Mjukvarujätten Microsoft har många operativsystem på meritlistan där senaste versionen är Windows 10, som ursprungligen släpptes 2015 och sägs vara den sista Windows-utgåvan. Istället ska Windows 10 kontinuerligt uppdateras med nytt innehåll, ett löfte som Microsoft hittills har hållit.

Trots att Microsoft erbjöd användare av Windows 7, 8 och 8.1 att gratis uppgradera till Windows 10 vid lansering, tog det lång tid innan Microsofts nykomling blev marknadens vanligaste operativsystem. Orsaken var att många användare istället valde att hålla fast vid trotjänaren Windows 7, som den 22 juli 2019 fyllde tio år.

Windows 7 2.JPG

Webbplatsen för Windows 7 dagar efter lanseringen, via Waybackmachine.

Den populära Windows-versionen har tydliga släktdrag med sin kortlivade föregångare Windows Vista, som skiljer sig markant från äldre Windows XP när det kommer till gränssnitt och kärnan som ligger till grund för mjukvaran. Genom släktskapet fungerade Vista-anpassade program med Windows 7, men utan de många problem som föregångaren drogs med.

Windows 7 1.JPG

Microsofts beskrivning av det sprillans nya operativsystemet kan beskådas via Waybackmachine.

Med Windows 7 levererades förbättringar av operativsystemkärnan, tillsammans med bättre stöd för SSD-enheter och förbättrade hastigheter vid uppstart och avstängning av datorer. Den inkluderade mjukvaran såg också ett lyft med förbättrad kalkylator, mediaspelare och de tre klassiska spelen Spader, Backgammon och Chess, som alla lyste med sin frånvaro i Windows Vista.

Microsofts mål med Windows 7 var att leverera ett användarvänligt operativsystem, en aspekt som den nyblivna tioåringen ofta lovordas för. Operativsystemet blev därtill en försäljningsmässig succé och på ett fåtal veckor uppnåddes en marknadsandel om fyra procent, något som tog Windows Vista sju månader.

I januari 2019 rapporterade två av de största företagen som mäter marknadsandelar för operativsystem, att antalet användare för Windows 10 sprungit om antalet som håller kvar vid Windows 7. Vid tillfället uppgavs att marknadsandelen för Windows 10 låg på 39,2 procent, att jämföra med 36,9 procent för Windows 7.

Under 2018 meddelade Microsoft därtill att stödet för sistnämnda operativsystem försvinner i januari 2020. Företag som fortsatt behöver få uppdateringar för Windows 7 kan dock välja att betala för detta via Microsofts Extended Security Update-tjänst, men alternativet kommer inte att gälla vanliga användare.

Vad uppskattade du med Windows 7 och vilket operativsystem rullar på din primära dator idag? Rösta nedan och dela med dig i kommentarstråden!

swec_20_gubbe_final.png

SweClockers firar 20 år, 1999–2019

Sedan 1999 har SweClockers varit samlingsplatsen för datornördar från hela landet. Det ska givetvis firas! Under året väntar retroosande tester, artiklar och forumsnack – givetvis tillsammans med er!

Häng med när vi blickar bakåt och siar om framtiden!

Följ SweClockers 20 år via vår specialsida

Information om Windows 7 och Windows Vista hämtad via respektive Wikipedia-artikel.