Testpilot: Toshiba X300 – mekanisk hårddisk med 10 TB lagringsutrymme

När minnespriserna sjunker och SSD-lagring blir allt vanligare är det lätt att undra om hårddisken fortfarande har en plats i entusiastens dator. Testpiloten "Dinoman" tar reda på svaret.

1. Inledning

Det är en ganska hisnande tanke att tänka sig att den allra första hårddisken som producerades var en best på ett helt ton, lika stor som två kylskåp. Den första modellen, uppfunnen och tillverkad av IBM, hade då en lagringskapacitet om 5 MB.

Spola tiden framåt en sisådär 60 år och vi kan nu stoppa cirka 200 000 000 gånger mer lagringsutrymme i fickan, eller kanske allra helst i en hårddiskbur i en dator.

Hårddisken är fortfarande relevant i en värld där data är det mest värdefulla som finns och ju mer data som kan lagras, desto bättre. Det som majoriteten av hårddisktillverkarna fokuserar mest på idag är att leverera så strömsnåla och pålitliga hårddiskar som möjligt i kombination med mycket lagringsutrymme.

TOSHIBA_X300_splash_imperial_probe_droid.jpg

Solid State Drive (SSD), eller minnesbaserad lagring, har fortfarande inte tagit över. Den mekaniska hårddisken är den lagringsenhet som säljer mest, men det börjar närma sig punkten när det tippar över. Försäljningen av SSD ökar dramatiskt, och anledningen tror jag är rätt självklar för de flesta av oss då den är avsevärt mycket snabbare än HDD-tekniken.

Även om det är svårt att hitta pålitlig fakta så tror jag det är ett korrekt antagande att påstå att entusiastmarknaden har helt andra levnadsförhållanden – där är den traditionella hårddisken hårt konkurrensutsatt av SSD-enheter och jag gissar på att minnesbaserad lagring är dominant redan idag.

När det kommer till läs- och skrivhastigheter har den traditionella hårddisken inte en chans mot SSD-lagring och är idag helt borträknad på det området.

Den har dock ett trumfkort och det är den enorma kapaciteten. Det exemplaret jag ska testa har hela 10 TB lagringsutrymme. Den mängden lagringsutrymme hade kostat skjortan med SSD-tekniken och är utom räckhåll för i princip alla utom de mest inbitna entusiasterna.

Om testpiloten:

danielll.png

Daniel Ördén, mannen som handlöst kastar sig in i medelåldern utan att lyckats matcha fysisks ålder med den mentala. Hans intresse för datorer började redan på åttiotalet i unga dagar då bildskärmen refererades till "datorn" och chassit var "hårddisken". En gammal veteran på forumet som givits möjligheten att ge sitt personliga perspektiv på diverse intressanta produkter.

SweClockers testpiloter är recensioner av och för medlemmarna i forumet. Erfarna datorentusiaster får tillfälle att på egen hand provköra de senaste produkterna i datorvärlden.

Trevlig läsning – och glöm för all del inte att kommentera!

Läs mer om SweClockers testpiloter