Elektronikjätten Apple har sedan introduktionen av Iphone 4 och Ipad producerat egna systemkretsar, där modell A4 var startskottet. Kretsar såsom LTE-modem har istället tillverkats av välkända Qualcomm. Under fjolåret stämdes dock tillverkaren av Apple, som anklagade bolaget för att ha tagit för mycket betalt för patent.

I samband med denna stämningsansökan rapporterades att Apple övervägde att byta ut Qualcomm mot Intel eller Mediatek för kretstillverkning för framtida Iphone-komponenter. Nu skriver The Motley Fool att detta har skett och Intel har fått överta all tillverkning av modem för Apples nästkommande telefoner.

Intel har sedan Iphone 7 stått för en viss tillverkning av kommunikationskretsar för Apples telefoner, medan Qualcomm svarat för den större delen. Sistnämnda tillkännagav i slutet av juli att Intel alltså övertagit modemtillverkningen, vilket sannolikt är ett hårt slag för Qualcomm.

Till följd av ett flertal stämningsansökningar och en påstått skakig ekonomisk situation försökte Broadcom tidigare i år köpa Qualcomm för över en biljon kronor, men affären gick inte igenom.