Slutsats

Toshibas X-serie framställs som en uppställning hårddiskar inriktade till den kräsne och prestandatörstande gamern. Är så fallet och kan mekaniska lagringsmedia som introducerades för så många decennier sedan fortfarande idag, år 2019, vara konkurrenskraftigt?

Svaret på den frågan är ett frustrerande ja och nej. Det där svaret som får en att ifrågasätta kompetensen hos den som levererar det. Som så mycket annat är alltid slutsatsen komplex och fylld av om och men. Ha lite tålamod medan jag går igenom min tankeprocess.

TOSHIBA_X300_preview_laying_close_up.jpg

Å ena sidan är mekanisk lagringsmedia idag väldigt billig per gigabyte, eller rättare sagt terabyte. Just i detta nu kostar det cirka 360 kr/TB för en X300 på 10 TB. Det kan jämföras med de billigaste SSD-enheterna just nu som ligger på runt 1 100-1 200 kr/TB.

Ur denna synvinkeln är Toshibas X300 oslagbar och minnesbaserad lagring är helt enkelt inte ett bra ekonomiskt alternativ.

Å andra sidan har X300 under absolut bästa förutsättningar en läs- och skrivhastighet på 250 MB/s, ungefär. I sämsta fall handlar det om cirka 130 MB/s. Då snackar vi en stor enkel fil, till exempel en film eller en zip-fil, där datan ligger ordningsamt i följd efter varandra över sektorerna.

TOSHIBA_X300_standing_do_not_cover.jpg

I värsta fall har disken en läs- och skrivprestanda i enkelsiffrig skala, alltså knappt 2 MB/s när datan ligger spridd huller om buller över sektorerna.

För normalanvändning av en kräsen gamer så kommer prestandan sannolikt i snitt hamna någonstans mitt i mellan dessa två extremer. Även om Toshibas X300 har ett stort cacheminne och 7 200 RPM, vilket företaget har som ett argument för hög prestanda, så är de användningsområden som en slutkonsument har inte lämpade för att dra tillräcklig nytta av dem.

Så kommer vi till nästa spik i prestandakistan och det är minnesbaserad lagring. Mina tre diskar som jag använder idag och ställer Toshibas X300 mot är mycket snabbare i princip i alla fallen, med undantag för min snart åtta år gamla Intel 320 som Toshibas hårddisk i alla fall sekventiella laster kan mäta sig emot.

TOSHIBA_X300_laying_back.jpg

Nämnvärt är att jag har gamla SSD-enheter, min nyaste är fem år gammal. Nyare NVMe-diskar har överföringshastigheter som är tio gånger snabbare än X300. En mekanisk disk kan helt enkelt inte konkurrera inom detta området.

Faktum kvarstår i detta fallet. För den som vill ha snabba laddningstider in i Windows och kunna ladda igång spel eller ladda in banor i spel snabbt så är det SSD-baserad lagring som gäller. Punkt.

Betyder det att Toshibas X300 är helt irrelevant? Nej, verkligen inte. Jag skulle argumentera för att det är en disk som kan komplettera en snabb SSD-enhet på ett bra sätt. Om köparen har behovet av mängder av terabyte det vill säga. Minnesbaserad lagringsmedias stora akilleshäl är att den, trots sjunkande priser, fortfarande är dyrare per gigabyte.

TOSHIBA_X300_standing_close_up_droid.jpg

Toshiba begär till dags dato cirka 3 500 kronor för 10 TB-varianten och om jag skulle vilja ha 10 TB SSD-lagring så hade jag först och främst fått dela upp det på två eller tre diskar för att få det så billigt som möjligt, och även då behövt ta ett blancolån.

En snabb notering om ljudnivån också, denna disken är relativt tystlåten. Det var sällan jag noterade det där karaktäristiska knackande ljudet även om det givetvis är där. Jag är riktigt imponerad på den fronten, och tycker det är väl värt att lyfta fram.

Summa summarum skulle jag argumentera för att Toshibas X300 inte är någon prestandadisk, utan den presterar troligen som de flesta andra hårddiskar på marknaden. Beroende på behov och läs- och skrivintensitet så kan den också fungera som en NAS-disk även om jag skulle rekommendera en dedikerad NAS-hårddisk till det ändamålet.

TOSHIBA_X300_splash.jpg

Prismässigt står sig denna modellen ganska bra även om det finns både modeller från Toshibas egna serier samt från konkurrenter som har lite bättre TB/kr. Jag kan ju av naturliga orsaker inte göra en omfattande jämförelser men om min kunskapsnivå är tillräcklig så säger mig erfarenheten att de andra diskarna förmodligen varken är mycket snabbare eller långsammare. Det handlar mest om garanti, livslängd, pålitlighet och pris.

Tyvärr sticker inte denna modellen ut på något anmärkningsvärt sätt och min erfarenhet säger mig att konkurrenterna är minst lika bra i detta fallet, vilket innebär att det inte blir någon utmärkelse.

Fördelar

  • Lagringskapaciteten, för de som är i behov av den

  • Respektabel prestanda vid rätt laster

  • Relativt tyst

Nackdelar

  • För långsam för en entusiast

  • Högt pris – det finns billigare alternativ