Geo-filter och sammanfattning

För att uppnå låga fördröjningar räcker det inte att prioritera trafiken in och ut ur det lokala nätverket. Det är också viktigt att kommunicera med en server som är geografiskt nära. Ju längre bort en server är, desto längre tid tar det för paketen att nå fram. I spelsammanhang är det därför eftersträvansvärt att spela på servrar som är så geografiskt nära som möjligt.

Geo-filter

I Duma OS finns en så kallad geo-filterfunktion. Som det hörs på namnet filtrerar den ut spelservrar utifrån geografisk position. Med hjälp av den funktionen kan routeradministratören bestämma hur långt bort en server får vara.

Det förhindrar att ett spel ansluter till en server på andra sidan Atlanten, trots att det finns spelservrar som är betydligt närmare. I och med att detta styrs på routernivå kan reglerna appliceras på såväl datorer som spelkonsoler.

Duma OS geo-filterfunktion (kartöversikt)

Geo-filterfunktionen begränsar hur långt bort spelservrarna får befinna sig.

Samma funktion kan också användas för att spärra oönskade servrar och för att mäta ping-tiden till dem.

Duma OS geo-filterfunktion (filterlista)

Geo-filterfunktionen kan också spärra oönskade servrar.

Sammanfattning

Det märks att skaparna av Duma OS har haft två målsättningar med sitt operativsystem: minimera fördröjningar i nätverket och ge routeradministratören en lättöverskådlig översikt över hur nätverket används. Routeradministratören kan anpassa den välkomnande dashboarden för att visa de inställningar och diagram som känns mest relevanta.

Det kan till exempel vara hur geo-filtret används eller hur olika klienter belastar nätverket. Tack vare den modulära uppbyggnaden kan Duma OS också berikas med fler funktioner. På Netdumas officiella forum finns mer information om vilka funktioner som är på väg.

Duma OS dashboard

Dashboarden i Duma OS är flexibel och kan anpassas utifrån önskemål.

I detta Så fungerar-avsnitt har vi fokuserat på hur Duma OS påverkar nätverkstrafiken. I videoavsnittet visar vi bland annat hur prioriteringsinställningarna påverkar trafiken ut på internet.

Utöver detta är det självfallet intressant att få reda hur dessa inställningar påverkar spelupplevelsen i praktiken. Dela därför gärna med dig av dina erfarenheter kring hur anslutningsfördröjningar har påverkat din spelupplevelse.