjd (Högsta punkt): 42 mm

Bredd:397 mm

Djup: 330 mm

Maxvikt: 4,167 kg

Övrigt

Använder desktop-processor

Pris

Runt 55 000 kronor. Finns från 34 000 kronor med andra konfigurationer

MSI GT76 finns i många olika utföranden, från ungefär 37 000 kronor med ett Geforce RTX 2070 och en Core i7-9700K med 16 GB primärminne upp till varianten jag fått testa vilket är den dyraste kombinationen i MSI:s uppsättning. En fullfjädrad Core i9-9900K med 8 kärnor, 16 trådar och maximalt turbo upp till 5,0 GHz, 64 GB primärminne och ett Geforce RTX 2080.

Precis som andra tillverkare kallar inte MSI den här datorn för en bärbar dator utan en "ersättare till stationär speldator". Det är i sig inte konstigt då det varken är en tunn eller lätt dator, utan det du får som slutkund är hög presterande hårdvara i ett format som går att bära runt på.

Det första som slår mig i specifikationerna är dock avsaknaden av någon form av adaptiv synkronisering. I den här prisklassen hade jag förväntat mig stöd för Nvidia G-Sync, men ovsett ska det bli intressant med en IPS-skärm med 4K UHD-upplösning och utlovat god färgegenskaper.

Datorn kommer väl förpackad i en diskret svart låda med ett diskret rött mönster och MSI-loggan märkt mitt på. Förpackningen har även ett bärhandtag och kan enkelt fungera som väska till kommande LAN-äventyr. Invändigt är datorn väl inklädd i svart skumgummi som håller den väl skyddad mot eventuella stötar.

Uppackad möts jag av en metallisk grå ytan i ett ganska aggressivt formspråk med vinklar, raka linjer och kanter med MSI-loggan tryckt i silver. Det är något jag uppskattar personligen och det ger också tydligt bilden av en speldator. Med tanke på tyngden blir jag förvånad över att yttermåtten faktiskt inte är större än vad de är.

Framsida stängd.jpg
Högersida stängd.jpg
Keyboard LED.jpg
Ovansida.jpg
Vänstersida stängd.jpg
Baksida stängd.jpg

När jag fäller upp skärmen slås jag direkt av de tunna ramarna runt skärmen vilket gör att den känns stor för sina 17,3 tum. Något som jag också upplever när jag sitter vid den och spelar även om jag är van vid den betydligt större ytan som min 34-tumsskärm har.

Helhet fram öppen.jpg
Skärm bezel.jpg

Det som tydligast står ut i designen är den kraftigt utstickande "baken", bakom skärmen, där utblåset för fläktarna finns. Efter bara en snabb titt syns tydligt kylflänsarna bakom skyddande plastgaller på båda sidorna samt på hela baksidan. När jag sedan vänder datorn upp och ned syns det tydligt att MSI tagit värmeutveckling av komponenterna på allvar.

Genom gallret på undersidan syns tydligt ett stort antal värmeledningsrör i koppar som slingrar sig i fina kurvor mellan komponenterna och leds in till kylflänsar runt de två fläktarna som puttar ut den heta luften från chassit.

Undersida helhet.jpg
Undersida värmeledning.jpg

Givetvis måste alla riktiga speldatorer har en god dos med RGB-belysning. MSI GT76 är inget undantag utan är bestyckad med LED på samtliga sidor. På framsidan i form av en tunn list i nederkant och på båda sidorna är där en kortare list. På baksidan återfinns belysningen på ovansidan av fläktutblåset.

Baksida LED.jpg
Framsida LED.jpg
Högersida LED.jpg
Vänstersida LED.jpg

Det andra som nästan kommer som en chock är de dubbla 230 W-adaptrarna. Det är två stora tunga monster till adaptrar som går ihop till en kontakt som i sin tur ska in i en mindre adapter och vidare in i datorn. Bara adaptrarna väger nästan lika mycket som halva datorn, ett tungt paket som helhet och storleken gör att de knappast försvinner på skrivbordet – eller i ryggsäcken.