Budget- och OEM-segmentet

När vi kliver ner under mellanklassen och ”good enough”-nivå hamnar vi på budgetnivån av produkter. Här är tillverkarna själva väldigt otydliga med vad som finns i TV-apparaterna.

Ofta används flera olika beteckningar för samma produkt med vad som inte är någon annan skillnad än vilka butiker som säljer dem. Eller i bästa fall skillnader runt formen på stativet eller färgen på listen. Vad som skiljer sig är sällan uppenbart.

TV-2018_hitachi_OLED.png

Hitachi 55HL9000G. En OLED som det är omöjligt att säga något om innan någon verkligen har testat den och genomfört en grundlig jämförelse.

För det kanske inte ska vara uppenbart. Som de här produkterna tillverkas kan en och samma modell komma att tillverkas i olika fabriker, med annan elektronik och med andra paneler. Det viktiga är inte en 50-tummare med specifika egenskaper utan en 50-tummare som går att tillverka till en viss kostnad.

Den ”omöjliga” kategorin av produkter

Här finns det så många modeller att det är omöjligt att testa sig igenom kategorin. Dels är inte tillverkarna själva intresserade av att få dem testade. Dels är är slutsatsen man kan dra endast den att 50-tummaren som kostar 6 000 kronor inte alls är lika bra som den som kostar 15 000 kronor. Det finns en anledning till att priset är lägre.

Och även om man finner de exemplar som faktiskt fungerar väl och inte ger problem, alltså är ”good enough”, är det stor risk att tillverkningssättet gör att exemplaren skiljer sig åt enormt. Även inom samma tillverkningsserie eller batch. Framförallt mellan olika tillverkningsserier.

Exemplaren tillverkade i april kan innehålla annan hårdvara, andra paneler och sättas ihop i en annan fabrik än de modeller som tillverkades i augusti. Inte ens om du finner ett ordentligt test som säger det ena eller det andra om en produkt kan du räkna med att det stämmer med vad du får hem i just din kartong.

Gamla varumärken som idag är OEM

Ifall det är svårt nog att bryta sig ned genom de etablerade tillverkarnas utbud av budgetmodeller är den än omöjligare att bryta sig igenom det renodlade budgetsegmentet med OEM-tillverkning. Här finner vi tillverkare som idag främst existerar som licensierade varumärken där någon annan bygger själva produkten.

  • Andersson

  • Grundig (Arcelik)

  • Hitachi (Vestel)

  • JVC (Vestel)

  • Sharp

  • …med många fler

Gemensamt här är att utbudet verkligen är budgetklass i ordets billiga bemärkelse. Man har ingen aning om vad man får för pengarna. Många gånger är kvaliteten på färg- och bildåtergivning undermålig, eller direkt felaktig, där TV:n klipper nivåer eller sätter tydligt fel färg med sådant som gröna ansikten.

På grund av sin enkelhet är det också sällan den här typen av produkter åtgärdas eller ”fixas” genom uppdateringar eller ny mjukvara. Har man problem med att få TV:n att fungera ihop med exempelvis en hemmabioreceiver kan man inte räkna med att detta åtgärdas.

TCL inte samma i Europa

Ett specialfall är kinesiska TCL som ofta tillverkar produkter åt andra. De försöker själva slå sig in på marknaden med egna produkter under eget varumärke och har uppmärksammats för flera ”good enough”-modeller i Nordamerika. Enkla modeller med lågt pris och ändå önskvärda egenskaper som här skulle klassas som en mellanklass eller bättre.

TV-2018_TCL_55DC760.png

TCL 55DC760 – Europeisk modell med VA-panel och ca 400 nits ljusstyrka. Inte alls likt något från TCL i Nordamerika.

Dessa nordamerikanska modeller är då inte alls samma som säljs i Europa. Modellbeteckningarna är annorlunda, operativsystemet i TV:n är annorlunda och menyer och reglage som finns där skiljer sig åt.

Panelerna visar inte upp samma fysiska egenskaper. Det är fortfarande enklare budgetmodeller i bästa fall. Likt DC760-modellen är det egenskaper som motsvarar enklare mellanklass i form av ljusklena VA-modeller.