HDMI

HDMI är den vanligaste typen av anslutning och klarar i många fall samma sak som Displayport i fråga om bildsignal. HDMI är också den anslutning som används på TV-apparater, AV-system och hemmabioutrustning. Detta kan bli tämligen komplexa kopplingar och system via switchar, splitters och matriser, vilket kan leda till att man inte får önskad funktion eller den bildsignal som eftersträvas.

TV-2018_Panasonic_EX780.png

För TV är det HDMI som gäller. HDMI-anslutningen hos många bärbara datorer och äldre grafikkort saknar dock bandbredd för 4K-signal i 60 Hz

HDMI är fortfarande en digital signal och kvaliteten på bilden ska i sig inte påverkas av kablar och extra utrustning. Bredden och komplexiteten hos HDMI kan dock ställa till med bekymmer. Ett exempel är att grafikkort från Nvidia förutsätter att videonivåer är standard när HDMI används, trots att du kanske ansluter till skärm avsedd för datornivåer, något artikeln tar upp längre fram.

Flera fällor med HDMI i kedja

HDMI-utrustning kan påverka bildsignalen genom att inte hantera vissa bildsignaler, genom att de inte identifierar sig på rätt sätt eller för att de helt enkelt processar om bilden. Dit hör till exempel hemmabioförstärkare. Äldre modeller saknar kapaciteten att växla signaler som använder HDR-format, rätt sorts HDCP-kryptering eller helt enkelt inte orkar med bandbredden för 4K-upplösning. En del hemmabioförstärkare beräknar också om bilden så innehållet påverkas. Ju mer utrustning du kopplar i kedja, desto större risk finns för att något påverkas till det sämre.

HDMI_hex_smal.png
  • Vill du ansluta datorn till en TV eller andra system som inte är direkta bildskärmar får du räkna med att HDMI är den anslutning som används

  • Äldre bildskärmar och grafikkort, särskilt på bärbara datorer och de integrerade grafikkretsar som finns via moderkortet, klarar sällan mer än 9 Gbps bandbredd (300 MHz pixelklocka), vilket räcker till 4K-signal i 30 Hz och 8-bitars RGB-format. Det räcker även till 1080p-signal i 120 Hz. Detta brukar i datorsammanhang för bildskärmar refereras som ”HDMI 1.4”, men man ska alltid se upp med att blanda in versionsnummer i den här frågeställningen.

  • Modernare bildskärmar och grafikkort orkar med 4K-signal i 60 Hz och 8 bitars RGB-format vilket kräver 18 Gbps bandbredd (600 MHz pixelklocka). Detta brukar i datorsammanhang kallas ”HDMI 2.0”, men man ska alltid se upp med att blanda in versionsnummer i den här frågeställningen.

  • För Nvidia-grafikkort ska GPU:er från 2014, Maxwell-generationen, GTX 900-serien och nyare (GTX 1000 och RTX 2000) orka med 18 Gbps bandbredd.

  • För AMD-grafikkort ska modeller lanserade från och med 2016 orka med 18 Gbps bandbredd.

  • För bärbara datorer och integrerad grafik för stationära, kan kapaciteten hos HDMI-anslutningen variera och vara 5, 9 eller 18 Gbps.

hdmi_cable_trans.png
  • Många HDMI-anslutningar är begränsade till max 60 Hz av andra och ofta helt onödiga anledningar. Till exempel väljer Nvidia att utrusta många G-Sync-skärmar med maximalt 60 Hz över HDMI, trots att bandbredden för HDMI tillåter mycket högre frekvenser på samma skärm.

  • Adaptiv synk via AMD Freesync kan fungera via HDMI på vissa skärmar, så länge du använder en modern AMD-GPU.

  • HDMI-växlar och splitters, inklusive hemmabioförstärkare, kan påverka vilka bildsignaler som är möjliga att skicka. HDMI-enheter identifierar sig via EDID med metadata om vilka format och funktioner som är möjliga. Kommer inte rätt information genom metadata från EDID, får du kanske inte exakt rätt bildsignal eller funktion.

  • HDMI-utrustning likt hemmabioförstärkare och AV-mottagare kan ha videokretsar som förändrar bildens innehåll och även gör fel. Märker du att bilden påverkas negativt med förstärkaren inkopplad jämfört med att koppla direkt till TV:n, testa att stänga av förstärkarens videoomvandling.

bildkvalitet_receiver_baksida.png

Hemmabioreceivern kan påverka bildkvaliteten på flera sätt.

  • HDMI är intimt förknippat med HDCP-kryptering, där varje enhet i kedjan måste hantera samma sorts HDCP-version för att bilden ska fungera. Källor med 4K UHD-innehåll använder ofta HDCP 2.2 och då måste alla enheter i kedjan hantera HDCP 2.2.

  • "Tvärtom-problemet" med HDCP-kryptering är att källor som använder äldre HDCP 1.4 kan ogilla moderna enheter som nya TV-apparater. De flesta TV har någon form av omkopplare för hur de ska arbeta, dock ofta dolda i djupa menyer med kryptiska beteckningar.

  • Längden på HDMI-kablar är i princip obegränsad och är mer en fråga om kostnad och önskad bandbredd. Passiva kablar kan orkar 4K/60 Hz (18 Gbps) i flera meter. "Premium High Speed"-märkningen är tumregeln för högsta kapacitet.

  • 48 Gbps HDMI med FRL-överföring (Fixed Rate Link) enligt HDMI 2.1-standarden saknas i skrivande stund (juli 2019) på dagens grafikkort. Endast ett fåtal TV-apparater kan ta emot signalen

  • Devisen för HDMI är att fråga efter funktion, inte efter version. HDMI-specifikationen och dess olika versioner beskriver ett smörgåsbord av funktioner. Men det finns i princip ingen produkt som använder alla funktioner från specifikationen. Istället måste man utgå från den enskilda produktens egenskaper. Vill du veta ifall en skärm kan köra 144 Hz via HDMI måste du kontrollera ifall just det fungerar. Att istället fråga efter versionsnummer säger sällan något konkret om hur en specifik produkt fungerar.

Mer läsning om HDMI

Bildanslutningar del 3 går igenom HDMI och tekniken ur ett mer praktiskt perspektiv
► Denna teknikstund går igenom hur du väljer rätt HDMI-kabel