Buffertstockning och prioritering

Duma OS är ett modulärt uppbyggt routeroperativsystem där funktionerna konfigureras från så kallade R-appar (förkortning av router-appar). R-appen som styr prioritering består av två delar: en del som minimerar buffertstockning (även kallat bufferbloat) och en del som låter routeradministratören prioritera klienter i förhållande till varandra.

Antibuffertstockning

Funktionen som minimerar buffertstockning säkerställer att det alltid finns tillgänglig bandbredd för nätverkets högprioriterade trafik. Det gör att realtidskritiska spelpaket kan laddas upp och laddas ned även om nätverket belastas tungt av filnedladdning eller andra bandbreddskrävande applikationer.

Duma OS åstadkommer detta genom att begränsa den totala databandbredden nedströms och uppströms. Med de tillverkarrekommenderade inställningarna stryps databandbredden till 70 %, men routeradministratören kan själv anpassa detta efter behov och situation.

Antibuffertstockningsinställningar i Duma OS

Duma OS funktion Antibuffertstockning säkerställer att prioriterad trafik kommer fram i tid.

Att minimera fördröjningarna på bekostnad av databandbredden har sin uppenbara nackdel (ned- och uppladdningar går långsammare). Den bandbreddsbegränsande buffertstockningsminimeringen behöver lyckligtvis inte vara aktiv hela tiden. Duma OS kan känna av ifall speltrafik går in och ut ur det lokala nätverket och aktiverar funktionen utifrån behov (se inställningen När högprioriterad trafik upptäcks).

Klientprioritering

Med Duma OS grundkonfiguration har alla klienter samma prioritet. Det innebär att om två datorer belastar internetuppkopplingen fullt ut kommer de att få 50 % av bandbredden var (under förutsättning att ingen annan klient i nätverket gör anspråk på bandbredden).

I många hemnätverk är det önskvärt att ge vissa klienter högre prioritet än andra. Om en dator används för gaming och en annan dator används för filnedladdning, bör datorn som används för gaming ha högre prioritet.

Duma OS låter routeradministratören anpassa klienternas relativa prioritering. Det görs från ett diagram där administratören drar i cirklar för att justera hur stor procentuell andel av bandbredden som respektive klient ska få.

Till skillnad från inställningen för buffertstockning (som alltid begränsar bandbredden när den är aktiv) påverkar inställningen för klientprioritering endast nätverket när det belastas tungt. En dator som har fått låg prioritet kan således ändå använda all bandbredd ut mot internet när den är ensam om att belasta internetuppkopplingen.

Prioriteringsdiagram i Duma OS.png

Duma OS prioriteringsdiagram låter routeradministratören styra prioriteringsordningen.