Färgåtergivning

Klisterlappen på skärmkanten specificerar att skärmen använder kvantpricksteknik, quantum dot, för att nå 90 procent av DCI-P3-färgrymden. DCI-P3 är den färgrymd som utgör den digitala biografstandarden och vad som idag är de facto-färgrymd för HDR och mastring av filmmaterial. Nästa avsnitt går igenom HDR-läget mer i detalj, inklusive hur SDR och HDR bakas ihop.

Asus_PG35VQ_matning_racing_mode.png

Racing Mode är det normala bildläget. Ljus i lågdagrar och undermättade färger.

Asus_PG35VQ_matning_rgb_gamma24_wide.png

RGB-justerad för korrekt vitbalans och med Gamma 2.4-läget får vi bort uppljusningen. Wide Gamut-läget ger ironiskt nog överlag mer exakta färger trots att starka rödtoner överdrivs

Asus_PG35VQ_matning_sdr-in-hdr.png

När skärmen kör HDR är SDR inget vidare. PG35VQ blir då än blekare.

För material som inte är avsett för HDR siktar man som vanligt mot sRGB och Rec.709-färgrymden, i praktiken samma som HDTV och PAL-standard från färg-TV. Material avsett för sRGB, likt webben och absoluta majoriteten material vi ser, kommer återgivet i DCI-P3 bli övermättat och få överdrivna färger. För att råda bot på detta finns det ett alternativ i System Setup-menyn kallad Dislay SDR Input som kan ställas på sRGB eller Wide Gamut där sRGB är förvald. Menyn är endast tillgänglig vid SDR-signal och är inaktiverad vid HDR.

Missar färgmättnaden

Läget sRGB ger nämligen inte full täckning av sRGB/Rec.709-färgrymden utan färgerna är något undermättade och inte riktigt så starka som de ska vara. Vi har också en tonkurva, en kontrastkaraktär som ljusar upp skuggnyanser en hel del. Bilden blir därför aningens blekare än den borde vara. Detta blir också tydligare ju mer åt sidan vi kommer. Så ännu en gång – sitt rakt framför skärmen!

Asus_PG35VQ_menu_gamma.jpg

Gamma-reglaget påverkar uppljusningen av bilden

Asus ROG Swift PG35VQ erbjuder ett gamma-reglage som kan påverka kontrastkaraktären, men det justerar inte den uppljusning av nivåer som ligger där. Vi kan dämpa ljusheten i mellantoner men inte uppljusning i lågdagrar. Ja, sådant kan justeras via ICC-färgprofiler och mätutrustning samt de mjukvaror som tar hänsyn till färgprofiler, vilket exkluderar så gott som alla spel i fullskärmsläge. Men nej, vi kan inte påverka detta genom skärmens egna menyer.

Vad vi kan göra något åt är de aningen för bleka färgerna i SDR. Genom att aktivera Wide Gamut-läget får vi en kraftig skjuts i framför allt röda nyanser. Skärmen täcker nu in hela Rec.709-färgrymden samt mycket mer, 88 procent av DCI-P3 och 121 procent av Rec.709-färgrymden. Detta minskar helt klart det bleka färgintrycket och gör faktiskt mellantoner mer korrekta.

Asus_PG35VQ_menu_racing_mode.jpg

Racing mode är det normala läget, sRGB-läget ger ingen skillnad i bild och färger

Trots att det verkar så fel att överdriva färgerna blir det på det hela faktiskt ungefär lika rätt. Egentligen är det endast riktigt starka toner av rött som överdrivs tydligt på skärmen. Fast nu finns också mer marginal för att hantera hur färgerna bleknar i vinklar mot VA-panelen. Det finns också mer marginal att arbeta med färg för den som, ganska mycket mot min inrådan, vill arbeta med färg och foto på den här skärmen.

Wide Gamut är mycket roligare

Framför allt ser spel betydligt roligare ut. Mer färg och mer punsch utan att du egentligen överdriver något förutom mättnaden i de starkaste färgerna. Hellre det än för matta och bleka färger på en skärm tänkt för spel.

Asus_PG35VQ_menu_wide_gamut.jpg

System Setup/Display SDR Input/Wide Gamut – aktivera detta för att undvika undermättade färger vid SDR

Asus skickar med en lapp som beskriver att skärmen är kalibrerad i fabrik. Fast det är den inte och de mätvärden som presenteras kan inte redovisa de problem som skärmen faktiskt visar upp. Detta är väldigt typiskt för "fabrikskalibreringar". Få tillverkare lever upp till detta löfte.

Asus_PG35VQ_calibration_report.jpg

Rapporten säger egentligen inget om kalibrerad bild

Asus ROG Swift PG35VQ har ett reglage kallat HDMI SDR YCbCr sRGB Gamma. Ställ det på ON för att undvika att skärmen klipper nivåer vid SDR och YCbCr-signal.