Luminance-menyn

Rymmer flera viktiga reglage för att påverka bilden, där Brightness-reglaget reglerar hur starkt lysdioderna ska lysa. Även Gamma-inställningen är viktig då det påverkar kontrastkaraktären på bilden.

AOC_menyguide_Luminance_menu.jpg

Contrast (Kontrast)

Contrast-reglaget används för att ankra vitt i signalen (digital nivå 255) mot hur skärmen rent fysiskt alstrar så mycket ljus den kan. Med ett för högt ställt reglage kommer det som ska vara nyanser av ljusgrått istället att lysa med samma vita nyans som skärmens maximala nivå. Bilden klipper mot vitt. Detta brukar också kallas för att bilden ”fräter ut” och på engelska används uttrycket ”blown highlights”, alltså att högdagrar (ljusa nyanser) är urblåsta till samma vitt.

AOC_menyguide_Luminance_menu.jpg

Contrast-reglaget på 50 kan väl stå kvar där. Ökar du reglaget kommer alla nyanser att bli ljusare men då också fräta ut. För lågt inställning och du tappar bokstavligen kontrastomfånget i bilden. Bilden blir mörkare utan att bakgrundsbelysningen påverkas och skärmen arbetar med färre nyanser.

Reglaget kan användas till del ifall du upplever skärmen för ljusstark, trots att du har Brightness-reglaget (se nedan) på noll och sitter i ett mörkt rum. Då kan en skärm fortfarande upplevas för ljus och bländande och här kan då en sänkning på Contrast-reglaget hjälpa till.

Rekommenderad testbild Contrast

Detta testmönster är för att se var du har vitt i bilden. Idealiskt är att 254 är synlig som en lite mörkare nyans mot den vita bakgrunden. Tumregeln är att öka så långt att 254 försvinner in i den vita bakgrunden och sedan backa tillbaka tills det syns igen. Sänker du Contrast-reglaget för lågt kommer du att minska ljusflödet i bilden. Denna lösning bör endast användas i fall där Brightness-reglaget (beskrivet nedför) inte gör skärmen tillräckligt mörk.

dator_vitt_kontrast_too_high.jpg
dator_vitt_high-kontrast-low.jpg
dator_vitt_korrekt.jpg

SweClockers har en genomgående guide till hur Contrast-reglaget ska användas.

Brightness (Ljusstyrka)

Brightness-reglaget styr hur starkt bakgrundsbelysningen ska lysa, alltså lysdioderna som gör att ljus kommer från skärmen. Överlag står detta reglage högt och ofta på max, där reglaget går från 0 till 100.

AOC_menyguide_Luminance_menu.jpg

Exakt hur starkt det lyser med reglaget på 100 och med reglaget på 0 varierar från modell till modell. Det varierar också med andra inställningar som används, exempelvis Contrast-reglaget. Förhållande mellan Brightness-reglaget och den faktiska ljusstyrkan i nits måste mätas med mätutrustning, men det går att höfta in den.

Som tumregel för en typisk spelskärm kommer reglaget på 100 lysa med mellan 300–400 nits, vilket är mycket ljusstark och framstår som bländande även i någorlunda ljusa miljöer såsom upplysta kontor. I de allra flesta fall behöver reglaget sänkas hos nya skärmar:

  • För ett ljust kontor är en lämplig nivå mellan 150–250 nits beroende på hur ljust det är med fönster, dagsljus och förstås belysningen i lokalen. Detta innebär ofta att Brightness-reglaget ska stå ungefär halvvägs på skalan.

  • För mörkare stunder i dämpad, rent av mysig belysning ska Brightness-reglage ned mot de lägsta nivåerna, de sista 20 procenten eller lägre på skalan. Målet är en ljusstyrka under 150 nits för den här typen av rum.

  • För mörka rum är målet ännu lägre, under 100 nits. I helt mörka rum kan 50 nits vara precis på gränsen till för ljust.

Många skärmar går inte under 100 nits i ljusstyrka även om Brightness-reglaget är på 0. Då behöver du sänka ljuset från skärmen via exempelvis Contrast-reglaget. Detta görs då till priset av något sämre bildkvalitet och lägre kontrastförhållande. Alternativet för en behagligare bild är också att ger mer ljus till rummet och tända en extra lampa och liknande.

Mer läsning om Brightness-reglaget

Exakt styrka på belysningen och vilka utslag som finns på reglaget är något som måste mätas från skärm till skärm, men också fall till fall. Tack och lov är det ganska enkelt att själv, med lite förnuft, finna en lämplig nivå. SweClockers har en guide till detta med ljusstyrka på skärm, hur det fungerar och lite av de fällor man kan trilla dit på.

Eco Mode (Sparläge)

Detta är ett annat sätt att ställa in Brightness- och Contrast-reglagen. När du väljer Standard-läget kan du själv justera Brightness- och Contrast-reglagen.

AOC_menyguide_Luminance_menu.jpg

Väljer du något annat läge; Text, Internet, Game, Movie eller Sports, så kommer dessa att låsa reglagen på förutbestämda intervall. Contrast-reglaget på 50 och Brightness-reglaget på allt högre värde ju längre ned i listan du går.

Gamma (Gamma)

Gamma beskriver kontrastkaraktären på bilden eller tonkurvan. Det finns många ord för denna funktion och den mest korrekta är EOTF, Electro-Optical Transfer Function. Alltså hur skärmen omvandlar en signal till ljus hela vägen från svart till vitt.

AOC_menyguide_Luminance_menu.jpg

Rent konkret avgör detta om bilden upplevs som mörkare eller ljusare. Idealiskt påverkar det inte svart eller vitt i bilden, utan hur ljust eller mörkt alla nyanser mellan svart och vitt upplevs i förhållande till varandra.

Detta kan också matchas mot rummet. Är rummet ljust sluter sig pupillen och vi blir sämre på att se små ljusskillnader i mörka nyanser. Då kan en ljus tonkurva hjälpa till så att du tydligare ser skillnader på skuggtoner. En mörkare tonkurva kommer då göra det svårare att se skillnad på mörka nyanser och bilden upplevs mörkare än nödvändigt.

ag322qc4_product_main.png

Vice versa i ett mörkt rum där pupillen kan öppna upp sig. Då kan vi lättare urskilja små nyansskillnader och en ljus tonkurva kan då istället se för blaskig ut. Den mörkare tonkurvan kan istället ge en mer kontrastrik upplevelse av bilden.

Måste jämföras skärm till skärm och rum för rum

Nu skiljer sig tonkurvan ordentligt från skärm till skärm exakt hur kontrastkaraktären är. Hos VA-paneler och i synnerhet TN-paneler kommer din betraktningsvinkel att ha en direkt inverkan på hur tonkurvan upplevs. Men den inbördes skillnaden mellan reglagets tre lägen är densamma för AOC:s skärmar:

  • Gamma1 ger en mer jämn kontrastkaraktär och är förvald

  • Gamma2 ger en något ljusare kontrastkaraktär och passar för mer ljusa rum

  • Gamma3 ger något mörkare kontrastkaraktär och passar för mer mörka rum

Gamma-reglaget även kan liknas vid Shadow Control-reglaget med skillnaden att Gamma-reglaget är mycket mer subtil och heller inte flyttar nivåerna så att information försvinner.

Detta ska också ställas i relation till hur ljusstark skärmen är. Lyser skärmen ljusstarkt i ett mörkt rum kommer pupillen att dra ihop sig och då blir det svårare att urskilja skuggnyanser. Då är det i första hand bättre att sänka Brightness-reglaget till en nivå lämplig för rummet, snarare än att ljusa upp och "blaskifiera" nivåerna i bilden.

Rekommenderad testbild Gamma

För att välja Gamma-läge är grårampen lämplig då denna direkt säger hur skuggnyanser och liknande påverkas. Den avslöjar också posterisering i bilden, alltså ifall något läge ger mer tydliga steg mellan nyanser eller inte.

Ett annat lämpligt och kanske tydligare sätt är detta testmönster med färger. Gamma-reglaget är förhållandevis subtilt i sin inverkan på bilden.

AOC_menyguide_gamma_guide.jpg

Det bästa är annars att ha flera bilder av varierande karaktär, som innehåller både mörka och ljusa nivåer och där lära sig se effekten av de tre lägena på Gamma-reglaget. Variera därför med flera olika ”riktiga” bilder, så att du kan skillnaden i hur olika nyanser påverkas.

DCR (DCR)

DCR står för Dynamic Contrast Ratio och är en funktion som ändrar på panelens ljusstyrka och tonkurva automatiskt, baserat på bildens innehåll. Är bilden mörk kommer skärmen dämpa ljuset i bilden och tvärtom när bilden är ljus. Denna dämpning tar flera sekunder och upplever du att bilden gradvis blir för ljus eller för mörk av sig själv bör du därför stänga av DCR-reglaget.

Rekommenderad testbild för att se effekten är denna testbild som är mörk. Växla sedan över till denna testbild som är ljus. Här kommer du kunna se hur ljuset sakta förändras. Särskilt när du växlar mellan de två testbilderna och låter det gå en 10-15 sekunder emellan.