Tidigare under månaden blossade debatten kring privatkoperingsersättningen, tidigare kallad kassettersättning. Detta då riksdagens näringsutskott lagt fram ett förslag, där de yrkade på att en utredning av ersättningen skulle tillsättas. Anledningen är att den anses ha spelat ut sin roll i dagens samhälle, där innehåll allt oftare strömmas över internet.

Efter en debatt har riksdagen fattat ett beslut i frågan, där samtliga partier står bakom förslaget om att utreda privatkopieringsersättningen. Målet är att ta fram ett nytt system som baseras på den privatkopiering som faktiskt förekommer, och ett generellt sådant som gäller för samtliga produkter. Det föreslås även att regeringen ska överväga ett system där staten har ansvaret för ersättningen.

Dagens besked är välkommet. Elektronikbranschen har länge efterlyst en översyn av dagens privatkopieringsersättning som är helt ur fas med hur svenskarna idag konsumerar media. Flera undersökningar bekräftar att privatkopieringen i Sverige i princip upphört. Med nuvarande lagstiftning tvingas konsumenterna betala dubbelt, dessutom för något de allra flesta inte ens gör.

Enligt Klas Elm, VD för intresseorganisationen Elektronikbranschen, finns det flera undersökningar som visar på att privatkopieringen i Sverige nästintill upphört. De anser att upphovsrättsinnehavares har rätt till ersättning, men att koppla detta till hur mycket lagringsutrymme enheterna har är förlegat och innebär onödiga extra kostnader för konsumenterna.

Elm nämner bland annat Finland som förebild i frågan, då de 2015 slopade privatkopieringsersättningen för enskilda produkter. Ersättningen utgör där istället en del av statsbudgeten, och det är regeringen som ansvarar för att betala ut pengarna till en organisation såsom Copyswede.

Regeringens utredning väntas påbörjas inom kort. Hur länge denna ska pågå är dock ännu okänt.