Testresultat: Spel- och syntetiska tester

Tester med Core i7-920 är utförda av undertecknad medan redaktionens Jonas Thörnqvist backar upp med en Core i7-8700K från sitt håll. Tester på effekt med i7-8700K uteblir då vi inte har tillgång till samma nätaggregat. Ett hum går dock att få från SweClockers testsvit för den som vill ha en siffra.

Syntetiska tester

De första processorbegränsade testerna visar tydligt att utvecklingen inte stått still senaste tio åren – föga förvånande. Den syntetiska kombinationslasten "Fire Strike" har däremot siffror som inte är jättelångt ifrån Intel Core i7-8700K.

Värt att nämna är att trots aktivering av de normala energisparinställningarna, med Windows balanserat prestandaläge och begränsad turbolängd, går processorn i grundutförande konsekvent i 2,8 GHz – vilket motsvarar turbofrekvensen.

Detta gör det även smidigt för den som vill jämföra med tester i Sweclockers testsvit för prestanda vid samma klockfrekvens. Notera dock att ett annat grafikkort används än det som normalt används i SweClockers testsvit.

Speltester

Som synes ger användandet av DirectX 12 inte några fördelar i specifikt Battlefield 1. Det är även väldigt tydligt att grafikkortet inte får sträcka på benen utan att processorn begränsar potential prestanda. Antalet bilder per sekund är densamma mellan både 720p och den högre upplösningen 1080p.

For Honor är det enda spelet som är begränsat av grafikkortet i testsystemet, i alla fall vid i den högre upplösningen. Men, då har även grafikinställningen dragits upp ett steg.

I Playerunknown's Battlegrounds är det uppenbart processorn som tar stopp vid den lägre upplösningen. Med fler pixlar utjämnas det något, men det är tydligt att Core i7-920 inte riktigt räcker till.

Effektuttag

Effektuttag mätt för hela systemet från väggen.

När det kommer till energieffektivitet blir det tydligt vilka framsteg som gjorts de senaste tio åren. Med ett hissnande uttag på närmare 170 W vid vila blir rummet snabbt varmt vid drift.

Överklockningen hjälper givetvis inte till och energiförbrukningen stiger ytterligare 100 W vid last.