Testresultat: Spel- och syntetiska tester

Att testa äldre hårdvara från många olika år och samtidigt hålla testresultaten relevanta är inte helt lätt. Vi har för det här testet utformat en ny testsvit som vi tror kommer fungera fint för hårdvara från många olika år och prisklasser.

Syntetiska tester

Först ut är ett gäng syntetiska laster. Fördelen med dessa är att även läsaren kan göra test på egen maskin och få ett hum om prestandan hos dessa hårdvaruveteranerna.

Det är tydligt att AMD inte riktigt kunde slåss med Intel Core i7-920 trots högre frekvenser. I Cinebench lyckas dock systemet knipa första platsen med bara en kärna mot en icke-överklockad Core i7-920. Med mer varierande laster i CPU-Z Bench och Geekbench 4 står processorn från det blå laget överst på prispallen även i laster med bara en tråd.

Speltester

Ny testsvit för retrotesterna som bör skala bra för modeller från de senaste tio åren. Vi kör tester både på det populära men äldre gränssnittet DirectX 11 samt det nyare gränssnittet DirectX 12 i de spelen som stödjer det.

DX11

Först ut är välbeprövade gränssnittet DX11 som fortfarande är störst. De allra flesta spelen går att köra i någon form av DX11-läge.

I World of Tanks Encore är det tydligt att Phenom II X4 940 mäktar med en batalj. Tittar man på de mer processorkrävande spelen Shadow of the Tomb Raider och Battlefield 1 konstaterar vi att systemet är processorbegränsat oberoende av vilken upplösning som väljs.

Det skall även nämnas att vid inläsning av nya områden i Battlefield 1 uppstår kraftiga ryck och hack i bildföljden vilket ger en mer eller mindre ospelbar upplevelse. Detta trots relativt acceptabla 30-50 bildrutor per sekund.

Beroende på hur känslig användaren är kanske långsammare spel som Civilization IV kan fungera, men inte heller här är upplevelsen mycket bättre.

DX12

Det modernare gränssnittet DX12 inte bara lovar bättre prestanda på svagare hårdvara utan är även ett krav för nyare funktioner så som ray tracing.

Ett väldigt spännande resultat är att till skillnad från Core i7-920 så presterar AMDs processor påtagligt bättre med det nyare gränssnittet. Vi kan även konstatera att upplevelsen är jämnare där bildföljden upplevs bättre och mer jämn än vid DX11.

Vid testkörningen av Battlefield 1 kan det konstateras att det jämnare bildflödet ger en markant bättre upplevelse än med DX11. Hacken vid inläsning av nya områden är betydligt mindre dramatiska även om de inte är helt borta. Flerspelarmatcher kan dock glömmas då prestandan inte räcker till, utan vi får nöja oss med att köra kampanjuppdragen.

Även om upplevelsen är bättre i DirectX 12 får den som drömmer om att leka gravplundrare i Shadow of the Tomb Raider nog gott uppgradera, då Phenom II X4 940 inte mäktar med. Inte ens överklockad är upplevelsen acceptabel.

Effektuttag

Effektuttag mätt för hela systemet från väggen.

Energieffektivitet är något tillverkarna jobbat mycket med de senaste åren och det märks tydligt. Vid överklockning fullkomligt skjuter energiförbrukningen i höjden för systemet. I CPU-Z syns 24 procent högre prestanda till kostnaden av närmare 66 procent ytterligare energikonsumtion.