Image Setup-menyn

En tämligen avskalad meny som sällan används. En del av funktionerna kan påverkas av de inställningar som görs i Extra-menyn.

AOC_menyguide_image_setup_menu.jpg

Clock, Phase, H. V. Position (Klocka, Fokus)

Detta reglage används ihop med analog bildsignal via VGA-anslutningen där synkronisering av bildsignal ibland kan behöva justeras manuellt. Detta används inte ihop med digitala källor såsom DVI, HDMI eller Displayport.

Sharpness (Skärpa)

Sharpness-reglaget är ett distorsionsfilter som skapar eko i bilden runt starka konturer, exempelvis text och grafik. Detta extra eko, ofta en ljus kant runt mörka gränsområden kan hjälpa ögat att uppfatta konturen som tydligare. Detta till priset av att mängden information i bilden försvinner. Något i bilden måste tas bort för att ge plats åt kantskuggan.

AOC_menyguide_image_setup_menu.jpg

Är Sharpness-inställningen för låg kan skärmen eventuellt göra bilden mer diffus. Den optimala Sharpness-inställningen är därför den inställning som är neutral och inte tar bort eller lägger till kantskuggor, utan behåller informationen i bildsignalen oförändrad.

AOC_menyguide_sharpness_off.jpg

Neutralt läge där inget skärpefilter läggs på bilden. Klicka på bilden för tydlighet.

AOC_menyguide_sharpness_on.jpg

Skärpefilter skapar artefakter på text och grafik. Detta från ett Gamer-läge. Klicka på bilden för tydlighet.

Hos AOC AG322QC4 som är den modell vi använder här kan vi inte ändra på detta reglage. Dock kommer olika Game Mode-inställningar applicera en form av skärpefilter till bilden. Detta syns som tydligast på hur text och grafik renderas vid just kanter och konturer.

Rekommenderad testbild för Sharpness

Detta används och kräver då en webbläsare som inte skalar om bilden. Det man kan hålla ögat på är ifall det uppstår kantskuggor runt den svarta och vita stapeln i mitten mot den grå bakgrunden. Dessa kanter eller skuggor finns inte där från början.

HDR
Ger ett val mellan Auto och Off. Off-läget betyder att skärmen inte aktiverar HDR. Detta kan dock köras över av inställningen i Windows.